Am discutat saptamana trecuta cu un client despre fotografiile pe care ar trebui sa i le realizez pentru produsele comercializate si, bineinteles, discutia a deviat si spre prezentarea produselor (si a imaginilor) in paginile magazinului sau on-line. Am fost surprins sa aflu ca era mai informat decat mine in acest domeniu si mi-a prezentat cateva metode de afisare a produselor in magazine virtuale din strainatate, diferite de ceea ce am vazut eu in Romania pana acum: prezentarea imaginilor in flash, intr-o forma oarecum animata. Bineinteles, dorinta lui era sa ii pot oferi si eu (ca fotograf) ceva asemanator pentru magazinul sau, avand in vedere faptul ca oricum trebuia sa ma duc sa ii fotografiez produsele.

Am cautat cateva solutii asemanatoare pentru prezentarea produselor deoarece solutia cu afisarea produselor in Flash nu mi-a suras din mai multe motive. Totusi, am descoperit o varianta ingenioasa, care desi pare complicata la prima vedere este mai usor de folosit si are un impact vizual mai mare asupra clientilor decat o simpla prezentare animata a unei fotografii de produs. Este vorba de sistemul Orbivu, care se auto-intituleaza „Cea mai usoara cale catre fotografia 360°”. Deoarece mi s-a parut interesanta o astfel de solutie si aveam ceva intrebari legate de partea tehnica, am fost la o demonstratie.

Practic, solutia este pe atat de simpla cat este de ingenioasa: un cap motorizat invarte o placa de forma circulara pe care se afla asezat produsul ce urmeaza a fi fotografiat. Acest sistem este conectat in permanenta la un laptop, care – cu ajutorul programului de editare Orbitvu – controleaza viteza de rotatie si declanseaza automat camera de fotografiat la intrvale prestabilite, astfel incat aparatul sa inregistreze o serie de imagini ale produsului din diferite unghiuri. Dupa ce toate imaginile au fost inregistrate, software-ul combina secventa intr-o animatie 360º care poate fi apoi afisata pe un site printr-un simplu transfer al unui fisier pe FTP.

Orbitvu, la lucru
Orbitvu, la lucru

Practic, solutia Orbitvu este complet autonoma, fotograful avand doar sarcina de asistent… 🙂 Da, cam asta e termenul cel mai potrivit, deoarece asa cum am putut asista la prezentare, sistemul Orbitvu declanseaza singur aparatul de fotografiat (si blitz-urile), iar animatia este generata automat dupa ce toate cadrele ce o compun au fost salvate pe calculator.

Cel putin la prima vedere, sistemul Orbitvu mi se pare ca are cateva atuuri importante:

  • fotografierea se face automat si nu prea lasa loc erorilor datorate factorului uman
  • prezentarea produselor este interactiva
  • clientii pot vedea produsele din orice unghi si pot studia singuri toate detaliile de care sunt interesati
  • practic, clientul este scutit de un drum pana la sediul magazinului pentru a vedea produsul, comanda putand fi finalizata on-line intr-un timp mult mai scurt

Din cate am cautat, aceasta solutie mi se pare cea mai ingenioasa din punct de vedere al facilitatilor oferite si a modului simplu de realizare pentru fotografia de produs.
Fiind o solutie non-Flash este compatibila si cu sisemele mobile care nu suporta pluginul de la Adobe (am reusit sa vizionez demourile de pe site-ul Photosetup chiar si pe o tableta iPad, cunoscuta pentru lipsa suportului pentru Flash).

Pentru cei interesati, am gasit sistemul Orbitvu la Photosetup, cei care au fost receptivi la propunerea mea si mi-au facut si o demonstratie a sistemului.

Recunosc ca nu stiu de existenta altor solutii mai dinamice si mai eficiente decat aceasta. Voi ce solutii imi propuneti pentru prezentari interactive ale fotografiilor de produs pe site-uri sau magazine virtuale?

... gata, v-am lasat… trebuie sa ma duc sa ii prezint clientului solutia gasita… 🙂

2 COMENTARII

  1. Frumos…vrem cat mai multe articole de genul in continuare!
    Mi-ar place si unul pentru portrete sau fotografie fashion!;)
    Succes!

  2. capul automatizat e bun si te scuteste de la munca,dar ai probleme cand apar obiectele mai mari..un frigider,o motoreta o masina un tractor…aici eu deja am experimentat.. si e simplu daca ai umpic experienta manuala,, de exp eu am reusit si un camion sa-l rotesc astfel ca eu ma invarteam in jurul lui creind un cerc cu o sfoara intinsa cu circa 32-40 de cadre dupa care cu multa attentie in softver am reusit un flash de te „lingi” pe degete,normal fiecare cadru prelucrat in ps,decupand cu grija decorul..

Comments are closed.