Anul trecut Samsung a lansat NX300, un aparat mirrorless care s-a dovedit a fi suficient de bine ‘echipat’ si performant pentru a-i multumi pe fotografii entuziasti (vezi review). Acum a venit randul noului Samsung NX30, lansat acum doua saptamani in Romania, care tinteste catre acei fotografi care isi doresc performante sporite, un body care sa ofere acces rapid la functii dar, in acelasi timp, sa fie mai compact si mai usor de transportat decat un DSLR. In plus, NX30 inglobeaza tot ce e mai bun din lumea mirrorless Samsung, pozitionandu-se ca varf de gama. Asadar asteptarile sunt mari, dar reuseste Samsung NX30 sa se ridice la inaltimea lor? Aflam imediat!

In acest test am utilizat un Samsung NX30 cu obiectivul standard, 18-55mm f/3.5-5.6 OIS, kit ce se gaseste in magazine la un pret de aproximativ 4.499 lei.

Test Samsung NX30
Test Samsung NX30

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS APS-C (crop 1,5x) 23.5 x 15.7 mm
  • Rezolutie 20 megapixeli
  • Montura Samsung NX
  • ISO 100-25.600
  • Format RAW, JPEG, MPO
  • AF hibrid
  • Procesor de imagine DRIMe IV
  • Fotografii in rafala cu pana la 9fps
  • Timp de expunere 1/8000 – 30s
  • Blitz integrat (pop-up) cu numar de ghid 11
  • Filmare Full HD 60p 1920 x 1080px
  • Patina pentru blitz extern
  • Ecran LCD rabatabil, AMOLED, 1,36 milioane de pixeli
  • Vizor electronic AMOLED cu 2,35 M pixeli
  • Wi-Fi, NFC
  • Stocare (1 slot) SD, SDHC, SDXC
  • Acumulator BP1410, autonomie CIPA 350 cadre

Constructie si utilizare

Samsung NX30, mirrorless cu senzor APS-C CMOS (crop 1,5x)

Samsung NX30 este construit in jurul senzorului CMOS de 20 de megapixeli ‘mostenit’ de la modelul NX300 lansat anul trecut (testat de noi aici) si pastreaza sistemul de focus hibrid, care include atat sistemul traditional cu detectia constrastului dar si pixeli speciali pe suprafata senzorului ce asigura focalizarea prin detectia fazei.  Are in schimb un body mai robust, mai mare si cu o forma similara aparatelor foto DSLR clasice.

Samsung NX30 kit cu obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 OIS

La exterior NX30 seamana cu un DSLR clasic, dar il tradeaza dimensiunile mai compacte. NX30 pare un aparat mare, dar este mai compact decat se poate vedea in fotografii. Pentru cei ‘initiati’, NX30 este doar putin mai ‘butucanos’ decat un NEX-6/7, de exemplu. Are si motive sa fie asa: vizorul electronic mare si blitzul integrat, amplasate in zona centrala a bodyului, ocupa destul de mult spatiu. Mai mult, gripul (manerul) mare, mai pronuntat, asigura o priza mai confortabila cand utilizati aparatul un timp mai indelungat.

Ecranul LCD rabatabil

Pe spate se gasesc butoane pentru majoritatea parametrilor de baza ai imaginii. Fotografii entuziasti se vor simti in largul lor cu NX30, care ofera acces rapid la setarea temperaturii de culoare (balans de alb), ISO, tipul de focalizare si pozitionarea punctului de focus dar si la modul de inregistrare (un singur cadru, rafala 9fps, temporizare sau bracketing) si compensarea expunerii. Aceleasi functii plus pot fi accesate rapid si de pe ecranul LCD rabatabil lateral, sensibil la atingere si care se caracterizeaza printr-un panou multi-touch OLED, similar celor de pe telefoanele mobile ale companiei.

Vizorul rabatabil (observati si conectorul pentru microfon…)

Cu ce iese cu adevarat in evidenta noul NX30 este vizorul electronic rabatabil vertical, care preia oarecum ideea lansata de Panasonic GX7 (review) anul trecut si o implementeaza intr-o forma mai practica. Vizorul electronic este suficient de mare pentru a putea incadra usor cu ajutorul lui si, mai mult, afiseaza si functia Focus Peaking imediat ce  aparatul detecteaza un obiectiv cu focalizare manuala (sau activati focusul manual pe comutatorul de pe obiectiv). Vizorul se vede bine si nu are lag deranjant.

Conectorii

La capitolul conectivitate, Samsung NX30 se lauda cu un conector USB 2.0, unul HDMI  si un conector de 3,5mm pentru microfon extern. Ii lipseste senzorul pentru telecomanda, dar NX30 se bazeaza pe conectivitatea Wi-Fi (+NFC) pentru remote shooting (declansare de la distanta, telecomanda cu aplicatia pentru smartphone) sau pentru a transmite imaginile pe email sau pe retelele sociale.

