Ca urmare a sugestiilor primite la articolul 25 de alternative Photoshop & Lightroom am decis ca una dintre propruneri merita o atentie mai mare din partea noastra. Este vorba despre RawTherapee, un program de editare foto similar din punct de vedere al conceptului cu Adobe Lightroom, dar care poate fi descarcat si utilizat gratuit.
Am instalat ultima versiune RawTherapee cu o anumita reticenta. Pana la urma, cat de performant poate fi un soft gratuit? Ei bine, am avut o surpriza placuta: RawTherapee este mult mai complex decat m-am asteptat. Programul se deschide cu interfata clasica ce permite vizualizarea fotografiilor aflate in folderele de pe HDD dar adevarata „fata” a lui RawTherapee este dezvaluita odata cu deschidera modulului de editare.
Ecranul de selectie permite filtrarea si organizarea fotografiilor din foldere prin asignarea unor culori sau a prin star rating, similar modului de lucru in Adobe Lightroom. De aici pot fi efectuate ajustarile de baza, pe una sau mai multe fotografii simultan (RawTherapee ofera si functie batch, pentru copierea si aplicarea unui set de setari simultan pe mai multe fisiere RAW).
Interfata de editare se aseamana si ea destul de mult cu solutia Adobe si ofera, in mod surprinzator, un set foarte bogat de optiuni. Printre altele, avem control complet asupra unor parametrii de baza ai expunerii dar si asupra unor setari avansate, cum ar fi aplicarea unui filtru de demozaicare, corectii optice (inclusiv cu profile de obiective) sau evaluarea si corectia luminozitatii pe ficare canal de culoare in parte (histograma clasica si RGB).
Optiunile lui RawTherapee nu se opresc insa aici. „Recuperarea” detaliilor din zonele de umbra se poate face foarte usor utilizand sliderele din panoul de control dedicat, la fel si conversia Alb-Negru pe tonuri sau asjustarea sharpnessului. Si pentru eliminarea zgomotului de imagine, RawTherapee ofera un set de optiuni dedicate.
Iata cum arata, pe scurt, panourile cu optiuni de ajustare:
Ajustarile pot fi copiate si aplicate simultan unui set de fotografii iar la sfarsit, imaginile pot fi salvate in format JPEG (8-bit), TIFF (8-bit, 16-bit si 32-bit) sau PNG (8-bit / 16-bit).
La capitolul ‘bile negre’, poate cel mai important aspect este cel al performantei: RawTherapee este destul de lent pe unele configuratii actuale. In plus, cei obisnuiti cu un workflow bazat pe cataloage definite de utilizator (Lightroom) vor fi dezamagiti poate de lipsa acestei optiuni. La acest capitol, RawTherapee seamana mai mult cu workflow-ul oferit de Capture One, ceea ce nu e neaparat un lucru rau.
Vestea buna este ca RawTherapee este compatibil cu fisierele RAW de la majoritatea aparatelor foto DSLR actuale, inclusiv modelele APS-C cele mai populare de la Nikon sau Canon (Nikon D3100, D3200, D7000, Canon 600D, 550D sau Canon 60D), dar si cu mirrorless-urile Olympus, Panasonic sau Fuji. Nici utilizatorii profesionisti nu au fost uitati, pentru ca lista cu aparate compatibile RawTherapee include si modelele Full Frame de varf (inclusiv Nikon D800 sau Canon 5D Mark III). RawTherapee utilizeaza convertorul RAW Dcraw si este compatibil cu toate formatele suportate de acesta. Pe langa fisiere RAW pot fi editate si imagini JPEG, PNG sau TIFF. In plus, siteul RawTherapee include tutoriale si manuale de utilizare ale programului disponibile in mai multe limbi.
DOWNLOAD GRATUIT:
Versiunea actuala RawTherapee (4.0.11) este disponibila pentru download atat pentru Windows (XP, Vista, 7, 8 pe 32 / 64Biti) cat si pentru Mac OS X 10.6 de pe siteul producatorului.
interesant
Eu il folosesc atat pe PC cat si pe Mac (merge puutin mai repede pe Mac). Ca si feature-set, e genial, face un milion de lucruri. Doua chestii nu ma incanta: e puutin cam lent (browsing printr-o colectie de cateva sute de RAW’uri e cam.. prea lent – prefer sa-mi fac selectia intr-un program extern, cum ar fi DPP de la Canon) iar pe partea de sharpening, preview’ul e inutil (nu se vad diferentele, rezultatul l vezi abia la export).
Pe de alta parte, fiind gratuit, cuplat cu un Gimp, e fix ce trebuie (am renuntat de multa vreme la softurile „pe bani”).
O sa-l incerc si eu, sa vad ce poate. Poate la nivelul meu de amator pretentios e suficient. Tot 2-300 de RAW-uri incarc odata, si le iau pe rand, nu e nicio graba, si asa n-am eu super-PC cu SSD si toate cele.
In schimb, cunosc Gimp foarte bine, mai bine decat Photoshop, am fost vreo 3 ani pe Linux, cat am avut bridge-urile, si primele luni pe DSLR. Prelucram toate pozele doar in Gimp, pe JPG direct (cu limitarile sale). E un mini-Photoshop, pentru majoritatea e suficient.
Pentru RAW-uri, inca folosesc Lightroom 4.4, sunt cam dependent de el, dar odata ce nu abordez fotografia comerciala nu e nicio problema cu kit-ul meu actual.
Iar profesionistii, sa fim seriosi, e 600 lei pe an o licenta de Lightroom, n-are rost sa va chinuiti in programele free, il cumparati si stati linistiti.
Multumesc frumos… il voi testa si eu putin.
Interesanta ar fi o comparatie intre RawTherapee si solutia oferita de Fuji, pentru procesarea fisierelor RAW dintr-un Fuji cu X-Mount.