Sfarsitul lui 2012 a venit cu o noua provocare: sa testez inca un aparat foto mirrorless de la Samsung, modelul NX210. Desi l-am primit destul de tarziu, iar la CES 2013 coreenii au anuntat deja modelul urmator, Samsung NX300, va povestesc acum, pe scurt, despre NX210 si performantele sale. Dupa experienta placuta pe care am avut-o cu Samsung NX20, ma asteptam ca NX210 sa aiba performante similare, cel putin din punct de vedere al calitatii imaginilor. Totusi, desi in teorie impartasesc acelasi senzor, Samsung NX210 se afla pe o treapta inferioara in ceea ce priveste calitatea imaginilor fata de NX20 (varful de gama). Probabil are alti algoritmi software care sunt responsabili pentru reducerea zgomotului de imagine, dar cert este ca la NX210 imaginile nu reusesc sa iasa in evidenta asa cum au facut-o la NX20 (citi review-ul de aici).

In varianta testata, Samsung NX210 costa 3.429 lei cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 OIS.

Samsung NX210

Samsung NX210
Samsung NX210

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor 23.5 x 15.7mm CMOS, 20.3MP, format APSC (crop 1,5x)
  • ISO 100-12800
  • Inregistrare JPEG/RAW
  • Video Full HD 1080p
  • Rafala 10 cps
  • Inregistrare imagini panoramice
  • Viteza obturator: 30s – 1/8000s
  • Ecran LCD diagonala de 3-inch swivel, AMOLED, rezolutie 614.000 px
  • Conectivitate Smart Wi-Fi
  • Suport pentru obiective cu i-Function 2.0
  • Dimensiuni 122 x 89.6 x 39.5mm
  • Greutate: 341g (cu acumulator)

Samsung NX210 este un mirrorless mai compact, cu un body de dimensiuni mai mici si cu o greutate mai redusa fata de cel DSLR-like al lui NX20, pe care l-am apreciat tocmai pentru forma si functionalitate. Samsung NX210 seamana destul de mult cu body-urile din seria Sony NEX, ii lipseste ecranul rabatabil dar are in plus o rotita de selectie a modurilor de fotografiere. Are body-ul construit din aluminiu si un ecran LCD de 3 inch, nerabatabil si fara vizor electronic, senzor CMOS APS-C de 20 megapixeli (ISO 100-12.800) si filmeaza Full HD 1080p. Nu are blitz integrat si, asemenea modelelor NEX, trebuie sa umblati mereu cu blitzul atasat pe patina, daca aveti nevoie de o lumina suplimentara.

Partea din spate a aparatului dezvaluie ecranul LCD AMOLED, butoanele si rotita de selectie a modurilor de fotografiere.
Partea din spate a aparatului dezvaluie ecranul LCD AMOLED, butoanele si rotita de selectie a modurilor de fotografiere. De apreciat prezenta butonului dedicat pentru compensarea expunerii si a unui buton cu functie personalizabila (Fn).

In ceea ce priveste calitatea imaginilor, Samsung NX210 se afla oarecum in umbra modelului mai performant, NX20, un lucru normal de altfel. Chiar si asa, imaginile sunt bune spre foarte bune la sensibilitati ISO reduse (pana in 1600) desi algoritmii de reducere a zgomotului de imagine sunt poate putin prea puternici, iar efectul acestora se observa, uneori, in zonele bogate in detalii. O solutie ar fi sa fotografiati RAW, pentru ca Samsung NX210 ofera acest format si evitati de acest mic inconvenient, prin prelucrarea ulterioara a fotografiilor intr-un soft specializat (Lightroom, ACR etc).

Despre focalizare am spus si la NX20 si este valabil si la NX210: uneori este lenta, mult prea lenta. Dar din fericire asta se intampla doar sporadic, mai mult in fotografiile in lumina slaba sau cu contrast redus.