Slotul pentru acumulator si card, alaturi de filetul pentru trepied (centrat pe axul optic al obiectivului)

In partea de jos se regaseste slotul pentru cardul de tip SD/SDHC/SDXC, care imparte acelasi compartiment cu acumulatorul. Conform Samsung, pot fi utilizate carduri de maxim 64 de GB iar eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Cei obisnuiti cu aparatele Samsung vor observa acumulatorul clasic, diferit de cel de pe NX300 sau Galaxy NX (ambele cu acumulatori similari smartphone-urilor). Acumulatorul lui NX30 ofera o autonomie mult mai mare, aproape ‘de invidiat’  de catre celelalte mirrorless-uri: pana la 500 de cadre, conform testelor mele.

Ca o concluzie la acest capitol al review-ului, trebuie notat faptul ca desi Samsung NX30 are un body care seamana mai mult cu cel al unui aparat foto DSLR (si este criticat pentru acest lucru, datorita dimensiunilor mai mari, fiind totusi un mirrorless…), este mai confortabil in utilizare datorita gripului mai bun. Este construit din plastic, dar este solid, chiar daca la acest pret ma asteptam la un body din metal, ca si alte modele ‘concurente’. Over all, Samsung NX30 este placut in utilizare, iar meniul desi pare simplist la prima vedere, ascunde o multime de optiuni, setari si filtre. Dar, despre asta vorbim imediat…

Toate imaginile cu Samsung NX30:

Meniurile

Chiar daca la prima vedere Samsung NX30 pare a avea un meniu destul de simplu, realitatea este cu totul alta. Fara sa exagerez as putea spune ca este unul din cele mai complete mirrorless-uri la capitolul functii software. Nu vine cu Android (ceea ce e de laudat chiar si pentru autonomia mai mare) dar preia multe din optiunile cu care sunt deja familiarizati utilizatorii unui smartphone. Umbla vorba ca Samsung NX30 ‘ruleaza’ sistemul de operare Tizen, proiectat de Samsung pentru camere digitale si smartphone-uri. Asta ar explica similaritatile cu Androidul…

Setarile principale:

Ecranul de status, similar cu meniul drop-down pentru notificari de la Android (si care se deschide in acelasi mod)…

Samsung NX30 are un meniu stufos, cu o multime de functii, din care am sa punctez acum doar cateva. As putea scrie un articol intreg doar despre meniul lui NX30 si functiile pe care le gasiti acolo, asadar v-am pregatit mai jos un set destul de stufos de screenshoturi, ca sa va convingeti. Sa vedem acum care sunt principalele functii (intr-o ordine aleatoare):

  • Auto ISO cu Minimum Shutter Speed: functie ce permite setarea pragului maxim utilizat de Auto ISO dar si timpul de expunere cel mai lung (de exemplu 1/30)
  • Wi-Fi, cu posibilitatea de a transmite imaginile pe Email direct din aparat sau supravegherea celor mici de la distanta (Baby Monitor 🙂 )
  • Intervalometru: o raritate pe aparatele foto mirrorless, permite inregistrarea imaginilor la un interval prestabilit, functie ce va ajuta la timelapse
  • Editor foto integrat Picture Wizard (si filtre presetate), un mini-Photoshop daca vreti. Inspiratie sa fie… si timp. Pentru ca NX30 va permite sa editati imaginile cum doriti…
  • Bracketing de Expunere, de ISO,  de temperatura de culoare (WB) si efecte (PW – Picture Wizard)
  • Activarea obturatorului electronic, pentru declansare silentioasa (cu timp de expunere maxim 1/1600)
  • Filtre si efecte speciale, presetate: Beauty Face (care permite si ajustarea portretelor, o functie excelenta pentru doamne si domnisoara 🙂 ), Panorama, Expunere multipla (Double exposure), HDR (Dynamic Range), Artificii, Fotografie nocturna, fotografii de grup (Jump shots), siluete, miniatura, toy camera (vignetare), watercolor, poster, alb-negru, sepia, low-key, hi-key etc… Cum spuneam, timp si imaginatie sa aveti, pentru ca NX30 are cam tot ce v-ati putea imagina la capitolul software, filtre, efecte si functii…

Cei care vor sa descopere mai in amanunt noul NX30 pot gasi toate functiile din meniu in screenshot-urile de mai jos:

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Iata ca am ajuns si la capitolul care ne intereseaza cel mai mult. Cum fotografiaza Samsung NX30? Ei bine, vorba englezului: mixed feelings here. Pe scurt, Samsung NX30 are un senzor APS-C de 20 de megapixeli care inregistreaza imagini bune, dar nu exceleaza. Fotografiile sunt curate, fara noise vizibil sau deranjant pana la ISO 1600 dar recunosc ca am vazut si senzori mai performanti.

