sfatul-saptamanii

Una dintre cele mai mari provocari ale unui fotograf, este redarea perspectivei in spatiul plan. Orice imagine este plana, desi ceea ce vedem in jurul nostru este in trei dimensiuni. Alegerea anumitor elemente din jur si pozitionarea lor in imaginea creata, ne poate reda aceasta idee de trei dimensiuni, chiar si in spatiul plan. Sunt mai multe metode de a reda acest lucru, insa poate cea mai cunoscuta este perspectiva liniara.

Histria, Dobrogea - Foto: Dan Dinu
Histria, Dobrogea – Foto: Dan Dinu

Date tehnice: Nikon D300, obiectiv 24-70mm (foto 40mm), diafragma f/8, obturator 1/250, ISO 200, filtru de polarizare Cokin

Orice linie ce se indreapta catre orizont, va tinde sa fie convergenta intr-un anumit punct. Daca privim drumul din imagine, vedem cum acesta se subtiaza pe masura ce se indeparteaza si reda o foarte buna perspectiva liniara. Chiar daca acest fapt este unul stiut si chiar daca noi judecam foarte simplu si rapid aceste lucruri si ni se par normale, important pentru un fotograf este sa gaseasca astfel de elemente si sa le foloseasca asa cum trebuie in redarea perspectivei intr-un cadru.

Revenind la imagine, lumina din mijlocul zilei, fara umbre care sa mai ajute la separarea anumitor planuri, a generat o imagine destul de plata, asa ca singura mea posibilitate de a arata cat de vast era acest peisaj a fost folosirea drumului. Normal ca exista si alte elemente pe care sa le folosim, de la unduirea unui rau, la o cale ferata, la un trunchi de arbore cazut sau la strazile sau pavajele unui oras. Exista linii peste tot in jurul nostru, trebuie doar sa le vedem si sa le folosi.

Pe curand! Va asteptam si saptamana viitoare pentru un nou capitol din aceasta serie. Toate articolele din seria „Sfatul Saptamanii” se gasesc aici.