Dupa 10 ani de cand mi-am cumparat ultimul rucsac, a venit momentul pentru o schimbare. Si, cu ocazia asta, mi-am reamintit cat de greu e sa iti alegi un rucsac foto din multitudinea de modele exitente pe piata la ora actuala (si, majoritatea, cu atuuri sau motive de a le lua). M-am oprit insa la Manfrotto Professional 30BB (sau MP-BP-30BB pe numele sau de cod), iar acum ca a ajuns la mine, profit de ocazie pentru a-i face un review si pentru a va povesti si voua despre el.

Manfrotto Professional 30BB

Manfrotto Professional Backpack 30BB
Manfrotto Professional Backpack 30BB

Premiza: Imi doream un nou rucsac foto. Cel vechi, pe care l-am cumparat acum vreo 10 ani (nu exagerez), inca mai functiona, dar avea „patina timpului” si imi doream ceva care sa arate mai bine. In plus, acum 10 ani lucram exclusiv pe desktop-uri, iar intre timp m-am „atasat” de un MacBook Pro. Ati ghicit: ca sa iau si laptopul dupa mine, imi trebuia o geanta in plus, rucsacul vechi neavand spatiu pentru laptop.

M-am tot uitat dupa rucsaci vreo 3 luni. In speta, m-am decis in Decembrie, anul trecut, ca imi trebuie un rucsac nou. M-am oprit la Manfrotto MP 30BB Professional, asa cum v-am spus deja. De ce? 

Iata principalele motive care au inclinat balanta:

  • Nu e cu mult mai voluminos decat rucsacul vechi, dar imi permite sa iau cu mine doua obiective in plus (sau un body suplimentar + inca un obiectiv). Cum asa? Destul de simplu: e aproape la fel de lung si de inalt ca rucsacul vechi, dar e mai lat cu aprox. 5cm. Astfel, toate obiectivele incap vertical in el, nu orizontal. Suficient cat sa incapa inca doua obiective sau un body + inca un obiectiv in plus, in aproape acelasi spatiu. Un trade-of ingenios, as zice!
  • Cautam un rucsac cu spatiu pentru laptop. MP 30BB e varianta „de mijloc”, intre MP 20BB si MP 50BB, dar tot incape in el un laptop de 15 inch (fix pe fix, dar incape). Rucsacul meu vechi nu avea compartiment pentru laptop deloc.
  • Are un „dublu suport” pentru trepied, in sensul ca se poate transporta pe el – simultan – un trepied si un monipied (o alta caracteristica pe care nu o aveam la rucsacul vechi de 10 ani, care nu avea nici macar un suport pentru un singur trepied…)
Poate fi deschis doar partial pentru acces rapid la aparat
Poate fi deschis doar partial pentru acces rapid la aparat

Mi-a placut si ca permite deschiderea partiala si accesul la body+obiectivul atasat, ceea ce face mai rapid accesul la aparat fara a mai da jos rucsacul din brate si a deschide tot fermoarul. Are doua compartimente laterale destul de spatioase (incap in ele, fara probleme, incarcatorul de acumulatori, husa de ploaie a rucsacului, o pelerina de ploaie pentru mine si alte cateva accesorii). 

Manfrotto Pro BP 30BB in mediul natural :)
Manfrotto Pro BP 30BB in mediul natural 🙂

Manfrotto Pro BP 30BB este construit cu doua tehnologii de protectie – Manfrotto CPS Reinforced 3D si Exo-Tough Construction si este rezistent la ploaie, materialul exterior fiind impermeabil. Vine totusi si cu o husa de ploaie suplimentara care ofera marele avantaj ca poate proteja si trepiedul, atunci cand este transportat pe rucsac. Ma bucura asta pentru ca, din experienta va zic, un rucsac foto trebuie in primul rand sa protejeze echipamentul si abia apoi sa il „care” cu brio. Nu ati vrea sa stiti prin cate a trecut rucsacul vechi… dar e bine sa fiti pregatiti. In viata de fotograf se pot intampla des accidencte… 🙂 

e aproape la fel de lung si de inalt ca rucsacul vechi, dar eSTE mai lat cu 5cm, iar toate obiectivele incap vertical in el, nu orizontal. Astfel, pot DUCE inca doua obiective sau un body + inca un obiectiv, in aproape acelasi spatiu.

Manfrotto Professional 30BB este modelul „middle” (ca si dimensiuni) intre rucsacul Professional 20BB – care mi s-a parut destul de mic pentru ce am eu nevoie, dar e ideal daca ai doar un mirrorless cu 2-3 obiective si Professional 50BB, care e un rucsac foto profesional mare, in care intra cu brio doua body-uri DSLR din gama pro, 3 obiective si doua blitzuri. In al meu 30BB intra un Canon 6D, un Sony A7R III, trei obiective Sigma, doua blitzuri, triggerele lor, si alte accesorii de baza (carduri, acumulatori suplimentari pentru ambele aparate si pentru blitzuri, pelerina mea de ploaie si husa de ploaie a rucsacului, sfoara, banda adeziva, un birceag, accesorii de curatat, etc). Zic eu suficient pentru utilizarea lui la nivel profesional, de zi cu zi.

Trepiedul montat pe exterior (fata)
Trepiedul montat pe exterior (fata)

Mai mult, am ales modelul „de mijloc”, MP 30BB, si pentru ca are cel mai bun raport „incarcatura vs. dimensiuni”, putand duce cele mai multe echipamente dar avand dimensiuni „acceptate” in avion, inclusiv pe zboruri cu companii „low-cost”. Iar cum eu plec des din tara, aceasta este o cerinta importanta, indiferent de varianta de zbor, linie sau low-cost. Pentru ca de cele mai multe ori, cand plec in deplasari de presa, alegerea zborurilor nu imi apartine si trebuie sa am un rucsac potrivit pentru toate variantele. 

