Saptamanile trecute am avut ocazia sa testez noul Sony A57, un SLT din gama entry a producatorului japonez. Am mai scris despre Sony A57 aici, cu ocazia lansarii oficiale in Romania din luna Martie, dar la momentul respectiv nu am avut ocazia sa ii fac un review „hands-on”. Sony A57 costa 3399 Ron cu tot cu obiectivul de kit.

Constructie si utilizare

Din punct de vedere al constructiei Sony A57 se incadreaza in standardele clasei din care face parte. Body-ul este construit din policarbonat, este suficient de solid pentru a fi folosit conditii normale si sta bine in mana, chiar si pentru fotografii cu maini mari. Nu am avut probleme in ceea ce priveste acomodarea cu modul in care sunt amplasate butoanele lui A57, probabil si din cauza ca am avut recent la teste un Sony A77. Sigur, in ceea ce priveste constructia si body-ul sunt diferente fata de competitori (in principiu Canon 650D si Nikon D5100) dar Sony A57 arata mai bine si mai „profi” decat acestia din urma, fiind si cel mai voluminos. Oricum, acestea sunt considerente cat se poate de subiective, asa ca nu pot decat sa va invit sa mergeti la magazin si sa testati chiar voi cat de OK vi se pare body-ul lui A57.

Sony A57
Sony A57

Imi place Sony A57 pentru ca a pastrat cam tot ce era mai bun din A77, „fratele” sau mai mare si mai scump. Aici vorbim de meniu, in primul rand, care este absolut identic cu cel de pe A77 dar cu ceva mai putine functii. Spun „ceva mai putine” deoarece si A57 are o gramada de functii pre si post captura (crop, filtre, efecte, inregistreaza foto panoramice si HDR, etc) dar si posibilitati de personalizare extinse. Asta e pe placul meu, un DSLR/SLT pe care sa il pot personaliza asa cum vreau. Din pacate, la alte branduri imi lipsesc multe din aceste functii de personalizare, chiar si pe aparate pro. Asadar, este un atuu important pentru Sony. Am observat in schimb lipsa setarilor avansate pentru filmare, care la A77 erau destule.

Nu am sa revin prea mult asupra vizorului electronic. Am spus-o si in alte review-uri: e OK, are rezolutie foarte buna (144k) se vede bine, imaginile au contrast bun, dar eu nu ma pot obisnui cu el, oricat as incerca. Poate daca ar dispare intr-o zi complet modul de vizare optic, atunci as fi nevoit sa trec la digital, dar sper sa nu se intample asta… 🙂

Calitatea imaginilor, ISO, Balans de alb si focalizare

In ziua de azi majoritatea DSLR-urilor si SLT-urilor lansate recent au ajuns sa ne uimeasca cu performantele lor in ceea ce priveste senzorul de imagine si fotografiile inregistrate la valori ISO ridicate. Sony este cunoscut pentru senzorii de calitate pe care ii produce iar Sony A57 nu face exceptie: imaginile sunt curate, fara noise deranjant chiar si la ISO 1600. De la ISO 3200 in sus zgomotul de imagine incepe sa isi faca simtita prezenta, dar pana la ISO 3200 nu mi-as face probleme daca ar trebui sa fotografiez asa.

Click pe imagini pentru zoom. Folositi butoanele pentru navigare intre fotografii.

Sony A57

Image 9 of 11

Mai multe griji mi-as face, in schimb, pentru obiectivul cu care vine Sony A57, faimosul 18-55 f/3.5-5.6, pe care il gasiti la majoritatea DSLR-urilor sub 5000 de Ron. Ei bine, nici unul din aceste obiective nu exceleaza si, nici de data aceasta, Sony nu face exceptie. Desi este un obiectiv OK pentru cei care acum descopera tainele fotografiei, isi arata totusi limitele in fata unui ochi avizat. Sunt sigur ca un obiectiv precum Sony 16-50 f/2.8 (pe care l-am avut alaturi de A77 acum cateva luni) ar fi mult mai indicat pentru A57. Aparatul este foarte capabil si merita un obiectiv mai bun decat cel de kit.

Functia Auto Portrait Framing

O functie noua pe aparatele SLT/DSLR este Auto Portrait Framing, pe care Sony a introdus-o odata cu lansarea lui A57. Despre ce este vorba? Faci un portret, iar aparatul analizeaza imaginea si incearca sa il imbunatateasca prin reincadrare si crop automat. Suna bine in teorie, dar cum se descurca in practica? Am facut cateva „portrete” cu incadrari absolut banale, pentru a vedea daca aparatul reuseste prin reincadrare sa transforme poza intr-o fotografie de portret mai reusita. Ei bine, da! Se descurca foarte bine, dupa cum puteti vedea mai jos, dar uneori are tendinta de a incadra prea strans in jurul subiectului. Bine, aici tine si de preferintele personale… Eu unul gasesc foarte utila functia asta pentru incepatori. 🙂

Oricum, intotdeauna A57 va salva pe card ambele fotografii. Si cea originala si cea asupra careia a intervenit sistemul APF.

