Exista multe provocari in viata unui fotograf de natura, iar pentru foarte multi aceasta apare odata cu primele incercari de fotografie nocturna. Desi nu este un gen de fotografie chiar complicat, mai ales pentru a obtine o imagine precum cea din exemplu, provocarea vine pentru a gasi un cadru interesant.
Date tehnice: Nikon D3s, obiectiv 16-35mm (foto 18mm), diafragma f/4, obturator 30s, ISO 800, trepied Gitzo si haine groase.
In cazul de fata, o diafragma deschisa, un timp de expunere mai lung si un ISO ridicat au ajutat la redarea stelelor, insa efectul cel mai interesant este dat de norii inediti din cadru. Probabil ca o sa intrebati de ce apar norii colorati si stelele in acelasi timp. Ei bine culoarea norilor nu este de la soare asa cum v-ati astepta ci de la lumina ambientala a orasului din spate. In orice imagine de acest fel, nu conteaza numai cerul si fundalul ci si prim-planul, asa ca este bine sa va alegeti un subiect interesant. Sfinxul a fost in acest caz un subiect foarte bun.
Nu uitati ca trebuie sa aveti o noapte cu cat mai putina lumina, fara luna daca se poate, pentru cele mai bune rezultate.
Pe curand! Va asteptam in fiecare saptamana pentru un nou capitol din aceasta serie. Toate articolele din seria „Sfatul Saptamanii” se gasesc aici.
Domnule Dan Dinu multumim pentru sfaturi, pentru detaliile tehnice, dar cred ca ar mai fi ceva de adaugat pentru a face fata si noi unei astfel de provocari: macar un pic din talentul si experienta dvs.
Apropos de detalii tehnice: pe ce ati setat balansul de alb si cum explicati luminozitatea Sfinxului (zapada din jur cam putina si cam murdara)?
Multumesc!