Compania Panasonic a prezentat ieri, in Romania, noile aparate foto GX8 si FZ300.

Daca GX8 continua traditia aparatelor foto mirrorless Panasonic cu senzor Micro 4/3, integrand acum cel mai performant senzor din aceasta categorie (din punct de vedere al numarului de Megapixeli) si un procesor Quad Core, care permite inclusiv filmarea in format 4K, la fel de interesant este si bridge-ul FZ300, un aparat destinat atat utilizatorilor entuziasti cat si celor avansati, care este construit in jurul unui obiectiv Leica cu luminozitate mare, F/2.8 constanta inclusiv la capatul tele al focalei – adica 600mm! O performanta pe care destul de greu o pot egala chiar si obiectivele foto profesionale destinate aparatelor foto DSLR! Dar, sa le luam pe rand:

Panasonic GX8: mirrorless-ul Micro 4/3 cu cea mai mare rezolutie

Panasonic GX8
Panasonic GX8

In ceea ce priveste functia de filmare, Panasonic GX8 inregistreaza secvente video la rezolutie 4K 30p (rezolutie efectiva 3840 x 2160px in format MPEG 4 / AVCHD) cu un bitrate maxim de 100Mb/s si Full HD 1080p la 60p. Lista de noutati este completata in premiera de sistemul dual de stabilizare intitulat sugestiv “Dual I.S.”. Acesta asigura o compensare mai eficienta a vibratiilor prin utilizarea simultana (!) a sistemului de stabilizare integrat in body-ul aparatului (sensor-shift) si a celui din obiectiv, atunci cand sunt utilizate obiectivele producatorului dotate cu I.S.

Practic, conform celor de la Panasonic, noul sistem de stabilizare asigura un avantaj de aproape 4 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied, iar in timpul filmarii noul Panasonic GX8 activeaza sistemul de stabilizare 5-Axis HYBRID O.I.S. ce asigura o compensare continua a vibratiilor, in paralel cu sistemul AF si cel de masurare a expunerii active si ele permanent, in timpul inregistrarii.

Panasonic GX8
Panasonic GX8

Sistemul AF a fost si el imbunatatit, noul GX8 integrand un modul AF cu tehnologie DFD (Depth From Defocus) care permite inregistrarea unei succesiuni de cadre cu planuri de focus diferite, din care fotograful isi va putea alege ulterior cadrul favorit. Practic, Panasonic GX8 face acum ceva asemanator camerelor Lytro, in sensul ca permite inregistrarea uneor fotografii fara a avea grija focalizarii, alegerea imaginii cu focusul in zona dorita de fotograf fiind posibila ulterior.

Totusi, acest sistem de focus nou, format din 49 de puncte de focus, asigura avantaje si in cazul fotografierii clasice, cu focalizare inaintea declansarii: Panasonic se lauda ca noul sistem AF integrat in GX8 asigura clarul in mai putin de 0,07 secunde, comunicarea dintre camera si obiectiv fiind imbunatatita. Senzorul de focus al lui GX8 poate focaliza in intuneric aproape total, fiind sensibil la lumina pana la -3EV, o alta caracteristica notabila a noului aparat.

Fotografierea in rafala este posibila cu un maxim de 12 cadre pe secundacu focus fix (prefocalizare) sau pana la 10 cadre pe secunda cu autofocus activ permanent in timpul rafalei si focus-traking (urmarirea dinamica a subiectului in cadru). Toate acestea sunt posibile si datorita noului sistem de procesare integrat in GX8, care include o unitate Venus Engine Quad Core!

Panasonic GX8 - primul mirrorless Micro 43 cu senzor de 20mpx
Panasonic GX8 – primul mirrorless Micro 43 cu senzor de 20mpx

Panasonic FZ300: obiectiv LEICA F/2.8, filmare 4K, stabilizare pe 5 axe si rezistenta la apa

Panasonic FZ300 super-zoom 24x
Panasonic FZ300 super-zoom 24x

Panasonic a prezentat, tot astazi si noul aparat foto bridge cu zoom 24X si functii avansate. Vorbim acum despre Panasonic FZ300, care inlocuieste modelul lansat acum doi ani – Panasonic FZ200 – si integreaza o serie de tehnologi de la aparatele mirrorless: filmare 4K, functia 4K Photo (pe care am intalnit-o prima data la Panasonic G7 acum doua luni), un body rezistent la apa si intemperii si sistemul de focalizare Panasonic DFD (preluat de la modelul mirrorless Panasonic GX8 lansat tot acum).

Panasonic FZ300 este construit in jurul unui senzor BSI-CMOS de 12 megapixeli (acelasi pe care l-am intalnit si in modelul precedent) si integreaza cel mai nou procesor de imagine Venus Engine al niponilor. Acest update a fost necesar pentru a putea aduce in gama bridge un aparat care sa includa tehnologia de filmare 4K si functia 4K Photo, care permite fotografierea continua, la rezolutie 4K si alegerea celui mai reusit cadru dintre cele inregistrate.