Din pacate vremeaza nu prea a tinut cu mine nici de data asta, asadar fotografiile sunt facute intr-o perioada in care cerul Bucurestiului a fost acoperit complet de nori si in scurtele momente cand nu ploua. Asadar trebuie sa ma credeti pe cuvant atunci cand va spun ca senzorul lui NX30 este capabil sa redea corect culorile, sa ofere un contrast bun in imagini si o tonuri placute.

Doua „bile negre” trebuie mentionate la acest capitol:

  • Focalizarea automata, desi se descurca bine in 90% din cazuri (dar nu exceleaza la viteza) mai si rateaza. De vreo 8 ori in aproape 250 de cadre a trebuit sa refac fotografiile pentru ca autofocusul ‘ratase’. De exemplu, imaginea de mai jos am refacut-o de trei ori, pentru ca primele doua declansari aveau focusul ratat (setari: un singur punct de focus, central, focalizat pe statuie):
  • Colorimetrul integrat in cateva cadre a ales o temperatura de culoare prea ‘rece’, virand fotografiile in albastru. S-a intamplat doar de trei ori ce-i drept, unul din cazuri fiind acesta:

Altfel, NEX30 se dovedeste a fi un aparat capabil sa surprinda imagini reusite, situandu-se din punct de vedere al calitatii imaginilor cam pe aceeasi ‘treapta’ cu alte aparate mirrorless din aceasta categorie de pret.

Mai este de discutat si vechea problema a obiectivului de kit, care nu este niciodata cel mai performant posibil (la nici un producator). Este clar ca cu obiective mai capabile Samsung NX30 isi va arata adevaratele performante. Vedeti (sau revedeti, dupa caz), ce am obtinut cu modelul anterior, Samsung NX20, cu un senzor mai slab decat al actualului NX30 dar cu un obiectiv foarte performant – Samsung 85mm f/1.4. Imaginile sunt aici.

Fotografii panoramice

Deja e o moda printre producatorii de aparate foto si nici Samsung nu face exceptie la acest capitol, ceea ce e bine. NX30 este capabil sa surprinda imagini panoramice prin simpla apasare a butonului declansator si miscarea aparatului in directia dorita pentru inregistrare. Astfel pot fi realizate cadre panoramice, cu unghi larg, atat pe orizontala cat si pe verticala. Din pacate, tot procesul este automatizat, iar in acest mod utilizatorul nu are acces nici o optiune sau setare (functia de compensare a expunerii era totusi utila, datorita diferentelor mari de luminozitate care pot exista intr-o scena inregistrata panoramic).

Iata un exemplu:

Si o panorama verticala (Click pentru marire):

Cum filmeaza Samsung NX30 ?

Samsung se lauda cu performantele video ale lui NX30. Are si de ce, aparatul fiind capabil sa inregistreze filme la rezolutie Full HD 1080 la 50 si 25fps, bitrate 26MB/s cu sunet stereo si autofocus activ in timpul filmarii (activat prin apasarea pana la jumatate a butonului declansator). Din pacate nu exista si optiunea 24/30fps in PAL ci doar daca setam camera pe standardul NTSC (din alt meniu, alta setare, un pic cam peste mana) iar autofocusul, cel putin cu obiectivul de kit, este relativ lent.

Am inregistrat trei secvente pentru a vedea cum se comporta NX30 la filmare. Format Full HD 1080 50p, sunet stereo (nivel auto), wind cut OFF:

Samsung NX30 are un meniu special pentru functia de filmare, de unde pot fi ajustate cateva optiuni avansate: nivelul de inregistrare al sunetului, activarea unor functii precum wind cut sau fader si setarea compresiei (Normal si HQ – 26MB/s). In plus, se poate filma cu setari manuale (timp/diafragma/iso) sau in modurile semi-automate, controland diafragma (Prioritate de diafragma) sau doar timpul de expunere (prioritate de timp). Mufa de 3,5mm pentru microfon extern este un mare plus, in aceasta categorie de aparate si reprezinta inca o dovada a faptului ca Samsung NX30 e un aparat care ia in serios functia video.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Body-ul mai ‘butucanos’ si gripul mai mare le-au permis celor de la Samsung sa introduca in NX30 un acumulator mai mare. Aparatul este alimentat de la un acumulator tip Samsung BP1410, de – ati ghicit – 1410Mha, care ii asigura o autonomie de circa 350 de cadre (conform CIPA). In realitate insa, eu m-am plimbat timp de 4 ore cu NX30 la gat, am tras aproape 250 de cadre si cele trei filme de mai sus si am consumat 40% din acumulator. Asta inseamna ca, teoretic, NX30 poate realiza si peste 500 de cadre cu un singur acumulator, mult peste autonomia certificata CIPA.
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (compresie Super Fine, Fine sau Normal), RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (50p sau 25p) cu sunet Stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
  • Conectivitate: Samsung NX30 are un conector USB 2.0, unul HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern.
  • Wirelesss: NX30 se bazeaza pe conectivitatea Wi-Fi (+NFC) pentru remote shooting (declansare de la distanta cu aplicatia pentru smartphone) sau pentru a transmite imaginile pe email sau pe retelele sociale.
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
  • Greutate si dimensiuni: NX30 cantareste 375 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 127 x 96 x 58 mm mm (fara obiectivul de kit).

