Recent am descoperit aplicatia PicsArt pentru Android. Pe langa faptul ca este gratuita, este si cea mai complexa aplicatie foto pe care am utilizat-o pana acum. La prima vedere pare o „clona” de Instagram: este construita in jurul unuei retele sociale si permite editarea fotografiilor. Dar, dupa o scurta perioada de acomodare, PicsArt isi arata adevarata complexitate.

Aplicatia este disponibila gratuit atat in versiune pentru Android cat si pentru iPhone/iPad in Apple Store.

PicsArt include cinci module: Picture Editor, Magic Effects, Draw, Sharing si Photo Art Community. Picture Editor este modulul central al aplicatiei, care permite editarea si modificarea fotografiilor dupa bunul plac. Efectele basic precum crop, rotire, decupare, desaturare sunt completate de unele mai complexe: slidere pentru contrast, saturatie, color swap, desaturare selectiva, luminozitate si altele. Lucrul pe layere (da!) permite suprapunerea altor imagini sau texturi pe fotografiile originale, iar fiecare layer poate fi editat independent, inclusiv nivelul constrastului si al opacitatii.

Picture Editor permite si aplicarea unor efecte „vintage”, asemanatoare celor din Instagram, dar si unor elemente Clip Art din biblioteca de imagini a aplicatiei (care poate fi actualizata online, periodic). Pentru cei artisti din fire, aplicatia permite suprapunerea unor efecte speciale asupra imaginilor, inclusiv efecte de bokeh personalizat, efect de miniatura sau chiar light-trails (simularea unor expuneri lungi in fotografiile nocturne, in oras, de exemplu). Fotografiile editate sunt salvate separat, pastrand imaginea originala intacta.

Modulul Magic Effects asigura editarea si aplicarea efectelor intr-un mod similar Instagram (printr-un singur „Click”) dar si personalizarea acestora. Cateva dintre efectele disponibile sunt: Orton, Lomo, vintage, cross process, HDR, fattal, pencil, Holgaart, watercolor, contours, comic, neon, gouache, old paper, pastel, red eye remover, Popart 2, smart blur, face fix, color splash, paper…. deci, o multime! 😉

Draw este un modul ce permite „desenarea” pe imagini, folosind ecranul tactil. Este o functie care merge cel mai bine pe dispozitivele smartphone dotate cu stylus (Samsung Galaxy Note 2 de exemplu, dispozitivul pe care am testat eu aplicatia) dar functioneaza si pe cele clasice. Efectele pot fi personalizate: puteti desena cu pensula „virtuala”, puteti modifica dimensiunea varfului cresionului, culoarea cernelii etc. Lucrul pe Layere ne face viata mai usoara si aici.

Sharing si Photo Art Community sunt ultimele doua module ale aplicatiei. Au la baza functii clasice cu care suntem obisnuiti: publicarea fotografiilor sau a desenelor (din modulul Draw) pe retelele sociale (Facebook, Twitter etc) dar si o retea proprie a aplicatiei, care reuneste utilizatorii pasionati de fotografie intr-un mod similar Instagram. Modulul social include si o alta functie utila: poate identifica persoane cu fotografii similare pe o raza de 2km in jurul vostru. Bineinteles, daca permiteti accesul aplicatiei la functia GPS a telefonului.

Cam atat despre PicsArt. Este una dintre cele mai complexe aplicatii foto pe care am am avut ocazia sa o utilizez pana acum pe smartphone. Cu Instagram nu m-am inteles bine niciodata (nu stiu de ce…), dar PicsArt este diferita, mai complexa si mi se pare mult mai practica. Va recomand sa o incercati, mai ales ca este si gratuita.

Have fun! 😉