Sony A57: Auto Portrait Framing
Sony A57: Auto Portrait Framing

Functia de filmare

Sony A57 filmeaza Full HD 1908×1080 60i/24p si face asta la o calitate absolut decenta. Totusi, nu exceleaza si are putine setari pe functia de filmare, dar cel mai mult ma deranjeaza formatul AVCHD. Despre problema pe care o am cu AVCHD cititi mai jos, mai detaliat. Sony A57 se lauda ca poate focaliza continuu in timpul filmarii, datorita tehnologiei SLT (cu oglinda fixa semitransparenta). Ei bine, poate, dar focalizarea este destul de lenta. Iarasi, este clar o problema a obiectivului de kit care nu are motor de focus rapid si sunt convins ca daca am monta un obiectiv mai perfomant viteza de focus s-ar imbunatatii. Iata doua secvente video inregistrate cu Sony A57:

Furnicarul. Probabil un fan Sony Alpha, pentru ca altfel nu imi explic de ce incerca sa imi ia aparatul din mana 🙂

Si un test mai … serios. 🙂

Observati linile de pe imagine care sunt vizibile in ambele filme? Seamana mai degraba cu o filmare 1080i, desi setarea camerei a fost pe 1080/24p… Am incercat cu Adobe Premiere, BS Player si MplayerX si in toate trei se vad la fel. Nu este o problema de conversie pentru ca se vad la fel filmele originale, descarcate direct de pe card. Daca aveti vreo idee poate imi expliati si mie ce se intampla…

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Conform producatorului, Sony A57 poate inregistra aproximativ 500 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. Nu am facut 600 de cadre in testul meu, dar am folosit camera aproape o zi intreaga fara ca indicatorul de nivel al acumulatorului sa ajunga scada sub 50%. Din acest punct de vedere, o mare bila alba pentru Sony!

Sony A57 are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile, filmele sau cadrele panoramice pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe un card Memory Stick Pro Duo sau SD de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW iar filmele HD sunt inregistrate in format AVCHD (Full HD) sau MPEG 4 (HD). Din punctul meu de vedere, formatul AVCHD este cea mai proasta alegere pentru acest tip de aparate si imi pare rau ca atat Sony cat si Panasonic il folosesc in continuare fara sa tina prea mult cont de parerile utilizatorilor. Sa va dau un exemplu: m-am chinuit aproape o ora sa gasesc un player video decent pentru a putea vizualiza filmele inregistrate cu A57 pe un calculator cu Windows 7. In cele din urma am reusit cu BS Player, dar altfel nici un alt player pe care l-am incercat nu a reusit sa le redea corect…

Alte imagini din testul cu Sony A57:

Sony A57

Image 1 of 7

Pret

In acest moment Sony A57 costa 3399 Ron cu obiectivul de kit si se gaseste aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Cu SLT-urile din gama Sony am avut pana acum trei experiente, in aceasta ordine: A35, A77 si acum A57. Sony A35 era varianta entry-level (inlocuit acum de A37) iar Sony A77 mi-a placut in mod deosebit si cred ca este cel mai bine „dotat” DSLR/SLT cu senzor in format redus de pe piata. Din fericire, Sony A57 a preluat aproape toate caracteristicile de top de la A77 si a pastrat de la A35 doar body-ul compact si modul de utilizare intuitiv. Asta ma face sa afirm ca Sony A57 este unul dintre cele mai reusite DSLR-uri entry pe care le-am testat pana acum si se situeaza la egalitate, daca vreti sa facem o comparatie, cu Canon 600D pe care il depaseste din punct de vedere al optiunilor de personalizare, dar A57 ramane in urma la functia de filmare. Asadar, nu imi ramane decat sa va recomand Sony A57 daca vreti un DSLR usor de folosit si care sa inregistreze imagini de calitate, dar alegeti un obiectiv mai performant, asa cum spuneam si mai sus.

Sony A57 poate fi achizitionat de aici.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Bile albe:

  • fotografii de calitate
  • zgomot de imagine foarte redus chiar si la ISO mare
  • utilizare intuitiva
  • setari extinse pe foto
  • balans de alb manual si functie WB braketing
  • sunet stereo
  • functia Auto Portrait Framing, Sweep Panorama si HDR
  • butoane cu functii personalizabile (din meniu)

Bile negre:

  • formatul video AVCHD
  • obiectivul de kit…
  • lipsa unor functii extinse pe filmare
  • ecran rabatabil doar vertical

Sony A57, specificatii tehnice:

  • Senzro CMOS de 16.1MP
  • ISO 100-16000
  • Filmare Full HD 1920×1080 la 60p/24p
  • Fotografiere in rafala cu 12 fps
  • Sistem de focalizare cu 15 puncte de focus din care 3 tip cruce
  • Ecran LCD 3 inch
  • Vizor electronic cu rezolutie 1440k
  • Functie HDR si Sweep Panorama

16 COMENTARII

  1. Sunt incantat de recenzie, eu fiind un fan SONY.Am insa marea rugaminte sa- faceti o recenzie la fel de obiectiva si lui SONY a37.Ma intereseaza si acest model.Sper sa vina ziua cand v-oi pute cumpara si eu unl dinter ele, functie posibilitat.V-a multumesc anticipat.

