Pentru ca sfarsitul anului se apropie, au inceput sa apara si primele statistici, rapoarte si predictii despre piata foto si trendul pe care il urmeaza. Se pare ca anul 2013 este primul care va fi marcat de o scadere pe piata aparatelor foto DSLR (nu doar a compactelor, asa cum era de asteptat). Daca pana acum vanzarile au fost in crestere de la an la an, conform Financial Post pana la sfarsitul anului producatorii se asteapta la o scadere totala de 10 sau chiar 15% pe piata aparatelor foto ‘de sistem’.
Faptul ca aparatele foto compacte nu se mai vand si sunt inlocuite, treptat, de camerele integrate in smartphone-uri nu este neaparat o noutate. Am mai vorbit despre asta, iar declinul pe piata compactelor este „dovedit” – daca vreti – cu cifre de vanzari. Ceea ce probabil nimeni nu se astepta, insa, este declinul pe piata aparatelor foto de sistem (in princial in categoria DSLR), acolo unde producatorii au raportat cresteri (uneori fabuloase) in ultimii ani. Totusi, anul acesta vanzarile au scazut, la nivel global, iar trendul descendent, scaderea incasarilor si a profiturilor incepe sa puna presiune pe companii. Drept urmare, in 2013 actiunile Nikon au scazut cu nu mai putin de 33%. Nici la Canon lucrurile nu sunt mai ‘roz’, chiar daca aceasta companie isi indreapta eforturile spre mai multe segmente de piata simultan. Actiunile Canon au scazut si ele cu 7% in 2013…
In total, livrarile de aparate foto au scazut cu 36.2% in acest an, din care DSLR-urile au inregistrat un declin de 10.9%. Canon a vandut cu 23% mai putine aparate foto in 2013 decat in 2012, Nikon a livrat cu 18.2% mai putine aparate iar vanzarile Sony si Fujifilm au scazut cu aproximativ 35%.
Declinul pietei foto este pus, in primul rand, pe seama ascensiunii terminalelor smartphone cu camera integrata, care au devenit din ce in ce mai performante. Totusi, putin se asteptau ca ascensiunea acestor dispozitive sa afecteze si piata aparatelor hi-end, cum este cea a DSLR-urilor. Desi se adreseaza unui target mai ‘educat’, fotografilor entuziasti si profesionisti, nici acest segment nu a fost ocolit de ‘criza’. Astfel, a sosit momentul in care producatorii se vad nevoiti sa isi regandeasca strategia pe termen mediu si lung, pentru a evita situatia „Kodak” (daca o putem numi asa…). Macar acum, desi probabil strategia trebuia planificata de cativa ani… Totusi, reactiile nu intarzie sa apara: producatorii incep sa exploreze si alte nise, care pana acum le ignorau complet. De exemplu, Nikon a prezentat primul compact hi-end in luna Martie – Coolpix A -iar acum se pregatesc sa lanseze primul aparat foto DSLR cu design retro, asemanator celebrelor Nikon FM.
Cand piata inregistreaza o scadere generalizata, concurenta dintre producatori se amplifica. Iar asta este bine, macar pentru noi, utilizatorii finali. Sony a facut pasul cel mare anul acesta, prezentand primul mirrorless cu senzor Full Frame (si AF integrat), Sony A7. Nikon tocmai a lansat o ampla campanie de marketing pentru a promova urmatorul lor aparat foto, o campanie de anvergura cum nu imi amintesc sa fi vazut, cel putin in ultimii ani, la aceasta companie. Fuji isi ‘fidelizeaza’ clientii printr-o miscare pe care nu am mai intalnit-o pana acum la nici un brand: lansarea unui update de firmware major pentru un produs scos din fabricatie de un an. Zvonurile spun ca Olympus si Panasonic lucreaza (separat ce-i drept) la primele aparate mirrorless capabile sa filmeze 4K necomprimat.
