Plantele carnivore (sau, mai corect spus – insectivore) au o arie de raspandire destul de restransa in Romania. Unele dintre cele mai rare plante insectivore de la noi se gasesc in Tinovul Mohos, rezervatie naturala din zona lacului Sfanta Ana, Judetul Harghita. Denumirea „Tinov Mohos” vine din limba maghiara si inseamna „Lacul cu muschi”, rezervatia fiind de fapt un fost con vulcanic, care s-a umplut cu apa in perioada topirii ghetarilor de la finalul erei glaciare si care, dupa ultimele eruptii ale vulcanului din apropiere (acum, devenit lacul Sf. Ana) s-a acoperit cu cenusa. Pe suprafata apei s-au format astfel straturi de plante si muschi care, in timp, au format un fel de sol umed, o mlastina care a favorizat aparitia unei flore specifice. Este un loc unic in Europa si care adaposteste cateva specii de plante deosebite.
Printre acestea, plantele insectivore de care am amintit la inceput. Acestea atrag insectele (in special libelulele) cu seva dulce pe care o secreta la suprafata frunzelor (denumita popular „roua”), dar care nu este altceva decat un lichid lipicios care imobilizeaza libelulele, spre deliciul plantei. In rezervatie este obligatoriu sa intri cu ghid local, iar fara el cu siguranta nu ai observa prezenta micilor libelule si plantelor insectivore. Desi ma asteptam sa aiba totusi o dimensiune considerabila, plantele insectivore au maxim cinci centrimetri inaltime, motiv pentru care daca vrei sa faci fotografii ai nevoie de un obiectiv macro foarte puternic si un trepied stabil cu coloana macro.
Am fost oarecum pregatit pentru ce urma sa vizitez. Stiam de Tinovul Mohos din toamna anului trecut dar ghidul ne-a spus atunci ca plantele insectivore se pot vedea doar primavara si, in special, in luna Iunie. Asadar, zis si facut: weekendul trecut am vizitat din noua zona, cu scopul de a fotografia plantele carnivore. 🙂
V-am zis ca m-am dus pregatit, asa ca am ales cel mai puternic obiectiv macro pe care l-am putut gasi, Sigma 150mm f/2.8 EX OS Macro 1:1, am luat Canonul 5D Mark II din dotare, placuta micrometrica Manfrotto 454 si trepiedul Manfrotto 190CXPRO3 (cu coloana rabatabila in pozitie macro) si m-am indreptat cu entuziasm spre zona lacului Sf. Ana.
Ce sa va zic? Stiti cum e: socoteala de acasa nu se potriveste cu…. exact asa am si patit. Solul mumed mi-a dat ceva batai de cap in pozitionarea trepiedului iar fiecare pas in afara podetelor de lemn puse special pentru turisti insemna o afundare si mai mare in solul mlastinos. O parte din fotografiile pe care le vedeti sunt facute cu aparatul montat pe trepied si cu placuta micrometrica, fara care nu as fi putut lucra cu un astfel de obiectiv macro de pe trepied. Alte fotografii sunt „trase” din mana, iar aici mi-a fost de mare folos sistemul de stabilizare al obiectivului, care spre surprinderea mea, a functionat impecabil chiar si atunci cand am fotografiat subiecte cu factorul de marire maxim. Este extrem de dificil sa faci fotografii macro in conditiile date. Sol mlasintos, subiecte foarte mici si inaccesibile in mod normal de pe podetele de lemn pentru turisti inseamna un contorsionism extrem pentru a gasi unghiul potrivit. Chiar si acum mai simt febra musculara care s-a datorat incercarilor mele de a ma stabiliza pe solul mlastinos, in care m-am afundat de cateva ori destul de serios. 🙂
Despre obiectiv, numai de bine. Am ramas uimit de performantele optice si este cu siguranta un obiectiv macro mai bun decat „fratele sau mai mic”, Sigma 105mm f/2.8 Macro. Cel putin calitatea optica este de exceptie la Sigma 150mm f/2.8 Macro, nu am observat aberatii cromatice evidente nici la f/2.8 iar campul de profunzime redus este redat frumos, dupa cum se poate vedea si in imagini. Sigur, din punct de vedere al bokehului zic ca este loc si de mai bine, dar per total, daca vreti sa va ocupati serios de fotografie macro, Sigma 150mm f/2.8 EX OS Macro 1:1 este o optiune pe care trebuie sa o aveti in vedere. Este cel mai bun obiectiv macro dintre cele pe care am avut ocazia sa le testez pana acum (Sigma 105, Sigma 150, Tamron 90mm si Canon 105mm).
Dar, trebuie sa va avertizez: nu investiti intr-un obiectiv macro performant daca nu aveti rabdarea de a cauta subiecte si de a le fotografia in cele mai dificile unghiuri si pozitii. Nu in ultimul rand, fara un trepied stabil, de calitate (pentru ca la macro nu trebuie sa existe absolut nici o vibratie in trepied) si o placuta micrometrica precum Manfrotto 454, nu puteti face mare lucru cu un obiectiv macro care are o focala atat de mare. Pur si simplu campul de profunzime este atat de mic chiar si la f/16 incat jumatate din fotografii nu le puteam face daca nu foloseam placuta micrometrica pentru a pozitiona aparatul.
Cateva detalii tehnice: marea majoritate a fotografiilor sunt trase la f/16 cu ISO 1600, pentru a avea un timp de expunere mai scurt de 1/125. Cele de pe trepied le-am tras la 1/100 cu timer-ul de doua secunde, pentru a elimina vibratiile. Asa cum v-am spus, chiar si cea mai mica vibratie va poate strica fotografia. Asigurati-va ca alegeti un trepied de calitate.
N-am zis nimic despre sistemul de focalizare automata al obiectivului. In general, nici un obiectiv macro nu straluceste din acest punct de vedere, dar Sigma 150mm f/2.8 are o viteza de focus decenta si o precizie foarte buna. Totusi, daca vorbim de macro 1:1, sistemul de focus automat nu isi mai are rostul. Pur si simplu la macro focusul manual este cel mai indicat.
Asadar, nu imi ramane decat sa va recomand obiectivul Sigma 150mm f/2.8 EX OS Macro 1:1 daca vreti sa va ocupati serios de fotografie macro. Este un super-obiectiv! Detalii despre pret aici.
Si cateva fotografii de making-of, ca sa va faceti o idee despre cat de mici sunt de fapt aceste plante:
Acest articol face parte din categoria “La Drum”. Seria va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum“ pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.
mi-a placut la nebunie mutra insectei :))
foarte frumos. si eu am fost in decembrie acolo. e nemaipomenit
Waw,excelente fotografii!Desii im-i pare rau pt libelula,este o insecta ft frumoasa-dar fotografiile au iesit super!