Zi importanta astazi, la Koln: Panasonic lanseaza primele sale aparate foto mirrorless Full Frame, modelele S1 si S1R. Leica anunta parteneriatul care va „schimba lumea foto”, format din Leica, Sigma si Panasonic, care pune bazele noului sistem si a noii monturi „L”, integrata pentru prima data in noile full frameuri de la Panasonic. Toate astea, in prima zi la Photokina. Sunt aici, am fost la conferintele de presa si va spun si voua, acum toate noutatile!
Noua montura „L” si parteneriatul dintre Sigma, Leica si Panasonic
Sa incepem cu inceputul. In conferinta de presa Leica s-a anuntat noul parteneriat Sigma-Leica-Panasonic, in urma caruia cele trei companii au pus bazele unui nou sistem, format in jurul monturii „L” (proiectata de Leica).
Atat Leica cat si Sigma si Panasonic vor produce obiective si body-uri, avand ca punct comun montura L. Este o „alianta istorica”, daca e sa ii citez pe reprezentantii Leica, care va schimba piata foto. Da, cred si eu: cu un set de camere bine targetate si echipate, dar si cu o gama larga de obiective (care vor fi bune optic, nu ma îndoiesc), e foarte posibil ca ceea ce s-a lansat azi sa schimbe piata foto, asa cum o stim. Pana la urma, asta inseamna doar mai multe optiuni pentru noi. Ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Concurenta e buna, iar cei castigati vom fi tot noi, fotografii, pe termen lung.
‘Cealalta’ vedeta a zilei de azi de la Leica este noul S3, o camera medium format cu vizor optic, etanseizata impotriva apei si a intemleriilor, cu senor de 64MPx! Cu acest senzor poate face pana la 3 cadre pe secunda. La capitoul video, functia de filmare inregistreaza la rezolutie 4K Cinema, cu full senzor readout. De pe un senzor de 64MPx, repet. Wow!
Insa, vestea cea mai importanta, din toate punctele de vedere, este parteneriatul Leica-Sigma-Panasonic si realizarea noului sistem cu montura L.
Panasonic S1 si S1R
Ce a urmat a fost conferinta Panasonic, iar mult-asteptatul (mult discutatul si „zvonitul”) full frame de la Panasonic a devenit realitate.
Panasonic S1 si S1R se adreseaza fotografilor profesionisti.
Cum? Ce? Panasonic renunta la Micro 4/3 si trece la Full Frame?! Nu, nu renunta (cele doua sisteme continuand sa fie dezvoltate in paralel, dupa cum spun ei), dar in sfarsit au inteles ca o buna parte din utilizatori isi doresc si altceva, un senzor mare, cu tot ce aduce el bun.
Astfel a aparut Panasonic S1, construit in jurul noii monturi „L”. Si primul sistem mirrorless full frame de la Panasonic, orientat catre profesionisti.
Panasonic S1
Vor fi doua body-uri, unul de 47 (denumit S1R) si altul de 24MPx (S1), ambele fiind adresate utilizatorilor profesionisti. Sunt etanseizate impotriva intemperiilor si a apei in proportie de 100% (deci body integral), beneficiaza de cele mai noi tehnologi AF de la Panasonic, au stabilizare integrata in body (I.B.I.S, care functioneaza atat de sine statator cat si in tandem cu stabilizarea integrata in viitoarele obiective) si filmeaza 4K 60p, un feature cu care nici un alt mirrorless Full Frame de pe piata nu se poate lauda, in acest moment. Au doua sloturi de card, unul de tip XQD si altul SD.
Toate detaliile despre noul sistem Panasonic Lumix S Full Frame, asa cum au fost ele prezentate in timpul evenimentului de lansare le gasiti in fotografiile de mai jos.
La capitolul obiective, au spus asa: vor fi 3 obiective disponibile in prima faza din partea Panasonic, iar alte 8 vor fi lansate de Leica. Pana in 2020, Panasonic promite lansarea a cel putin 10 obiective pentru montura L. Totodata, Sigma va lansa, separat, o gama de obiective dedicate acestui nou sistem, dar nu stim cand se va intampla asta si care vor fi acelea (presupun ca va fi seria Art, dar cu montura L nativa).
Click pe imagini pentru zoom:
SIStemele Panasonic Full Frame si Micro 4/3 vor COexista si vor fi dezvoltate in paralel
O intrebare care s-a aflat azi pe buzele tuturor, in sala. Renunta Panasonic la Micro 4/3. Raspunsul este nu. „FF and MFT will co-exist and grow simultaneously”, zic ei („Full Frame si Micro 4/3 vor coexista si vor fi dezvoltate in paralel”).
Sa vedem insa si pentru cat timp, as adauga eu.