Asadar, viitorul, chiar daca nu foarte ‘roz’ pentru producatori, va fi cel putin intersant pentru noi, consumatorii finali. Doar sa nu ajungem sa platim in plus, pentru aceleasi produse, pentru a compensa scaderea vanzarilor, asa cum se intampla deja in cazul catorva branduri…
Asteptam si niste scaderi de preturi, suprapuse cu o mai mare adaptabilitate dupa tendintele pietii.
Si nu ti se pare normal sa scada piata? Cand asa zisele "noi aparate" promovate de catre producatori sunt de fapt niste minimaliste upgradeuri ale celor existente, de ce ar vrea clientul sa isi schimbe aparatul cu unul "nou" care are 2 functii in plus, functii pe care nu le va folosi niciodata? Dau exemplu Fuji X-E2 care este poate cel mai actual. Nu aduce absolut nimic definitoriu in plus fata de Fuji X-E1. De ce as vrea sa imi schimb X-E1-ul? De tampit poate. Cred ca si noi consumatorii incepem sa ne educam. Cineva imi spunea ieri ca el nu isi mai schimba aparatul pana nu il epuizeaza pe cel pe care il detine. Pai daca detii un D800 sau un 5D Mark3, cam in cat timp vei ajunge sa il epuizezi? Ce crestere fulminanta trebuie sa ai tu ca fotograf ca sa ajungi ca intr-un an, pana va apare "noul" Nikon Dxxx sau "noul" Canon xD, sa simti limitele unui astfel de aparat si sa vrei sa il schimbi?
Pertinentă opinie! Până acum 3-4 ani, ca să apară succesorul unui model treceau 2-3 ani poate. Acum la fiecare 6 luni apare câte un nou model. Oricât de rapid ar fi progresul tehnologic, parcă nici chiar aşa. Deci hai să (ne) epuizăm ce avem şi apoi poate mai facem şi un "apgreid".
Bogdan are dreptate. Goana asta dupa profit a marilor producatori devine obositoare si suparatoare. Un model nou ar trebui sa fie mai mult decat o usoara evolutie sau un discret upgrade cu vreo 2 functii in plus. Astea vin gratuit de la Fuji pentru posesorii de Fuji. Si asa ar fi interesant sa vedem si la alti producatori cu renume si pretentii. In schimb, ei vin cu "noul model" care e vechiul model cu ceva imbunatatiri care ar fi putut fi deja implementate la vechiul model, ca doar nu vorbim de tehnologii revolutionare descoperite peste noapte. Un model nou ar trebui sa includa tot ce poate scoate compania la momentul respectiv in materie de tehnologie si performanta, nu sa se abtina, ca poate peste un an mai baga 2 functii la modelul urmator si peste inca un an mai schimba o culoare, forma unui buton si le mai baga si pe celelalte 2 functii, cand ele erau toate disponibile din start. Si asa, multi cumparatori nu stiu ce alegere sa faca, unii dintre ei raman frustrati ca dupa 2 ani, 1 an sau mai putin, resimt fustrarea "modelului depasit si invechit". Profitul mai presus de orice, asta e. Dar chiar si politica asta ar putea fi gandita mai bine, pentru noi toti.
Cam dupa 3-4 ani body-ul incepe sa ramana in urma… Asa precep eu "bucla" asta de evolutie tehnologica. Restul tine de tehnicile de vanzare ale producatorilor.
Cristi, se pare ca, ori marketerii producatorilor nu reusesc sa se adapteze rapid la schimbarile din piata, ori noi ne educam pe zi ce trece si suntem ceva mai greu de prostit de marketeri
Ba da, mie mi se pare normal sa scada. Ma mir ca scade abia acum si ca producatorii abia acum au inceput sa isi modifice strategia….. (cand trebuia sa se intample de ceva ani, nimic din ce e acum nu cred ca nu a putut fi prevazut)
E o analiza fina cu multe detalii . Mi-a placut cum este evidentiat faptul ca acest declin nu se datoreaza in mod strict Iphone-ului ci a faptului ca acesta permite vizualizarea instantanee a pozelor prin intermediul retelelor de socializare . Ceea ce este dureros pe de o parte pentru ca s-a ajuns ca o alta caracteristica sa fie mai importanta decat calitatea .
