Am primit pentru cateva zile, la test, noul smartphone cu camera foto cu obiectiv zoom 10x, Samsung Galaxy K Zoom. Este generatia a doua a deja celebrului „aparat foto cu telefon” :), un model cu care Samsung vrea sa ii cucereasca pe cei care sunt atrasi de ideea unui singur gadget „bun la toate”. Iata cum se descurca Galaxy K Zoom in testul complet, „la cald”, acum dupa ce l-am utilizat timp de o saptamana. In tot acest timp a luat locul smartphone-ului meu iar in weekend am fotografiat cu el in fiecare zi, la Train Delivery.
Samsung Galaxy K Zoom este urmasul modelului Galaxy S4 Zoom lansat in vara anului trecut. Noul telefon incearca sa combine toate atuurile celor doua lumi: un smartphone de top care integreaza o camera foto performanta, mult peste media celorlalte dispozitive similare de pe piata. Care este secretul? Senzorul CMOS BSI de dimensiuni mari si obiectivul luminos cu zoom optic 10X care echipeaza cel mai nou smartphone Samsung. Si, pentru ca o vorba spune “cel mai bun aparat este cel pe care il ai cu tine”, Samsung Galaxy K Zoom se doreste a fi exact gadgetul potrivit atat pentru cei pasionati de fotografie, dar care s-au saturat sa poarte zilnic si un aparat foto dedicat alaturi de ei, dar si pentru cei care au asteptari mai mari de la un smartphone cu camera foto.
- Mai multe imagini cu Samsung Galaxy K Zoom, cu obiectivul, acumulatorul, slotul pentru card aflat pe lateral etc:
(O intrebare la care pana acum nu am gasit raspunsul: de ce Samsung a proiectat noul K Zoom negru pe fata si alb pe spate? De ce nu o singura culoare? 🙂 )
La exterior noul Samsung Galaxy K Zoom seamana destul de mult cu un smartphone obisnuit si poate fi confundat usor cu unul, fiind practic un Samsung S5 cu specificatii mai “modeste”, dar principala diferenta o face obiectivul aflat pe spatele aparatului. Din punct de vedere al specificatiilor tehnice, noul smartphone se lauda cu un senzor CMOS de 20 de megapixeli, zoom optic 10x dar si stabilizare optica a imaginii. Pe langa senzorul imbunatatit, Galaxy K Zoom vine in primul rand cu o carcasa mai slim, mai apropiata de cea a unui smartphone conventional. Are blitz cu Xenon si acelasi obiectiv cu zoom optic 10x de la generatia anterioara (24-240mm f/3.1-6.3) cu stabilizare optica de imagine. Samsung Galaxy K Zoom are un procesor 1.3GHz Hexacore , 2GB RAM, 8GB memorie interna si un acumulator de 2430mAh. Este un terminal 4G LTE ce ruleaza Android 4.4 KitKat si, la capitolul conectivitate, dispune de Wi-Fi, NFC, Bluetooth si GPS.
- Cateva imagini cu interfata / meniul lui Galaxy K Zoom (Android KitKat 4.4.2):
- Sa vedem acum cum se descurca din punct de vedere al camerei foto integrate.
The Good:
Fata de S4 Zoom, calitatea imaginilor a fost imbunatatita (inclusiv la nivel de ISO, cu cel putin o treapta), culorile sunt mai vii si mai corect redate iar colorimetrul integrat isi face excelent treaba, inclusiv in lumina mixta, balansul de alb automat fiind cel corect. Fata de Samsung S5, imaginile sunt mai corect expuse, S5 avand uneori o usoara tendinta de a supraexpune.
Cu Samsung Galaxy K Zoom la Train Delivery
Ce inseamna zoom 10x?
Obiectivul a ramas acelasi, cu zoom 10X (echivalent 24-240mm), un obiectiv bun si mai ales foarte versatil. Ce inseamna zoom 10X? Iata:
La 24mm (fara zoom):
La 240mm (zoom optic maxim 10X):
Actionarea zoom-ului se face cu butoanele pentru volum de pe carcasa smartphone-ului, ceea ce simplifica mult utilizarea lui ca aparat foto. Pentru declansare exista un buton dedicat (desi puteti declansa si direct de pe ecran, utilizarea butonului dedicat de pe carcasa reduce riscul de a face imagini miscate), un mare plus pentru un astfel de smartphone (la smartphone-ul meu, Note 2, remarc in fiecare zi lipsa unui astfel de buton, atunci cand vreau sa utilizez camera…). In plus, blitzul de pe K Zoom este unul conventional, cu lampa de Xenon si nu un LED, asa cum ne-am obisnuit pana acum la smartphone-uri. Asta inseamna un blitz mai puternic, care chiar isi poate face treaba cu brio, in limita a 4-5m.
