Inceputul saptamanii trecute m-a prins in Germania, la Frankfurt, acolo unde Panasonic a prezentat specialistilor noua gama de produse pentru anul 2016. Am fost sa vad noile aparate foto si obiective lansate la CES 2016, iar acum va povestesc si voua despre ele. Ma rezum aici doar la a vorbi despre aparatura foto prezentata la Panasonic cONvention 2016, dar daca vreti sa vedeti mai multe imagini, dar si un concept car Panasonic pentru anul 2020, va invit sa aruncati o privire in albumul de pe Facebook.

Panasonic cONvention 2016: hands-on cu noutatile inceputului de an - Panasonic GF8, TZ100 si TZ80 dar si noul obiectiv 100-400mm si action cam-urile 4K
Panasonic cONvention 2016: hands-on cu noutatile inceputului de an – Panasonic GF8, TZ100 si TZ80 dar si noul obiectiv 100-400mm si action cam-urile 4K

Asadar, sa trecem la subiect. Care sunt primele impresii pe care mi le-au lasat noutatile foto Panasonic?

Panasonic GF8

Cel mai mic si mai nou aparat foto mirrorless Panasonic are un ADN puternic: integreaza tot ce e mai bun din gama mirrorless Panasonic intr-un corp compact, care impreuna cu obiectivul de kit intra practic intr-un buzunar. Panasonic GF8 este o alternativa excelenta la un aparat foto compact, dimensiunile sale fiind similare cu ale unui comapct de varf, dar vine cu un senzor mai mare, mai performant si cu un mare atuu: este compatibil cu intreaga gama de obiective cu montura Micro 4/3, peste 40 la numar.

Este un aparat conceput parca special pentru amatorii de Selfie-uri. De ce spun asta? Priviti imaginea de mai sus! Ecranul sau LCD este rabatabil si poate fi asezat in pozitie verticala, pentru a va face mai usor autoportrete. Cu functia wireless integrata, fotografiile ajung usor pe orice smartphone si, de acolo, unde vreti voi: pe Facebook, Instagram, Twitter etc. La fel si video-urile.

Ce mi-a placut la GF8?

  • Este mic, este compact, dar – asa cum spuneam – are un ADN puternic.

Senzorul sau de imagine este de tip BSI CMOS, fiind acelasi senzor care pana nu de mult echipa generatia de top a aparatelor foto mirrorless Panasonic. Incape in (aproape) orice buzunar, iar asta il face excelent atat pentru fotografii pasionati de calatorii si vacante, dar si pentru … fotografele care vor mai mult decat imaginile captate cu smartphone-ul. Imi plac aparatele foto de dimensiuni cat mai reduse, dar care se dovedesc a fi maxim de versatile, iar Panasonic GF8, prin compatibilitatea sa cu toate obiectivele brandului (si nu numai), este foarte versatil. V-am spus despre el acum doua saptamani, atunci cand s-a lansat, asadar daca vreti o prezentare mai tehnica, va invit sa cititi articolul de aici.

Ce nu mi-a placut?

  • Miniaturizarea inseamna, de multe ori, compromisuri. In acest caz este vorba despre lipsa vizorului electronic. Dar compenseaza, oarecum, cu ecranul LCD rabatabil.

Panasonic GF8, specificatii tehnice pe scurt:

  • Tip: Aparat foto mirrorless cu montura Micro 4/3 cu senzor de 16 megapixeli, 17.3 x 13 mm, format 4/3, factor crop 2x
  • Procesor de imagine: Venus Engine
  • Obiectiv: (kit) 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH Lumix G Vario MEGA O.I.S.
  • ISO: 200-25600
  • Inregistrare: JPEG, RAW, video: AVCHD, MPEG4, Full HD 1080 24/50p
  • Ecran: Touch screen LCD 3 inch, rabatabil vertical la 180º, 1 milion pixeli rezolutie
  • Timp expunere: 60s – 1/16.000 (obturator mecanic / electronic)
  • Blitz integrat: Da, tip pop-up, numar de ghid 4 (m/ISO 100)
  • Stocare: carduri SD/SDHC/SDXC
  • Autonomie: aprox 230 de cadre (acumulator Li-Ion)
  • Greutate: 266 g
  • Dimensiuni: 107 x 65 x 33 mm

Panasonic TZ100 si TZ80

In ultimii ani, avantul smartphone-urilor cu camere foto din ce in ce mai performante i-a fortat pe producatorii „traditionali” de aparatura foto sa se reorienteze. Asa si Panasonic, care nu mai fabrica de ceva timp o gama variata de aparate foto compacte, dar lanseaza modele premium, cu performante mult peste orice smartphone, dedicate in primul rand fotografilor avansati si profesionisti, dar si celor care isi doresc o camera de dimensiuni compacte, dar performanta.