In privinta aspectului upgradelui sunt multe de discutat . Revenind la exemplul lui Bogdan depinde din ce unghi privesti in sensul ca : pentru stilul de fotografie personal nu are nevoie de un aparat cu o caracteristica cum este un focus mai rapid . Dar altcina poate considera acest aspect definitoriu pentru achizitia sau upgradeul la modelul X-E2 (inca nu a aparut pt. a avea o parere pertinenta)
Si apoi pretul este un factor decisiv care intervine in decizia de cumparare .Macar daca pretul ar fi cel din SUA .
Eu nu-i mai inteleg, la ce avanseaza cu rezolutia cand majoritatea cerem performante ISO, AF, obiective mai bune in sectorul "consumer" (adica, mai accesibile, ca majoritatea L-urilor nu merita pretul ala, stiti majoritatea asta), si asa mai departe. Cu ce ma incalzeste pe mine ca amator 24-36 megapixeli sau mai stiu eu ce scot in 1-2 ani, daca eu folosesc maxim 8, hai sa zic 10-12 ca mai faci un crop prin care corectezi incadrarea sau schimbi perspectiva, la unele cadre. Deci 12 megapixeli ajung pentru 99,99(9)% dintre noi, cine face postere uriase si fotografie de studio au alte scule, FF de top si formate medii.
Bogdan Tache are dreptate (ca intotdeauna), X-E2 e ultimul, poate au imbunatatit ei putin AF-ul, si alt display, in rest… "avioane" pe care un utilizator fascinat de fotografie nu le vor folosi. Restul care-si trag poze alb/negru sau sepia in oglinda din baie, apreciaza orice pixel colorat adus direct din procesarea interna, din camera, cat mai multe preseturi si functii.
Cu ce ma incalzeste pe mine ca am 9 sau 11 puncte AF, sau 14.000? Ca inafara de sport si wildlife unde ai nevoie de tracking, nu ai folosi! Tot unul, punctul de focus selectat manual, iti e de folos in majoritatea situatiilor, dar cu totii preferam sa fie un AF precis si cat mai rapid (asta cu viteza AF e o cerinta subiectiva, ce vad eu AF rapid, poate altul vede lent si asa mai departe).
Cu ce ma ajuta functii ca: declansare la zambet, GPS, preseturi automate, si ce vor mai baga in viitor, am zis eu, TV, un display de 4-5 inch, scoti antenuta de langa declansator, ca sa-si vada fiecare telenovela pe "DeSeLeRe" sau pe Esca, ca stirile, la romani, inseamna cultura generala. Cu ce ajuta toate astea cand eu nu vreau decat un M, si sa zic Av si Tv pe care le folosesc foarte rar, si Bulb. Practic, atat trebuie sa aiba rotita aia pe ea, M, Av, Tv, B, si partea video, daca aparatele foto sunt dotate cu asa ceva.
Si sigur toti avansatii doresc asta, am citit pe forumurile straine cum se plange lumea de rezolutiile uriase de azi, am citit cum se plange lumea de AF-ul de azi (care, cica, ar trebui sa fie superior aparatelor vechi), si producatorii nu dau importanta cerintelor clientilor lor.
La ce sa cumpar noul 70D, 80D sau ce dracu mai scot, cand EOS 40D este de departe cel mai bun APS-C Canon la calitatea fotografiei, ISO, balans de alb Auto si AF?
Azi scot modele noi cu rezolutii interpolate, dar noi punem botul ca marele Canon a facut un senzor nou special pentru noi. De asta ISO 100 pe un 60D/70D arata ca 400 pe un 40D (fara exagerari).
