Lansat in Romania acum o saptamana, Panasonic LX100 a ajuns in redactia Clubului Foto pentru cateva zile de teste. Desi in categoria compactelor avansate este din ce in ce mai mare „aglomeratie”, Panasonic LX100 iese in evidenta datorita celor doua caracteristici principale: este primul compact cu senzor Micro 4/3 si poate inregistra video la rezolutie 4K si 100Mbps. Desi vremea nu a tinut de loc cu noi, l-am luat intr-o tura foto prin Bucuresti, pentru a afla in ce performantele ii justifica pretul. Iata ce am descoperit!

Panasonic LX100 in test
Panasonic LX100 in test

Specificatii tehnice pe scurt

Iata care sunt, pe scurt, specificatiile tehnice ale lui Panasonic LX100:

  • Senzor CMOS Micro 4/3
  • Rezolutie 12,8 megapixeli
  • Obiectiv Leica 24-75mm f/1.7-2.8
  • ISO 100-25.600
  • Filmare 4K si Full HD la 30 si 24fps
  • Inregistrare sunet stereo
  • Rafala 11 fpst, autofocus activ intre declansari
  • Wi-Fi si NFC
  • Patina pentru blitz externNFC

Constructie si utilizare

La acest capitol, trei lucruri sunt importante de notat despre LX100:

  • este construit din metal (aluminiu), fiind solid si bine finisat, nu este foarte greu si nici foarte mare,d ar nu incape totusi in orice buzunar, in ciuda categoriei „compacte” din care face parte
  • are un vizor electronic care se vede bine si are dimensiuni generoase
  • ofera un mod de control asemanator aparatelor analogice, avand rotita de selectie pentru timpul de expunere si inel de diafragma pe obiectiv. La acest capitol, Panasonic LX100 seamana destul de mult cu aparatele foto lansate in ultimii ani de Fujifilm (X-T1, Fuji X100s etc), care au fost si ele laudate pentru controlul asemanator aparatelor clasice, pe film

Panasonic LX100 nu are un blitz integrat, asadar in cutie veti gasi un blitz compact ce se aseaza pe patina aparatului. Nu are decat un singur buton, pentru a porni si opri blitzul, dar din pacate aici LX100 are probabil un bug de firmware care face ca blitzul sa se declanseze automat, de fiecare data, indiferent de pozitia comutatorului de pe blitz (asadar chiar si atunci cand blitzul este „oprit”).

Toate imaginile cu Panasonic LX100 din test:

 

Meniurile

La acest capitol, Panasonic LX100 seamana foarte mult cu aparatele mirrorless ale companiei. Practic, are cam acelasi meniu cu mirrorless-urile din seria GH si GX, iar asta inseamna o multime de functii si posibilitati de personalizare, la indemana fotografului. Iata cateva imagini cu meniul lui LX100 si ce ofera el:

Ecranul Live View:

Video 4K 100Mbps:

Setarea zonei/zonelor de focalizare:

Filtre si efecte speciale:

Nivela electronica:

Si, daca vreti sa intrati mai in detaliu in meniurile lui Panasonic LX100, iata mai multe print screen-uri, pentru a vedea „abundenta” de functii disponibile:

 

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Panasonic LX100 se lauda cu senzorul Micro 4/3, care pana acum isi gasea locul doar in aparatele foto mirrorless. Dimensiunile mari ale senzorului ii ofera lui LX100 un avantaj important in fata altor aparate compacte. Asta se traduce prin imagini mai bune calitativ chiar si la valori ISO ridicate si detalii mai bine reproduse. Din pacate, rezolutia de doar 12 megapixeli nu se ridica la standardele anului 2014, dar chiar si asa, senzorul lui LX100 este suficient de capabil pentru un aparat foto din aceasta clasa.

Sistemul autofocus isi face bine treaba, este rapid si precis, nu am observat ratari de focus in testele mele, dar este adevarat ca am fotografiat cu precadere subiecte statice.

Reproducerea culorilor este excelenta, dupa cum se poate vedea si in imaginile de mai jos, iar colorimetrul integrat isi face bine treaba, toate fotografiile din acest test fiind trase pe o vreme de toamana mohorata, fara soare, cu cer acoperit. In foarte putine cazuri a trebuit sa setez manual temperatura de culoare (Balans de Alb – Cloudy sau Shade), aproape de fiecare data aparatul fiind capabil sa seteze automat balasul de alb corect.

