Compania Ricoh a lansat noul DSLR Pentax K-S1. Fiind, probabil, cel mai ‘compact’ DSLR la ora actuala (are dimensiuni mai reduse chiar si decat Canon 100D), noul K-S1 iese in evidenta din primul moment datorita noii interfete si a … LED-urilor de pe carcasa. Pentax K-S1 se indeparteaza de modul de utilizare ‘traditional’ al unui aparat foto DSLR, dimensiunile sale reduse impunand anumite restrictii in ceea ce priveste amplasarea butoanelor si a rotitelor de selectie de pe body. Chiar si asa, compania ne asigura ca noua interfata este suficient de intuitiva pentru a fi utilizata de catre toti fotografii entuziasti, mai ales ca noul K-S1 este un aparat entry-level.
Pentax K-S1
In ciuda dimensiunilor reduse (si mai ales in ciuda LED-urilor de pe carcasa, care sunt „eye-candy” dar nu au un rol practic bine definit), Pentax K-S1 este un aparat ce se anunta a fi foarte capabil. Este construit in jurul unui senzor CMOS de 20 de megapixeli fara filtru AA, preia de la varful de gama Pentax K-3 sistemul ce permite simularea efectului unui filtru AA ajustabil (din meniu), are ISO maxim 51.200, un sistem AF cu 11 puncte de focus (din care 9 tip „Cruce”), poate declansa cu timpi de expunere intre 30s si 1/6000, vizor optic cu Pentaprisma si acoperire 100% a cadrului si poate inregistra secvente Full HD 1080 30p.
Pentru cei care se intreaba ce rol au cele 5 LED-uri de pe grip, Pentax descrie functionalitatea acestora in felul urmator: LED-urile isi schimba culoarea in functie de modul de utilizare al aparatului (P/Sv/Tv/Av), devin rosii in timpul filmarii si indica derularea timerului atunci cand fotografiati cu temporizatorul de 10 secunde. Asadar, iata ca au totusi si un rol practic, nu doar de design, desi acesta este destul de limitat.
Pentax K-S1 va fi disponibil in magazine incepand cu luna Septembrie, la un pret de aproximativ 700 Euro pentru body.
Nu in ultimul rand, noul DSLR va fi comercializat in 12 variante de culori. De parca LED-urile nu erau de ajuns… 🙂
Pentax K-S1, specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS 20 megapixeli
- Sistem de simulare a efectului filtrului AA (ca la Pentax K-3)
- ISO 100 – 51.200
- Filmare Full HD 1080 30p
- Timp de expunere 30s – 1/6000
- Vizor cu Pentaprisma (acoperire 100% a cadrului)
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC
- 11 puncte de focus (din care 9 tip cruce)
- Greutate: 558g
- Dimensiuni 121 x 93 x 70 mm
Era si mai interesant daca colorau si obiectivul de kit cu care presupun ca vine :). Atunci era si mai personalizat si unic (fiecare varianta colorata din cele 12). Totusi, performante destul de bune pentru un entry-level.
Singurul concurent direct al lui Canon EOS 100D, dar cred ca nu egaleaza Canon-ul la calitatea imaginii, vom vedea. Oricum, Pentax e brand, nu gluma, a avut mereu scule bune, care au rezistat bine intre ceilalti doi mari producatori, Canon si Nikon, unele modele chiar depasindu-si rivalele.
numai ca designul acestui Pentax e de tot rahatul…briz brizuri si led uri colorate ..zici ca i pomu' de Craciun……
Da, adevarat, dar cine cumpara un DSLR in miniatura, are nevoie si de LED-urile alea colorate, si de carcasa asta. Probabil fetele, si baietii, copii care se poarta mai fashion. In niciun caz, nu se cumpara un astfel de aparat foto, ca sa… se faca performante in fotografie.
Acolo exista K5 IIs, K3, doua super aparate foto! 🙂
Calitatea imaginii al lui Canon EOS 100D nu-i chiar asa de buna asa ca are sanse mari sa-l bata si chiar daca nu, sunt impresionat de "vizorul optic cu Pentaprisma si acoperire 100% a cadrului", multe DSLR-uri mult mai scumpe nu au asa ceva.
Joe Palffy Si eu sunt impresionat de dotarile acestui micut, demne de clasa mid-level. 100D are cel mai bun senzor APS-C facut vreodata, la capitolul detalii. Nu e altul mai sharp decat APS-C-ul de 18 de la Canon. La ISO, sau Dynamic Range, sunt destule mai superioare, dar nu ofera cel putin la fel de multe detalii.
Cosmin Dumitru cam degeaba e cel mai sharp la nivelul lui oricum se va folosi cu obiective mediocre, nu ca cei care cumpara aparate din acest segment se vor ocupa prea mult cu editarea pozelor
Joe Palffy Corect si adevarat! 🙂