Cu Samsung Galaxy K Zoom la Train Delivery
Meniul este intuitiv si, desi lipsesc cateva din functiile avansate de la S4 Zoom (revenim la asta imediat…), Samsung a pastrat functiile principale care le sunt utile entuziastilor: HDR, Panorama, Multi Shot, Tur virtual, Beauty Face. Totodata, a imbogatit lista cu functia Selfie Alarm, care va ajuta sa faceti … ati ghicit: selfie-uri mai reusite. Cum face asta? Destul de simplu si ingenios: detecteaza automat chipul din cadru si declanseaza singur.
Fotografii panoramice:
Iata doua exemple de imagini panoramice inregistrate cu K Zoom (click pentru marire):
Ce mi-a placut in mod deosebit a fost nivelul de detalii din imagini. Fara sa mai para a avea un filtru sharpen artificial aplicat (asa cum se intampla la S4), imaginile sunt clare si bogate in detalii, asa cum m-as fi asteptat de la un senzor de 20 de megapixeli. Bineinteles, senzorul de 1/2.3 inch, care din punct de vedere al dimensiunilor se incadreaza in standardele aparatelor foto compacte, nu poate sa faca minuni la valori ISO ridicate. Dar, chiar si asa, cu un senzor mai mare decat cele de pe smartphone-urile conventionale, Samsung Galaxy K Zoom este cu un pas inainte si la acest capitol.
- Iata cateva exemple de cadre si decupaje (crop) 100% din ele:
Fotografia originala (ISO 100):
Crop 100%:
Fotografia originala (ISO 800):
Crop 100%:
Fotografia originala (ISO 200):
Crop 100%:
Fotografia originala:
Crop 100%:
Fotografia originala:
Crop 100%:
Cum filmeaza?
La capitolul filmare, Samsung Galaxy K Zoom se pricepe foarte bine in a inregistra filme la calitate Full HD cu 30 sau 60fps. Din pacate, cei care vor filme 4K trebuie sa se orienteze catre un Samsung Galaxy S5, noul K Zoom nefiind dotat cu aceeasta functie. Totusi, obiectivul cu zoom optic 10x si stabilizare de imagine este excelent atunci cand filmati, functia zoom fiind activa in timpul inregistrarii, iar tranzitia de la o focala la alta (zoom) se face lin, fara intreruperi.
- Iata cateva exemple de secvente video inregistrate cu Samsung Galaxy K Zoom (toate sunt inregistrate Full HD):
The Bad:
Fata de generatia anterioara, Galaxy K Zoom are o interfata a camerei mai simpla, dar mai usor de utilizat. Din pacate anumite moduri avansate sunt acum „ascunse” intr-un meniu suplimentar, iar acesta este motivul pentru care mi-a luat ceva timp sa gasesc modul Manual (M) sau modul Macro. Ele exista, dar trebuie activate de utilizator, iar asta la prima vedere face ca aparatul sa para mai simplu decat este de fapt.
In plus, fata de modelul anterior, Samsung Galaxy K Zoom a mai pierdut si un detaliu de pe carcasa: filetul pentru trepied. Era util, mai ales ca e un smartphone ce se adreseaza totusi fotografilor entuziasti… Din fericire cu un accesoriu precum acesta, care nici nu costa mult, puteti monta nu doar un Galaxy K Zoom dar orice smartphone pe trepied si ati rezolvat problema usor.
Obiectivul nu a fost imbunatatit, iar flare-ul este inca prezent atunci cand fotografiem in contra-lumina, o bila neagra de care m-am plans si la S4 Zoom. Acesta este si motivul pentru care unele cadre par lipsite de contrast… Totusi, e o caracteristica destul de des intalnita la compactele super-zoom, proiectarea unui obiectiv cu o focala atat de generoasa (zoom mare) obligand producatorii la o serie de mici compromisuri. Iata un exemplu de imagine in contra-lumina, cu flare-ul de care va spuneam:
Cum se descurca „smartphone-ul din el”
Revenim la intrebarea din partea introductiva a acestui articol. Este Galaxy K Zoom un smartphone cu camera foto sau o camera foto cu smartphone integrat? Nu avem un raspuns clar, dar tindem sa credem ca reuseste sa combine ambele lumi intr-un gadget polivalent si, mai ales, foarte versatil. Am vorbit pana acum suficient despre camera foto integrata in noul K Zoom. Despre asta vorbim la Clubul Foto, asadar suntem in grafic. 🙂 Sa vedem cum se descurca si ca smartphone?
