Probabil cel mai anticipat smartphone al anului, Samsung Galaxy S4 a aterizat (la propriu) la Bucuresti cu elicopterul, in cadrul unui eveniment de lansare special. Este noul varf de gama al sud-coreenilor si probabil va fi cel mai bine vandut terminal mobil din istoria companiei. Acum doua saptamani Samsung S4 a facut o scurta „escala” la Clubul Foto, pentru a-i testa performantele camerei foto. Cum se descurca noul senzor de 13 megapixeli, care sunt functionalitatile noi si ce diferente sunt intre S3 si S4 din punct de vedere foto, va prezentam in cele ce urmeaza!

Samsung S4 a ajuns deja pe rafturile magazinelor din Romania si costa 2.799 lei in varianta de 16GB.

Samsung S4 in test
Samsung S4 in test

Samsung Galaxy S4

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Ecran 5-inch 1080p (441ppi) Super-AMOLED
  • Camera foto de 13MP, CMOS
  • Camera foto secundara de 2MP, tot CMOS
  • 2GB RAM
  • Compatibil 3G/ 4G LTE
  • Barometru, termometru si senzor de umiditate integrat
  • Disponibil in versiuni cu capacitate de stocare de 16/32/64 GB
  • Suporta Micro SD de pana la 64GB
  • Acumulator de 2600MAh
  • Grosime: 7.9mm
  • Greutate: 130g

Din punct de vedere al designului, Samsung Galaxy S4 arata cu mai bine decat modelul pe care il inlocuieste si este un terminal mai bine finisat si mai solid. Desi  software nu reprezinta chiar o revelatie, este clar ca face un pas inainte fata de generatia anterioara, S3 sau Note 2. Ecranul Full HD se vede excelent si este cu aproximativ 15-20% mai luminos decat ecranul meu de pe Note 2. Carcasa, desi tot din plastic, este realizata din materialele care par a fi de o calitate mai buna decat la S3.  Nu este mai mare decat modelul anterior, dar sta mai bine in mana si are un design mai placut (au renuntat la colturile rotunjite excesiv in favoarea unui design mai „clasic”).

Camera foto si calitatea imaginilor

Sa trecem la capitolul care ne intereseaza cel mai mult: performantele foto ale lui Galaxy S4.  Noul varf de gama de la Samsung vine cu o camera de 13MP BSI (senzor cu iluminare din spate), obiectiv luminos, cu diafragma f/2.2. Nu este primul smartphone de pe piata care se lauda cu un senzor CMOS de 13 megapixeli, dar este primul care vine cu functii timelapse si poate inregistra atat fotografii cat si sunet simultan.

Camera foto se descurca foarte bine in majoritatea conditiilor, imaginile la 13 megapixeli fiind clare, cu contrast si culori vii, iar nivelul de detalii este excelent pentru un senzor atat de mic. Totusi, marimea fisierelor JPEG de 13 Megapixeli este destul de mare si daca nu aveti un model cu spatiu de stocare generos (32GB de exemplu), ar fi util sa reduceti rezolutia imaginilor la 8 Megapixeli din meniul camerei. Imaginile nu vor avea de suferit din punct de vedere calitativ (cu exceptia unei rezolutii mai reduse) iar 8 megapixeli sunt suficienti (fotografiile publicate pe Facebook sunt salvate de platforma de socializare la aproximativ 1 Megapixel cand le incarcati de pe telefon…).

Totusi, trebuie „sa dam cezarului ce-i al cezarului” si sa recunoastem performanta camerei foto integrata in S4. Calitatea imaginilor pe timp de zi depaseste chiar si unele aparate foto compacte low-end. Nivelul detaliilor este impresionant iar fotografiile realizate de S4 pe timp de zi ar putea fi chiar tiparite cu succes pe planse de dimensiuni A3. Totusi, dimensiunile reduse ale senzorului si pixelii prea putin sensibili la lumina isi arata limitarile in fotografia nocturna, acolo unde Galaxy S4 nu reuseste sa se detaseze asa de mult de smartphoneurile de acum o generatie (S3/Note2).

