Canon a prezentat astazi prototipul primului senzor CMOS capabil sa inregistreze imagini la o rezolutie de 250 de megapixeli. Senzorul este de dimenisiuni APS-H (aprox. 29.2 x 20.2 mm) si poate inregistra imagini cu latura mare de aproape 20.000 de pixeli (19,580 x 12,600px, mai exact). Este, in premiera, senzorul CMOS cu cea mai mare rezolutie inregistrata pana acum pe un captor cu dimensiuni mai mici decat cele ale unui senzor de 35mm (full frame).
Conform comunicatului oficial Canon, senzorul a fost deja integrat intr-un aparat foto prototip si a fost utilizat in teste, fiind capabil sa inregistreze detalii uimitoare. Canon afirma ca intr-o imagine inregistrata cu noul captor se poate distinge textul de pe un avion care zboara la 18km distanta de aparatul cu care a fost realizata fotografia. O capacitate de reproducere a detaliilor impresionanta, dar care ma face sa ma intreb si cu ce obiectiv au realizat cei de la Canon fotografia respectiva… Pe langa rezolutia senzorului si obiectivul trebuie sa cel putin fie la fel de capabil, pentru a putea inregistra astfel de detalii!
In plus, rezolutia teoretica la care poate inregistra noul senzor secvente video este de aproximativ 125 de ori mai mare decat standardul Full HD si de aproximativ 30 de ori mai mare decat standardul 4K!
Asadar, vesti bune de la Canon astazi, care ne contureaza o imagine din ce in ce mai clara asupra a ce ne rezerva viitorul in domeniul foto video. Chiar daca cei de la Canon afirma astazi ca noul senzor va fi integrat, cel putin deocamdata, doar in camere de supraveghere, dispozitive medicale si de masurare, este clar ca senzori similari, vor ajunge destul de curand si in aparatele foto hi-end. Poate nu chiar 250 de megapixeli, dar in maxim 2-3 ani vom asista, cel mai probabil si la lansarea primului DSLR cu senzor care depaseste pragul de 100 de megapixeli. Mai raman doar doua probleme de rezolvat: puterea de procesare necesara prelucrarii unor imagini cu o rezolutie atat de mare si spatiul de stocare…
Intreg comunicatul Canon poate fi citit aici.
Vesti interesante (progresul tehnic, nu-i asa?) dar mai ramane o problema de rezolvat. Din cauza densitatii mari a fotodiodelor de pe senzor si a tensiunii electromotoare induse, zgomotul de imagine poate fi pronuntat. Ramane de vazut ce solutii vor aborda cei de la Canon pentru a controla acest fenomen fizic.
Oricum, incet si cu pasi siguri fotografia digitala se apropie de performantele fotografiei clasice pe argint.
As fi curios daca ar face un senzor de 6×6 cm ce rezolutie ar avea !