Multa lume considera fotografia citadina nocturna ca o fotografie abordata de cele mai multe ori in bezna totala a noptii. Nimic rau in asta, insa daca vreti ca si cerul sa apara in imagine, atunci trebuie sa stiti ca, de cele mai multe ori, acoperisurile cladirilor vor fi si ele negre si se vor pierde, neavand foarte multe detalii.
Abordarea cladirilor in „ora albastra”, momentul in care soarele aflat sub linia orizontului inca mai lumineaza cerul, conferindu-i o culoare frumoasa, va genera o fotografie mai plina de culoare si mult mai interesanta.
Click pe imagine pentru zoom:
Piata Sfatului, Brasov. Foto: Dan Dinu
Momentul ideal pentru declansare este atunci cand lumina cerului, este aproximativ egala cu lumina orasului. Trebuie insa sa va grabiti si sa stiti exact ce vreti sa fotografiati, pentru ca acest moment este de ordinul minutelor. Chiar daca in teorie „ora albastra” este compusa din jumatate de ora seara si jumatate dimineata, timpul de fotografiat este foarte scurt. La o panorama trebuie sa va miscati foarte repede, deoarece aceste variatii de lumina se pot vedea pe cer.
Date tehnice: Nikon D100, obiectiv 28-70mm (foto 31mm), diafragma f/2.8, timp 1/4s, ISO 200, trepied.
Pe curand! Va asteptam si saptamana viitoare pentru un nou capitol din aceasta serie. Toate articolele din seria „Sfatul Saptamanii” se gasesc aici.
Frumos scris.
Scurt si la obiect!
Poze extrem de interesante si perfecte din punct de vedere a tehnicii. Imi pare rau ca nu sunt in Brasov pentruca mi-ar fi placut enorm sa vizionez expozitia de fotografii din aceste zile. Deocamdata ma limitez sa le vad pe FB cu speranta ca atunci cand voi veni in tara sa mai fie vreo expozitie de-a dumneavoastra!
ù
Să înțeleg că nu s-au folosit niciun fel de filtru…