Am auzit ca rucsacul Kata Bumblebee UL-222 este cel mai usor rucsac pentru cantitatea de echipament foto pe care o poate gazdui si am decis sa il testam. Sa vedem ce echipament incape exact si cum se simte in spate. Primul lucru pe care il observi cand il atingi este materialul folosit in realizarea lui, adica RipStop si plase, care reduc din greutate si protejeaza la apa.

Kata Bumblebee UL-222 - "La lucru"
Kata Bumblebee UL-222 - "La lucru"

Kata Bumblebee UL-222 poate fi achizitionat la un pret promotional, aici.

Rucsacul este usor si incapator, echipamentul nostru incapand lejer in interior, ramanand destul loc si pentru alte lucruri personale. Astfel am putut pune in rucsac un DSLR Pro cu un obiectiv 70-200 „L” atasat, plus inca 4 obiective profesionale, un body, blitz si o serie din accesorii. Mare parte din accesoriile foto, precum incarcatoare, cabluri, baterii, carduri de memorie, dar si portofelul, cheile, telefonul le-am putut depozita in buzunarele exterioare, atat in cel frontal cat si laterale.

Kata Bumblebee UL-222
Kata Bumblebee UL-222 - Compartimentul pentru echipament foto

Un care mie mi-a placut foarte mult este compartimentul pentru obiective, care este  inchis cu un capac de plasa cu fermoar, pentru a preveni caderea acestora in momentul deschiderii rucsacului. Acest compartiment poate fi scos in intregime din rucsac. De altfel, intreaga parte inferioara a rucsacului, cea dedicata echipamentului poate fi scoasa, obtinandu-se, prin unirea celor doua parti un singur compartiment, un rucsac de zi cu zi, atunci cand este nevoie.

Kata Bumblebee UL-222
Curelele de prindere si baretele superioare
Kata Bumblebee UL-222
Suportul lombar

La o privire mai atenta se observa ca elementele despartitoare sunt realizate din spuma  Aeriform, la care se poate vedea structura cu gauri, tot pentru a reduce din greutatea rucsacului, dar fara a reduce din protectia oferita echipamentului.

Partea superioara a rucsacului, cea destinata lucrurilor personale este la fel de incapatoare, compartimentul fiind adanc, incapand lejer un hanorac sau o haina de ploaie. Laptopul nostru de 17″ a incaput intr-un compartiment special, care este protejat de cadrul de aluminiu din spatele rucsacului. Aici este interesant si faptul ca de acest cadru este prinsa o plasa, pentru a impiedica transpiratia, aceasta permitand spatelui sa respire.

Kata Bumblebee UL-222
Unul din compartimentele pentru accesorii
Kata Bumblebee UL-222
Compartimentul pentru Laptop

Trepiedul poate fi prins in 2 modalitati diferite, prin folosirea accesoriilor speciale care se livreaza cu rucsacul. Am urmat instructiunile si am pus trepiedul prima data frontal, unde acesta poate fi prins prin atasarea suportului si securizarea cu ajutorul curelelor. Pentru trepiede mai scurte, se deschide buzunarul elastic din interior, pentru a putea fi pus trepiedul, iar partea de sus a acestui se prinde normal de rucsac. Lateral, picioarele trepiedului sunt fixate in buzunarul elastic, folosindu-se curelele pentru prinderea partii superioare a trepiedului de rucsac. Acest buzunar, atunci cand nu este pus trepiedul,  poate fi folosit si pentru pastrarea unei sticle de apa.

Suportul pentru trepied
Suportul pentru trepied
Trepiedul poate fi purtat in doua moduri
Trepiedul poate fi purtat in doua moduri

Rucsacul este livrat cu o serie de accesorii, pe langa curelele de prindere a trepiedului, am mai primit si o  curea pentru aparatul foto. Cu ajutorul acesteia se poate prinde aparatul foto de curelele rucsacului, pentru a prelua din greutatea camerei, care altfel ar apasa pe gat. De asemenea am primit si o husa de protectie la ploaie si soare pentru conditii meteo extreme.

