Se spune printre fotografii de natura ca exista filtre pe care le folosesti tot timpul si filtre pe care le folosesti o singura data. Din a doua categorie fac parte filtrele de efecte speciale, star, rainbow sau filtrele colorate precum celebrul tabacco. In prima categorie insa, exista trei filtre care nu pot fi inlocuite si care sunt esentiale in fotografia de peisaj, iar acestea sunt: polarizare, neutru si gradual neutru.
Date tehnice: Nikon D800, obiectiv 16-35mm f/4 (foto 16mm), diafragma f/16, obturator 1/15s, trepied gitzo si filtru gradual neutru Lee.
Astazi o sa povestim despre filtrul gradual neutru, care este un filtru ce pe suprafata lui trece de la perfect transparent la un gri neutru, ce poate fi de diferite densitati. Cel mai adesea, partea mai intunecata a filtrului, poate scadea cu unul, doua sau trei stopuri, lumina existenta.
Folosirea filtrului este una destul de simpla… partea mai intunecata a filtrului se plaseaza peste partea luminata din cadru, pentru a putea echilibra mai bine o expunere. In cazul reflexiilor in apa, cum este si aceasta, filtrul ajuta la redarea unei oglindiri perfecte. Intotdeauna, reflexia din apa este cu pana la doua stopuri mai intunecata decat zona care se reflecta, asadar acest lucru trebuie corectat cu un filtru gradual neutru.
Exista mai multe sisteme de filtre si tipuri de filtre neutre, insa despre asta intr-o saptamana viitoare.
Citeste si: Filtrele in fotografie. Prezentare, clasificare, utilizatre | Partea a II-a
Pe curand! Va asteptam si saptamana viitoare pentru un nou capitol din aceasta serie. Toate articolele din seria „Sfatul Saptamanii” se gasesc aici.