Un articol de Stefan Chiric

Ce este Samsung Galaxy S5 si cu ce „se lauda”? Cu siguranta nu mai are nevoie de nici o prezentare in acest moment: S5 este varful de gama Samsung din seria „Galaxy” sau, cum mai este numit de altii, „flagship-ul coreenilor”. Are un ecran mai mare decat cel al generatiei anterioare, de 5.1 inch, un procesor mai puternic si un display ce reda culori vii si „saturate”.  Cireasa de pe tort? Cu siguranta camera foto. In acest articol nu vom face un review tehnic al varfului de gama Samsung, ci vom face o trecere in revista asupra utilizarii telefonului de zi cu zi, punand accentul pe performantele camerei foto integrate.

Samsung Galaxy S5, smartphone-ul rezistent la apa, in test
Samsung Galaxy S5, smartphone-ul rezistent la apa, in test, in ploaie

Inca din prima luna Samsung a vandut peste 10 milioane de unitati desi, multe critici au spus despre noul S5 ca este „doar un Galaxy S4 (review) putin mai mare si ceva mai performant”. Din punct de vedere al vanzarilor acesta este un succes, fiind una din alegerile utilizatorilor exigenti, in special si datorita rezistentei sporite a telefonului (poate fi scufundat pana la 1m in apa). Odata ce am desfacut cutia lui S5 si am introdus cartela Micro SIM, nu am putut sa nu observam saturatia culorilor care, par atat de vii incat ar vrea sa iasa din display. Display-ul se vede excelent, culorile sunt „exagerat” de vii, lucru care nu deranjeaza, dar cei foarte exigenti la capitolul ‘reproducerea culorilor’, asa cum suntem noi, fotografii, s-ar putea sa simta nevoia unui fine-tunning al culorilor din meniul teleofnului (S5 ofera aceasta posibilitate in meniul Settings) .

Sa trecem acum la analiza in detaliu a camerei foto. Cu ce se lauda aceasta:

Samsung S5 – Specificatii foto-video:

  • Senzor: 1/2.6-inch 16MP BSI CMOS sensor
  • Diafragma: F2.2
  • Distanta focala: 31mm focal length (35mm echivalent)
  • Rezolutie video: 4K video recording
  • Camera frontala: 2MP front camera
  • Efect video „Slow motion”
  • Stabilizare electronica a imaginii (nu optica!)
  • Functii avansate: Panorama, HDR, Tur Virtual, Beauty Face, Selfie

Inca de la prima accesare, aplicatia foto/video este intuitiva, cu functie Touch to Focus si un mod „Auto” bine pus la punct, dar care, la nevoie, permite si reglaje manuale: rezolutie foto, rezolutie video, masurarea expunerii (evaluativa, spot, preponderent centrala), rafala, efecte, zoom audio si multe altele. Toate aceste setari sunt simple si usor de utilizat, inclusiv pentru utilizatorul mai putin experimentat. Alte functii interesante ale camrei lui Samsung S5 sunt modurile Beauty Face, Panorama, Tur Virtual, Night Mode si HDR, la care se adauga chiar si posibilitatea de a descarca alte functii interactive din magazinul de aplicatii Samsung.

De asemenea modul HDR isi face bine treaba, fotografiile avand o tonalitate placuta si echilibrata. Pentru fanii imaginilor de noapte, modul Night Mode iese in evidenta datorita fotografiilor mai echilibrate (din punct de vedere al expunerii) si cu mai putin zgomot de image decat atunci cand facem fotografii de noapte cu modul standard, automat.

Cu modul HDR activat:

Calitatea imaginii in timpul zilei este foarte buna, insa inca de la ISO 200 un ochi atent va observa prezenta zgomotului de imagine. Nu este un lucru neaparat rau deoarece cei 16 megapixeli sunt asezati pe un senzor destul de mic, dar in nici un caz nu se poate compara cu calitatea oferita de un aparat foto ‘dedicat’, din aceeasi categorie de pret (lucru normal dealtfel).

Testul Video:

Samsung Galaxy S5 face parte dintre terminalele Samsung care pot inregistra atat secvente video la rezolutie Full HD dar si 4K. Iata cum se descurca:

4K:

Full HD:

Performantele telefonului:

Echipat cu procesor de ultima generatie, Qualcomm S801, telefonul reuseste sa se plaseze usor in topul terminalelor de varf, acest lucru vazandu-se si in rezultatele benchmark-urilor. In utilizarea telefonului se simte fluiditatea meniurilor, timpii mici de acces cat si posibilitatea de a rula fluid aplicatii ce necesita putere mare de procesare (in special jocurile complexe). Orice utilizator exigent poate fi pe deplin multumit de performantele terminalului, la acest capitol. Cei 2GB de RAM permit utilizarea mai multor aplicatii simultan, fara a sesiza incetinirea sau „inghetarea” (blocarea) acestuia!

Iata rezultatele benchmark-urilor rulate pe Samsung S5:

Performantele bateriei:

Desi tot producatorii se lauda cu performante crescute in ceea ce priveste puterea de procesare, putin se pot lauda si cu autonomia excelenta a acumulatorilor, iar acestul lucru este simtit si la Galaxy S5. Utilizat in modul normal, bateria tine circa o zi, ceea ce este decent pentru un terminal cu un display atat de mare. Utilizat intr-un mod mai intens (vorbit mult la telefon, utilizand mult conexiunea de date, ascultat muzica etc) telefonul reueste sa tina de dimineata pana seara, insa de multe ori a fost nevoie sa incarcam putin dispozitivului si peste zi.

Atentie insa: performantele bateriei depind de foarte multi factori! De exemplu, in cazul nostru, am avut foarte multe fluctuatii de semnal, trecand de multe ori de la HSDPA+ la Edge, iar internetul nu a fost niciodata oprit. Pentru cei care au nevoie de durata prelungita a bateriei, Samsung ofera modurile Power Saving Mode si Ultra Power Saving Mode. Pe scurt acestea se traduc prin micsorarea puterii de calcul a telefonului si limitatea accesului la anumite aplicatii, in favoarea cresterii autonomiei a telefonului (pana la 2 zile cu 10% baterie cu Ultra Power Saving Mode).

Samsung Galaxy S5 costa 2.349 lei si se gaseste aici.

Concluzii finale:

Bile albe:

  • performante de varft, atat hardware cat si foto
  • detalii bune in lumina zilei
  • absenta aberatiilor cromatice
  • modul HDR este bine pus la punct si ofera imagini placute, echilibrate (chiar bun de utilizat aproape permanent)
  • calitatea video 4k este excelenta pentru un smartphone, desi este nevoie de un televizor sau alt dispozitiv 4k pentru a vedea videoclipurile la adevarata lor rezolutie
  • modurile automate si semi-automate ale camerei, diversifica experienta utilizarii smartphone-ului pe post de ‘aparat foto’ si sunt usor de inteles si utilizat

Bile negre:

  • pretul destul de ridicat pentru un terminal cu carcasa din plastic
  • lipsa stabilizarii de imagine (optica)

Un articol de Stefan Chiric

Toate imaginile realizate cu Samsung Galaxy S5 pentru acest test:

 

6 COMENTARII

  1. Modul avansat "Selfie Alarm" detecteaza automat persoanele din cadru cand indrepti telefonul spre tine si declansaeaza dupa 3 secunde. Face 3 cadre din care il poti alege pe cel mai bun. Plus aplica niste filtre "beauty"

Comments are closed.