  2. Buna ziua
    M-a ingrijorat f.mult propozitia dv.:).” Din punctul meu de vedere, formatul AVCHD este cea mai proasta alegere pentru acest tip de aparate si imi pare rau ca atat Sony cat si Panasonic il folosesc in continuare fara sa tina prea mult cont de parerile utilizatorilor.”
    Am cumparat o camera video Sony HDR CX 115 si am inceput sa depasesc formatul STD,trecind pe Fulll HD .Este adevarat ca doar prin bunavointa unor vinzatori de la Sony-Unirea am vazut isprava.Dar din vina mea ,sint inca sarac sa-mi cumpar un Blu Rai.
    Va rog sa desvoltati fraza de mai sus si anume in ce consta proasta alegere a formatului de compresie AVC-HD
    Cu respect S.R.

    • Formatul AVCHD are destul de putin „suporteri” in domeniul asta, din doua mari motive:
      – sunt putine playere (software sau clasice) care il pot reda corect (vezi si ce am scris in text despre asta)
      – sunt putine programe cu care pot fi editate filmele AVCHD (si sunt scumpe!).
      In rest mai sunt si altele, dar eu (si nu numai eu) daca as fi interesat in primul rand de filmare as alege ceva care sa scoata MPEG4 (cu H.264)

  3. Va multumesc pentru recenzie,am devenit fan Sony acum 10 ani cand am utilizat o camera video Sony pe Mont Blanc unde am scapat-o in zapada,camera functioneaza si astazi.Acum am Sony A 65 de care sunt foarte incantat,foarte utile HDR si multiframe NR cu care am reusit sa fac poze in conditii dificile.Functioneaza foarte bine si cu obiective Samyang manuale regland automat expunerea.La filmare calitatea imaginii si sonorul sunt ok,dar formatul este de cosmar daca e bugetul redus.Asa ca eu ca inepator ma limitez la poze.

  4. Se editează excelent în iMovie si Final Cut pe Mac OS X … detin un Panasonic FZ-38 bridge și intenționez să achiziționez anul viitor un dslr decent care să împace și pasiunea pentru fotografie dar și necesitatea unui aparat foto pentru familie … Totuși înainte de a cumpăra ceva voi merge personal să testez, chiar dacă sunt review-uri destul de multe pe piață (fără supărare … eu aștept să mă convingă cineva că merită mai mult un anume aparat decât altul). Deocamdată oscilez între acest Sony A57, Canon 650D sau Nikon D5100. Greu de ales … nu?

  5. salut calin! ma bucur ca un canonist convins face o prezentare decenta si corecte unui alt brand. intr-adevar, sony a57 este cel mai bun dslt de pe piata din categoria sa. cred ca si singurul pana acum. te astept in vizita de lucru la centrul nikon din cadrul liceului neculce. toate bune!

    • Salut si multumesc de vizita! 🙂
      Din pacate, nu toti reprezentantii brandurilor in Romania inteleg ca si un (aparent) „canonist convins” poate face astfel de review-uri. Unii dintre acestia sunt chiar partenerii tai de la Centrul de Educatie, din pacate…

      In alta ordine de idei, mi-ar place sa vizitez centrul. Din pacate n-am reusit sa ajung la deschidere (eram plecat din tara) dar as profita de o ocazie viitoare pentru a face o vizita. Trebuie sa vedem cand! 🙂

  6. Foarte bune aparatele sSony din generatia SLT. Eu m-am hotarat acum sa trec de la Nikon la Sony. Unul din motive este si faptul ca de pe Nikoane cad cauciucurile ceea ce nu exista la Sony.

  7. Salut…Info corect structurate si usor de „digerat”
    Actualmente detin un Olympus pen e-pl2 si ma gandeam la ceva mai rapid…Principalii concurenti sunt Canon 650D si Sony A57…Cand cer pareri toti recomanda nikon/canon, dar eu apreciez mai mult calitatea pozelor si tehnologia din camera…Un aspect care ma pune pe ganduri e disponibilitatea obiectivelor sony/minolta mai ales ca si piata s/h, fata de nikon/canon…
    Ce parere ai? poate ar fi interesanta o comparatie intre cele 2…
    Merci
    Florin

  8. avchd e mai ciudat la primul contact. in acest moment orice editor recunoaste formatul, iar player ptr el de asemeni se gaseste . ruleaza greoi insa pe sisteme slabe

Comments are closed.