Samsung Galaxy Camera marcheaza un nou milestone in istoria aparatelor foto. Este prima camera cu Android care se poate lauda cu performante si functionalitati extinse si care se adreseaza atat amatorilor dar si fotografilor avansati, datorita optiunilor disponibile in meniu si a modurilor de fotografiere cu care acestia sunt obisnuiti.

Samsung Galaxy Camera a ajuns deja in Romania si poate fi achizitionata la un pret aproximativ de 2.000 de lei.

Samsung Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera
Samsung Galaxy Camera

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS de 16.3MP BSI
  • Zoom optic 21x
  • Distanta focala echivalenta 23-481mm
  • Diafragma F2.8-5.9
  • ISO 100-3200
  • Filmare Full HD 1080p 30fps
  • Filmare Slow Motion la 120fps
  • Ecran LCD 4.8″, 308ppi HD Super Clear LCD, 1280x720px
  • Sistem de operare Android 4.1 ‘Jelly Bean’
  • Procesor 1.4 GHz Quad-Core
  • Conectivitate extinsa: Wi-Fi si 3G / 4G
  • Mod auto versatil si modurile clasice P/A/S/M
  • Functie HDR si Motion Panorama

Constructie si utilizare

Desi la prima vedere seamana enorm de mult cu Samsung Galaxy S3, varful de gama in categoria smartphone a companiei, Galaxy Camera isi arata performantele din primul moment cand o deschizi: ecranul LCD se vede mult mai bine decat la S3, parca mai clar si cu o reproducere a culorilor mult mai buna. Pentru ca vorbim de fotografii si de posibilitati de editare direct din aparat, este mai mult decat necesar ca acesta sa dispuna de un ecran LCD bine calibrat. Daca la S3 am criticat ecranul cu tenta verzuie, iata ca Samsung a reusit sa instaleze pe Galaxy Camera un ecran cu o diagonala similara, tot 4.8 inch, dar mult mai performant din punct de vedere al reproducerii culorilor. Tenta verzuie a disparut si ecranul are un contrast si o luminozitate mai buna decat la S3.

Nu intamplator am inceput prezentarea prin a compara Galaxy Camera cu Galaxy S3. In linii mari, Galaxy Camera este un S3 pe steroizi, cu un alt senzor si un alt obiectiv decat cel integrat in smartphone. Vorbim de un senzor CMOS mai mare si mai performant si un obiectiv cu un zoom optic impresionant, 21x, pe care nu il veti intalni pe nici un alt smartphone de pe piata. In rest, cu Android 4.1 instalat si toate comenzile direct pe ecranul sensibil la atingere, Galaxy Camera seamana mult prea mult cu S3 pentru a nu le compara. Mai mult decat atat, chiar daca este o camera foto de sine statatoare, Galaxy Camera se adreseaza exact celor care apreciaza un smartphone precum S3-ul dar isi doresc mai mult de la camera foto a acestuia. Pentru ei, Samsung a proiectat Galaxy Camera.

Cu ce iese in evidenta Galaxy Camera in fata oricarei alte compacte? Prin optiunile din meniu, care reprezinta o combinatie reusita intre meniul camerelor mirrorless ale producatorului coreean (vezi testul lui Samsung NX20 si NX210) si meniul standard al gadgeturilor cu Android. Spun asta pentru ca, spre marea mea surprindere, Galaxy Camera are instalat un sistem de operare modificat, care aduce utilizatorului toate modurile de lucru cu care este obisnuit de la camerele foto mai performante. Vorbim aici despre celebrele moduri P/A/S/M, care pot fi utilizate la fel ca la un aparat foto bridge sau DSLR, utilizatorul avand la dispozitie tot setul de optiuni de care ar avea nevoie: ISO, diafragma, timp de expunere, etc.

Meniul

Incepem cu ecranul de start, specific sistemului de operare Android 4.1. Galaxy Camera vine cu o multime de aplicatii preinstalate, printre care si doua aplicatii de editare foto si un mini-editor video.

Cu ajutorul functiei wireless puteti accesa contul de Facebook, Twitter sau email direct de pe aparatul foto.

Evident, distribuirea fotografiilor si a filmelor se face cu un singur „click”.