Kata Bumblebee UL-222
Kata Bumblebee UL-222
Kata Bumblebee UL-222
Kata Bumblebee UL-222

În ceea ce priveste harnasamentul rucsacului, curele cadrului Gecko Harness sunt realizate din spuma injectata, care se modeleaza foarte bine pe umar, fiind destul de moale pentru a nu deranja la drum lung.  Cadrul de aluminiu, realizarea partii din spate in sistem 3D, care permite ventilarea spatelui, precum si folosirea plasei, precum si cureaua de la talie, fac rucsacul foarte confortabil la transportul pe distante lungi.

Kata Bumblebee UL-222 este livrat cu husa de ploaie pentru protiectia echipamentului
Kata Bumblebee UL-222 este livrat cu husa de ploaie pentru protiectia echipamentului

In afara de aceste lucruri, UL Bumblebee este considerat cel mai usor rucsac din lume pentru gabaritul lui. Are mentionat pe eticheta o greutate maxima de 2,3kg si o greutate minima de 1,5kg. Asta inseamna ca daca scoatem toate pouch-urile si alte accesorii cu care vine el in dotare ajungem sa cantareasca gol 1,5 kg si il putem umple cu de toate. Lucrul asta l-am facut si noi. L-am incarcat la maxim si am vrut sa vedem cum se simte pe spate. Ei bine, e foarte ok. Incap multe si nu se simte deloc greu sau incomod pe spate. Mai este si cureaua lombara care ajuta foarte mult, preluand din greutate si asigurand un echilibru bun pe spate. Apoi, faptul ca cele doua barete superioare (vezi foto mai sus) ajuta la  reglarea rucsacului pe spate (apropierea sau departarea lui de spate), ne ajuta sa-l ajustam dupa cum ne este mai bine.

Anul trecut, rucsacul Kata UL Bumblebee a obtinut un premiu TIPA pentru design – pe buna dreptate, iar de la noi, primeste acum un premiu pentru functionalitate si protectie, nu numai pentru echipament dar si pentru coloana vertebrala! 🙂

Un lucru important de mentionat, pe langa toate facilitatile oferite  „la lucru”, am aflat ca are o garantie de 5 ani la o utilizare normala, garantie care poate fi extinsa pe viata daca veti inregistra produsul pe site-ul Kata.

Desi Kata Bumblebee are un pret pe care multi l-ar putea considera prea mare pentru un rucsac,  Kata UL Bumblebee are un raport pret-calitate-facilitati foarte bun, mai ales datorita modularitatii si versatilitatii rucsacului, alaturi de calitatea foarte buna a materialelor. Cu siguranta este un model recomandat!

Kata Bumblebee UL-222 poate fi achizitionat la un pret promotional, aici.

9 COMENTARII

    • Daca as avea nevoie de un astfel de echipament si daca "si-ar scoate banii" (pe romaneste zis), da, cred ca mi-as lua. Pentru fotograful entuziast este intr-adevar scump…

    • Doresc sa subliniez faptul ca rucsacul UL 222 este aprox 400 euro TVA inclus ( recomandat). Daca merita banii sau nu, asta depinde de cei care il folosesc. Din cate stim, sunt destul de multi si in Romania care au optat pentru el dat fiind faptul ca este foarte incapator si extrem de usor, lucru dorit de toti fotografii care au foarte mult echipament de transportat. Sigur, el este indicat de la 1-2 body + 5-6 obiective, laptop de 17'' si alte accesorii personale. Cine nu are atata echipament, nu are nevoie de el si sigur gaseste alt rucsac mai accesibil gen DR 466i. Insa pentru cine are mult de transportat, fiecare gram in plus conteaza si il apreciaza pe UL 222, cu siguranta. 🙂

  1. Doresc sa subliniez faptul ca rucsacul UL 222 este aprox 400 euro TVA inclus ( recomandat). Daca merita banii sau nu, asta depinde de cei care il folosesc. Din cate stim, sunt destul de multi si in Romania care au optat pentru el dat fiind faptul ca este foarte incapator si extrem de usor, lucru dorit de toti fotografii care au foarte mult echipament de transportat. Sigur, el este indicat de la 1-2 body + 5-6 obiective, laptop de 17'' si alte accesorii personale. Cine nu are atata echipament, nu are nevoie de el si sigur gaseste alt rucsac mai accesibil gen DR 466i. Insa pentru cine are mult de transportat, fiecare gram in plus conteaza si il apreciaza pe UL 222, cu siguranta. 🙂

Comments are closed.