La un moment dat, cineva de la unul dintre cursurile pe care le sustin pe Photolife.ro, imi spunea dupa ce a vazut o imagine miscata de genul acesteia, ca el tot timpul stergea aceste imagini pentru ca le considera gresite. Mult timp si eu am crezut aceste imagini niste mofturi. Normal de altfel… toata lumea vrea imagini super clare, vrea obiective performante pentru asta si venim noi cu idei ciudate si miscam intentionat fotografia… ei bine lucrurile nu stau chiar asa!
Date tehnice: Nikon D300, obiectiv 150-500mm (foto 500mm), diafragma f/6.3, obturator 1/80s, ISO 200
Poate cel mai greu de redat intr-o imagine este miscarea si dinamica dintr-un cadru, iar in astfel de imagini intervine o tehnica numita panning. Ideea de baza este sa urmarim subiectul prin vizor, sa incercam sa il pastram in aceeasi zona a acestuia si sa declansam in rafala. Astfel subiectul va fi oarecum clar, iar fundalul in miscare. Este cea mai simpla metoda de panning, insa uneori poate vrem mai mult de atat. Normal ca aceasta tehnica se poate realiza cu un timp mai lung de expunere, pe care de obicei trebuie sa il estimam in functie de viteza subiectului. Va dati seama ca de cele mai multe ori trebuie sa testati, pentru ca este foarte greu sa sti exact viteza unei pasari in cazul imaginii de fata. Dupa ce capeti un pic de experienta, iti vei da seama ca una este sa fotografiezi cu aceasta tehnica o lebada, ce are un zbor greoi, si alta este sa incerci acelasi efect pe o rata mult mai rapida.
Pe langa miscarea pe orizontala ce se poate vedea aici in fundalul blurat, mai vedem in poza si o imagine a aripilor ce invaluie parca pasarea si niste stropi de apa care si ei sunt in miscare. Acestia din urma sunt dati de lebada din fata care isi lua si ea zborul. Foarte multa lume crede ca este foarte important sa ai ceva clar in cadru la o astfel de tehnica, insa daca imaginea este armonioasa, poti sa ai totul absolut neclar. Probabil ca o sa incepeti sa apreciati mai mult aceste imagini pe masura ce o sa le si incercati. Ceea ce poate parea la inceput doar o greseala, o sa vedeti ca inseamna de fapt destul de mult de munca. In definitiv, astfel de imagini fie iti ies pur si simplu fara sa iti dai seama, atunci cand ai un timp mai lung si nu realizezi acest lucru, fie pentru ca sti exact ce vrei sa urmaresti.
Va las sa cugetati si sa experimentati, eu zic ca o sa merite… si nu uitati sa va mai aruncati un ochi pe la fotografii buni din lumea asta, sigur pe undeva prin portofoliul lor o sa gasiti si astfel de imagini. Intrebarea mea pentru voi este: de ce?
Sa zic micul meu secret. Am incercat mai multe, singura greseala din ele e ca am uitat stabilizarea ON, iar obiectivul era standard, un Sigma 17-70mm. Niciodata n-am facut panning cu teleobiectivul, cum ar fi trebuit, deoarece aveam un punct de statie destul de apropiat de subiect, nu aveam unde sa ma duc in spate pentru a pune tele-ul.
1. Daca nu aveti IS II, VR II, sau un sistem de stabilizare modern, performant, puneti stabilizatorul = OFF.
2. Faceti cateva teste din acelasi punct de statie, pana gasiti setarile potrivite.
3. Puneti aparatul la ochi si fixati-l bine punand coatele in piept.
4. Miscarea circulara sub forma unui arc de cerc, se realizeaza din sold, nu din maini, astfel veti avea un arc de cerc fluid si un subiect clar, in caz contrar, riscati sa scoateti subiectul din focus.
5. Repetati asta la setari si focale diferite, una e ce vedeti pe display-ul aparatului si alta e ce vedeti pe un PC, intr-un program de post-procesare, faceti mai multe variante.
Nu sunt innebunit dupa genul asta de fotografie, dar am incercat si eu ca tot omul. Rabdare, si iese!
Sunt doar cateva incercari, nu e cazul sa dau exemplu fotografiile mele, dar va arat ce am scos urmand pasii de mai sus: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.246576688802796.56749.246568652136933&type=3 …cautati masinile din acest album, ma gandesc ca sunteti si altii la inceput si conteaza parerea mea. Profesionistii stiu ce au de facut.
PS: daca stati in intersectiile aglomerate, unde puteti practica usor genul asta de fotografie, obisnuiti-va cu claxoanele si injuraturile soferilor :)).
dacă stai proptit cu coatele în piept,tre să ai grijă şi la respiraţie ,ţinând cont că timpul de expunere e mai lung.
Cred că şi un filtru ND ar fii util în astfel de cazuri.