Sa vorbim de Nikon, cati folosesc zecile de puncte AF dintr-un D7000 sau D7100, cand multi Nikonisti nu simt limitele batranului D90, cred ca cel mai vandut mid-level Nikon din toate timpurile.
Ce castiga Sony cu SLT-ul, cand tot rahatul asta, duce la pierderi importante de lumina, de asta la ISO sunt sub Canikon si Pentax.
De ce nu includ pe DSLR sistemul de vizare si AF de pe Canon EOS-3? (model 1998 sau 1999).
O tehnologie noua o vedeti in: Lytro Light Field Digital Camera, daca ar include asa ceva in DSLR sau Mirrorless, da, ar revolutiona fotografia, ar fi un pas inainte, un pas important.
Odata, scoteau la cativa ani un aparat foto DSLR, acum scot 2-3 pe an, "aceeasi Marie, cu alta palarie", ca sa spun astfel. Schimba niste butoane, o carcasa, un meniu, si gata, "va prezentam noul model X".
Singurii care merita atentia noastra, ar fi producatorii de Mirrorless-uri Olympus, Panasonic, Fuji X si Sony NEX. Aici modelele noi aduc mai multe plusuri decat aduc noile DSLR-uri.
Cum se face ca vechiul meu Canon PowerShot A560, la ISO 80 face fotografiile aproape la fel de clare ca 60D-ul la ISO 100? Evident, nu are profunzimea, fundalul estompat, ca asta tine de optica si dimensiunea senzorului, dar claritatea se aseamana destul de mult pana pe la ISO 400.
Cum se face ca persoane care trag numai pe Full Auto, dupa un an ajung sa spuna ca "a aparut un model mai tare, asta s-a invechit" ? Cand noi avansatii lucram doar cu cativa parametrii ai aparatelor foto, inca de pe film, nu schimba nimeni Diafragma, ISO, Timpul de expunere, Balansul de alb. Asta e fizica, acum s-a bagat electronica si informatica peste fizica, e altceva, dar nimeni nu schimba astea, nici Canon, nici Nikon nici altcineva.
Inafara de asta, e pretul domnilor, cum e posibil ca in Romania noastra de rahat, sa fie toate cu 25-30% mai scumpe decat in alte tari, unde salariul minim pe economie este peste 700-1000 Euro, iar la noi e 150 Euro. Nu pot intelege, de ce poti cumpara de la nemti produse cu aproape 15-20% mai ieftine, din State cu peste 30% mai ieftine, iar la noi toti exagereaza?
Ce poate face un 70D si nu pot face cu 60D, sau nu poti face cu un 40D? Vorbim de foto, nu de video. De ce ai da 5500-6000 lei pe un 7D, care e batran, cand la banii astia gasesti Full Frame (Nikon D600 nou, e o oferta acum, sau Mirrorless-ul Sony A7). Cand mai lasa si ei preturile, poate revin si vanzarile.
Ce rahat cu ochi poate face noul 58mm 1.4 Nikon, de are pretul ala? Nu vedeti ca producatorii isi cam bat joc de noi?
Imi zicea cineva odata, ca aparatul foto e ca o sotie, daca l-ai vinde, ar insemna ca-i dai papucii si sotiei. Cum pot compara unii un bun, pe care azi il am, maine il sparg sau il pierd, mi-l fura etc (sau il vand si te miri ce iau pe el), cum pot face comparatii de astea, cu o persoana?
Ce-mi face mie Canon sa raman fanatic Canon? Inteleg persoane sponsorizate ca Mircea Bezergheanu, e al lor, are niste avantaje mai mici sau mai mari de la Nikon, e firesc sa lauzi numai Nikon, la fel cum sunt si politicienii, in PSD – traiasca PSD-ul!, apoi se mut ca niste curve politice in alt partid "traiasca PDL-ul!", sa zicem ca in situatii de astea intelegi, esti nevoit sa fii fidel unui producator, dar in rest?
