Nikon D3200
Nikon D3200

In primavara, specialistii Nikon si-au asumat un rol foarte important: au prezentat Nikon D3200, DSLR-ul entry-level cu cea mai mare rezolutie de pe piata: 24 de megapixeli. Un astfel de model pare a fi pe placul fotografilor entuziasti, care isi doresc o rezolutie cat mai mare, dar initial a primit si unele critici din partea fotografilor cu experienta datorita noului senzor si a rezolutiei foarte mari. Intre timp, Nikon D3200 a ajuns pe rafturile magazinelor (costa 1.999 lei cu obiectiv de kit) si au inceput sa apara si primele review-uri si teste. Saptamana trecuta am primit si noi un sample iar acum a sosit timpul sa vedem impreuna care sunt atuurile si cat de performant este Nikon D3200, cel care in continuare detine titlul de „campion” la capitolul rezolutie in categoria entry. 🙂

vezi-promotia-acum

Nikon D3200 cu obiectivul de kit Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR
Nikon D3200 cu obiectivul de kit Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR

Nikon D3200: specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor CMOS APS-C de 24 MP
  • 11 puncte de focus
  • Fotografiere in rafala cu pana la 4 fps
  • ISO intre 100-6400 (extins pana la 12800)
  • Filmare Full HD (1920x1080p) 30p
  • Scene presetate si efecte
  • Ghid foto interactiv
  • Noi functionalitati si imbunatatiri in modul video
  • Conectivitate WiFi (cu modulul wireless Nikon WU-1a)

Constructie si utilizare

Designerii de la Nikon au fost destul de conservatori atunci cand au proiectat noul D3200. Drept urmare acesta nu se diferentiaza foarte mult de modelul precedent, D3100, iar asta este un lucru bun, deoarece D3100 a primit destule critici pozitive in ceea ce priveste modul de utilizare si ergonomia body-ului.

Practic, desi este doar un model entry-level, Nikon D3200 are toate butoanele necesare pentru a putea avea acces rapid la functiile principale. Exista un buton pentru comutarea in modul Live View, unul pentru pornirea si oprirea inregistrarii video, un buton cu functie programabila (butonul „Fn”), unul pentru compensarea expunerii,  o rotita de selectie si celebrul buton in patru axe disponibil pe majoritatea DSLR-urilor, alaturi de un buton pentru memorarea expunerii. In plus, butoanele pentru vizualizarea fotografiilor , zoom si cel de acces rapid in meniu sunt si ele prezente in partea din stanga a ecranului. Practic, singurul care lipseste ar putea fi un buton pentru accesul direct la setarea sensibilitatii ISO, dar aceasta poate fi modificata rapid din meniu, apasand butonul ” i ” (stanga-jos).

Nikon D3200 cu obiectivul de kit Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR
Nikon D3200 cu obiectivul de kit Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR

Desi are un body de dimensiuni reduse, specific clasei din care face parte, Nikon D3200 „se aseaza” foarte bine in mana, designul body-ului fiind potrivit inclusiv pentru fotografii cu maini mari. Din punct de vedere al ergonomiei si al plasarii butoanelor, Nikon D3200 este unul dintre cele mai reusite DSLR-uri entry-level pe care le-am avut pana acum la teste.

Un singur lucru iti „sare in ochi” atunci cand incepi sa fotografiezi prima data cu un D3200: ecranul LCD care, desi are dimensiuni generoase si o rezolutie buna, nu reproduce cu acuratete balansul de alb din fotografii, mai ales in ceea ce priveste imaginile realizate pe timp de zi, in plin soare. Pe ecran veti avea impresia ca imaginile au o tenta albastra, dar odata descarcate pe calculator veti vedea ca, de fapt, tenta albastra este data de ecran, imaginile fiind corecte din toate punctele de vedre. Este o „scapare” a celor de la Nikon cu care va trebui sa va obisnuiti.

Nikon D3200 cu obiectivul de kit Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR
Nikon D3200 cu obiectivul de kit Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 VR

Modul Ghid

Desi Nikon D3200 nu are cateva functii software pe care le gasim la alte aparate entry level (inregistrarea imaginilor panoramice, de exemplu), are poate cel mai intuitiv si mai simplu de utilizat meniu din cate am intalnit pana acum pe orice DSLR. Ne referim acum la modul „Ghid”, o functie special conceputa de Nikon pentru cei pentru care Nikon D3200 reprezinta primul DSLR. Este un meniu special, separat de cel standard al aparatului, care ofera o serie de informatii vizuale asupra modului cum poate fi setat aparatul pentru a obtine diverse fotografii, in functie de specificul scenelor fotografiate. Ei il lauda ca fiind un fel de „profesor de fotografie” integrat in aparat. Daca este sau nu asa va las pe voi sa decideti, dupa ce il incercati, dar cu siguranta modul ghid al lui Nikon D3200 este foarte util pentru fotografii aflati la inceput de drum.