 

Obiectivul Leica: teste la F/2 si F/2.8

Experienta Leica in proiectarea lentilelor se vede si la cele din componenta obiectivului lui LX100. Fotografiile sunt sharp pe intreaga suprafata a cadrului, au un contrast bun, culori excelente si – poate cel mai important – la diafragme deschise obiectivul este capabil sa asigure o separare foarte buna a subiectului de fundal.

Iata cateva imagini realizate la F/2.0 si F/2.8, pentru a vedea bokehul:

 

Testul ISO

Cum se descurca senzorul Micro 4/3 de 12 megapixeli al lui Panasonic LX100 cand vine vorba de fotografii la valori ISO ridicate? Testul de mai jos a fost realizat cu imaginile JPEG Crop 100%, cu functia High ISO Noise Reduction oprita. E drept, rezultatele sunt bune, dar dat fiind pretul anuntat al acestui aparat (aproximativ 700 de Euro), pot spune ca ma asteptam la o calitate chiar si mai buna la valori ISO peste 1600!

Fotografia originala:

Crop 100% – ISO 200:

Crop 100% – ISO 400:

Crop 100% – ISO 800:

Crop 100% – ISO 1.600:

Crop 100% – ISO 3.200:

Crop 100% – ISO 6.400:

Crop 100% – ISO 12.800:

Crop 100% – ISO 25.600:

 

ISO extins:

Chiar daca sensibilitatea ISO nominala a senzorului incepe de la 200, Panasonic LX100 poate inregistra si fotografii cu ISO 100 daca activam functia Extended ISO din meniu. Asta mi-a permis sa inregistrez imaginea de mai jos cu timp de expunere 1/8s, ISO 100 si f/16. As fi vrut si m-ar fi ajutat mai mult si un filtru ND integrat in aparat, dar acesta nu a mai avut „loc” pe lista caracteristicilor tehnice ale lui LX100… Si inca ceva: sistemul de stabilizare functioneaza impecabil: mi-a permis sa realizez imaginea de mai jos cu focala de 50mm (echivalent) la timp de expunere 1/8, din mana, fara trepied!

 

Editarea curbei Highlights / Shadows direct din aparat

O functie foarte utila, pe care nu am gasit-o la multe aparate foto compacte (cred ca doar la Olympus Stylus 1 am mai intalnit asta la un compact), este posibilitatea de a edita curba shadows/highlights dupa bunul plac, modificand astfel aspectul imaginilor, redarea contrastului si a detaliilor in zonele de umbra. Nota 10 pentru Panasonic pentru introducerea acestei functii in meniul lui LX100:

Modificarea curbei Highlights / Shadows
Modificarea curbei Highlights / Shadows

Si cateva imagini realizate dupa modificarea curbei:

 

Fotografii panoramice

Desi destul de bine ascunsa in meniu, functia ce permite inregistrarea imaginilor panoramice este si ea prezenta la Panasonic LX100. Trebuie doar sa intrati in meniul Drive si sa selectati modul de fotografiere panoramic, apoi sa declansati si sa miscati aparatul intr-una din cele patru directii posibile (stanga/dreapta/sus/jos). LX100 va inregistra automat cadrele ce compun imaginea panoramica si le va procesa intr-o fotografie finala, cu unghi foarte larg de cuprindere. Iata un exemplu (click pe imagine pentru marire!):

O functie interesanta: fotografii panoramice cu filtre si efecte speciale aplicate din meniu.

Aproape toate filtrele Art pot fi aplicate acum si imaginilor panoramice. O functie pe care o intalnesc in premiera la Panasonic LX100, celelalte aparate din aceasta categorie inregistrand imagini panoramice normale, clasice, fara a va da posibilitatea de a interveni asupra lor si a aplica filtre si efecte!

Click pe imagini pentru marire!

 

Macro de la 5cm:

Comutand aparatul in modul AF (Macro) cu ajutorul butonului aflat in partea stanga a obiectivului, LX100 este capabil sa surprinda imagini close-up de la 5cm de subiect. Iata cateva exemple:

 

Filtre si efecte speciale

Aparatele foto Panasonic ne-au surprins tot timpul cu o multime de filtre si efecte speciale care pot fi aplicate foarte usor imaginilor. Acum, LX100 duce acest concept mai departe si ne ofera un buton dedicat, aflat sus, langa declansator, care permite selectarea rapida a oricarui filtru din meniu. Cele mai multe filtre pot fi aplicate atat pe imaginile statice cat si pe panorame sau filme. In plus, odata cu LX100 au aparut si unele filtre noi, cum ar fi Dynamic Black And White sau Fantasy.

