Pauza a luat sfarsit! Dupa mai bine de 2 ani de la lansarea varfului de gama 1Ds, camerele foto profesionale au un nou etalon: Canon 1Dx ( “x” de la aniversarea a 10 ani de serie 1Ds). Lansarea lui Canon 1DX, noul varf de gama care reuneste seriile 1Ds si 1D IV reprezinta un mare pas inainte pentru aparatele DSLR profesionale si ridica standardele de performanta in fotografia digitala la un nou nivel. Daca vi se pare ca am „citat” dintr-un manual de marketing, va spun doar atat: trebuie sa petreceti cateva ore alaturi de Canon 1Dx pentru a va convinge de performantele sale. Am avut ocazia sa testez noul aparat si am ramas placut surprins de performantele sale, dar si de noul concept pe care Canon l-a lansat odata cu seria „X”.
Sa incepem cu niste detalii tehnice, pe scurt: Canon 1Dx are un senzor Full-Frame de 18 mega pixeli, un sistem AF nou, cu 61 de puncte (din care 41 tip ‘cruce’), vizor cu acoperire 100% a cadrului, ecran LCD de 3 inch cu 1 milion de pixeli si performante demne de filmele SF: fotografiere in rafala cu pana la 14 cadre pe secunda, filmare Full HD 1080p cu doua nivele de compresie si rate de transfer imbunatatite datorita conectivitatii Ethernet LAN integrate. Slotul dual pentru carduri CF este deja standard pe aparatele foto din seria profesionala, la fel si carcasa ce ofera protectie impotriva stropilor de apa si a interperiilor reprezinta alte doua atuuri ale lui 1Dx.
Senzorul de 18 megapixeli are la baza un concept tehnic nou si ne arata ca specialistii de la Canon au pus accentul pe calitate in loc de cantitate. Desi 18 megapixeli nu sunt foarte multi pentru standardele actuale, aceasta rezolutie va fi cu siguranta pe placul fotografilor profesionisti, care vor beneficia de cea mai buna calitate a imaginilor chiar si la valori ISO ridicate din toata gama Canon de pana acum, pentru printuri A2 si A1 de mare fidelitate . Si daca tot am amintit de ISO, trebuie sa va spun ca rezultatele testelor pe care le-am facut in aceasta seara sunt impresionante. Pana la ISO 12.800 inclusiv, fotografiile sunt perfect utilizabile. La 12.800 ISO are mai putin zgomot de imagine decat are Canon 5D Mark 2 la ISO 800. Si nu exagerez, desi tin foarte mult si apreciez performantele 5D II-ului meu, trebuie sa recunosc ca e deja „batran”. Vestea buna e ca am auzit (desi nu am avut ocazia sa testez) ca noul Canon 5D mark III are aceeasi calitate a imaginilor pana la ISO 25.600 ca si Canon 1D X ! Cand il vom testa, vom vedea cu exactitate acest lucru. Probabil veti fi dezamagiti ca nu va pot arata fotografiile trase cu 1Dx in acest test, dar modelul pe care l-am avut a fost un sample de pre-productie si nu ni se permite publicarea imaginilor neavand calitatea finala a aparatului are va fi disponibil comercial.
O alta imbunatatire majora este reprezentata de sistemul AF nou, format din 61 de puncte de focus din care 41 tip ‘cruce’. Selectia punctelor de focalizare se poate face automat, inclusiv cu urmarirea subiectului si pastrarea punctului de focus atunci cand orientati aparatul din modul landscape in cel portret sau manual, in grupuri sau pe puncte singulare. Practic, fotograful decide in ce fel lucreaza sistemul AF pentru el. Posibilitatile de personalizare sunt practic nelimitate si la fel putem spune nu doar despre sistemul AF dar si despre restul functiilor si butoanelor. Deja am trecut de la AF la usability, dar nu pot sa nu remarc cat de personalizabil este noul Canon 1Dx si cate functii extinse are in meniu. Exista chiar si optiunea de a salva setarile pe cardurile CF iar apoi, introduse in alt 1Dx, fotograful isi va putea relua lucru cu noul aparat exact asa cum este obisnuit.
Daca tot am amintit de carduri, Canon 1Dx salveaza fotografiile si filmele pe cele doua carduri CF. Salvarea se poate face in paralel (pentru backup pe cardul al doilea) sau separat, in functie de tipul de fisier (JPEG pe cardul 1, RAW pe cardul al doilea). Si viceversa… 🙂 La fel poate fi personalizat modul de lucru cu cardurile de memorie inclusiv pentru filmare. Si daca vorbim de filmare, trebuie sa amintim faptul ca 1Dx beneficiaza de o functie de filmare imbunatatita, care permite salvarea fisierelor cu doua grade diferite de compresie, pentru calitate maxima. La fel ca si la 5D mark II, nivelul de inregistrare al sunetului poate fi setat manual, pe doua canale si se poate alege rezolutia si frame-rate-ul.
Canon 1DX va fi disponibil comercial incepand cu luna Aprilie, la un pret de pornire de aproximativ 30.000 de lei (Click aici pentru pretul actualizat!). Este un aparat destinat profesionistilor, cu un pret pe masura performantelor sale, dar cu siguranta va fi un model foarte atractiv pentru fotografii care au nevoie de cel mai bun DSLR din domeniu.Canon 1DX combina tot ce e mai bun din cele doua lumi: fotojurnalism (pentru sport, foto-reportaj etc – acolo unde viteza este punctul cheie) si fotografia de studio, lifestyle, concept, publicitate, datorita senzorului cu performante foarte bune in ceea ce priveste zgomotul de imagine, reproducerea culorilor si gama dinamica. 1Dx este modul in care Canon spune: am realizat DSLR-ul bun la toate!
… Era sa uit: „sub capota”, Canon 1Dx este dotat cu doua procesoare de imagine DIGIC 5+, care se lauda cu viteze de pana la 17 ori mai mari decat cele oferite de generatia anterioara, respectiv Digic 4, si cu un al treilea procesor de imagine Digic 4, dedicat pentru expunere si metering!
NU stiu unde ai vazut tu zgomot mai mic la 1DX iso 12800 fata de 5D2 iso 800 eu detin ambele modele si garantez ca pina la iso 6400 nu este nici o diferenta notabila daca tragi RAW daca vrei pot posta 2 cadre ca sa compare toata lumea … 🙂