Panasonic a lansat oficial in aceasta noul sau mirrorless hi-end. Panasonic GX7 se remarca in primul rand datorita noului senzor de imagine de 16 megapixeli, proiectat chiar de Panasonic, care se lauda cu performante ISO mult imbunatatite fata de actuala generatie. GX7 este, totodata, primul mirrorless de la Panasonic care include stabilizare in senzor. Panasonic GX7 va fi disponibil comercial incepand cu luna Septembrie la un pret estimativ de 1000 Euro body.
UPDATE 15 Oct: Panasonic GX7 a ajuns in Romania si costa 5.099 lei cu obiectivul de kit 14-42mm f/3.5-4.6. Detalii si disponibilitate aici.
Panasonic GX7
Iata ca zvonurile au devenit realitate si compania Panasonic a lansat astazi unul din cele mai interesante aparate foto mirrorless pe care le-am vazut in ultimul timp. Panasonic GX7 aduce cateva noutati absolute in gama producatorului, printre care senzorul fara filtru AA (care promite imagini cu 10% mai bogate in detalii), sistemul de stabilizare integrat in body, alaturi de vizorul electronic rabatabil vertical. In plus, conform comunicatului oficial, Panasonic GX7 utilizeaza noi algoritmi de procesare a semnalului de la senzor si corectarea zgomotului de imagine, la nivel hardware, utilizati pentru prima data intr-o camera foto.
Panasonic GX7 are un design nou, robust (construit din aliaj de magneziu) care aminteste oarecum de camerele rangefinder si, cel putin la prima vedere, specificatiile tehnice l-ar putea propulsa in topul camerelor din aceasta categorie. In plus, capacitatea lui GX7 de a inregistra fotografii in modul silentios (utilizand obturatorul electronic in locul celui mecanic) ar putea reprezenta un punct de atractie pentru fotografii pasionati de street.
O alta noutate in gama Panasonic, cu care GX7 se lauda, este timpul de expunere minim 1/8000 care, impreuna cu valoarea ISO 125 (in modul extins, 200 nativ) permite fotografierea la diafragme deschise chiar si in lumina puternica (in timpul zilei, etc). In plus, specific producatorului, GX7 include Wifi si NFC si vine cu ecran LCD rabatabil sensibil la atingere. Ramane de vazut cum se va comporta sistemul autofocus nou. Un senzor performant, stabilizare integrata in body, rafala de 10 fps si o functie video excelenta (preluata de la varful de gama, Panasonic GH3) ar fi inutile fara un sistem AF pe masura. Asadar, asteptarile sunt mari si la acest capitol.
Din imaginile oficiale transmise astazi reiese ca Panasonic GX7 va fi la fel de „user friendly” ca si modelele actuale producatorului, cu nu mai putin de 5 butoane cu functie selectabila din meniu (Fn), doua rotite de selectie (pentru Diafragma/Timp de expunere), selector de moduri si buton dedicat pentru pornirea/oprirea inregistrarii video (care, din cate observ, este in sfarsit pozitionat intr-un loc mai dificil de apasat neintentionat…). Functiile automate, precum Panorama si filtrele Art adauga un plus de versatilitate. Blitzul integrat va fi pe placul celor care au criticat OM-D-ul sau aparatele din gama NEX pentru blitzul voluminos care trebuia montat tot timpul pe patina. Ramane de vazut cum se va comporta vizorul rabatabil vertical la 90 ° (2,76M pixeli, reproducere a culorilor Adobe RGB 100%), o alta noutate in aceasta categorie de aparate (exceptand vizoarele disponibile ca accesorii si care se monteaza pe patina…).
Panasonic GX7 este un aparat care ar putea creste cota de piata a companiei in segmentul mirrorless anul acesta. Include multe din functionalitatile pe care actualii posesori de mirrorless si le-au dorit de la un aparat cu senzor Micro 4/3 (si nu numai!), intr-un aparat robust, cu o constructie solida si un design placut. Este aparatul care ar putea „detrona” chiar actualul varf de gama, Panasonic GH3, in topul preferintelor utilizatorilor, datorita senzorului nou (fara filtru AA), al sistemului de stabilizare inclus in body si dimensiunilor mai compacte.