Ecranul principal al modului Ghid la Nikon D3200
Ecranul principal al modului Ghid la Nikon D3200
Ecranul de selectie al tipului scenei fotografiate in modul Ghid
Ecranul de selectie al tipului scenei fotografiate in modul Ghid

Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare

Asa cum v-am spus si in introducere, prima curiozitate pe care am avut-o in ceea ce priveste modelul D3200 a fost sa vedem cum se descurca noul senzor de imagine de 24 de megapixeli in ceea ce priveste rezolutia si calitatea imaginilor la valori ISO ridicate.

De la inceput trebuie sa tineti cont de un lucru: un senzor cu o asemenea rezolutie nu isi arata adevaratele calitati decat daca utilizati obiective foarte performante. Aici ar putea fi multe de discutat, dar pe scurt, desi senzorul este foarte bun si este capabil sa produca imagini excelente din punct de vedere al nivelului detaliilor, cu obiectivul de kit nu reuseste sa isi arate adevaratele performante. Imaginile pe care le-am facut cu obiectivul de kit 18-55mm, vizualizate la 100% pe ecranul monitorului par putin „soft”, dar nu este vina senzorului ci mai degraba a obiectivului de kit. Altfel, cu obiective performante (si chiar si cu clasicul 50mm f/1.8), claritatea si nivelul detaliilor din imagini este la superlativ!

Senzorului lui D3200 are o gama dinamica foarte buna, reusind sa reproduca bine detaliile din zonele intunecate ale imaginii, in cadrele cu iluminare mixta si contrast ridicat.

Cu Nikon D3200 la „nunta”: 🙂

In ceea ce priveste nivelul zgomotului de imagine, este arhi-cunoscut faptul ca cu cat „inghesui” mai multi pixeli pe suprafata unui senzor cu atat calitatea imaginilor la valori ISO ridicate are de suferit (creste nivelul zgomotului de imagine). Ei bine, tehnologia a evoluat iar Nikon D3200 este un foarte bun exemplu in acest sens. Senzorul de 24 de megapixeli reuseste sa produca imagini cu un nivel al detaliilor foarte bun si cu zgomot de imagine destul de bine controlat inclusiv la valori mari ale sensibilitatii ISO, fiind comparabil din acest punct de vedere cu Nikon D5100, care are o rezolutie de doar 18 megapixeli. Sigur, cei care vor privii imaginile inregistrate de senzorul lui Nikon D3200 la dimensiunea originala (100%) pe un monitor de calitate vor observa probabil un nivel al zgomotului de imagine mai pronuntat decat s-ar fi asteptat la ISO 1600 sau sus, dar privite la dimensiunea monitorului sau tiparite pana la dimensiuni A4 nivelul zgomotului de imagine este foarte putin perceptibil.

In ceea ce priveste balansul de alb automat, acesta isi face bine treaba (poate chiar mai bine decat la Nikon D5100 despre care am vorbit aici) iar valorile presetate din meniu va ajuta in conditii de iluminare mixta. Un singur lucru este de mentionat: trebuie sa tineti cont ca reproducerea culorilor si a balansului de alb pe ecranul LCD nu este cea mai fidela, deci trebuie sa va obisnuiti cu acest lucru.

Sistemul de focalizare functioneaza foarte bine, este rapid si precis (atat cat se poate de rapid cu obiectivul de kit). In modul live view viteza de focalizare scade, dar chiar si asa poate fi utilizat fara probleme.

Totusi, daca vorbim de Nikon D3200 atunci cu siguranta ar trebui sa raspundem la doua intrebari:

Nikon D3200 sau Nikon D5100?