Inceputul lui 2016 a venit pentru fanii Panasonic cu doua aparate foto compacte din seria TZ – Travel Zoom – cea mai veche si poate cea mai consacrata gama de compacte a niponilor. Este vorba despre noul Panasonic TZ100, despre care va vorbesc acum si TZ80, doua compacte din gama Premium, cu performante de top: senzor CMOS de 1 inch (la TZ100), filmare 4K si obiective cu zoom optic puternic.

Panasonic TZ100 este cel mai performant dintre cele doua si integreaza un senzor CMOS BSI de 1 inch si un obiectiv cu zoom 10x (25-250mm) F2.8-5.9 LEICA DC. Daca aveti sentimentul de deja-vu cand priviti imaginile cu TZ100, aveti dreptate: este un aparat similar cu modele din gama RX100 de la Sony. Practic, cele doua sunt similare, dar modelul de la Panasonic iese in evidenta datorita filmarii la rezolutie 4K, a functiei 4K Photo si alegerea focalizarii DUPA ce am realizat fotografia – functia Post Focus.

4K Photo si tehnologia Post Focus

Daca despre functia 4K photo am mai vorbit aici, la Clubul Foto, in mai multe randuri – ea fiind prezenta inca de anul trecut pe aparatele mirrorless de top ale Panasonic (vezi articolul despre G7 si GX8), mai noua si la fel de spectaculoasa este functia Post Focus. Cum functioneaza? Faceti o fotografie, fara sa va pese de punctul de focus si alegeti zona de claritate mai tarziu, din meniul aparatului. Util pentru snapshoturi, util pentru momentele in care subiectul se misca si nu vreti sa ratati actiunea alegand punctul de focus si – mai ales – util pentru fotografii macro. M-am dus la standul de „proba” al acestui feature de la Panasonic cONvention 2016 si am inregistrat un scurt video cu modul in care puteti „refocaliza” dupa ce ati facut deja fotografia.

Press play:

Si, iata cum arata ‘bancul de probe’ pentru testarea functiei Post Focus:

Ce mi-a placut cel mai mult la noul Panasonic TZ100?

In ordinea preferintelor:

  • cele trei functii de mai sus (filmare 4K pe un compact, 4K Photo si Post Focus)
  • versatilitatea obiectivului LEICA 25-250mm, luminos, cu F/2.8 la capatul wide al focalei
  • modul in care se simte in mana, este usor, e fabricat din materiale de calitate, iar designul exterior este excelent, mai ales datorita zonei argintii din partea de sus, delimitata cu o dunga rosie de restul corpului.
  • Iti ofera, intr-adevar, senzatia de aparat premium.

Ce nu mi-a placut in mod deosebit?

  • Vizorul electronic, care e destul de mic si inghesuit, dar asta nu e neaparat o noutate, fiind mai degraba o caracteristica destul de comuna a aparatelor foto compacte de top. Bine ca exista!

Unul din specialistii Panasonic, demonstrand functia 4K Photo pe noul TZ100.

Si, daca tot vorbim despre noul TZ100, am gasit si unul „dezmembrat”. Asta daca sunteti curiosi cum arata in interior:

Panasonic TZ80

“Fratele mai mic” al lui TZ100, noul Panasonic TZ80, vine cu un senzor CMOS de dimensiuni standard (1/2.3 inch), ce ofera o rezolutie de maxim 18Mpx, are acelasi procesor de imagine ca si varful de gama si poate inregistra – si el – atat fotografii in format JPEG sau RAW dar si filme la rezolutie 4K. Obiectivul ofera o plaja focala intre 25 si 720mm, ceea ce se traduce printr-un zoom 30x, optica fiind asigurata de LEICA.

E mic, e usor, pare un aparat excelent pentru calatorii si vacante, pentru cei care nu doresc sa care dupa ei un bridge sau un mirrorless cu multe obiective. De fapt, obiectivul cu zoom 30X al lui TZ80 inlocuieste cu succes 2-3 obiective de mirrorless, datorita plajei focale extinse. Ce nu mi-a placut in mod deosebit? Desi are un vizor electronic, acesta este extrem de mic si mi s-a parut destul de incomod de folosit.

Panasonic Leica 100-400mm f/4-6.3 O.I.S. APSH

Lansat in luna Ianuarie, la CES 2016, obiectivul acesta a fost unul din cele mai interesante aparitii la showul din Las Vegas. Nu doar faptul ca Panasonic a dat mana cu Leica pentru a lansa un super-teleobiectiv este interesant (cele doua companii nefiind la prima colaborare in acest sens) ci mai ales datorita performantelor sale: este cel mai „lung” teleobiectiv pentru sistemul Micro 4/3 existent la ora actuala si, daca ma gandesc la cei 800mm echivalenti in formatul Full Frame pe care ii ofera cand este montat pe un mirrorless, urca rapid in toul super-teleobiectivelor indiferent de sistem (din punct de vedere al distantei focale).

Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4-6.3 ASPH, completeaza gama de obiective Micro 4/3 cu focala echivalenta 200-800mm (in formatul standard, de 35mm). Asta inseamna ca, la 800mm, acest obiectiv este cel mai “lung” teleobiectiv conventional lansat pana acum pentru sistemul Micro 4/3. Vine cu un sistem de stabilizare integrat, Power O.I.S. (era de asteptat, nici nu prea se putea fara, la 800mm…) si un colier pentru prinderea sa pe trepied.  Are o formula optica formata din 20 de elemente dispuse in 13 grupe, din care o lentila este de tip Asferic ED, una UED si doua elemente ED. Diafragma este compusa din 9 lamele circulare, cu f/4.0 deschidere maxima la 100mm si f/6.3 la 400mm, avand in acelasi timp valoarea minima f/22 indiferent de focala.

Am avut ocazia sa il testez pe un Panasonic GX8 si pot sa spun ca mi-a placut ce am vazut. In afara faptului ca inelul de zoom este destul de dificil de actionat (se misca relativ greu), obiectivul are o optica de invidiat, focalizeaza rapid si precis – spot-on, cum s-ar zice. Are o caracteristica interesanta: cand este montat pe trepied, cu ajutorul colierului dedicat, permite rotirea aparatului in modul „portret” fara a muta pozitia butoanelor de pe obiectiv. Acestea se pot accesa la fel de usor, cu mana stanga, indiferent daca fotografiati in modul ‘landscape’ sau ‘portret’, deoarece ele raman pe loc la rotirea aparatului si a obiectivului in colier.

E un obiectiv ‘cu greutate’, chiar daca dimensiunile sale sunt mult reduse comparativ cu un obiectiv similar destinat aparatelor foto cu senzori Full Frame. De fapt, acesta este si principalul sau atuu, pe langa caracteristicile optice: este un obiectiv ‘echivalent’ 800mm care cantareste de 2-3 ori mai putin decat unul similar pentru aparate DSLR si care incape intr-o geanta mica. Cei de la Panasonic au ‘indraznit’ chiar sa faca aceasta comparatie cu un obiectiv de 600mm de la Canon. Vedeti si voi diferenta… 🙂

Si, daca tot am ajuns aici, sa va spun ca am avut ocazia sa vad si cel mai nou obiectiv Micro 4/3 lansat de Panasonic anul acesta. Este vorba despre noul zoom de kit rezistent la apa si intemperii, Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6 ASPH, un obiectiv mic, usor, compact, care face pereche buna cu multe din aparatele foto mirrorless Panasonic. Nu e nimic spectaculos in cazul lui, ramane sa vedem cat de bun este optic si daca se diferentiaza in acest sens de modelul standard, non-weather sealed, dar principalul sau atuu ramane chiar acesta: rezistenta la stropi de apa, praf etc. Nu mai ai de ce sa iti faci griji cand iesi in ploaie sau ninsoare puternica, la fotografiat.

Actioncam-urile Panasonic A1 si A500

Desi mai putin cunoscute in Romania, Panasonic are in portofoliul sau si cateva „camere de actiune”. Am vazut la Panasonic Convention 2016 doua modele, A1 si A500. Panasonic A1 este o camera de actiune standard, capabila sa filmeze la rezolutie Full HD, foarte usoara si compacta. Este atat de mica incat poate fi montata pe o drona, chiar si pe modelele mai putin performante in ceea ce priveste greutatea utila.

Panasonic A500, in schimb, este un action cam de top, capabil sa filmeze 4K, o excelenta alternativa la camerele GoPro. Vine cu Wi-Fi integrat si cu o serie intreaga de accesorii de prindere, pentru a fi montata pe aproape orice suprafata. Rezista la apa, poate fi controlata de pe smartphone si poate fi utilizata chiar si ca dash-cam auto, avand o functie speciala de inregistrare pentru asta. Daca va pasioneaza sporturile extreme sau camerele de actiune, in general, merita sa o aveti in vedere.

Si, am lasat la final ce era mai interesant: pentru cei care vor sa filmeze cu dronele, un mirrorless precum Panasonic GH4R – varful de gama actual al niponilor – este o alegere excelenta. Greutate mica, filmare de calitate 4K (cu durata nelimitata!) si compatibilitate cu peste 40 de obiective cu montura MIcro 4/3, cu autofocus si stabilizare de imagine performanta. Recunosc ca as fi dat jos drona aia de unde era ea agata si as fi pus-o la treaba putin, mai ales ca zona Messe Frankfurt, unde a avut loc evenimentul Panasonic, abunda in cladiri spectaculoase, numai bune de filmat si fotografiat de la inaltime! Dar, stiti cum e: poate data viitoare… ! 🙂

Pana atunci insa, pentru mai multe imagini de la evenimentul Panasonic din Germania, aruncati o privire in albumul de pe Facebook.

Ce ne rezerva viitorul?

Panasonic tocmai a anuntat dezvoltarea senzorului capabil sa inregistreze la rezolutie 8K, pe care il vom vedea destul de curand in noua generatie de aparate foto mirrorless de la ei.