Pixel, Yongnuo, Cactus, Proline, Progene, Meike si multe altele. Cu siguranta le stiti si ati auzit de ele. Multi dintre voi probabil le-ati si incercat, le-ati avut sau va bazati pe ele pentru lucrul de zi cu zi. Sunt blitzuri produse de branduri asiatice, care reprezinta o alternativa reala la modelele producatorilor consacrati. Sunt mai accesibile ca pret si reprezinta o optiune foarte buna pentru fotografii entuziasti. Sau nu… ?! Care sunt argumentele pro si contra blitzurilor asiatice, aflam impreuna in cele ce urmeaza!
Indiferent daca vorbim de blitzuri pe care le utilizam pe aparat (blitzuri cu patina) sau ne referim la capetele de blitz monobloc pentru studio, in general atunci cand vine vorba de blitzurile producatorilor asiatici, acestea sunt cele mai intalnite pareri PRO si CONTRA:
Pro:
Sunt ieftine si la accesibile oricui. In pretul unui blitz original puteti achizitiona 2-3 blitzuri non-branded, acesta fiind practic si principalul lor atuu in fata blitzurilor producatorilor consacrati.
Au multe accesorii compatibile (si ieftine). Pe langa blitzuri, producatorii asiatici ofera, de multe ori, o varietate mare de diffusere, filtre colorate, snoot-uri si alte accesorii mai mult sau mai putin utile fotografilor.
Au un bun raport calitate/pret. Nici aici nu putem comenta prea mult: sunt ieftine si accesibile si iti poti face treaba cu ele fara probleme. Mai ales pentru fotografii entuziasti, ele au un raport pret/calitate foarte bun.
Au suficiente functii inclusiv pentru fotografii experimentati. Unele blitzuri, cum ar fi modelul de la Pixel sau Yongnuo au functii aproape la fel de avansate precum cele ale brandurilor consacrate. Asadar, chiar si fotografii experimentatii se vor simti in largul lor din acest punct de vedere.
Contra:
Nu poti pune baza pe ele in modul TTL. Asa cum am vazut si am si testat de multe ori, chiar si cele mai avansate blituri non-branded nu au softul 100% compatibil cu cel al aparatului foto atunci cand vine vorba de fotografierea in modul TTL. Sigur, unele blitzuri se descurca mai bine decat altele, dar nici unul nu ofera aceleasi rezultate (constante) ca unul produs de acelasi proucator ca si aparatul foto pe care este montat.
Fiabilitatea si increderea in echipament. Daca blitzurile producatorilor consacrati au „facut istorie”, fiind de multi ani pe piata si utilizate de un numar mare de fotografi, astfel incat problemele lor (daca exista) sunt cunoscute, in cazul blitzurilor chinezesti pot aparea oricand probleme neasptetate.
Timpi mari de reincarcare. De obicei, blitzurile non-branded au timpi de reincarcare mai mari decat blitzurile originale.
Temperatura de culoare neconstanta. De multe ori lumina data de blitzurile non-branded nu are o temperatura de culoare constanta, mai ales in cazul fotografierii cadru dupa cadru, la intervale reduse. Asta inseamna ca veti avea imagini in care balansul de alb va fi diferit de la cadru la cadru, deci mai multa munca in post procesare…
Puterea de iluminare poate varia intre doua declansari consecutive. Blitzurile non-branded tind sa ofere o putere de iluminare usor diferita, chiar daca le setati manual puterea la o valoare fixa (1/8 de exemplu..). Si nu doar puterea de iluminare nu este constanta. Masurate in studio, doua blitzuri identice de la acelasi producator chinezesc ofera lumina cu temperatura de culoare putin diferita… Este valabil in special la blitzurile de tip monobloc, dar aceste variatii se pot observa (in teste) si la blitzurile cu patina.
