Tocmai am revenit din Portugalia, mai exact din statiunea de coasta Cascais, acolo unde a avut loc evenimentul de lansare al noului flagship-foto Panasonic G9. Spun “flagship-foto” pentru ca noul aparat este proiectat pentru in special pentru fotografi, cu functii si caracteristici dedicate noua (care, intre noi fie vorba, fotografiem mai mult decat filmam). De fapt, intregul material de prezentare al aparatului a avut ca focus fotografia wildlife, noul G9 alaturi de obiectivul Panasonic Leica 200mm f/2.8G lansat si el tot acum facand o echipa foarte buna impreuna pentru asa ceva.

Panasonic G9 cu noul Leica 200mm f/2.8 @ f/2.8
Panasonic G9 cu noul Leica 200mm f/2.8 @ f/2.8

Am remarcat inca de la inceputul prezentarii focusul pe FOTOGRAFIE in cazul lui G9. Se pare ca au ascultat vocile din piata care spuneau ca Panasonic, prin seria GH, se adreseaza mai mult celor care filmeaza decat celor care fac fotografii, iar noul Panasonic G9 este raspunsul companiei pentru ei.

Din punct de vedere al performantelor, G9 se alatura lui GH5 in varful gamei Lumix, Panasonic facand practic un “split”: viitoarele aparate din seria GH vor continua sa vina cu caracteristici si inovatii video, iar seria G9 (si urmatoarele) vor fi adresate fotografilor. Asta nu inseamna, insa, ca G9 nu poate filma. Ba din contra, face asta la o rezolutie maxima 4K si bitrate maxim de 150MB la 60p dar nu include aceleasi functii video avansate, dedicate profesionistilor in cinematografie, precum GH5.

Panasonic G9 cu noul Leica 200mm f/2.8 @ f/2.8
Panasonic G9 cu noul Leica 200mm f/2.8 @ f/2.8

Am facut aceasta introducere lunga, tocmai pentru ca am vrut sa va arat inca de la inceput care este locul lui G9 in gama Panasonic si ce s-a schimbat din punct de vedere al strategiei de brand. Trecem acum la treburile serioase, cu principalele caracteristici tehnice ale lui G9 si impresiile din prima zi de utilizare hands-on.

NOTA DESPRE IMAGINI: toate fotografiile din acest review sunt facute cu un sample de pre-productie Panasonic G9. Din acest motiv, nu pot publica fotografiile la rezolutie mare sau crop-uri 100% ci doar fotografii cu resize la 3 Mpx. In momentul in care voi avea aparatul in Romania, voi actualiza articolul cu imagini full-res. Toate au insa EXIF si le puteti descarca pentru a le studia.

Body & handling

Panasonic G9 are un body cu linii de design noi, a carei principala noutate o reprezinta ecranul LCD secundar, aflat in partea de sus a body-ului, langa declansator. Da, seamana foarte bine cu un aparat DSLR, dar are dimensiuni specifice sistemului Micro 4/3 (este asemanator lui GH4/GH5 din punct de vedere al marimii). Are un grip mai pronuntat, iar ergonomia butoanelor a fost studiata pentru a putea fi utilizat in orice conditii, inclusiv cu manusi.

Body-ul este construit din aliaj de magneziu si rezista la praf, stropi de apa si intemperii.

Ecranul LCD este rabatabil (lateral) si sensibil la atingere, iar vizorul electronic este mai mare si are o luminozitate mai buna decat a generatiei anterioare G8. Refresh rete-ul este de 120fps, iar blackout-ul la fotografierea in rafala este aproape insesizabil.

In lateral avem conectorii (USB, HDMI, declansator pe fir, microfon extern, mufa casti) dar si doua sloturi pentru carduri. La fotografierea in rafala, G9 poate trage cu 60 de cadre pe secunda (RAW) fara AF sau 20 cps RAW cu AF-tracking activ, iar pentru a putea salva rapid fotografiile pe card aparatul accepta carduri de mare viteza UHS-II.

Si autonomia acumulatorului a crescut (eu am reusit sa fac aproape 1100 de cadre cu 50% din acumulator), iar vestea si mai buna este ca acumulatorul poate fi incarcat in camera de la o baterie externa sau de la un laptop, direct prin USB.

