Acum aproape trei luni v-am povestit despre experienta mea cu declansatoarele wireless Pixel Knight. Atunci, dupa doua saptamani de „test”, am achizitionat varianta mai avansata, Pixel King. Daca din punct de vedere al denumirii, diferentele nu sunt foarte mari si pot fi „incurcate” foarte usor, in realitate modelele „King” sunt mult mai avansate din punct de vedere tehnic si acum imi pare rau ca nu le-am achizitionat de la inceput…
Un set Pixel King pentru Canon costa 549 de lei (transmitator+receptor). Se gasesc si pentru Nikon la acelasi pret. Eu am testat doar varianta pentru Canon, despre care puteti citi ma jos.
Cavaler vs. Rege
Pixel Knight vs. Pixel King. Doua denumiri care cu siguranta creeaza confuzie. Totusi, care sunt diferentele intre cele doua modele, pe scurt?
Desi ambele sunt declansatoare radio TTL (ceea ce inseamna ca permit aparatului sa comunice cu blitzurile si sa seteze automat puterea lor in functie de specificul fiecarui cadru in parte), Pixel King va ofera un control mai avansat asupra blitzurilor deoarece toate setarile acestora le puteti face direct din meniul camerei, asa cum ati lucra in mod obisnuit daca ati monta blitzul pe patina. In practica, aceasta este cea mai importanta diferenta. Cu Pixel Knight modificarea setariilor blitzurilor se facea direct de pe declansator, dar optiunile erau limitate. Cu Pixel King puteti face toate setarile direct din meniul aparatului, care va este atat de familiar.
O alta diferenta importanta este data de modul de alimentare. Pixel King sunt alimentate cu baterii sau acumulatorii AA, pe cand varianta mai accesibila ca pret – Pixel Knight – este alimentata cu baterii CR-2, care sunt mai scumpe si mai rare decat bateriile AA. Acesta a fost si unul din motivele pentru care am ales pana la urma declansatoarele King in locul primelor…
Mai sunt si alte diferente, dar cert este ca Pixel King sunt varianta „hi-end” a declansatoarelor produse de firma taivaneza si asta se vede: constructie mai buna – sunt mai solide (dar si mai voluminoase) decat Knight – au mai multe functii si permit setari mai avansate si mai detaliate asupra blitzurilor. Puteti oricand comanda blitzurile pe grupuri sau pe canale diferite,le puteti comuta din modul TTL in modul manual fara a va deplasa la fiecare blitz in parte si puteti seta puterea de iluminare direct din meniul aparatului, pentru fiecare blitz in parte. Totodata, declansatoarele Pixel King sunt compatibile si cu functiile avansate ale blitzurilor: sincronizare hi-speed, lumina de modelare (la blitzurile Canon 430 EX II si 580EX), flash bracketing si controlul zoom-ului (functii pe care modelele Knight nu le suporta).
Ambele modele mi se par la fel de viabile pentru utilizare profesionala. Nu am intampinat probleme in ceea ce priveste declansarea blitzurilor. Nu rateaza. Intr-o sesiune foto cu 250 de declansari, Pixel King n-a ratat decat o singura declansare. Ceea ce mi se pare neglijabil…
Pixel King pot fi utilizate pentru a declansa wireless blitzuri de studio alimentate de la curent continu (Hensel va spune ceva?), cu ajutorul cablului PC Sync pe care il gasiti in cutie alaturi de declansatoare (vezi poza de la inceputul articolului). O alta functie utila (care pe mine m-a ajutat foarte mult) este prezenta lampii pentru asistarea sistemului de focalizare, in cazul declansatorului Pixel King, care va scuteste de problemele pe care le-ar putea intampina sistemul autofocus in conditii de iluminare slaba.
Surprinzator, diferentele de pret intre cele doua modele de declansatoare nu sunt foarte mari (vezi Pixel King si Pixel Knight – click pentru pret) . Spun „surprinzator” deoarece diferentele tehnice mi se par considerabile. Acum nu v-as mai putea recomanda decat modelele Pixel King, deoarece m-am obisnuit cu ele, iar varianta Knight nu ma mai atrage din cauza posibilitatilor restranse de control al blitzurilor. Desi si cu ele se pot face fotografii grozave!
In loc de concluzie, va spun doar atat: eu am ales Pixel King si am cumparat trei. Doua receptoare si un trigger. Le folosesc de doua luni pentru toate sedintele foto de studio la care am participat si am numai cuvinte de lauda. Vi le recomand cu toata increderea! Imagini realizate la sedintele foto in care am utilizat declansatoarele pixel: aici, aici, aici si aici.
Deocamdata singurul magazin in care am gasit declansatoarele Pixel este acesta. Sunt disponibile atat pentru sistemul Canon cat si pentru Nikon sau Sony. Spor la fotografiat!
Articolul este valabil pt. Canon. La Nikon actioneaza diferit.
Argumenteaza.. la ce anume te referi? Ma intereseaza aceste triggere!
Am si eu varianta King pentru Nikon. La Nikon nu se pot ajusta din camera setarile blitului(putere cand suntem pe M, sau trecerea din mod i-TTL pe M). Nikon nu are in meniu aceste optiuni, decat atunci cand se foloseste sistemul propriu CLS. Deci daca vrem sa modificam puterea bliturilor, o putem face doar din meniul blitului. Functioneaza excelent, dar pentru fotografii exclusiv de studio, se pot folosi cu succes si declansatoare mai ieftine; Pixel King fiind extraordinare in utilizarea pentru sedinte foto outdoor sau foto de eveniment, unde avem nevoie de functia HSS pentru declansari la timpi foarte scurti si diafragma deschisa.
Multumesc pentru precizari si lamuriri! Eu nu am avut ocazia sa testez decat varianta Canon si e adevarat ca am auzit pe Nikon sa fie altfel, dar nu am stiut niciodata exact care sunt diferentele.
Articolul este valabil pt. Canon. La Nikon actioneaza diferit.
stiti cumva a aparut acel upgrade care face sa mearga un blitz atasat pe patina emitatorului??
la Canon ,,,,pt. ca Nikon se bucura de asta
Nu, din pacate nu am nici o informatie in acest sens.
Deranjez cu o intrebare.Am achizitionat de curand un transmitator si 2 declansatoare Pixel King pe care le-am montat pe doua blituri un 430 ex II SI UN 580 EX II , problema este ca 430-ul il pot seta direct din camera foto dar 580-ul nu.Exista vre-o setare din C.fn sau care poate fi problema?