San Francisco in Ruine. Fotografia lui George R. Lawrence din 1906
San Francisco in Ruine. Fotografia lui George R. Lawrence din 1906

18 aprilie 1906, ora 05:12: un cutremur cu magnitudinea de 8,25 de grade pe scara Richter (estimat) s-a facut simtit in orasul San Francisco. Cutremurul a durat un minut, dar urmarile sale au devastat orasul mai mult decat miscarile tectonice in sine: conducte de gaze sparte, linii electrificate distruse si mai multe incendii care au devastat aproape intregul oras. Sistemul de alimentare cu apa a fost atat de grav avariat incat pompierii nu prea au mai avut resurse pentru a combate flacarile. Departamentul de pompieri a dinamitat mai multe cladiri pentru a creea un zid care sa opreasca propagarea incendiului. Urmarea acelor zile: peste 490 de blocuri demolate si peste 250.000 de oameni care au ramas fara adapost. Aproape doua treimi din oras a fost distrus.

Amploarea dezastrului a fost surprinsa intr-o fotografie care avea sa devina, in timp, poate cea mai cunoscuta imagine realizata in urma unui cutremur. Fotorgafia de mai sus, pe care probabil o veti recunoaste, a fost surprinsa la sase saptamani de la producerea cutremurului. Pe langa subiectul deosebit, imaginea a reprezentat o capodopera tehnologica: a fost pentru prima data in istorie cand un fotograf a realizat o imagine de la 2000 de metri altitudine, utilizand un sistem format din mai multe zmee pentru a ridica aparatul de fotografiat pana la acea inaltime. Fotograful a fost nimeni altul decat George R. Lawrence, cel care a realizat si cea mai mare camera foto din lume.

In 1906 aparatele de zbor erau inca in faza incipienta. Fratii Wright primisera primul brevet de zbor cu doar sase zile inainte ca Lawrence sa realizeze aceasta fotografie. Asadar, fotografia aeriana, dintr-un avion nu fusese inca experimentata. Chiar si asa, nimic nu l-a oprit pe George Lawrence sa surprinda imaginea orasului in ruine. Ideea a pornit de la un banner publicitar, pe care l-a vazut deasupra orasului cu cateva luni inainte. Pentru ca a fost la un pas de a-si pierde viata experimenand fotografia de la inaltime cu ajutorul unor platforme proiectate de el, George R. Lawrence s-a dat seama ca poate folosi zmeele pentru a sustine o camera de fotografiat, o solutie mult mai practica si mai sigura pentru fotograf.

Zmeele proiectate de Lawrence pentru a sustine aparatul de fotografiat
Zmeele proiectate de Lawrence pentru a sustine aparatul de fotografiat
Aparatul foto suspendat de zmee
Aparatul foto suspendat de zmee

Sistemul proiectat de el includea noua zmee de mari dimensiuni, dispuse unul deasupra celuilalt pe o coarda. Aparatul foto era stabilizat cu niste bete de bambus de dimensiuni impresionante. In total, Lawrence a realizat peste 120 de fotografii aeriene, pe care le-a vandut cu 125$ bucata. Cu banii stransi a pornit intr-o expeditie in africa, unde a incercat fara prea mare succes sa fotografieze animalele salbatice folosind aceeasi metoda.

La intoarcere, Lawrence si-a orientat atentia catre domeniul aviatic, reusind ca pana la sfarsitul vietii sa detina peste 100 de brevete pentru inventiile sale in domeniul aeronauticii.

Sursa foto: Wikipedia.