Am primit intrebarea asta de cel putin 10 ori de cand s-a lansat D3200. Ei bine, raspunsul nu e deloc simplu. Nikon D5100 si-a dovedit calitatile pana acum (vezi si review-ul nostru de aici), iar D3200 este un model mai nou, dar si mai ambitios datorita senzorului cu rezolutie mai mare (24 vs. 16 megapixeli). Totusi, este de retinut faptul ca rezolutia mai mare „cere” obiective de calitate mai buna pentru performante maxime. Nikon D5100 are un atuu pentru cei care vor sa si filmeze cu DSLR-ul: ecran rabatabil, un ecran caruia i-am simtit lipsa de cateva ori in testul nostru de acum dar Nikon D3200 compenseaza la capitolul usurinta in utilizare cu modul ghid si meniul in limba Romana, doua facilitati care ii lipsesc lui D5100 si ar putea fi importante pentru incepatori. Ce as alege eu? In acest moment probabil ca as alege D3200 care are are un avantaj in ceea ce priveste usurinta in utilizare dar si un pret mai mic, ceea ce ii ofera un raport calitate/pret mai bun.

Ce obiective sunt recomandate pentru Nikon D3200?

Am afirmat mai sus ca senzorul de 24 de megapixeli al lui D3200 isi arata adevaratele performante atunci cand este utilizat impreuna cu obiective de calitate. De cele mai multe ori, astfel de obiective depasesc chiar pretul DSLR-ului, fiind deci destul de scumpe. Spun asta pentru ca, de obicei, cei care achizitoneaza un DSLR entry-level precum D3200 nu investesc mai departe in obiective suplimentare sau, daca o fac, rareori isi cumpara obiective „de top”, si atunci acestia nu vor folosii niciodata senzorul de 24 de megapixeli la capacitatea lui maxima…. Totusi, performante bune se pot obtine si cu un obiectiv precum Nikkor 50mm f/1.8 AF-S, care la 899 lei are un raport calitate/pret excelent si este unul dintre obiectivele favorite ale fotografilor entuziasti.

Functia de filmare

Nikon D3200 poate inregistra filme la rezolutie Full HD 1920x1080p 30p, in fomat MPEG (H.264) cu sunet stereo si focalizare automata chiar si in timpul filmarii. Aveti mai jos doua exemple de filme scurte inregistrate cu D3200 saptamana trecuta.

In cel al doilea film se poate observa modul in care „lucreaza” sistemul de focus automat in timpul filmarii dar si lipsa stabilizarii. Se pare ca stabilizarea din obiectiv nu functioneaza in timpul filmarilor.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Conform producatorului, Nikon D3200 poate inregistra aproximativ 540 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului Lithium-Ion EN-EL14.

Conectivitatea este asigurata de un port USB si o iesire HDMI pentru a vizualiza direct fotografiile si secventele video pe un televizor compatibil. Stocarea fotografiilor se face pe un card SD. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW (sau RAW+JPEG simultan) iar filmele HD sunt inregistrate in format MPEG-4 (H.264).

Pret

In acest moment Nikon D3200 este disponibil in kit cu obiectivul Nikkor 18-55 f/3.5-5.6 VR la pretul de 1.999 lei aici sau doar body, la 1.899 lei. Body-ul lui Nikon D3200 este disponibil si intr-o nuanta de rosu. 🙂

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Desi este destul de conservator in ceea ce priveste designul body-ului, fiind asemanator modelului precedent, Nikon D3200 include un senzor de imagine nou, de 24 de megapixeli si o serie de imbunatatiri care il transforma intr-un DSLR foarte usor de utilizat. Pe langa calitatea foarte buna a imaginilor, Nikon D3200 include un meniu in limba romana si un mod Ghid care promite sa faca viata mai usoara oricarui fotograf aflat la inceput de drum. Astfel, fotografii incepatori vor gasi cu siguranta un aliat in Nikon D3200 pentru a face primii pasi in fotografie si, pentru acestia, D3200 ar putea fi cea mai buna alegere in acest segment de pret!

vezi-promotia-acum

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • Calitatea imaginilor la valori ISO scazute
  • Functia de filmare cu rezultate foarte bune
  • Posibilitatea de a selecta functia pe care sa o execute butonul „Fn”
  • Conectorul pentru microfon extern
  • Meniuri intuitive si o functie Ghid foarte utila incepatorilor
  • Foarte usor de utilizat de catre cei care trec de la o compacta la un DSLR (datorita functiei Ghid)
  • Este compatibil cu modulul GPS extern de la Nikon (GP-1)
  • Conectivitate WiFi cu modulul wireless Nikon WU-1a (optional)
  • Doi senzori IR integrati, pentru declansarea aparatului de la distanta (unul in fata si unul pe partea din spate a body-ului)

Bile negre:

  • Rezolutia mare (24 megapixeli) necesita obiective de calitate
  • Ecranul LCD nu reda corect balansul de alb
  • Viteza mica de focalizare in modul Live View
  • Filmare fara stabilizare de imagine (cu obiectivul de kit 18-55mm)

36 COMENTARII

  1. ai putea sa dai cateva exemple de obiective de calitate de la clasele: standard, all around si tele. Ar fi de interes pentru un incepator.