Camera dispune si de celebrele widgeturi cu care orice utilizator de Android este deja familiarizat:

Prima aplicatie care iti sare in ochi pe ecranul de start al camerei este Instagram. Samsung Galaxy Camera are Android 4.1 si (cred ca) vine cu Instagram preinstalat, ceea ce automat ma duce cu gandul la utilitatea acestei camere si la fotografii careia i se adreseaza. Sunt sigur ca isi va gasi adepti printre fotografii amatori si entuziasti, dar mai ales printre fanii fotografiei cu mobilul si ai sistemului de operare amintit mai sus.

Editorul foto integrat permite aplicarea unor efecte sau pictograme clip-art pe imagini. Exista si optiuni de crop sau retusarea efectului de „ochi rosii”. Fotografiile editate sunt salvate separat, fara a rescrie imaginea originala.

Aplicatia Paper Artist este al doilea editor foto la care puteti apela, cu inca un set de filtre si efecte speciale pentru fotografii:

Meniul cu setari generale este exact acelasi ca la orice smartphone. Si da, Samsung Galaxy Camera are meniu in limba Romana!

Iar acum, am lasat la urma ce era mai important. 🙂 Functia foto. Meniurile si accesul la setari in modurile P/A/S/M. Trebuie sa recunosc ca a durat ceva pana m-am obisnuit cu selectarea diafragmei direct de pe ecran, in modul Prioritate de Diafragma. Cel mai mult m-a deranjat faptul ca trebuia sa dau doua comenzi pentru a afisa selectorul pe care il vedeti mai jos. Este, pana la urma, o compacta si asta se vede in primul rand in modul de utilizare orientat catre functia Auto.

Bineinteles, efectele si filtrele pot fi aplicate si „live”, inainte de a inregistra fotografia, caz in care efectul este previzualizat pe ecran. O functie foarte utila pentru cei care s-au obisnuit cu filtrele Instagram, de exemplu.

La capitolul utilizare nu prea ai ce sa ii reprosezi si asta din doua motive: are suficiente functii si moduri de fotografiere pentru a satisface chiar si fotografii avansati si, in al doilea rand, nu prea avem termen de comparatie, deoarece alaturi de Nikon S800C (testata de noi aici), Galaxy Camera este al doilea aparat foto cu Android de pe piata.

Desigur, exista si unele lipsuri in meniu. De exemplu nu am gasit o optiune pentru setarea sharpness-ului sau a filtrului de reducere a zgomotului de imagine. Si daca tot am amintit de asta, trebuie mentionat si faptul ca algoritmul de reducere a zgomotului este destul de puternic si efectul lui accentuat se observa in fotografii, chiar si la valori ISO scazute. Ar fi fost foarte utila o optiune care sa opreasca reducerea noise-ului.

Daca pana acum am vorbit despre utilizare, sa vedem cum stam la capitolul „constructie”. Camera este realizata din plastic semi-lucios, la fel ca si S3-ul, dar este mai solida decat aceasta din cauza dimensiunilor mai mari.

Obiectivul cu zoom optic 21x este destul de mare si din acest motiv toata camera a trebuit sa aiba un body mai voluminos decat compactele cu care ne-am obisnuit. Asa cum am mai spus si aici, mie Galaxy Camera mi se pare un aparat destul de mare pentru a fi purtat zi de zi, in buzunar, ca o camera compacta. Este destul de greu de transportat in buzunarul de la haina si s-ar putea sa aveti nevoie chiar de o geanta mica de umar, daca ii luati si un acumulator de rezerva si incarcatorul cu voi.

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Ca de obicei am pregatit testul ISO cu imagini crop 100% (click pentru rezolutia originala):

iso3200

Image 6 of 7

Dupa cum se poate observa, calitatea imaginilor este buna pana la ISO 800, inclusiv, acolo unde zgomotul de imagine incepe sa isi faca simtita prezenta. Asa cum am spus si mai sus, algoritmul de reducere a zgomotului de imagine este destul de puternic, ceea ce se vede in imagini sub forma unor mici artefacte la vizualizarea 1:1, chiar si la valori ISO reduse. Imaginile  poti fi utilizate pana la ISO 1600 inclusiv, iar la ISO 3200 si 6400 calitatea imaginilor scade, dar se mentine totusi in limitele normale pentru o camera foto compacta.