Asadar, sa recapitulam un pic ceea ce stim, pana acum, despre noile Panasonic S1 si S1R, la capitolul specificatii tehnice:
- Vor exista doua body-uri, unul cu senzor de 47MPx si altul cu senzor de 24Mpx
- Ambii senzori sunt proiectati si produsi de Panasonic
- Ambele aparate sunt adresate utilizatorilor profesionisti
- Integreaza sistemul de stabilizare Dual IS (IBIS + obiectve)
- AF rapid si tracking similar G9
- Body-urile sunt etanseizate in proportie de 100% impotriva intemperiilor si a stropilor de apa
- Au ecrane LCD rabatabile atat vertical cat si lateral (deci, pe 3 axe), o alta noutate care ii va face fericiti pe cei care vor sa se filmeze singuri cu un astfel de aparat (a se citi: vloggeri sau creatori de continut 🙂 )
- Rezista mai bine atat la temperaturi foarte inalte cat si foarte scazute, fiind facute sa fie utilizate in medii cat mai dure
pana in 2020 panasonic promite cel PUTIN 10 obiective proprii pentru noul sistem
Dupa cum ma asteptam, lansarile de azi sunt doar un „development preview”, asadar nu am putut testa sau tine in mana noile aparate. Ne mulțumim doar cu imaginile, pana anul viitor. Si intrebari sunt multe, dar lista cu specificatii tehnice e inca „incompleta”, aparatele nefiind finalizate, asadar deocamdata ne multumim cu atat.
Obiectivele cu montura L
Cand vor ajunge in magazine si cat vor costa?
Panasonic S1 si S1R vor ajunge pe piata abia in primul trimestru al anului viitor. Deocamdata nu avem o data sau macar o luna anume si nici un pret oficial. Dar, cert este ca din punct de vedere al specificatiilor tehnice, se pozitioneaza in varful clasamentului din aproape toate punctele de vedere. Ramane sa vedem cum se vor descurca in testele „real life” dar, cel putin pe hartie, competitia pe gama mirrorless abia acum a inceput!
Ca o nota personala, nu pot acum decat sa ma gandesc si sa imi amintesc ce scriam acum aproape 3 saptamani, in articolul de aici. Ce an bun pentru fotografie este 2018! Iar odata cu lansarea de azi de la Panasonic, acum concurenta pe segmentul mirrorless chiar a devenit acerba. Ramane sa vedem raspunsul Sony (pentru ca Nikon si Canon au lansat deja noutatile lor…).
Cam atat pentru azi.
Maine urmeaza prima zi de targ, asadar voi reveni cu noutati, de la toti producatorii, impresii si fotografii de la standuri, live, pe Facebook. Ne vedem acolo!
Va las acum cu alte fotografii cu standul Panasonic de la Photokina. Daca mergeti la Photokina anul asta, va recomand sa il vizitati. Il gasiti langa standul Canon. E mare, aveti ce vedea si – mai ales – aveti ce testa, pentru ca Panasonic a pus practic intreaga gama de aparate (de la compacte la mirrorless si camere video) la dispozitie pentru teste, la stand. Enjoy!
Standul Panasonic de la Photokina 2018
Au ramas ultimii care mai folosesc AF contrast. Pana si Nikon a implementat PDAF in 2018.
Iar astia vor sa vanda cu 4000euro o camera cu AF contrast. Thanks but no thanks.
salut am vazut deja multe review-uri despre aceste aparate foto. debasement remarci de genul, fotofrafii bune de printat la iso 6000 si timpi de expunere 1/13 cu ob. 50 mm. cum ca stabilizarea body+ob. este nemaipomenita, etc., etc… contrariat am interact si eu aceleasi setari cu canon 80D+ 18/ 135 IS USM nano, setat ob. la 50 mm. foto fara blitz la lumina a 2 becuri in camera, de la 1,5, 2, si 3 m si am printat fara nici un fel de editare foto de 20/25 mm, sunt ok. daca se foloseste canon 6Dmark II, ob. 50mm L, IMOD CERT FOTO SUNT MULT PESTE CELE FACUTE DE PANASONIC IN CAUZA. ce vreau sa zic cu asta? poi PRETUL CARE LA PANASONIC FULL FRAME ESTE INCA O DATA SI CEVA FATA DE CANON 6D mark II, de canon 80D NU MAI VORBESC! SI ATUNCI CE E FRASUIALA ASTA PRECUM CA, VAI CANON SI NIKON AU INTRAT IN VRIE DE NOILE MODELE DE FULL FRAME DE LA PANASONIC. d-stra ce parere acetic (argumrntata du foto si de la canon/ Nikon vs. Panasonic )
salut am vazut deja multe review-uri despre aceste aparate foto. deasemeni remarci de genul, fotografii bune de printat la iso 6000 si timpi de expunere 1/13 cu ob. 50 mm. cum ca stabilizarea body+ob. este nemaipomenita, etc., etc… contrariat am inceract si eu aceleasi setari cu canon 80D+ 18/ 135 IS USM nano, setat ob. la 50 mm. foto fara blitz la lumina a 2 becuri in camera, de la 1,5m, 2m, si 3 m si am printat fara nici un fel de editare foto de 20/25 mm, sunt ok. daca se foloseste canon 6Dmark II, ob. 50mm L, IN MOD CERT FOTO SUNT MULT PESTE CELE FACUTE DE PANASONIC IN CAUZA. ce vreau sa zic cu asta? poi, PRETUL!! CARE LA PANASONIC FULL FRAME ESTE INCA O DATA SI CEVA FATA DE CANON 6D mark II, de canon 80D NU MAI VORBESC! SI ATUNCI CE E FRASUIALA ASTA PRECUM CA, VAI CANON SI NIKON AU INTRAT IN VRIE DE NOILE MODELE DE FULL FRAME DE LA PANASONIC. d-stra imi impartasiti spusele, aveti alte puncte de vedere (argumrntata cu foto si de la canon/ Nikon vs. Panasonic )