Sa va spun de la inceput: avem o situatie oarecum speciala. Panasonic HX-DC2 este o camera video de dimensiuni ultra-compacte, lansata in luna Ianuarie. Este un model foarte nou, pe care nu il veti gasi inca in magazinele din Romania si despre care nu am reusit nici sa gasesc review-uri pe siteurile de specialitate din strainatate. Asadar, sa „spargem gheata” si incercam sa ii facem un review…
Desi este o camera video cu un format nou, cu care nu eram obisnuit, am acceptat-o ca pe o provocare si am pornit cu ideea de a afla cat mai multe despre ea. Am invitat-o in oras si, dupa cateva iesiri, am inceput sa ne intelegem chiar bine. Ce a urmat, citit mai jos. 😉
Video HD
Desi are un design si o forma destul de atipica pentru o camera video, este clar ca este un gadget dedicat inregistrarilor video. Principalul atuu este modul de filmare Full HD care ne uimeste cu performante impresionante: rezolutie 1920×1080 60i (la calitate maxima, H.264) si 1920×1080 30p (standard). Calitatea inregistrarilor este la superlativ: imaginile au culori vii (asa cum ne-am obisnuit la Panasonic), contrast si claritate de invidiat. In timpul filmarii puteti utiliza functia zoom (7x optic si 15x zoom digital inteligent) iar sunetul va fi inregistrat stereo, cu ajutorul celor doua microfoane de mici dimensiuni acunse in spatele ecranului LCD.
Am vizualizat inregistrarile pe un TV Full HD prin portul HDMI al camerei si imaginile se vad cat se poate de clar, in culori vii si cu un nivel optim al contrastului. Totusi, pentru cei care nu detin un TV din seria Viera de la Panasonic, trebuie sa stiti ca nu veti putea vizualiza imaginile pe TV decat dupa ce setati din meniul camerei functia Viera Link pe „Off”. Implicit este pornita si intra in conflict cu televizoarele care nu au aceasta functionalitate (cel putin la mine nu a mers pana nu am setat-o pe Off).
Mai sus se pot vedea performantele zoom-ului optic 7X dar, din pacate, se face simtita si lipsa stabilizarii optice a imaginii…
Singurul aspect mai putin reusit este sistemul electronic de stabilizare a imaginii care nu reuseste sa atinga performantele unui sistem optic, oricat de mult ar incerca. Totusi, date fiind dimensiunile compacte ale camerei, e clar ca un sistem de stabilizare optic nu prea avea cum sa incapa acolo. Este un compromis care nu ma deranjeaza…
Panasonic HX-DC2 poate fi utilizata si ca un simplu reportofon. Exista in meniu o functie doar pentru inregistrarea sunetului, fara imagine.
Fotografii la 14 megapixeli
Panasonic HX-DC2 poate surprinde imagini statice la fel de bine precum filmeaza. Si face asta la o rezolutie de maxim 14 megapixeli, o rezolutie foarte mare pentru o camera de dimensiuni mai compacte decat unele telefoane mobile actuale. Totusi, rezolutia de 14 megapixeli iti ofera un avantaj atunci cand faci crop sau vrei sa decupezi anumite detalii din imagini, acolo unde (poate) zoom-ul 15x nu a fost suficient pentru a te apropia de subiect asa cum ai fi vrut.
Daca vreti detalii tehnice, va pot spune ca senzorul de 1/2.33 inch este de tip CMOS iar imaginile pot fi inregistrate doar in format JPG (serios acum, cine ar fi folosit RAW la o astfel de camera?). Valorile ISO pot fi setate intre 100 si 1600 si camera ofera o selectie de 14 scene presetate si chiar unele functii avansate, precum alegerea zonei de focus si masurare a expunerii (inclusiv masurare spot), self-timer (temporizator de 10 secunde) si filtre si efecte de culoare (alb-negru, sepia etc). Avem „la pachet” si un mod pentru fotografierea panoramelor si chiar si o functie pentru fotografii in rafala. In plus, din meniu pot fi personalizate functiile de pe butonul in patru axe.
Interesant este faptul ca in mod implicit, camera filmeaza in format 16:9 dar fotografiaza in format 4:3 (formatul standard pentru aparate foto compacte). Asta se traduce in fotografii cu un unghi de cuprindere mai mare decat in cazul filmelor (echivalentul unei distante focale de 37mm fata de 40mm in modul video), ceea ce e destul de frustrant atunci cand vorbim de incadrari exacte in modul foto.
Camera are si un blitz care poate fi utilizat pentru imagini statice si care are o raza de actiune de maxim 2 metri (este o estimare, nu cunosc datele oficiale ale producatorului).