Iata cateva exemple:

Retro photo:

Soft focus Black And White

Dynamic tone:

Grainy Black And White:

Fantasy:

POP-Color Toy Camera:

Toy Camera:

Monochrome (B&W standard):

Dynamic Monochrome:

 

Cum filmeaza Panasonic LX100 in 4k?

Panasonic LX100 este prima compacta capabila sa filmeze la rezolutie 4K la 100Mbps si face asta onorabil de bine. Spun „onorabil” pentru ca poate filma atat in modul auto cat si in modul Manual, lasand la latitudinea fotografului setarile de expunere, inregistreaza sunet stereo dar, din pacate, nu are intrare pentru microfon extern iar efectul Rolling Shutter este destul de vizibil. Dar, chiar si asa, este capabila sa inregistreze secvente video foarte bune, dar care totusi nu se preteaza la utilizarea profesonala (probabil ca nu cerea nimeni asta, de la o compacta, totusi…).

O functie interesanta: aparatul va ajuta sa extrageti cadre statice, la rezolutie de 8MPx din filmele iregistrate la rezolutie 4K. Totusi, trebuie sa activati mai intai aceasta functie, inainte de fiecare filmare. O alta functie interesanta: se poate filma direct cu filtre „art” aplicate (nu toate, dar de exemplu se poate filma 4K alb-negru sau sepia…).

Secventele video 4K sunt limitate la 15 minute per inregistrare, iar cele Full HD la 20 de minute. Iata caeva exemple:

MPEG 4, Rezolutie 4K, 25p, Auto:

MPEG 4, Rezolutie 4K, 25p, Auto:

MPEG 4, Rezolutie Full HD 50p, Foto filter: Vivid

 

Autonomie

  • Surprinzator, dar Panasonic LX100 sta foarte bine la acest capitol. Cu acumulatorul incarcat de patru zile, am reusit sa cutrier orasul timp de cateva ore si sa inregistrez in tot acest timp peste 250 de imagini si 4 secvente video (din care doua la rezolutie 4K), iar indicatorul de acumulator arata in continuare incarcat (3 liniute din 3). Asadar, probabil ca puteti inregistra chiar si peste 500 de imagini la o singura incarcare a acumulatorului, o performanta foarte buna pentru un aparat compact.

Format fisiere

  • Fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima 4K 25 / 24P sau Full HD 1980×1080 (50, 30, 24 fps) cu sunet Stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264) sau AVCHD (formatul poate fi ales din meniu).

Conectivitate

  • Panasonic LX100 are un conector USB 2.0, care este si iesire A/V digitala si una HDMI. Din pacate nu are intrare pentru micrifon extern, nici senzor pentru telecomanda sau conector pentru declansator pe fir. In cutie, alaturi de aparat, veti gasi si un cablu USB compatibil.

Wireless

Ca orice aparat foto care se respecta, Panasonic LX100 se poate conecta prin Wireless la un smartphone cu iOS sau Android. Are si NFC, care face conectarea chiar mai simpla si mai rapida, dar pentru aparatele care nu suporta standardul NFC aparatul afiseaza pe ecran un COD QR care poate fi scanat cu mobilul pentru a face setarile de conectare automat. In plus, aplicatia gratuita oferita de Panasonic in Apple Store / Google Play permite si declansarea de la distanta, utilizand ecranul smartphone-ului pentru incadrare, acesta fiind probabil si motivul pentru care noul LX100 nu include si un conector sau un senzor IR pentru telecomanda.

 

Ce se gaseste in cutie?

In cutia lui Panasonic LX100 se gasesc:

  • Manualul de utilizare
  • Un CD cu softwareul Silkypix de prelucrare RAW si Panasonic PhotoFunStudio
  • Cureaua de umar
  • Blitzul extern (il vedeti in prima fotografie din acest articol)
  • Incarcatorul pentru acumulator
  • Un cablu USB

 

Pret

Panasonic LX100 nu se gaseste inca in magazinele din Romania, dar la evenimentul de lansare organizat saptamana trecuta la Bucuresti, am fost anuntati ca pretul se va situa in jurul sumei de 700 de Euro. Pretul actualizat va apre aici.