Am pregatit cateva imagini de test, atat in format original cat si crop 100% din centrul cadrelor.

Cadrul original:

Crop 100%:

Cadrul original:

Crop 100%:

Cadrul original:

Crop 100%:

Cadrul original:

Crop 100%:

Funtionalitati noi

Prima functionalitate noua adusa de camera lui S4 este, cu siguranta, “Drama Shot” – un fel de timelapse realizat automat cu ajutorul mobilului. Aparatul inregistreaza pana la 100 de cadre individuale, timp de 5 secunde, pe care le salveaza intr-o animatie video. Functia Dual Camera permite inregistrarea simultana cu ambele camere (principala si frontala) si realizarea unui singur film prin alaturarea celor doua imagini, in opt moduri diferite. Aceeasi functie este disponibila si pentru apeluri video, pentru a permite celui de la celalalt capat al “firului”  sa isi priveasca atat interlocutorul cat si ce vede acesta. Pentru cei care prefera fotografia de actiune cu ajutorul unui telefon mobil, Samsung Galaxy S4 poate surprinde imagini in rafala cu pana la 30 de cadre pe secunda. E o performanta, intr-adevar, daca ne gandim ca majoritatea compactelor si mirrorless-urilor actuale nu pot trece de pragul de 10 cadre pe secunda impus de obturator.

Din pacate am avut destul de putin timp la dispozitie alaturi de noul S4 si nu am apucat sa testez toate functionalitatile noi. Mi-au placut in mod deosebit functia Eraser – care surprinde 5 cadre consecutive si elimina obiectele sau persoanele aflate in miscare  si functia Drama Shot, care inregistreaza o secventa de 5 secunde si va da posibilitatea sa pastrati doar o anumita zona din imagine animata (primul cadru devine static si o portiune din imagine va fi derulata la viteza obisnuita). Pentru cei creativi, ar putea fi o functie foarte interesanta. La sfarsit, animatia rezultata este salvata in format GIF.

Am testat functia Eraser, care permite eliminarea elementelor in miscare din cadru. Este foarte utila, de exemplu, atunci cand vreti sa fotografiati un obiectiv turistic care este inconjurat de turisti si pe care S4 ii va „elimina” din cadru cu succes. Un test rapid: imaginea originala pe care S4 a identificat persoanele aflate in miscare (in urma inregistrarii celor 5 cadre consecutive):

Si fotografia finala, in care S4 a extras persoanele aflate in miscare. Rezultatul este uimitor, nu?

Foarte utile sunt tooltip-urile care prezinta pe scurt fiecare functie noua disponibila in meniul camerei:

Zoom 5X. Digital…

Samsung Galasy S4 se lauda cu un zoom digital 5x, dar care nu produce rezultate notabile din punct de vedere al calitatii imaginilor. Cu siguranta nici un algoritm software nu poate inlocui zoom-ul optic. Asadar, nu va recomand sa utilizati zoom-ul digital doar in situatii extreme. Mai jos aveti trei imagini. Prima este fara zoom, a doua la 3X si a treia la valoarea maxima a zoom-ului – 5X. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, o adevarata “evolutie” pe piata smartphone va fi atunci cand primul producator va lansa un telefon cu zoom optic integrat (fara a modifica dimensiunile aparatului).

Imaginea originala:

Zoom 3X:

Zoom 5X:

Editarea fotografiilor

Chiar si dupa „declansare”, Samsung Galaxy S4 permite editarea fotografiilor cu ajutorul unui software destul de complex. Sunt posibile ajustari de contrast, luminozitate, culoare dar si unele operatii mai complexe (pe un smartphone), cum ar fi crop (decupare), indreptarea orizontului sau chiar „desenarea” pe ecranul touch screen si salvarea „schitei” pe imagine. Bineinteles, fanii fotografiilor cu efecte speciale aplicate pot rasufla usurati: editorul foto al lui Samsung Galaxy S4 permite aplicarea a nu mai putin de 12 filtre „artistice” si chair adaugarea unei rame. 🙂

