Iata ca a venit momentul pentru un nou guest post aici, la Clubul Foto. Pentru ca este un subiect de actualitate, Stefan a fotografiat timp de o saptamana cu un pancake, Canon 40mm f/2.8 STM, iar acum ne povesteste despre experienta sa cu cel mai compact obiectiv Canon si limitarile impuse de acesta. Enjoy!
Un articol de Stefan Chiric
Dupa cum va spuneam saptamana trecuta prin intermediul paginii personale de Facebook am vrut sa vad cum este sa fotografiezi cu un pancake: un obiectiv fix, cu o focala potrivita pentru majoritatea situatiilor, un obiectiv compact si inedit – un Canon 40mm f/2.8 STM “Pancake”. Obiectivele pancake sunt de ceva timp disponibile pe piata si sunt caracterizate prin: dimensiunile reduse (“obiectiv de buzunar”) cu o calitate optica foarte buna.
Inca de la prima “intalnire” cu el, Canon 40mm f/2.8 STM (review) este un obiectiv care iese in evidenta prin dimensiunile sale: este foarte subtire, cu lentile foarte mici, care pare o “jucarie” la prima vedere. Dar , la o privire mult mai atenta, constati ca are montura metalica, un plastic de o calitate superioara, iar despre calitate optica …. va las placerea de a citi ce urmeaza in articolul de fata.
Am incercat o abordare “altfel” – Saptamana Pancake – asa cum am intitulat si articolul – adica am avut pe aparat montat timp de o saptamana doar obiectivul despre care va vorbesc acum si l-am utilizat zilnic. M-am abtinut sa “schimb” obiectivul si astfel a trebuit sa ma adaptez fiecarei situatii in parte, sa fotografiez ce “ii placea ochiului”, avand in vedere de fiecare data limitarile impuse de obiectiv si – mai ales – de focala sa. Asadar am fotografiat paroape orice – de la un apus la fotografie de moda.
Click pe imagini pentru marire:
Am ramas placut impresionat de cat de practic este obiectivul in multe situatii, chiar daca utilizarea unui obiectiv cu focala fixa nu este chiar atat de usoara pe cat ar putea parea la prima vedere. Probabil ca multi din cei care au auzit de un obiectiv pancake se gandesc la ce l-ar putea folosi!? In ceea ce urmeaza va voi prezenta ce am fotografiat eu cu obiectivul si gradul de dificultate in utilizare.
In prima zi am incercast sa ma obisnuiesc cu distanta focala, nestandard, majoritatea pasionatilor sau profesionistilor alegand distante focale “clasice” 24/35/50/85mm atunci cand vine vorba de obiectivele fixe. Asadar, din primul moment Canon 40mm f/2.8 STM a reprezentat o provocare.
Personal am considerat ca este distanta focala ideala pentru fotografii putin mai abstracte sau care au un character mai neconventional pentru fotografia de zi cu zi. Am incercat sa surprind locuri sau personaje care nu exprimau, la prima vedere, ceva concret sau care erau pline de poveste.
In zilele ce au urmat am ales sa fotografiez orice: de la semene de circulatie, la graffiti sau apus in traffic. Cu cat fotografiam mai mult, cu atat eram mai determinat sa experimentez si mai mult cu distanta focala. Dupa 3 zile de fotografiat am aruncat o privire asupra a ceea ce am surprins si am ramas placut impresionat de calitatea optica. In primele zile nu am incercat o diafragma mai inchisa de f/4 deoarece am vrut sa vad cat de sharp este iar rezultatul a fost un “wow” destul de generos. Chiar si la valoarea cea mai deschisa a diafragmei (f/2.8), obiectivul produce cadre sharp fara a sesiza aberatii cromatice sau alte probleme in redarea culorilor. Si daca tot vorbim de culori va pot spune ca este sunt reproduse cat se poate de natural. Rezultatele au fost bune si in contralumina unde obiectivul se descurca foarte bine.
Multi se vor intreaba, probabil, daca motorul de focus STM este destul de rapid si silentios. Un raspuns simplu, fara a intra in detalii, este urmatorul: da, este silentios, iar viteza focusului se situeaza undeva intre cea oferita de obiectivele standard non STM si un obiectiv USM (UltraSonic Motor). Autofocusul nu este extraordinar de rapid, deoarece sistemul STM este proiectat pentru filmare, acolo unde focalizarea trebuie sa fie lina, precisa dar si silentioasa in acelasi timp, pentru a preveni inregistrarea zgomotului de la motorul de focus pe fundalul sonor.
Am fost curios sa aflu performantele obiectivului si atunci cand vine vorba de fotografie de portret. Inca de la vizualizarea cadrelor pe ecranul aparatului, in locatie, am observat cat de bine reproduce culorile pielii, fara aberatii sau virari in nuante nedorite. Claritatea si acutanta pot fi atat o bila alba cat si o bila neagra. Depinde din ce punct de vedere privim. Un obiectiv foarte sharp, precum acesta, va scoate in evidenta toate micile defecte ale pielii, riduri etc.
Spre finalul saptamanii am incercat sa surprind un apus, ceea ce pentru multi dintre noi reprezinta un moment de relaxare atunci cand se plimba cu masina, in calatorii sau sunt alaturi de cei dragi pe malul marii. Culorile sunt vii si calde, dar acest lucru se poate accentua prin putina procesare foto unde se obtin rezultate si mai spectaculoase. Focalizarea a fucntionat ireprosabil si de aceasta data, culorile au fost reproduse corect iar aberatiile cromatice sunt ca si inexistente. Totodata, tratamentul anti-refelex al obiectivului ofera o buna “rezistenta” la flare.
Concluzia intregii auto-provocari: poti surprinde imagini spectaculoase cu aparatura care nu este atat de costisitoare. Saptamana Pancake a fost o experienta destul de interesanta, iar in fiecare zi eram si mai determinat sa surprind ceva cu totul diferit, astfel de limitari fiind benefice mai ales pentru cei care acum fac primii pasi in fotografie si experimenteaza cu diverse tipuri de incadrari si subiecte. Initial, cand a aparut pe piata obiectivul pancake la Canon, am considerat ca este o investitie fara sens: …bani aruncati pe fereastra! Dar, experienta ne arata ca nu a fost chiar asa. In plus, dimensiunile sale reduse impreuna cu un body compact precum Canon 600D fac din acest kit unul aproape perfect pentru fotografie de strada, acolo unde incercam sa fim cat mai neintruzivi.
Canon 40mm f/2.8 costa 1.099 lei aici.
COMPARATIE: Canon 40mm f/2.8 vs. Canon 50mm f/1.8 si 1.4 USM
Obiectivul poate fi folosit cu usurinta pentru:
- fotografie de strada, instantanee
- portrete
- reportaj
- fotografie de produs
- filmat
Nu recomand obiectivul pentru:
- fotografie de peisaj
- cei care sunt obisnuiti cu distante focale tele / sau celor care le este destul de incomod sa se apropie de subiect
- cei care cauta o separare intre subiect si fundal mult mai pronuntata (un bokeh mult mai generos)