Polaroid SC1630
Polaroid SC1630

In luna Decembrie scriam ca in 2012 vom asista la lansarea primelor aparate foto compacte cu sistem de operare Android. La scurt timp, in cadrul expozitiei CES din Las Vegas, Polaroid a prezentat primul aparat foto cu sistem de operare Android din lume. La doua luni dupa CES, redactorii blogului Engadget au publicat un articol in care prezinta pozitia semi-oficiala* a companiei Samsung referitoare la viitorul camerelor foto compacte, afirmand totodata ca este posibil sa vedem aparate cu sistem de operare Android si de la producatorul coreean. Mai mult decat atat, zvonurile circula repede si au aparut voci care afirma ca si Panasonic cerceteaza in aceasta directie.

Oricat de ciudat ar parea la prima vedere, aceasta este totusi o evolutie logica in segmentul camerelor foto compacte, mai ales ca statisticile de vanzari arata cum aparatele compacte cu pretul pana in 250 de euro incep sa fie inlocuite de gadgeturile tip smartphone care pot inregistra fotografii la o calitate decenta. Samsung este – probabil – cel mai mare producator de echipamente cu sistem de operare Android de pe piata si ar fi un pas firesc sa lanseze si o gama de aparate foto cu acest sistem de operare, avand o experienta vasta in implementarea sistemului de la Google pe diverse platforme hardware. Chiar ma intreb acum de ce le-a luat atat de mult?

Asa ar putea sa arate un aparat foto Samsung cu sistem de operare Android (simulare Clubul Foto)
Asa ar putea arata un aparat foto Samsung cu sistem de operare Android (simulare Clubul Foto)

Desi la prima vedere ideea poate parea stupida, implementat corect, sistemul de operare Android ar putea reprezenta o mica „revolutie” in domeniul camerelor foto digitale, asa cum s-a intamplat si in cazul telefoanelor mobile. Ma gandesc doar la multitudinea de aplicatii dedicate aparatelor foto care pot fi dezvoltate de utilizatorii independenti si de care ar putea beneficia orice fotograf amator care ar avea o astfel de camera. Mai mult decat atat, o camera foto cu conexiune Wireless sau chiar 3G ar permite distribuirea imaginilor pe retelele sociale in timp real, inclusiv cu comentarii adaugate de fotograf imaginilor sau alte informatii interactive si utile (sa ne gandim la GPS?).

Toate aceste tehnologii exista, intr-un fel sau altul pe camerele compacte actuale. Am inceput sa vad din ce in ce mai multe compacte cu Wi-Fi integrat (chiar in aceste zile am primit la teste un Canon IXUS 510 cu Wi-Fi si conexiune cu iPad/iPhone – detalii in curand!) iar modulul GPS nu mai este o raritate de cativa ani deja. Ce le lipseste este elementul central care sa interconecteze toate aceste tehnologii si sa le transforme in instrumente sociale. Acesta ar putea fi un sistem de operare cu care utilizatorul este deja obisnuit, cum este Android.

Bineinteles, camerele foto cu sistem de operare Android nu ar fi lipsite de critici. Principalele probleme cu care s-ar putea confrunta producatorii si – in final – consumatorii ar putea fi legate de stabilitatea sistemului de operare, de lipsa programelor certificate si compatibile 100% cu toate camerele foto cu Android si, nu in ultimul rand, vom asista probabil la aparitia primelor programe antivirus pentru camerele foto… de ce nu? 🙂 Suna SF, dar orice e posibil… Ni se pregatesc vremuri interesante!

* Informatia nu a fost confirmata oficial de reprezentantii Samsung sau Panasonic. Totusi, redactorii Engadget spun Samsung a declarat ca lansarea unei game de aparate foto cu sistem de operare Android este vazuta ca oportunitate, dar inca nu exista nimic sigur in aceasta privinta.

Via Petapixel si Engadget