Totusi, Panasonic GX7 va avea un pret care se va ridica la nivelul performantelor: body-ul va costa aproximativ 1000 de euro si va fi disponibil in magazine incepand cu luna Septembrie (actualul GX1, pe care il inlocuieste, costa 2999 lei). Va fi disponibil in doua variante de culori (negru si argintiu) si in doua kituri: cu obiectivele Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 si 20mm f/1.7.
Cand am aflat primele zvonuri despre GX7 spuneam ca acesta ar putea fi mirrorless-ul pe care il asteptam. Dupa lansarea oficiala de astazi nu pot spune decat ca asteptarile mi-au fost confirmate si oarecum depasite (nu anticipam un senzor fara filtru AA, dar iata ca si Panasonic „sare” in aceasta „barca”…). Asadar, imi este greu sa scriu acest articol fara o doza de entuziasm. In orice caz, Panasonic GX7 este un aparat care merita atentia noastra. Il asteptam la teste, pentru a vedea daca intr-adevar performantele sunt cele pe care le anticipam (va detrona oare OM-D-ul din varful clasamentului Micro 4/3?).
Alte detalii tehnice, pe scurt: autonomie 320 de cadre (CIPA), greutate 402g, WiFi, NFC, Focus Peak (pentru asistarea focalizarii manuale), Panorama, 22 de filtre Art si scene presetate, blitz pop-up si patina pentru blitz extern.
UPDATE: Un review cu imagini la diferite valori ISO se gaseste la ephotozine.com
Specificatii tehnice
- Senzor CMOS BSI de 16 megapixeli
- Corp din aliaj de magneziu
- Stabilizare de imagine integrata in senzor (pentru prima data in gama Panasonic)
- Functie de filmare similara lui Panasonic GH3 (Full HD 1080p, AVCHD/MPEG-4, setari manuale)
- Obturator (mecanic): 30s – 1/8000
- Obturator electronic (in Silent Mode)
- ISO 200-6200 (extins 125-25.600)
- Fotografiere in rafala cu pana la 4.3 cadre pe secunda
- Ecran LCD 3 inch, 1.04 milioane de pixeli, sensibil la atingere (touch-screen)
- Vizor rabatabil vertical la 90°, reproducere a culorilor Adobe RGB 100%, 2,76 Mpx
- Wifi si NFC
- Blitz popup (rabatabil – ‘bounce’)
- Patina pentru blitz extern
- Microfon stereo integrat
- Functie Focus Peak
- Slot pentru carduri SD/SDHX/SDHC
- Greutate 402g
- Disponibil in doua variante: negru si argintiu
- Pret aproximativ: 1000 euro body
Este o invazie de senzori 4/3 insa atunci cind vrei sa printezi vreo fotografie este groaznic din cauza acestui format,daca schimbi raportul 3/2 nu mai beneficiezi de intreaga rezolutie a senzorului.Si atunci unde-i rezolvarea?Exista imprimante foto specifice?Bataia pe acest tip de zenzor este nejustificata.
Formatul e o chestiune subiectiva… Asa cum sunt fotografi care inca prefera formatul patrat (chiar si pe digital), sunt sigur ca exista si adepti ai formatului 4/3. Eu de cate ori am avut un mirrorless 4/3 in teste (uneori si la compacte) am setat formatul 3/2. Si da, se pierde din rezolutie, dar pot sa ma obisnuiesc cu asta.
Puteti sa detaliati chestiunea cu formatul pe M4/3. Sunt proaspat posesor de M4/3 si sunt interesat sa aflu mai multe despre problema asta cu formatul. Merci!
Subscriu la ce spune Liviu,as vrea daca poti sa detaliezi chestiunea cu formatul 4/3 (eu fiind si posesor al unui Canon G1X) si in plus sunt adeptul fotografiilor printate si m-am lovit de neajunsul asta.