Panasonic FZ300
Panasonic FZ300

Asa cu spuneam si atunci cand am luat contact prima data cu aceasta functie – in mai cand am avut ocazia sa testez mirrorlessul G7 – Panasonic pune foarte mult accentul pe 4K anul acesta, iar aceasta functie va asigura ca nu mai ratati nici un moment important atunci cand fotografiati. Aparatul va ajuta sa surprindeti astfel orice moment inregistrand cadre la rezolutia 4K (cu 24fps) cu o secunda inainte sa declansati si doua secunde dupa. Practic este realizat un film 4K de cateva secunde din care puteti extrage oricate cadre, alegandu-le pe cele mai reusite. E modul Panasonic de a spune “acum chiar nu veti mai rata nici un moment si veti avea imagini la rezolutie 4K – 8Mpx – suficienta pentru uz general”. In plus, in meniul lui FZ300 este disponibila si functia de filmare Hi-Speed Video, ce inregistreaza secvente cu pana la 240fps!

Tot la capitolul noutati intra si sistemul de focus imbunatatit, pe care Panasonic l-a preluat de la cel mai nou aparat foto din gama mirrorless – Panasonic GX8 (lansat si el tot acum) – si l-a integrat in acest bridge. Astfel functia de focus automat asigura clarul intr-un timp record (pentru un aparat din aceasta clasa) – doar 0,09 secunde – si vine in plus si cu o functie mai putin obisnuita: posibilitatea de a fotografia acum si de a alege zona de claritate mai tarziu. Da, este o functie care ne aminteste de camerele Lytro, dar destul de diferita ca si functionalitate: practic bridge-ul Panasonic, atunci cand este activata aceast mod de fotografiere, inregistreaza o serie de cadre succesive (in rafla) cu focus in planuri diferite. Apoi, din meniul aparatului, va permite sa alegeti cadrul care are focusul exact acolo unde vi-l doriti.Si, daca tot am amintit de fotografierea in rafala, e bine sa notam si performantele noului FZ300 la acest capitol: se lauda cu un maxim de 12 cadre pe secunda cu focus fix si pana la 10 cadre pe secunda cu functia focus tracking activa in timpul inregistrarii rafalei. O performanta demna de aparatele din clasa superioara, asa cum se pare ca noul FZ300 se lauda la toate capitolele!

Panasonic FZ300
Panasonic FZ300

In ceea ce priveste carcasa aparatului, aceasta seamana destul de mult cu cea a modelului precedent, dar acum a fost etanseizata si rezista cu brio la stropi de apa si intemperii. Nu, nu este un aparat foto subacvatic, dar pentru ca de multe ori “cele mai bune fotografii se fac pe vreme rea”, Panasonic FZ300 va trece cu brio si testul ploilor sau ninsorilor abundente. Daca tot e un aparat foto brdige cu zoom generos, potrivit pentru calatorii si vacante, e bine sa reziste in orice conditii, nu?

Obiectivul a ramas acelasi si la fel si senzorul de imagine. Este echipat cu un obiectiv cu lentile LEICA si luminozitate F/2.8 la capatul wide al focalei (25m), cu zoom optic echivalent 24x, plaja focala 25-600mm si sistem de stabilizare pe 5 axe HYBRID O.I.S.+ (Optical Image Stabilizer Plus). Senzorul LIVE MOS inregistreaza imagini la o rezolutie de 12 megapixeli in format JPEG sau RAW (find printre putinele aparate foto bridge care salveaza fotografiile si RAW). Imaginile pot fi prelucrate direct din meniul aparatului, gratie unui convertor RAW integrat, sau pe laptop/pc acolo unde fotografiile pot fi editate in programele obisnuite (Lightroom, Adobe Camera RAW etc).

La capitolul conectivitate, noul Panasonic FZ300 se aliniaza standardelor actuale si integreaza un modul Wireless care permite transferul rapit al fotografiilor si al filmelor inregistrate pe un smartphone sau pe o tableta compatibila cu iOS sau Android, gratie unei aplicatii gratuite pe care producatorul o pune la dispozitia utilizatorilor in Google Play si Apple Store.

Pe noul Panasonic FZ300 il am la teste, de aproximativ o saptamana si pot sa va spun ca pana acum am ramas placut impresionat atat de calitatea body-ului cat si de calitatea imaginilor, mult peste cea cu care eram obisnuit la alte aparate bridge din generatiile anterioare. Nu are cel mai mare zoom optic de pe piata, dar compenseaza cu functia de filmare 4K si functia 4K Photo, care va permite sa surprindeti cadre reusite, fara sa „ratati momentul”, aparatul inregistrand automat fotografii chiar inainte sa apasati pe butonul declansator. Dar, mai multe despre asta puteti citi in continuare, si in reviewul pe care il pregatesc pentru sfarsitul saptamanii viitoare!

Asadar, ramaneti „pe frecventa”. Urmeaza un review foarte interesant!

2 COMENTARII

  1. Un review de o calitate indoielnica preluat si tradus de pe alte situri. Caracteristicile tehnice le stim de mult iar unii dintre noi au si achizitionat GX8 (eu il am de doua luni). Ma asteptam, la un review care sa vina din partea unui fotograf, un review care sa puna accentul mai ales pe rezultate finale foto/video. Incet, incet, constat ca ne rezumam toti la numere si caracteristici tehnice si mai putin la rezultatul final, fotografia (sau filmarea).

    • A spus cineva ca acesta este un review? Cred ca nu ai citit corect ce am spus la final: reviewul va urma, pentru ca abia am primit aparatul la teste.

Comments are closed.