Supra-incalzirea. Daca blitzurile producatorilor consacrati sunt facute pentru uz profesional, acolo unde trebuie sa puteti declansa cadru dupa cadru, constant, o buna perioada de timp, blitzurile chinezesti nu sunt testate sau proiectate pentru astfel de situatii, sadar va puteti trezi oricand ca blitzul intra in stand-by datorita supra-incalzirii. Iarasi, puteti rata cadre importante cu un astfel de echipament…
Calitatea redusa a materialelor din care e construit blitzul. Aici vorbim strict de materialele din care este construit corpul blitzului si cat de bine rezista el la lovituri, stropi de apa si alte intemperii. Daca blitzurile producatorilor consacrati sunt facute sa reziste chiar si in ploaie (multe dintre ele), cele chinezesti nu sunt, de cele mai multe ori, proiectate atat de bine incat sa fie etanseizate si riscati ca o ploaie cu cativa stropi de apa sa va afecteze echipamentul. Nu mai vorbim de lovituri si cazaturi…
In loc de concluzie…
Daca pentru fotografii aflati la inceput de drum sau pentru cei entuziasti, blitzurile chinezesti reprezinta o alegere foarte buna si chiar potrivita pentru cei cu buget redus, in cazul sedintelor foto profesionale, in cazul evenimentelor sau acolo unde trebuie sa va bazati pe echipament pentru a nu rata cadre unice, investitia in accesorii de iluminare profesionale de la branduri consacrate este necesara. Altfel, pana la urma lumina este lumina indiferent de la ce echipament provine, rezultatul final fiind mai important decat „brandul” scris pe accesorii.
Ca o regula generala, ar fi bine sa tineti cont ca daca folositi blitzul in majoritatea timpului montat pe aparat (in modul TTL), un blitz produs de acelasi producator ca si aparatul foto va va asigura ceea mai buna compatibilitate cu camera. Daca folositi blitzurile pentru lucru in locatie, declansate cu dispozitive wireless non-TTL, atunci puteti foarte bine sa achizitionatei pentru asta blitzuri non-brand.
Voi ce experiente ati avut cu blitzurile asiatice? Le recomandati sau nu? Ce branduri ati utilizat cu succes si care v-au facut probleme? Asteptam parerile voastre in comentarii!
Eu as include aici si Nissin, chiar daca e japonez…SI as face o singura exceptie: Yongnuo. Am trei bucati manuale, care au peste 20000 de trageri in studio la 1:1. Sunt ca noi, comparand imaginile tarse de-a lungul timpului…Mai am unul ttl, am cu el cam 10000 trageri la evenimente si este identic ca si la inceput (evident ma reefr la calitatea expunerii). Si le-am comparat si cu 600 RX RT din care am 4 buc, expunerea e foarte buna (identica la putere, fara variatii, dar un pic mai rece).
Cactus RF60 nu e un blitz TTL. E un alt concept de blitz fiind conceput sa lucreze foarte precis cu trigger-ul Cactus V6.
Salut!
Eu am un YN565 EX montat pe un Nikon D5200 si va zic ca isi face treaba excelent. Am tras 3-4 rafale de cate 4-5 focuri si nu s-a incalzit deloc , de fiecare data blitz-ul s-a declansat deci timpul de incarcare este scurt si rapid . Ma gandesc sa mai cumpar unul. La un eveniment eram 2 fotografi : eu blitzul asta si celalalt coleg avea un dslr Canon cu varianta cea mai scumpa de blitz si va zic sincer ca de la lumina lampii pe care o avea cameramanul montata pe camera i-au iesit multe poze arse , in schimb eu nu am avut nici o problema, poze clare luminoase.
Sunt perfecte. Functioneaza pe toate marcile de camere. Minusurile pot fi trecute cu vederea avand in vedere pretul si faptul ca cine stie meserie poate ocoli relativ usor neajunsurile.
Am folosit blitzuri Metz (nemtesti) si sunt decente dpdv calitativ si al performantei. Mult peste produsele echivalente Canon (dintre care am folosit 430EXI, 580 EXII). Folosesc si blitzuri Godox (cunoscute si ca Cheetahstand, Neewer, Genesis) dar numai versiuni manuale. Acestea au fost pana acum exceptionale din toate punctele de vedere (fiabilitate, putere constanta de la o expunere la alta, viteza de reincarcare,etc.).