Viitorul este 4K. Cel putin asa considera compania Panasonic, care a facut primul pas si a prezentat la standul de la CES 2014 primul aparat foto mirrorless capabil sa filmeze la rezolutie 4K. Dupa ce anul acesta am asistat la o ‘colectie’ intreaga de televizoare capabile sa redea continut 4K la CES, a sosit momentul sa apara si primele camere si aparate foto capabile sa surprinda imagini video la o asemenea rezolutie.

Panasonic GH4K
Panasonic GH4K – foto Engadget

Prototipul Panasonic GH4K a fost prezentat la standul companiei, insa fara a oferi detalii suplimentare despre specificatiile tehnice. Cert este ca Panasonic va lansa in luna Februarie urmasul modelului GH3 (testat de noi aici) care va fi capabil sa inregistreze flux video 4K cu pana la 200Mbps si necomprimat prin HDMI. O performanta cu care nu se lauda nici DSLR-urile actuale.

Dar, daca tot am amintit de DSLR-uri, sa ne aducem aminte de Nikon, cei care au anuntat ca vor lansa HD-DSLR-ul Nikon D4S tot undeva in luna Februarie. La cat de mult accent s-a pus pe functia video a lui Nikon D4, nu ar fi de mirare ca urmasul acestuia, D4s sa fie capabil sa inregistreze la rezolutie 4K. Asadar, anuntul Panasonic de acum are sens: vor sa atraga atentia asupra mirrorless-ului capabil sa inregistreze 4K necomprimat inainte de lansarea Nikon. Si fac asta foarte bine: conform Engadget, viitorul Panasonic GH4K va avea un pret sub 2000 de Euro, ceea ce pentru un aparat capabil sa inregistreze video la rezolutie 4K este o performanta in sine (doar Sony a mai anuntat, tot la CES, o camera video compacta din seria handycam capabila de 4K tot sub 2000 Euro) …

Panasonic - viitorul este 4K
Panasonic – viitorul este 4K

Din pacate, asa cum spuneam mai sus, restul detaliilor despre specificatiile viitorului model din seria Panasonic GH sunt destul de vagi. Zvonurile vorbesc despre un nou senzor CMOS Micro 4/3 de 16 megapixeli, timp minim de expunere 1/8000, filmare 4K la 200Mbps pe carduri UHS de mare viteza (desi la o asemenea rezolutie si compresie, chiar si un card de 64GB va fi neincapator…), iesire video necomprimata prin HDMI dar si posibilitatea de a inregistra simultan atat video la rezolutie 4K cat si imagini statice, ceea ce daca se va confirma, va fi inca o noutate in acest domeniu (utila mai ales pentru streaming live in timpul evenimentelor, de exemplu).

Acestea sunt, pana acum, specificatiile tehnice probabile. Conform aceleiasi surse doar rezolutia (4K) si bitrate-ul de 200Mbps au fost confirmate de reprezentantii Panasonic. Vom afla, cu siguranta, mai multe detalii pe masura ce ne apropiem de luna Februarie si de data oficiala a lansarii noii camere Panasonic. In Februarie se desfasoara targul CP+, cel mai mare eveniment de profil din Japonia, asadar avem toate sansele sa vedem noua camera atunci….

In orice caz, un lucru este cert: nimeni nu mai vorbeste despre Full HD. 2014 este anul „4K”…

Via Engadget

21 COMENTARII

  1. Filmarea 4K e doar o fita a momentului (in Romania, cel putin). Pentru 4K trebuie sa ai monitor/TV mai mare de 1 metru in diagonala, majoritatea romanilor inca sunt pe CRT clasic de 51cm sau pe-aproape.

    Ce PC iti trebuie pentru a rula 4K-ul? Laptopul meu ASUS cu i3 350m, 4 GB RAM DDR3 la 1333 MHz, ATI Radeon HD 5470 de 1 GB VRAM dedicat si HDD 500 GB la 7200 rpm, cu monitor HD (1366×768 pixeli), nu ruleaza OK formatul 4K, imi sacadeaza, am luat un sample de aproape 2 GB, 19 secunde.

    Tableta lui sora-mea ALLVIEW Viva Q7 Life, daca nu ma insel, ruleaza 4K-ul fara probleme. Si intreb eu, ce rost are sa vezi formatul 4K pe display de 7-10inch, cat au tabletele?! Ca la PC-uri… majoritatea au PC-uri de 5-6 ani vechime, poate mai mult, in niciun caz nu ruleaza.

    Un Full HD de calitate e suficient pentru oricine, pana la diagonale de 1m +/-. Nu m-as mira sa inceapa oamenii sa ceara 4K la nunti, doar pentru ca au citit pe net sau au vazut la TV o reclama, si ei sa vada filmarea pe LCD ieftin de 66cm doar HD.

    In orice caz, Panasonic GH4K nu e dedicat cinematografiei, merge lejer in evenimente, dar cine-l cumpara sunt mai mult amatorii pretentiosi, entuziastii.