Pret

Samsung NX30 impreuna cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 OIS se gaseste in magazinele din Romania la un pret aproximativ de 4.499 lei.

Click aici pentru pretul actualizat.

Concluzii

Samsung NX30 reuseste sa faca o impresie buna in general, oferind o calitate buna a imaginilor si a filmelor Full HD inregistrate. Iese in evidenta mai ales la capitolul functii si conectivitate, acolo unde exceleaza. Este un mirrorless APS-C performant, care se adreseaza nu doar fanilor brandului ci si celor care isi doresc un aparat versatil, cu care sa poata surprinde imagini, sa le prelucreze/editeze ‘pe loc’, pentru ca apoi sa le transmita usor pe internet, prin email sau pe retelele sociale. NX30 se conecteaza rapid cu orice smartphone cu Android, iar aplicatia gratuita Samsung Camera extinde functiile multimedia ale aparatului. Chiar daca are cateva bile negre, reuseste sa compenseze cu o lista impresionanta de puncte forte, inca o dovada in plus a faptului ca mirroress-urile Samsung devin din ce in ce mai capabile, cu fiecare generatie. La final, Samsung NX30 ar putea fi criticat poate pentru pretul sau destul de mare (vezi pretul aici) dar, pe de alta parte, este unul din cele mai bine dotate aparate foto la capitolul functionalitati.

Nota Clubul Foto: 8/10

ALTERNATIVE TESTATE:

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor (pana la ISO 1600 inclusiv)
  • Filmare Full HD 50/25 fps cu sunet stere, autofocus
  • Mod „Auto” versatil
  • Filtre si efecte speciale (inclusiv cu posibilitati de editare)
  • Convertor RAW to JPEG integrat (cu posibilitatea ajustarii parametrilor)
  • Ecran OLED rabatabil, multi-touch
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat (cu NFC)
  • Compatibil cu cu standardul Samsung AllShare
  • Fotografiere 3D (cu obiectivul 45mm f/1.8 3D – achizitionat separat)
  • Patina pentru blitz extern
  • Functie Focus Peaking, pentru asistarea focalizarii manuale
  • Compatibil cu obiecitvele cu buton „iFn” pentru acces rapid la functii
  • Vizor electronic mare, cu rezolutie buna, rabatabil
  • Mufa pentru microfon extern
  • Butoane cu functie personalizabila (din meniu)
  • Autonmie mare (cca. 500 cadre, cu Wi-Fi oprit)
  • Functii Panorama, Beauty Face, HDR, Timelapse (intervalometru), Best Scene, Silhouette etc
  • Start rapid, intarziere la declansare aproape insesizabila
  • Butoane dedicate pentru majoritatea parametrilor de baza (ISO, AF, WB, AEL, Mettering si Drive)
  • Vine cu licenta Adobe Lightroom gratuita (fiind cam singura companie care ofera asa ceva alaturi de aparatele lor)

Bile negre:

  • Rotita de selectie a modurilor de fotografiere poate fi comutata din greseala
  • Functia touch a ecranului LCD nu poate fi oprita
  • Sistemul autofocus rateaza uneori pe subiecte cu contrast redus (sau in lumina slaba)
  • Balansul de alb automat are rareori tendinta de a vira fotografiile in albastru
  • Zoom lent pe fotografii
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Construit din plastic

 Toate imaginile din test:

3 COMENTARII

  1. Scump! Mai mult de 3000 lei, nu merita! ISO e mai slab decat la concurenti, pentru ca, 20 de megapixeli pe un APS-C, sunt multi! Nu stiu…personal nu mi-a placut niciodata ce face Samsung, in domeniul foto…

    Tind sa cred ca, un Canon G1X (prima varianta), se descurca mai bine, si e la jumatate de pret. Tinand cont ca, majoritatea utilziatorilor, cumpara un DSLR sau un Mirrorless si raman cu obiectivul de kit, nu investesc intr-o trusa foto, cred ca Samsung NX30 inseamna bani risipiti.

Comments are closed.