Si dragilor, cu totii vrem sa luam numai echipament nou, dar incercati sa dati atentie si pietii second-hand, cand vine vorba de electronice pierzi 35-40% din pretul dat pe ceva de nou, dupa doar un an. Printre noi, sunt si oameni care isi respecta "colegii" cu aceeasi pasiune, sunt si oameni care au grija de echipamentul lor, si vand pentru a lua altceva, ca nu mai folosesc, sau a face upgrade, nu toti sunt tepari, si multe produse second inca sunt in garantie. Nu mai faceti profit unor magazine ca F64 Studio, eMAG, sau mai stiu eu care, iar cand aveti o problema va trateaza ca pe o carpa, indiferent ce Client Silver, Gold, Platinum … Uraniu si Plutoniu esti :)). Sau cumparati de la straini, si eu aveam temeri, pana din ce in ce mai multi cunoscuti cumpara de pe site-uri straine, i-am vazut multumiti, la urmatoarea achizitie mai mare, ori iau ceva second, ca nou, ori de dincolo.
Cristian Ardeleanu …depinde de fiecare ce face cu aparatul, merg lejer si 5-6 ani intre upgrade-uri. De la 60D la 70D sunt 3 ani, si nu merita upgrade-ul, de la 40D la 70D la fel, nu merita upgrade-ul decat daca vrei video si display rabatabil, in rest… calitatea fotografiei e chiar mai buna decat pe noile. Pentru un profesionist probabil ca da, la 3-4 ani trebuie sa schimbe body-urile, dar ca amator/entuziast, nu e musai. Mai degraba schimbi obiective, accesorii, iei din ce in ce mai bune, decat un body.
Si ei sunt constienti de acest lucru motiv pentru care Canon intentioneaza sa scoata un MF pentru nisa 40 Mpx , pe urma sa stiu ca este mult mai greu sa realizezi un obiectiv care sa rezolve 30 Mpx la f2,8 de cit sa realizezi un senzor care sa aiba acea rezolutie 🙂 … personal as fi preferat 1Dx meu sa aiba chiar 12 Mpx <3
Cristian Ovidiu Da, 12 megapixeli e rezolutia ideala pentru majoritatea, si e usor de acoperit de toate obiectivele. Doar cei cu postere uriase au nevoie de altceva, si aici avem Hasselblad si alti producatori cu renume.
Digitalul inca n-a egalat filmul, dintr-un film format mic, cu un scaner profesional, se scot lejer peste 100 de megapixeli la calitate optima. Iar cine face postere de 10×10 metrii si mai mari, nu trage cu 1D X sau 5D III.
"Inafara de asta, e pretul domnilor, cum e posibil ca in Romania noastra de rahat, sa fie toate cu 25-30% mai scumpe decat in alte tari, unde salariul minim pe economie este peste 700-1000 Euro, iar la noi e 150 Euro." Nu e greu sa-ti dai seama de ce, traind intr-o tara din lumea a 3-a,bineinteles ca noi nu producem nimic, deci trebuie sa le importam.Importandu-le platim transportul, taxe vamale si eu mai stiu cate si mai cate taxe + nelipsitul TVA pe care guvernul Boc a "reusit" sa-l suie la 24%.Aaa si sa nu uitam de nelipsitii(sau nesimtitii) comercianti, care cel putin in pragul lansarii unui produs nou baga adaosuri uriase de zici ca au participat ei personal la gandirea si producerea a ceea ce vand(cel putin pe piata IT asta se intampla).
Dreamcatcher Ye Corect. Noi producem, dar patronii marilor companii si ferme exporta tot. In loc sa folosim produsele noastre, importam altele de 4-5 ori mai scumpe.
Cat despre adaosuri, de asta nu e bine sa cumperi un produs cum apare, ci dupa un an, unul jumate.