O stire oarecum trecuta cu vederea la inceputul saptamanii: Panasonic a prezentat primul senzor CMOS capabil sa surprinda imagini 3D fara a utiliza obiective speciale. In prezent, inregistrarea imaginilor stereoscopice este posibila, in principiu, prin doua metode: utilizand doua obiective si doi senzori CMOS care inregistreaza in paralel (sau doua camere diferite, sincronizate) sau utilizand acelasi senzor dar cu un obiectiv special si un algoritm software complex (metoda prezentata aici cu obiectivul Panasonic 3D).
Noul senzor CMOS prezentat de Panasonic saptamana aceasta permite inregistrarea imaginilor 3D direct la nivelul senzorului, utilizand o tehnologie similara ecranelor LCD care pot reda imagini stereoscopice fara necesita ochelari 3D. Pe intelesul tuturor, utilizand o serie de microlentile, senzorul CMOS de la Panasonic permite separarea razelor de lumina care ajung pe senzor si focalizarea lor in doua directii diferite, inainte ca pixelii sa inregistreze informatia utila. Astfel, Panasonic afirma ca senzorul CMOS este capabil de a surprinde atat imagini 2D cat si 3D, utilizand orice obiectiv montat pe camera. Mai mult decat atat, senzorul poate capta atat imagini statice cat si secvente video, utilizand acelasi principiu de functionare.
Este interesant de aflat cum se descurca senzorul atunci cand trebuie sa inregistreze imagini ale unor subiecte aflate la o distanta considerabila de aparat, dat fiind faptul ca tehnologia 3D actuala necesita inregistrarea cadrelor cu o diferenta de paralaxa considerabila intre cele doua blocuri optice, pentru a reda efectul 3D dorit. Am mai discutat despre asta aici si, cel mai probabil, senzorul Panasonic va fi ‘ajutat’ tot de o serie d ealgoritmi software pentru a reda ‘adancimea’.
Noul senzor ar putea fi folosit incepand din 2014 in dispozitivele de tip smartphone, dar o versiune imbunatatita, mai performanta, ar putea fi introdusa chiar si in aparatele foto mirrorless ale companiei.
e interesant! 😀 sper sa bage pe d4X :))