Fotografiile originale din testul ISO pot fi descarcate de aici (arhiva ZIP, 24 MB).

Mai mult decat zgomotul de imagine la valori ISO mari m-a deranjat efectul de flare care apare in momentul cand vrei sa fotografiezi in contra-lumina. Desi astfel de situatii pot fi rare, este un efect destul de deranjant si care s-ar fi putut evita usor cu un tratament mai elaborat al lentilelor. Iata un exemplu:

Sistemul de focalizare este destul de prompt. Nu exceleaza prin viteza dar este precis. Nu am intampinat probleme nici in lumina slaba, focalizarea fiind precisa de fiecare data. Este un aspect pozitiv, cu care nu multe compacte se pot lauda.

Ce inseamna zoom 21x la Samsung Galaxy Camera?

O plaja de distante focale foarte versatila, dupa cum puteti vedea si in cele doua imagni de mai jos, surprinse din acelasi loc.

Zoom 21x la Samsung Galaxy Camera
Zoom 21x la Samsung Galaxy Camera

Alte fotografii cu Samsung Galaxy Camera:

Cum filmeaza Samsung Galaxy Camera?

Samsung Galaxy Camera filmeaza in format Full HD 1080 la 30fps sau in format HD la 120 fps. Nu am incercat functia de filmare slow-motion (120fps), dar am inregistrat un scurt filmulet la rezolutie HD. Imaginile au o calitate foarte buna, ajustarea expunerii automate si trecerea de la zonele cu umbra la lumina se face rapid iar sistemul autofocus reactioneaza si el destul de prompt si cu precizie. Nimic de reprosat aici, mai ales daca ne referim la o camera foto compacta. Atentie insa, functia de filmare reduce drastic din autonomia acumulatorului.

Filmele sunt salvate in format MPEG cu extensia .MP4.

Video inregistrat cu Samsung Galaxy Camera:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Samsung Galaxy Camera este alimentata de la un acumulator standard Samsung de 3100mhA, care conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 200 de cadre. In practica autonomia poate fi redusa de utilizarea functiilor wireless, asadar recomandarea noastra este sa achizitionati cel putin un acumulator de rezerva daca vreti sa fotografiati o zi intreaga (in vacanta de exemplu) fara sa aveti grija bateriei. Samsung Galaxy Camera consuma destul de multa energie din acumulator datorita ecranului LCD care nu poate fi stins (nu are vizor optic).

Din punct de vedere al conectivitatii, Samsung Galaxy Camera are un conector USB 2.0 si unul HDMI. De asemenea, la capitolul conectivitate intra si modului Wi-Fi integrat dar si compatibilitatea cu retelele de telefonie 3G si 4G, pentru care exista un slot pentru SIM. Totodata, camera dispune si de un receptor GPS.

Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Galaxy Camera cantareste 305 grame si are urmatoarele dimensiuni: 129 x 71 x 19 mm.

Pret

In momentul publicarii acestui articol, Samsung Galaxy Camera are un pret orientativ de 2000 de lei. Click aici pentru pret si oferta actualizata.

Pentru cei care considera ca este un pret mult prea “piperat”, eu incerc sa il justific astfel: este o camera cu senzor BSI CMOS, zoom optic 21X, luminozitate f/2.8 si poate fi utilizata in toate modurile de fotografiere cu care ne-am obisnuit (Auto/P/A/S/M). In plus, are Android care, alaturi de conexiunea WiFi/3G, iti mareste considerabil optiunile si posibilitatile de utilizare ale camerei (poti naviga pe net, iti citesti emailul si cred ca poti chiar sa vorbesti pe Skype etc). Desi prin forma nu pare, este similara aparatelor foto bridge, care costa aproximativ 2000 de lei dar nu au Android, Wi-Fi si 3G.

