A venit primavara, asa ca printre subiectele celor pasionati de fotografia de natura trebuie sa se numere si insectele. Cand vine vorba de aceste mici vietuitoare, trebuie sa ne gandim si la un echipament dedicat macrofotografiei pentru a putea sa le abordam asa cum trebuie.
Date tehnice: Nikon D300, obiectiv 105mm macro, diafragma f/2.8, timp de expunere 1/500s, ISO 400.
Chiar daca si cu inele de extensie sau lentile convertoare putem avea rezultate bune, cel mai bine este sa folosim un obiectiv de macro dedicat. Perspectiva o sa fie alta, iar calitatea imaginii mult mai buna.
Un alt aspect important in redarea insectelor, este abordarea de la nivelul lor, acest lucru punand in evidenta statura, silueta si bineinteles anumite particularitati pe care altfel nu o sa le remarcam. Asa cum se vede si in imaginea de fata, un unghi de la nivelul paianjenului a pus in evidenta forma acestuia si bineinteles actiunea. Probabil o femela ce isi lua pranzul impreuna cu mascului ei… numai ca acesta nu era invitat ci chiar pranzul in sine :).
Alte doua elemente intra in discutie in momentul in care abordam insecte, si anume fundalul si lumina. La capitolul fundal, trebuie sa avem grija ca acesta sa fie cat mai simplu, mai uniform si fara elemente care sa distraga atentia. In imaginea de fata, panza a oferit un fundal mai mult decat frumos pentru a pune in valoare subiectul. Lumina este importanta pentru ca, de foarte multe ori, unele insecte stau in zone mai umbrite. In acest caz am reusit sa luminez paianjenul cu… ceasul. Ei bine nu cu lumina acestuia ci cu reflexia luminii ambientale directionata cu geamul ceasului. Uneori trebuie sa fii pregatit sa improvizezi, mai ales in aceasta lume minunata si in acelasi timp extraterestra a insectelor.
Citeste si: Fotografii macro cu un buget redus (video).
Merci de sfaturi, voi incerca sa le pun in aplicare data viitoare cand ies cu aparatul pe camp 😀