In ceea ce priveste functia de filmare Samsung NX210 poate inregistra clipuri Full HD inclusiv cu setari manuale (ISO, diafragma, timp de expunere). O mare bila alba pentru acest sistem iar daca focalizarea automata era mai rapida in timpul filmarii chiar ca puteam spune despre NX210 ca ofera o functie de filmare de top pentru un mirrorless.

Imagini surprinse cu Samsung NX210

Din punct de vedere al functiilor, Samsung NX210 are exact acelasi meniu ca si NX20, iar acesta este un lucru bun: abunda in functii si conectivitatea Wi-Fi este la superlativ. E un aspect pe care compania coreeana se bazeaza pentru a-si vinde produsele si despre care am numai cuvinte de lauda: daca va doriti un mirrorless pe care sa il puteti conecta usor, prin wireless, la orice dispozitiv compatibil (smartphone, tableta, smart-TV etc), atunci un model din seria NX de la Samsung ar putea fi alegerea ideala.

In meniul aparatului gasiti si o serie de filtre Art care pot fi aplicate fotografiilor si chiar si filmelor. Preferatul meu este Old Photo, care nu aplica doar o conversie banala in sepia ci si un efect de „film zgariat”, ca in exemplul de mai jos:

Samsung NX210 cu filtrul Old Photo
Samsung NX210 cu filtrul Old Photo
Samsung NX210 cu filtrul Old Photo
Samsung NX210 cu filtrul Old Photo

Meniul lui Samsung NX20/NX210

Acelasi meniu ca si la NX20, aceleasi functii si aceleasi optiuni. Asadar, va prezint si aceleasi fotografii:

Un aspect pe care l-am apreciat atat la NX20 dar si la NX210 este calitatea ecranului LCD care, desi nu ofera o rezolutie de top (are doar 614.000 px la ambele camere), are un contrast si o reproducere a culorilor pe care am intalnit-o destul de rar la alte aparate din aceasta clasa. Pur si simplu ecranul LCD se vede excelent si este o placere sa lucrezi cu el.

Autonomie, conectivitate si stocare

Samsung NX210 este alimentat de la un acumulator tip  Lithium-Ion BP1030 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 330 de cadre.

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Samsung NX210 are un conector USB 2.0 si unul HDMI dar si un conector pentru declansator pe fir (telecomanda). Samsung NX210 iese in evidenta datorita conectivitatii wireless integrate care permite transferul fotografiilor pe orice dispozitiv compatibil (LCD TV, tableta, smartphone cu Android) sau chiar trimiterea imaginilor prin email direct din meniul aparatului. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Samsung NX210 vs Samsung NX20?

O intrebare pe care cu siguranta o sa v-o puneti, deoarece sunt aparate similare la preturi similare. Eu as alege un Samsung NX20 in fata lui NX210 si spun asta nu doar datorita acelui „plus” in ceea ce priveste calitatea imaginilor (care poate fi irelevant pentru unii) ci mai ales datorita vizorului electronic foarte bun al lui NX20 si al body-ului mai mare, mai ergonomic si cu acces rapid la mai multe functii.

Pret:

Samsung NX210 costa 3.429 lei cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 OIS, in acest moment, iar varful de gama Samsung NX20 are un pret de 4.299 lei cu acelasi obiectiv de kit. Inainte de a decide va invit sa aruncati o privire si pe review-ul lui Samsung NX20.

Nota Clubul Foto: 7.5/10

Samsung NX210, bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor (pana la ISO 1600 inclusiv)
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
  • Multe optiuni de conectivitate prin Wi-Fi
  • Ecran LCD AMOLED
  • Butoanele pentru functii pozitionate pentru a fi usor de accesat

Bile negre:

  • Ecranul LCD nu este rabatabil si nici touch-screen
  • Pornire destul de lenta (peste 1,5 secunde chiar si din stand by)
  • Focalizare destul de lenta (mai ales in timpul filmarii sau noaptea)
  • Desi are WiFi nu este compatibil cu toate dispozitivele cu Android
  • Pretul destul de piperat

Toate imaginile din test:

Comments are closed.