Foarte des vad la participantii la cursurile sau workshop-urile pe care le organizez la Photolife, cum multa lume cade intr-o capcana, probabil la fel de veche ca si fotografia. Mare parte dintre fotografi, cu precadere cei aflati la inceput de drum, cred ca nu pot realiza o anumita fotografie, pentru ca nu au tehnica sau cunostintele tehnice necesare pentru asta. Probabil ca ati vazut la un moment dat o imagine deosebita si ati spus: „normal, cu aparatul ala si eu as putea”. Mare grija la aceasta afirmatie, pentru ca de cele mai multe ori este gresita.
Date tehnice: Nikon D300, obiectiv 12-24mm (foto 24mm), diafragma f/8, obturator 1/400s, ISO 200, filtru gradual neutru si de polarizare, trepied Gitzo
Tehnica fotografica ne permite multe, mai ales in ziua de astazi, insa fotografia finala se rezuma la ceea ce vedem si asta tine mai degraba de armonia vizuala a cadrului. Indiferent cat de clara este o imagine, indiferent cat de bine expusa este, daca momentul surprins nu este interesant, daca nu are o compozitie buna si o armonie vizuala, imaginea respectiva nu va atrage niciodata atentia. Diferenta intre fotografi nu este data neaparat de tehnica, aceasta poate fi invatata de oricine, iar cu totii ajungem la un moment dat la acelasi nivel de cunostinte… diferenta dintre fotografi si ceea ce ii face pe unii sa iasa cu adevarat in evidenta fata de altii, este stilul si viziunea fiecaruia. Normal ca este mai greu sa iti construiesti un stil anume, insa cu multa perseverenta vine si acesta in timp. Poate despre asta insa intr-o alta postare.
Asadar, data viitoare cand vedeti o imagine care va impresioneaza, uitati-va dincolo de tehnica. Pentru a merge catre o zona mai concreta, urmaresc de sase ani, de cand organizez cursuri si workshop-uri, reactia participantilor fata de acest subiect, iar dupa fiecare curs legat de compozitie sau alte aspecte ce tin de armonia vizuala a unei imagini, chiar si oamenii care credeau ca stiu ceva despre asta, isi dau seama ca de fapt nu au stiut nimic. Si asta pentru ca tindem sa supra apreciem tehnica si sa trecem cu vederea celelalte aspecte.
Chiar si eu raman uneori, chiar destul de des, uimit de unele compozitii sau de unele idei, dar nu ma cramponez in tehnica unui astfel de cadru ci incerc sa invat ceva de la el. Asta se numeste evolutie. Cine crede ca nu mai are nimic de invatat, este un om care se plafoneaza, iar intr-un domeniu precum fotografia, acest lucru duce la aparitia „dinozaurilor” :).
Eu sunt mereu deschis la a invata lucruri noi, si nu conteaza ca vin din partea unor fotografi renumiti sau a unor cursanti, important este sa inveti, nu conteaza de la cine.
Pe curand! Va asteptam si saptamana viitoare pentru un nou capitol din aceasta serie. Toate articolele din seria „Sfatul Saptamanii” se gasesc aici.