Constructie si utilizare
Am lasat la sfarsit acest „capitol” al testului nostru. V-am spus ca Panasonic HX-DC2 este o camera de dimensiuni foarte compacte (putin mai mare decat o carte de vizita…) si asta se traduce si intr-o greutate extrem de redusa: doar 180 de grame cu tot cu acumulator. Este construita din plastic, dar pare suficient de rezistenta pentru utilizare zilnica. Fotografiile si filmele sunt salvate pe cardul SD/SDHC/SDHX iar din punct de vedere al conectivitatii, iesirea AV si conectorul mini-HDMI va asigura compatibilitatea cu o multime de echipamente. Conectorul USB 2.0 va transfera rapid fisierele pe calculator/laptop dar, in acelasi timp, asigura si incarcarea acumulatorului (da, camera poate fi incarcata direct din bateria laptopului sau de la portul USB al masinii!!), o facilitate utila pentru cei care se deplaseaza de la un eveniment la altul.
Daca vorbim de usability, lucrurile sunt foarte simple: doar sase butoane (dintre care unul in patru axe) asigura controlul acestui gadget. Ecranul LCD nu este de tip „touch-screen” dar navigarea in meniu se face foarte usor cu butonul in patru axe. Daca tot am amintit de meniu, trebuie sa remarc multitudinea de functii si setari disponibile, care va ajuta sa va personalizati experienta cu HX-DC2 pana in cele mai mici detalii. De exemplu, am putut seta toate functiile pe care le executa butonul in patru axe in modul foto: cate o functie diferita pe fiecare din axe (eu am ales: ISO, Balans de Alb, accesul la Blitz si functia de compensare a expunerii). O mare bila alba pentru Panasonic din acest punct de vedere.
Concluzii:
Panasonic HX-DC2 este o camera video destinata in primul rand utilizatorilor entuziasti. Este compacta, are o greutate foarte redusa, incape cu usurinta in orice buzunar sau poseta si filmeaza suficient de bine in modul IAuto pentru a face fata cu succes oricarei provocari din rutina zilnica. Este un model foarte usor de folosit si chiar distractiv! As putea utiliza cu succes o camera de acest gen pentru a inregistra evenimente, lansari sau scurte secvente video de la petreceri. Sunt foarte multumit de functia video si calitatea inregistrarilor. Functia foto este la fel de usor de utilizat ca si cea video, dar personal as fi preferat o rezolutie mai mica.
Asa cum am spus si la inceput, Panasonic HX-DC2 nu se gaseste inca in magazinele din Romania. Nu am informatii despre pret dar am gasit-o in magazinele online din Anglia la 179 de Lire. Ceea ce s-ar traduce in aproximativ 215 Euro, la noi. Vom vedea…
Nota Clubul Foto: 7/10
Bile albe:
- Dimensiuni compacte si greutate redusa
- Utilizare intuitiva
- Inregistrari video de calitate
- Culori superbe, atat in modul video cat si foto
- Functii si butoane personalizabile
- Senzor CMOS
- Conector pentru trepied 🙂
- Zoom 7x (optic)
Bile negre:
- Sistemul de stabilizare electronica a imaginii
- 14 megapixeli sunt prea multi pentru un senzor atat de mic
- Autonomie destul de redusa a acumulatorului
- Rezolutia ecranului LCD este prea mica pentru standardele actuale
Panasonic HX-DC2 – specificatii tehnice:
Rezolutie efectiva | Video: 1980×1080 Px Foto: 11.9 Mpx [16:9], 14.3 Mpx [4:3] |
Senzor | 1/2.33″ MOS |
Obiectiv | Distanta focala: 6.8 – 34.0mm (echivalent 40.0- 240.0mm [16:9] sau 38.9- 233.4mm [4:3]), |
Zoom | Optic: 7x i.Zoom: 15x |
Stabilizare de imagine | Active E.I.S. [Electronica] |
Viteza obturator | Video: 1/30 – 1/10000 Foto: 1/2 – 1/1500 (obturator electronic) |
Format inregistrare | Video: MPEG-4 AVC/H.264 Foto: JPEG(DCF/Exif2.2) |
ISO | 100 – 1600 |
Ecran | 3-inch, 230,400 px, LCD 16:9 |
Card | SD/SDHC/SDXC |
Conectivitate | Iesiri: AV , mini HDMI, USB 2.0 |
Acumulator | Li-Ion, 700mAh (autonomie de max. 1.2 ore de filmare) |
Dimensiuni | 86.2 x 120.8 x 38.1mm (W x H x D) |
Greutate | 180g (inclusiv baterie si card) |