Compania Pentax-Ricoh a lansat astazi doua noi DSLR-uri si un nou aparat foto mirrorless. Pentax K-5 II si Pentax K-5 IIs sunt doua aparate foto DSLR care inlocuiesc modelul K-5 actual. Intre cele doua modele (II si IIs) singura diferenta notabila este senzorul fara filtru AA (de demozaicare) care este inclus in modelul IIs. Astfel, Pentax lanseaza astazi un DSLR in doua versiuni, cu si fara filtru AA, urmand o strategie care ne este cunoscuta din iarna, atunci cand Nikon D800 a fost prezentat si el in doua versiuni.
Pentax K-5 II are un body construit din aliaj de magneziu, este rezistent la stropi de apa, praf si interperii cu etanseizari in 77 de puncte esentiale de pe suprafata body-ului, asa cum ne-am obisnuit de la K-5 si este dotat cu un senzor de imagine CMOS BSI de 16.2 megapixeli cu stabilizare de imagine integrata in body si procesor de imagine pe 14 biti Pentax Prime II. Pentax K-5 II va putea inregistra filme in format Full HD, are conector pentru microfon extern si salveaza fotografiile si clipurile video pe carduri SD/SDHC. Modelul K-5 IIs este similar lui K-5 II, singura diferenta fiind senzorul modificat, fara filtru AA.
Principala diferenta fata de modelul K-5 anterior este noul senzor AF intitulat SAFOX X care asigura viteze de focalizare imbunatatite si o preciziemai mare in conditii de iluminare slaba, atunci cand sunt utilizate obiective luminoase.
Atat modelul K-5 II cat si K-5 IIs vor fi disponibile comercial in Romania incepand cu a doua jumatate a lunii octombrie la un pret care va fi anuntat ulterior. Pretul estimativ este de 1350 USD pentru Pentax K-5 II cu obiectiv de kit 18-55mm. Pentax K-5 IIs va costa cu aproximativ 100 USD mai mult decat varianta cu senzor standard.
Atat Pentax K-5 II cat si Pentax K-5 IIs vor fi prezentate saptamana viitoare la Photokina.
Tot astazi a fost prezentat si noul aparat foto mirrorless Pentax Q10.
Pentax K-5 II, specificatii tehnice:
- Senzor CMOS APS-C (factor de crop 1.5x)
- Rezolutie efectiva 16,2 MP
- Ecran LCD cu diagonala de 3 inch, 921.000 px
- Procesor de imagine Pentax PRIME II
- ISO 80-12.800
- ISO extins pana la 51.200
- Body construit din aliaj de magneziu
- Rezistent la stropi de apa, praf si interperii
- Obturator garantat la 100.000 de declansari
- Timp de expunere: 30 – 1/8000s
- Vizor optic cu pentaprisma, acoperire 100% a cadrului, factor de marire 0.92x
- Viteza de fotografiere in rafala cu pana la 7 cadre pe secunda (maxim 30 de cadre JPEG sau 20 RAW)
- Filmare Full HD (1920×1080, 25fps) sau HD (1280×720, 30/25fps)
- Format inregistrare video: MOV
- Stabilizare de imagine inclusa in body (senzor)
- Corectarea automata a orizontului inclinat
- Masurarea expunerii in 77 de zone
- Nivela electronica
- Montura standard Pentax KAF2
- Card: SD / SDHC / SDXC
- Greutate: 760 de grame (cu baterie)
- Dimensiuni: 131mm x 97mm x 72.5mm
- Modelul K-5 IIs are un senzor de imagine modificat, caruia i-a fost eliminat filtrul AA
Pentax K-5 II si K-5 IIs
Un adevarat rival variantelor Canon 7D si 60D, si Nikon D7000. Pretul este unul foarte bun din punctul meu de vedere, iar performantele multumesc orice amator/entuziast pretentios. ISO extins pana la 51.200 e doar o cifra de marketing. Orice tehnologii ar implementa intr-un senzor crop, in acest moment cred ca maximul de calitate il poti avea cu un 6400. Utilizabil. Ramane de vazut dupa ce il testezi, daca se descurca mai bine ca modelele amintite mai sus.
bate chiar si unele full frame de la rivali 😉
love …pentax
Parerea mea de cititor avid de foto news este ca Pentax este sub-expus ca si brand. Toata lumea bate apa in piua cu Canikon – obiective multe, piata mare sh, etc. De fapt omul conteaza si apoi aparatul din fata lui. Dar da bine sa ai in mana ce are si prietenul tau…
la ce foloseste filtrul AA? multumesc!
AA este filtru de difuzie, nu de demozaicare. Demozaicarea este operatia de interpretare a datelor senzorului si transpunerea lor intr-o imagine. Prima operatie cand deschizi pe calculator intr-un program de editare un fisier RAW prima operatie a programului este demozaicarea. In cazul ca fotografiezi JPEG, demozaicarea o face procesorul grafic al aparatului.
@Staicu Luminita: Filtrul AA este un filtru electrono-optic. Pe partea electronica este un filtru „trece-jos”, adica elimina frecventele in infrarosu. Pe partea optica, difuzeaza fiecare punct de imagine care vine de la obiectiv in mai multe puncte imagine, eliminand astfel efectul de „dinti de fierastrau”in caul diagonalelor, dar scazand in acelasi timp claritatea imaginii venite de la obiectiv. Un aparat fara filtrul AA (de fapt, cum spun Nikon pentru D800E, filtru AA anulat, ca de prezent e prezent pe componenta trece-jos) are imaginea mai clara, cu mai multe amanunte (daca obiectivul din fata lui e intr-adevar de calitate), dar cu riscul de a aparea fenomenul de Moire in imagine. Lightroom 4 are insa si un slider de Moire la Adjustment Brush cu care se poate elimina si se poate elimina si in Photoshop.