 

Concluzii

In ultimii ani, in categoria compactelor avansate, am asistat la o serie intreaga de lansari, producatorii aducand pe piata modele cu specificatii si functii din ce in ce mai variate. Panasonic LX100 este „the new kid in town”, dar se pozitioneaza rapid intre primele aparate de acest gen, daca ar fi sa facem un clasament. Nu este un aparat foto perfect, iar lista de „bile negre” de mai jos lasa clar locul si unui viitor LX100 Mark II. Dat fiind pretul anuntat (estimat), m-as fi asteptat la o calitate a imaginilor chiar si mai buna, mai ales la valori ISO ridicate, dar LX100 reuseste sa compenseze asta prin pachetul bogat de functii si printr-o caracteristica deocamdata unica in aceasta categorie: poate inregistra video la rezolutie 4K. Asadar, are toate atuurile unui model care se anunta de succes, depasind chiar branduri cu traditie in aceasta zona. Cei care apreciaza aparatele mici, compacte si performante, trebuie sa isi faca loc pe lista de optiuni pentru un LX100.

Nota Clubul Foto: 8/10

ALTERNATIVE:

Citeste testele noastre:

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor pana la ISO 1600 inclusiv
  • Focalizare rapida si precisa
  • Optica de calitate, obiectiv luminos (f/1.7 la 24mm)
  • Filmare 4K 100Mbps la 24p, cu sunet stereo sau Full HD 30p
  • Mod „iAuto” versatil
  • Constructie foarte solida (din aluminiu)
  • Sistem optic de stabilizare eficient
  • Inregistrare RAW
  • Editare dinamica a curbei de tonuri (Jpeg)
  • HDR multi-cadru integrat (cu expunere si aliniere automata a cadrelor)
  • Intervalometru integrat, inclusiv inregistrare video time-lapse automat
  • Multe filtre si efecte speciale, convertor RAW integrat
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • 3 butoane cu functie custom din meniu
  • Autonomie buna
  • Patina pentru blitz extern

Bile negre:

  • Desi se lauda cu o functie de filmare foarte buna, nu are intrare pentru microfon extern
  • Acces mai dificil la anumite functii (de exemplu functia de Panoramare)
  • Nu are conector sau senzor pentru declansator pe fir sau telecomanda IR
  • Nu are filtru ND integrat, ca celelalte modele din clasa compacta de varf
  • Rezolutie cam mica pentru standardele actuale (Doar 12 megapixeli)
  • Blitzul pe patina se declanseaza automat chiar daca este oprit (bug de firmware)
  • Zoom lent pe fotografii
  • Usoara tendinta de a subexpune anumite cadre (max.5-10% din imagini)
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita

TOATE IMAGINILE DIN TEST:

3 COMENTARII

  1. De cand, rezolutia mica, este o bila neagra? 🙂 Adica… pe bune, probabil de asta si are performantele ISO pe care le vad in cropurile 100%, nu are multi megapixeli inghesuiti pe senzorul 4/3.

    Dintre bilele negre specificate de tine mai sus, eu raman doar la:

    – Desi se lauda cu o functie de filmare foarte buna, nu are intrare pentru microfon extern
    – Nu are conector sau senzor pentru declansator pe fir sau telecomanda IR
    – Blitzul pe patina se declanseaza automat chiar daca este oprit (bug de firmware)
    – Usoara tendinta de a subexpune anumite cadre (max.5-10% din imagini)

    Restul, sunt detalii neimportante. Sa nu uitam ca este un compact, nu un DSLR, sau Mirrorless, de top.

    Autonomie redusa cu functia WiFi pornita… in general este normal, logic, dar probabil l-ai comparat cu alte compacte premium. Dar nici asta n-ar fi o problema, cine are nevoie de wi-fi, sau de cate ori?! 🙂

    Una peste alta, cred ca merita o nota mai mare de 8/10, cel putin 9/10. E un compact aproape perfect, aproape.

    Nu l-ai incercat si la portret, cum se descurca, eram curios de detaliile oferite intr-un portret, pe capatul tele al obiectivului, si diafragma maxima deschisa. Probabil poti face cateva fotografii, daca il mai ai la teste.

  2. Din pacate nu il mai am. L-am dat ieri inapoi. La nota am luat in considerare si pretul foarte mare, dar si senzorul care face parte din generatia de acum cativa ani (standardul la micro 4/3 este acum de 16 megapixeli si la Oly si la Pana)

  3. Calin Stan Sunt altele si mai scumpe, care nu merita pretul, una peste alta, tind sa cred ca are un pret aproape corect.

Comments are closed.