Este un S5 cu ecran mai compact si specificatii tehnice ceva mai modeste, dar cei 2GB RAM si procesorul de 1,3 Ghz Hexa-Core (6 nuclee) va vor ajuta sa rulati in conditii bune orice aplicatie. In timpul convorbirii se aude bine, clar si tare, iar sunetul in casti este si el foarte bun. Ecranul de 4,8 inch se vede foarte bine, culorile sunt vii (poate chiar prea vii, specific Samsung, dar de data asta fara tenta de culoare albastra sau verde!). Speakerul se aude suficient de tare, dar nu exceleaza (este Ok, de exemplu, cand il folositi in masina). Autonomia este „in standardele” actuale: in regim de utilizare intensa si cu peste 100 de fotografii realizate zilnic, il incarc in fiecare noapte. Este compatibil si cu smartwatch-urile din seria Galaxy Gear (testat de mine), deci inca o bila alba in plus. Incape fara probleme in buzunarul de la pantaloni, fiind mai compact si mai slim decat generatia anterioara S4 Zoom.
Cum se descurca in teste?
Fara a incerca sa facem concurenta ‘colegilor’ de la site-urile de specialitate, iata cum se comporta Samsung Galaxy K Zoom si ce punctaje aduna in principalele softuri de test (benchmarks) actuale:
In concluzie
Fata de un Samsung Galaxy S5, noul K Zoom are o calitate a imaginilor similara, dar vine in plus cu zoom-ul optic si obiectivul cu stabilizare de imagine care … face toti banii! Mai ales pentru un pasionat de fotografie sau pentru cei care isi doresc un singur gadget in calatoriile lor (renuntand astfel la un aparat foto compact dedicat), Galaxy K Zoom este alegerea ideala, un excelent partener de vacanta. Nu este la fel de „slim” ca un smartphone „conventional” dar are cea mai buna camera foto de pe un smartphone, in momentul de fata. Galaxy K Zoom primeste astfel, astazi, recomandarea noastra in categoria smartphone-urilor lansate anul acesta, mai ales datorita camerei foto versatile.
Nota Clubul Foto: 8.5/10
Samsung Galaxy K Zoom costa in acest moment 2.499 lei. Detalii aici.
Bile albe:
- Calitate buna a imaginilor, culori vii, contrast bun, balans de alb corect in majoritatea situatiilor
- Sunet de calitate
- Ecran de 4,8 inch cu contrast si luminozitate mare, culori vii
- Zoom versatil 10x
- Filmare Full HD
- Buton dedicat pentru declansare
- Slot pentru card Micro SD, cu acces rapid, in lateral (max 64GB)
- Functii avansate ale camerei: HDR, Tur Virtual, Panorama, filtre creative
- Autonomie buna (de exemplu, o zi de utilizare intensa cu 150-200 de fotografii)
- Blitz conventional integrat, cu lampa de Xenon
Bile negre:
- Lipsa filetului pentru trepied (ca la generatia anterioara S4 Zoom)
- Usor lag la actionarea zoom-ului
- Flare destul de pronuntat in contra-lumina
- Este mai gros si putin mai greu decat un smartphone similar dar fara zoom (Samsung S4/S5 de exemplu)
- Nu este etanseizat impotriva apei, ca Samsung S5 (datorita mecanismului obiectivului, in principal)
- Mecanismul obiectivului nu va permite sa ii montati o husa sau un cover, cel mult o folie pe ecran pentru protectie
Samsung Galaxy K Zoom, specificatii tehnice pe scurt:
- Android 4.4 KitKat
- Ecran 4.8-inch Super AMOLED
- Procesor 1.3GHz Hexa-Core
- Rezolutie 1,280×720; 306ppi
- Zoom optic 10X (24-240mm f/3.1-6.3)
- Blitz cu Xenon
- Focalizare automata, Stabilizare de imagine
- Memorie interna: 8 GB
- RAM: 2GB
- Slot card: microSD (pana la 64 GB)
- Baterie Li-Ion de 2430mAh
- Inregistrare video 60 fps
- Greutate 208 g
Toate fotografiile de la Train Delivery cu Samsung Galaxy K Zoom
Fotografiile sunt neprelucrate. Click pe imagini pentru marire:
Salut, fain articol, dar am o intrebare…nu cumva este modelul care are modul economic de consum al bateriei ala nou? 😀
Salut, ba da, are si modul respectiv. Cu ala activat are o autonomie de aproape 10 zile (dar are functii limitate)
🙁 sunt trist acum…vreau si eu ! :))
K Zoom are intr-adevar un mod special de economisire a energiei – se numeste Ultra Power Saving Mode, mod intalnit si pe Galaxy S5. In acest mod, cu aprox 10% din baterie mai ai o autonomie de aproximativ 24 de ore. Mai multe detalii se gasesc la adresa:
http://www.extremetech.com/mobile/180110-how-samsung-galaxy-s5s-ultra-power-saving-mode-makes-10-last-24-hours
Mama strutzo-camilelor se intoarce!
Eu am acest telefon de o luna si este exact ceea ce mi-am dorit. 🙂 Am vrut o camera foto decenta mereu la mine impreuna cu un smartphone capabil(performante similare cu al unui S4) si acest telefon este perfect pt ceea ce e facut. Daca nu va deranjeaza grozimea lui, atunci este perfect.