  2. Și Atentie Cosmin…in 99% din cazuri, nici cei care cer doar Full HD,nu au un BlueRay player,cu care să vadă calitatea filmărilor.Am întâlnit cam 40 de cupluri,care mi-au cerut filmare HD dar care NU aveau habar ca trebuie un device special pentru redarea filmarii. 😉

  3. Eu am colectia de filme .mkv la 720p. Si consider ca si pe un monitor de 27 inch, pe viitor, le-as vedea la fel de bine. Pentru mine e suficient.
    Toti cer fara sa aiba habar, tipic tarii in care traim :).

  4. Stati sa apara 4K-ul pe camere video compacte de 1500 lei, sa vedeti ce clienti pierdeti cei cu Full HD, isi trag tot de alea si filmeaza 4K domne`, sa le faca pe plac clientilor :)))

  5. Oricum mie mi-au cerut și filmare 3D…imi zicea unul(mire) ca vrea să o vadă pe nevastă-sa in toată splendoarea ei și să-și imagineze că e lângă el în pat!!Dar sunt curios…pe unde o fi umblând nevastă-sa?? :)))

  6. Eu personal am văzut oameni cumpărând tv-uri 4k. Este și go pro care filmează 4k. Firma Seiki a scos un model ieftin de tv 4k la 700 de dolari. …

  7. Și daca nu ai un calculator performant, cu placa video buna si care da fie capabila să redea filmarea la bitrate-uri mari peste100 mb / sec ce faci? Folosești filmarea pe post de dush?Asta ca sa nu mai vorbim de redarea pe un Bluray, care dacă la randul lui nu are optiunea 4k, il ai degeaba(dacă îl ai si așa, evident)

  8. Full HD merita de la 80cm in sus, in rest HD-ul face fata fara probleme (unul cu bitrate bun). 4K merita de la 127cm in sus, deci numai la 2-3% din populatia tarii, cei de bani gata cu ditamai TV-ul in living, s-ar justifica 4K-ul. Restul care vedem filmele pe laptop si monitoare de PC, Full HD-ul e deja prea mult.

  9. Lasati ca prin Motru inca se filmeaza pe caseta miniDV :)))), restul au compacte de buzunar, "Full HD" cica, doar un baiat, stiu eu, ca a investit in asta (si cumnatul lui, prietenul meu, in scule foto).

  10. Vreti, nu vreti… asta e evolutia fireasca a lucrurilor.
    Voi vorbiti aici de 4k, altii vorbesc deja de 8k.
    Am filmat in 2012 4k cu JVC si am redat imaginile cu tableta fiicei mele.
    Standardul mult uzitat zilele astea va atrage dupa sine dezvoltarea si ieftinirea cardurilor existente (U3).
    Curentul asta de negare a evolutiei tehnice, nu ne ajuta cu nimic cu atat mai mult cu cat tehnologia 4k vizeaza in special cumparatori din tari civilizate, nu din prabusita Romanie…;)
    Succes tuturor !

  11. Perfect. Nu trebuie sa aiba toata lumea ultimele jucarii. Eu astept de citeva luni un model 4K de la Panasonic, deci ma abonez la 2 exemplare. Claritatea oferita de rezolutia 4K e impresionanta iar materialele 3D din 4K arata fenomenal daca sunt bine realizate.

  12. Nu suntem doar noi pe planeta. Unii lucreaza si viseaza la transport prin tub cu vacuum pe cand CFR-ul merge in marsarier.
    Off-topic ce spun eu, dar tendintele sunt aceleasi in toate domeniile, avans tehnologic pentru ca unii chiar cer si consuma. Ba mai mult se dezvolta si alte industrii vis-a-vis de progresul in captarea si procesarea de imagini/video.
    Tot ce inseamna automatizare pe baza de senzori si camere video poate fi imbunatatit.

  13. S-au mobilizat cei de la Panasonic. tehnologia 4k era un vis anul trecut, anul acest se pare ca toate gadget-urile se grabesc sa vanda sub tehnologia 4k. Nu este de mirare, rapiditatea si ascensiunea lor este inevitabila, inbatabila si de neoprit. Pasionatii cred ca isi vor achizitiona foarte multe aparaturi cu 4k.

  14. Aici e vorba de corul neputinciosilor, cei care nu pot oferi filmare 4K, asa ca incep sa chestioneze utilitatea ei. Pe voi va intreaba, la Real, de exemplu, de ce cumperi 6 rude de salam, sau te intreaba vecinul de ce ti-ai luat masina cu motor de 4500 cmc? Vrea omu’ filmare 4k – fa-i filmare 4k si cere-i pretul corespunzator. Nu poti sa-i faci – keep quiet si nu mai incerca sa demonstrezi cit e el de prost fiindca n-are player/Tv compatibil.
    Cit despre comentariul ca e „tipic pentru Romania”, voi, astia 2-3 sunteti tipici pentru gindirea romanesca actuala.

Comments are closed.