Filtre si efecte speciale

12 filtre „art” va stau la dispozitie in meniul lui Samsung S4. Pot fi aplicate inainte de a declansa (acum si cu preview al efectului direct pe ecranul telefonului) sau pot fi utilizate in editorul foto pe imaginile deja salvate. Printre efecte se numara si celebrele Sepia, Black & white sau Poster Color dar si cateva filtre mai „indraznete”, cum ar fi efectul Fisheye. Le puteti vedea mai jos:

Meniul si setarile camerei foto

Meniul este putin diferit fata de cel cu care ne-am obisnuit la generatia anterioara (S3/Note2) si vine cu un nou mod de selectie a scenelor, functie dedicata pentru fotografii de noapte care nu mai trebuie sa o cautati prin meniu si acces rapid la functiile speciale: panorama, drama shot, portrait etc. Totusi, cei pretentiosi pot accesa in continuare meniul cu setari avansate, de unde se poate alege valoarea ISO (100-800 sau Auto), balansul de alb (presetari), dimensiunea imaginii (rezolutia), si de unde se poate activa functia de fotografiere in rafala sau se poate stabili modul de masurare al expunerii (matrice, preponderent central, spot etc). Din galeria de imagini pot fi afisate si datele EXIF ale fiecare fotografii in parte, dupa cum puteti vedea intr-una din imaginile de mai jos.

Meniul si setarile camerei foto:

Setarile generale

Am facut cateva capturi de ecran cu setarile generale ale dispozitivului, care acum vin impartite in patru pagini distincte, o alta caracteristica ce il diferentiaza pe S4 de S3 / Note 2 din punct de vedere al utilizarii.

Alte imagini din meniu

Alte imagini cu meniul lui S4 si noile functionalitati specifice:

Performantele hardware

Un astfel de smartphone cere o testare amanuntita a performantelor hardware. Am instalat cele doua benchmark-uri pe care le-am folosit si la HTC One pentru a putea compara rezultatele. Dupa rularea testelor, Samsung Galaxy S4 obtine urmatoarele rezultate:

Concluzii

Galaxy S4 reprezinta, cu siguranta, un pas inainte pentru Samsung. Este un smartphone aproape complet, care aduce o serie de functionalitati noi binevenite (nu doar foto) si care este dotat cu o camera foto de top pentru un telefon mobil. Are cel mai bun senzor foto actual, iar imaginile sale pot concura oricand cu cele realizate cu un aparat foto compact cu senzor mic.

Samsung S4 vs. HTC One?

Anticipand intrebarea voastra, sa va spun ce as alege eu dintre Samsung S4 si HTC One. As alege un Galaxy S4 pentru ca desi senzorul lui One are un usor avantaj in fotografiile in lumina slaba, prefer plusul de rezolutie si un nivel al detaliilor mai ridicat pe care poate sa il ofere senzorul lui Samsung S4. Asa cum am spus si in review-ul de luna trecuta, senzorul lui HTC One nu face chiar minuni si are doar un avantaj relativ minor fata de senzorii conventionali de 8MP si 13MP. Ce ii lipseste lui S4 in comparatie cu HTC One? Stabilizarea optica de imagine, care si-a dovedit eficienta atat la fotografii cat mai ales la filmare.

Samsung Galaxy S4 costa 2.799 lei si se gaseste aici.

Alte fotografii cu Samsung S4:

 

12 COMENTARII

  1. S4 a primit un update curand care se pare ca fixuia niste chestii pe la camera. Acest review a fost facut dupa ce ati aplicat acest update?

    • Nu, noi in perioada de test nu am aplicat nici un update. E posibil sa fi venit deja actualizat, deoarece in saptamana in care a stat la mine nu a instalat nici un update de sistem (doar la cateva aplicatii…)

  2. Am avut de ales intre HTC One, S4 si iPhone 5 iar unul dintre criterii a fost chiar camera foto. Am ales S4 din mai multe considerente si sunt mai mult decat incantata de camera sa, e perfecta pentru a surprinde cadrele dintr-o vacanta.

  3. Buna,am o intrebare daca ma puteti lamuri.Am un samsung s4 si camera nu face poze cum ar trebui comparand cu alti prieteni care au tot s4 al meu face groaznic,ce pot sa îi fac?

Comments are closed.