Concluzii

Chiar daca nu este o camera perfecta (nici una nu este, pana la urma…), Samsung Galaxy Camera are meritul de a deshide un drum catre viitorul aparatelor foto compacte. Intr-o perioada in care piata aparatelor compacte inregistreaza un declin considerabil si modelele ieftine pierd teren in fata smartphone-urilor cu camere din ce in ce mai performante, Samsung Galaxy Camera vine ca o completare la smartphone pentru cei care isi doresc mai mult, dar fara a pierde din flexibilitatea sistemului de operare cu care s-au obisnuit. Da, este o camera pe care o recomand si care li se potriveste foarte bine celor care vor sa fie in permanenta „conectati” la retelele sociale, sa distribuie imagini si filme rapid si la o calitate mult mai buna decat ofera un smartphone.

Asa cum am mai spus, aparitia camerelor cu Android reprezinta defapt “inceputul-sfarsitului” pentru aparatele foto compacte clasice…. Ramane de vazut ce se va intampla in 2013, dar prevad un an foarte interesant in acest domeniu!

Nota Clubul Foto: 8/10

Samsung Galaxy Camera – bile albe:

  • Zoom optic versatil
  • Calitatea imaginilor este peste ce ofera un smartphone la ora actuala
  • Filmare Full HD de calitate, cu zoom optic in timpul filmarii
  • Filtre si efecte speciale ce pot fi aplicate atat fotografiilor cat si filmelor, cu previzualizarea efectului inainte de a inregistra imaginile
  • Versatilitatea sistemului de operare Android este un mare plus pentru o camera compacta
  • Functie Wireless si 3G (cu slot pentru SIM)
  • Optiuni extinse si moduri semi-automate sau chiar si manual (P/A/S/M)
  • Acces la browser, email, Facebook, Instagram, Twitter si multe alte aplicatii direct de pe aparatul foto

Bile negre:

  • Zgomot de imagine destul de pronuntat de la ISO 1600 in sus
  • Algoritmul de reducere a zgomotului de imagine este foarte puternic, chiar si la ISO mic
  • Flare in contra-lumina
  • Timp relativ lung de pornire
  • Lipsa formatului RAW
  • Camera are o dimensiune destul de mare pentru o compacta (cam greu de purtat in buzunarul de la haina, de exemplu…)
  • Iesirea din functia foto in meniul Android implica retragerea obiectivului, de fiecare data, chiar si pentru a schimba o setare
  • Autonomia acumulatorului este destul de redusa

9 COMENTARII

  1. Ai dreptate, pana la urma nici o camera nu e perfecta, dar cine vrea sa faca poze adevarate nu se bazeaza pe un smartphone indiferent de cat de bun este senzorul acestuia. Dupa parerea mea Galaxy Camera este inca o “lovitura” de tip hibrid marca Samsung, coreeni au experienta de la succesul de piata numit Note. De data asta s-au gandit sa combine o tableta cu o camera foto compacta si le-a reusit un gadget cu senzor 16.3 MP, care face poze la rezolutia maxima de 4.608×3.456 pixeli si care vine si cu zoomului 21x. Ideea unui gadget multimedia care permite editarea si share-uirea de material foto-video „on site” mi se pare foarte indrazneata, dar Samsung a castigat mult cu genul asta de proiecte. Si in plus o si promoveaza bine, mai nou am vazut ca pe facebook au un concurs la care cumparatorii de Galaxy Camera pot castiga o tableta de 7 inchi.

  2. Salut ! Mi-a placut articolul,dar am o nelamurire.Aparatul e setat din fabrica sa filmeze doar 25 de min? intreb asta pentru ca al meu are un card nou de 32 Mb si filmeaza 25 de min dupa care se opreste si trebuie sa pornesc din nou filmarea.Am scos cardul si tot 25 de min arata ca filmeaza MA poate ajuta cineva? Aparatul e luat de o saptamana. Astept raspuns pe facebook Multumesc
    https://www.facebook.com/cristi.mihai.5439?ref=tn_tnmn

  3. Salut! Eu am o problema cu al meu,azi mi-a aparut in partea de jos a
    Ecranului „mod de siguranta” si mi-au disparut cateva aplicatii fara sa
    Fac nimic cu el,stie careva de ce se intampla asta? Sau ce ar trebui sa fac cu el?
    Il am de un an si sincer l-am cam folosit si pe post de tableta 🙂 dar pana acum nu am avut probleme.
    Astept pareri!

Comments are closed.