Piata aparatelor foto a inregistrat in ultimii ani o scadere a vanzarilor cu aproximativ 42% fata de nivelul inregistrat in 2010. In acelasi timp, piata telefoanelor mobile cu camera foto a inregistrat o continua crestere, fapt care i-a determinat pe producatorii traditionali de aparate foto sa adopte noi strategii. Conform unui articol publicat in Wall Street Journal, camerele foto (compacte) ieftine pierd teren rapid si, odata cu ele, atat veniturile producatorilor cat si cotele lor de piata, se micsoreaza considerabil.
Iata cum este impartita piata foto la finalul lui 2012, din punct de vedere al cotei de piata:
- Canon – 23%
- Nikon – 21%
- Sony – 15%
- Samsung – 9%
- Fujifilm – 8%
- restul – 24%
Desi Canon se poate lauda cu cel mai mare numar de aparate vandute, urmat indeaproape de Nikon, se poate observa usor cum companii precum Olympus sau Panasonic nu mai reusesc sa intre in top 5, dar un „jucator” relativ nou pe aceasta piata, Samsung, reuseste sa isi adjudece deja locul 4, devansand o companie cu traditie precum Fujifilm. Asta se intampla datorita cresterii vanzarilor de aparate foto mirrorless in regiunea Asiei dar si datorita numarului tot mai mare de utilizatori care renunta la achizitia unui aparat foto compact si se „multumesc” cu camera oferita de smartphone.
Asa s-a ajuns la momentul in care Olympus, Fuji si Panasonic au anuntat ca vor stopa productia de aparate foto compacte, unii chiar cu pana la 60% si isi vor concentra eforturile pe camerele performante, dar care nu se caracterizeaza prin pretul accesibil (in special gama mirrorless). Altii incearca sa intrduca in aparatele lor tehnologii populare pe terminalele mobile, cum ar fi WiFi sau NFC. Chiar si asa, aceste aparate raman dispozitive de sine statatoare, care utilizatorii nu le pot folosi la fel de simplu si usor ca un smartphone cu internet si aplicatii dedicate. Christopher Chute, analist IDC afirma despre „noua piata foto”: „este cazul clasic al unei industrii care nu se poate adapta cerintelor utilizatorilor”.
Pentru a compensa scaderea vanzarilor, producatorii isi orienteaza eforturile catre aparate mai performante sau nise de piata noi, adresandu-se unui target diferit. Un exemplu de „adaptare” poate fi Sony, pe locul trei din punct de vedere al cotei de piata, care a lansat recent a doua generatie de aparate compacte performante (Sony RX1R si RX100 M2). Sony, desi livreaza senzori pentru producatorii de telefoane mobile, isi vede cota de piata amenintata chiar de produsele acestora.
Aceste schimbari in comportamentul consumatorilor ii afecteaza inclusiv pe cei mai mari doi producatori de aparatura foto: Canon si Nikon. De exemplu, conform WSJ, oficialii Canon au declarat ca desi compania lor va continua sa produca aparate foto compacte accesibile, isi vor concentra atentia pe aparatele cu zoom optic versatil….
Totusi, schimbarile de pe piata foto aduc si beneficii: cel putin producatorii au inteles in sfarsit ca pentru a continua „lupta” pe o piata in schimbare este necesar sa vina cu aparate de calitate. Invazia de compacte ieftine si „batalia megapixelilor” din ultima perioada nu a facut decat sa aglomereze si sa aduca confuzie intr-un domeniu in care ei aveau toate atuurile. A fost nevoie de aparitia unei noi categorii de produse de „jucatori” noi in piata pentru ca lucrurile sa evolueze intr-o directie mai buna…
Intreaga analiza de pe WSJ poate fi citita aici.
Interesant articol sau mai bine zis interesant subiectul abordat. Este adevarat ca vanzarile masive de smartphone-uri afecteaza piata aparatelor foto dar momentan nu exista comparatie intre calitatea pozelor oferita de un telefon si de un DSLR. Cei care sunt pasionati de fotografie sau lucreaza in acest domeniu, vor continua sa cumpere aparate foto de calitate. Restul probabil vor renunta la aparatul foto care oricum nu face cine stie ce poze decat de 2-3 ori pe an si vor pune mana pe telefon. Mi se pare perfect normal.
Cred că era vorba despre o comparaţie directă între compacte şi telefoane. Utilizatorii, preferând pozele făcute cu telefonul, având o calitate asemănătoare şi uneori peste multe compacte. Iar faptul că nu se mai vând compacte, sigur afectează. Erau ieftine, dar se vindeau în volum mare. Camerele profesionale, vor fi cumpărate de pasionaţi, profesionişti, cei cu bani. Şi chiar de vor fi scumpe, sigur nu-i menţine în vârfurile de vânzări fără compactele ieftine. Presimt bătălia greilor la nivelul Mirorrless-urilor şi al DSLR-urilor entry şi/profi. Compactele vor dispărea. Eu am renunţat la un bridge, compact şi un cam hdd, pentru un mirorrless … care mă ajută cu brio în tot ce vreau să fac. 🙂
Da, asa este. DSLRurile nu intra in discutie, sau cel mult in relatie directa cu aparatele mirrorless, dar nu cu telefoanele. Compactele, in schimb, nu au un viitor prea ‘roz’….
compactele vor fi utilizate doar de cei care au inceput cu fotografia digitala acum 10 ani si nu sunt impresionati de smatphone-uri. Compatele vor avea avantajul zoom-ului optic si stabilizare optica a imaginii. Pe de alta parte, eu cred ca Samsung se indreapta catre directia buna integrand intr-un telefon smart functiile avansate de pe un compact (zoom optic si stabilizare imagine) Din punctul meu de vedere compactele vor mai avea o sansa daca or sa apara pe piata cu multi megapixeli, zoom enorm filmare full HD 60/120 fps si eventual sa introduca infrarosu atat pentru filmare cat si pentru fotografiere. O alta chestie ar fi introducerea unui tel mobil in aparatul foto (daca Canon sx280 ar putea fi folosit si ca telefon, nu neaparat smartphon …..he-he) Cele mai scumpe piese intr-un gadget sunt lentilele…restul componente ieftine asa ca in 5 ani o sa vedem un smatphone cu zoom optic 50X
Cei care au inceput fotografia digitala acum 10 ani (printre care ma numar si eu) intr-adevar nu sunt impresionati de smartphone-uri (nu la modul serios, desi avansul tehnologic este de laudat) dar cred ca nu ar alege o compacta ci mai degraba un mirrorless.
Un efect negativ asupra producatorilor, in zona camerelor compacte, ar putea fi un generator de efect pozitiv pentru cumparatori. Camere de calitate vor veni pe piata, cu functii si performante dincolo de cele ale telefoanelor mobile. Era firesc sa se intample asa. Piata era suprapopulata de compacte, fara design, fara sens aproape. Multe dintre ele aratau ca o sapuniera la propriu. E momentul pentru o maturizare : design, materiale de top, calitate. Ma gandesc daca Dslr-ul meu cu senzor crop merita inlocuit cu un mirrorless de varf, iar in zona dslr sa ramana doar optiunea de full-frame.
Si eu cred ca, pe termen lung, asta va fi tendinta…