  2. Depinde si de bugetul si stilul fiecaruia de fotografiat.Obiective all-around nu exista, desi multi au tendinta sa le numeasca pe cele super-zoom „all-around”.La rezolutia lui D3200 as recomanda 50 1.8G, 85mm 1.8 AF-S si 18-55mm si cam atat pt un incepator e mai mult decat destul.Lumina buna !

  3. avut. testat.vandut.Raport pret calitate e mai bun D3000 , si la jumatate de pret . Daca vreti filmare , mergeti pe Canon .( 550d il bate la curuletz din toate punctele de vedere )

  4. noi vrem sa cumparam un nikon d3200 cu obiectiv 18-105 , este potrivit acest obiectiv ?

  5. Am uitat sa precizez ca e prima data cand vom folosi o camera reflex , si vom face poze de aproape mai mult decat cu zoom. Care e cel mai indicat obiectiv pentru ca sa reusim sa folosim toti cei 24 de mpx?

    • 18-105 e un obiectiv putin mai bun decat cel de kit clasic, dar nici acesta nu exceleaza. Pentru a folosi la maxim performantele senzorului sunt necesare obiective din clasa Pro (Nikon G de exemplu).

  6. Nikon d3200 vs nikon d3000? Ce sa aleg? D3000 luminozitate slabita poza slabuta, d3200 ecranu nu percepe bn balansu d alb…trb obiectiv prea bun sa fol 24mgp.. nush cum sa fac. O parere?

  7. Salutare, ce carduri recomandati la acest model Nikon. Am achizitionat recent unul si un card, insa nu stiu fie cardul imi face figuri, fie apartul nou.
    Cardul cumparat este un Kingston 30 MB/s de 16 GB. Dupa cateva poze facute, imi da aparatul eroare, si imi spune sa schimb cardul deoarece nu il recunoaste. Multumesc.

    • Kingston SD 30Mb/s e OK pentru nikon D3200. Cel mai probabil este o problema cu cardul in sine. Incearca-l pe alt aparat sau chiar pe laptop, incearca sa tragi pe el ceva fisiere sa vezi daca da eroare. Sau mergi cu cardul si aparatul la magazin si incearca alt card pe aparat.

      • Merci de sfat. Aparatul are doua zile, nu poate avea probleme. am introdus unu lde 512 MB tot Kingstone, mai slabut si a pornit bine, maine eventual fac cu asta cateva probe. Dar ma voi duce si cu cardul de 16 GB la magazin. Multumesc.

      • Nici eu nu cred ca aparatul are probleme… 90% sigur e cardul de vina. Verifica cu celalat card si o sa afli exact….

  8. Ma intereseaza un obiectiv pentru fotografii macro (stomatologie) imi poate cineva recomanda un obiectiv accesibil si bun pentru asa ceva? Multumesc.

  9. As vrea sa achizitionez un d3200 ,strict pentru uz (vacante,luna de miere etc.) se merita?! sau imi recomandati altceva la pretul asta ?

  10. Buna ziua, am un Nikon d3200 Si dupe cateva cadre trase in Rafale sau in filmare (20-30cadre)se incalzeste ussor in zonal dreapta a aparatului, unde sunt butoanele de control. O fi de la card, bacteria saw este o defection a aparatului? Apparatus este noun.

    • BUna ziua, E normal sa se incalzeasca. E de la acumulatorul solicitat mai mult cand filmati sau fotografiati in rafala. Plus ca, in partea dreapta este si gripul de unde il tineti cu mana, care provoaca si asta o oarecare incalzire.

  11. As dori sa imi cumpar un aparat foto de la nikon dar nu pot sa ma decid intre Nikon D5200 si Nikon D3200.Imi poti recomanda ceva??

  12. Buna ! Am un Nikon d3100 si de ceva timp imi ies fofografiile pixelate( cu purici)precizez ca folosesc obiectiv 18-55 mm si 55- 200. Stii careva care e motivul??? Multumesc

Comments are closed.