Husa de ploaie a rucsacului poate proteja si trepiedul
Husa de ploaie a rucsacului poate proteja si trepiedul

Sigur, nici MP 30BB nu este „rucsacul perfect”. Si nu cred ca exista un rucsac perfect, dacat daca ti-l faci pe comanda… De exemplu, mi-ar fi placut sa am mai mult spatiu pentru carduri si accesorii pe interiorul „capacului”. Iar compartimentul pentru laptop e „fix pe fix” daca vrei sa bagi un laptop de 15 inch. E mai potrivit pentru un laptop de 13 inch, dar incap si unele laptopuri de 15… E bine sa masori inainte pentru a vedea exact. Dar compenseaza cu faptul ca, pe langa doua treipede/monopiede, poate gazdui atat un laptop de 13/15 inch cat si o tableta (aceasta, pe interiorul capacului). Ma rog, pentru cine cara si un laptop si o tableta dupa el permanent, plusuri si minusuri, dupa cum spuneam… 

Compartimentul pentru tableta
Compartimentul pentru tableta
Compartimentul pentru laptop de 13/15 inch
Compartimentul pentru laptop de 13/15 inch

Ca o concluzie, dupa o saptamana de utilizare (si dupa ce am vazut cel putin 5 alti rucsaci inainte de a ma decide la acesta), vi-l recomand cu incredere. Ori acesta ori MP 50BB – cel mai mare din aceasta serie. Exista si Manfrotto Professional 20BB, dar care mi se pare mult prea mic, poate doar daca ai un entry-level sau un mirrorless cu doua obiective, atunci MP 20BB e OK. In rest, MP 30BB e foarte bun pentru utilizare profesionala, MP 50BB la fel. Este confortabil cand este purtat pe spate, dar cu trepiedul montat pe exterior (fata) este destul de debalansat (pentru ca e un rucsac foarte lat oricum si nu suficient foarte inalt) si devine mai putin confortabil la drumetii lungi.

Compartimentul principal se inchide cu o dubla-siguranta, pe langa fermoar
Compartimentul principal se inchide cu o dubla-siguranta, pe langa fermoar

Acum, dupa 10 ani de utilizare al rucsacului vechi, sper ca acesta sa ma „tina” cel putin la fel. Dar nu prea am emotii, avand experiente bune cu Manfrotto pana acum. Cu trepiedele lor, mai exact, dar si cu rucsacul Manfrotto Aviator D1, care are aproape 2 ani si pe care la-m folosit intensiv pentru a transporta drona. Dar care, dupa doi ani de utilizare, pare putin „decolorat” de soare. Dupa cum spuneam, nici unul nu e perfect. Dar macar sa fie practic si – cel mai important, sa imi protejeze tot echipamentul din interior. Pentru ca, pana la urma, pretul rucsacului e extrem de mic in comparatie cu ce „protejeaza” in interior. Iar un rucsac bun te poate salva, dupa cum am vazut pe propria piele!

Manfrotto Professional 30BB costa 872 Lei aici.

Rucsacul foto Manfrotto Professional 30BB

Bile albe:

  • este un rucsac foto rezistent si usor (1.9KG gol)
  • incap in el cu usurinta doua body-uri DSLR / Mirrorless si 3 obiective, alaturi de 1 blitz (sau un alt obiectiv), incarcatoare, acumulatori si accesorii
  • poate acomoda fara probleme un body cu grip montat si obiectiv 70-200mm f/2.8 sau un body din gama de varf (1Dx/D5) cu obiectiv 70-200mm
  • materialul din care e fabricat e rezistent la apa (si vine si cu husa de ploaie suplimentara, care poate proteja si trepiedul)
  • poate sustine nu unul ci chiar doua treipede, unul pe fata si altul pe lateral (iar suportul pentru trepied sta „ascuns” atunci cand nu este folosit)
  • raportul dimensiuni vs. echipament e excelent, as putea zice optim pentru a maximiza spatiul dar si pentru a fi suficient de compact pentru a fi luat ca bagaj de mana in avion, chiar si pe zborurile cu companii „low-cost”
  • Pentru calatorii lungi i se poate monta si un sistem cu roti (trolley), care poate fi achizitionat separat.

Bile negre:

  • compartimentul pentru laptop este „la limita” pentru un laptop de 15 inch (ia MP 50BB daca vrei sa fii sigur, sau masoara inainte laptopul tau)
  • cand e desfacut nu isi tine bine forma (o parere subiectiva, data de faptul ca e un rucsac construit pe „inalt” nu pe „orizontala” (dupa pozitia in care stau obiectivele in el)

Caracteristici tehnice:

  • Rucsac foto din gama Manfrotto Professional
  • Greutate (gol): 1.9Kg
  • Rucsac pentru: DSLR / Mirrorless cu 4-6 obiective si accesorii
  • Dimensiuni exterioare (Inaltime/Lungime/Latime): 43.5 / 31 / 26 cm
  • Dimensiuni interioare (Inaltime/Lungime/Latime): 38.5 / 24 / 16 cm
  • Compartiment laptop (Inaltime/Lungime/Latime): 38.5 / 24 / 2 cm
  • Material impermeabil: Da
  • Husa de ploaie inclusa: Da
  • Suport trepied / monopied: Da / Da (ambele, simultan)
  • Tehnologii de protectie: Manfrotto CPS (Camera Protection System) Reinforced 3D Structure si Exo-Tough Multi-layered Construction
  • Interior modular: Da
  • Acceptat ca bagaj de mana in avion: Da
  • Garantie internationala: 5 ani (dupa inregistrarea produsului pe pagina Manfrotto)