Pe scurt, principalele highlights despre exteriorul si handlingul lui G9 sunt:

  • body-ul solid, rezistent si etanseizat impotriva apei si a intemperiilor
  • ergonomie buna, cu grip generos, usor de tinut in mana inclusiv cu teleobiective lungi
  • vizor electronic mare si performant (120fps refresh rate)
  • ecranul LCD suplimentar, iluminat, este mai mult decat binevenit (am spus si cu alte ocazii ca mi l-as dori pe orice mirrorless hi-end si iata ca Panasonic asculta si face!)

Calitatea imaginii

In interior, Panasonic G9 se lauda cu un senzor Live MOS nou, ce ofera o rezolutie efectiva de 20.3Mpx. Aparatul are un procesor de imagine nou, care permite inregistrarea imaginilor la rezolutie 6K cu pana la 30 cps si 4K la 60 cps,. Sensibilitatea ISO nativa a senzorului este intre 200 si 25.600, cu ISO extins 100. Sistemul de stabilizare integrat in body este si el de generatie noua, devenind Dual I.S. 2, pe 5 axe si laudandu-se cu o capacitate de compensare a vibratiilor cat pentru 6.5 trepte de expunere.

Panasonic G9 cu obiectivul Leica 12-60mm f/2.8-4
Panasonic G9 cu obiectivul Leica 12-60mm f/2.8-4

Fotografiere in rafala, la rezolutie maxima (20.3MPx, RAW) cu pana la 60 cadre pe secunda fara AF si 20 cu AF tracking activ

Am testat rafala, am testat focus-trackingul si pot spune fara retineri ca este un mare pas inainte, aparatul fiind suficient de capabil pentru fotografii de actiune, subiecte in miscare si sport. Am putut fotografia wind-surferi iar AF-trackingul urmarea subiectul (surferul) si il tinea in focus inclusiv cand acesta abia se mai vedea printre valuri spectaculoase de pe coasta Portugaliei.

Panasonic G9 cu obiectivul Leica 200mm f/2.8
Panasonic G9 cu obiectivul Leica 200mm f/2.8

Sistemul AF focalizeaza in minim 0.04 secunde, ceea ce ii determina pe cei de la Panasonic sa afirme ca este cel mai rapid sistem AF de pe un aparat foto mirrorless, la ora actuala. Mai mult, sistemul AF poate fi customizat si programat din meniu pentru a se adapta diferitelor tipuri de subiecte aflate in miscare (cu predictie/fara, cu miscare constanta sau cu variatii de viteza / directie etc).

Fotografii RAW de 80Mpx, cu functia Hi-Res Mode

Fotografiile inregistrate cu G9 pot avea o rezolutie de pana la 80Mpx, daca aparatul este pus pe trepied si este activat modul Hi-Resolurion din meniu (moment in care G9 trage in rafala mai multe cadre pe care le combina intr-o singura imagine RAW de 80Mpx rezolutie).

Panasonic G9 cu obiectivul Leica 12-60mm f/2.8-4 @ 60mm
Panasonic G9 cu obiectivul Leica 12-60mm f/2.8-4 @ 60mm

Functia 4K Photo la ora upgradeului: bine ai venit, 6K Photo!

Mai mult, functia 4K Photo, despre care am mai vorbit aici la Clubul Foto a fost si ea imbunatatita, transformandu-se in 6K Photo, gratie noului procesor de imagine. Astfel, G9 este capabil sa inregistreze cu pana la 30 de cadre pe secunda fotografii de aprox. 18MPx (6K), pentru ca noi, fotografii, sa nu ratam nici un moment.

Panasonic G9 cu obiectivul Leica 200mm f/2.8
Panasonic G9 cu obiectivul Leica 200mm f/2.8

Post-Focus – fotografiaza acum, focalizeaza dupa

Si functia Post-Focus se regaseste pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere, ceea ce inseamna ca cei mai putini decisi pot fotografia acum si alege planul/punctul de focus mai tarziu, un sistem care, de cate ori vorbesc despre el, nu face decat sa imi aminteasca de conceptul Lytro, pe care sper ca vi-l amintiti si voi.

Testul ISO

Panasonic G9 poate face fotografii cu sensibilitati ISO din intervalul 200-25.600. Iata cum se comporta de la ISO 6400 in sus, all the way up to 25.600:

Alte functii care merita amintite:

  • HDR multi-cadru directi din aparat,
  • Time-lapse (cu programarea intervalului, al numarului de cadre si ora de start),
  • Silent Mode (care foloseste exclusiv shutterul electronic pentru a inregistra fotografii in deplina liniste),
  • Monochrome View,
  • Zebra si Focus Peaking
  • Conectivitate Wi-Fi si Bluetooth, inclusiv cu controlul camerei de la distanta, de pe smartphone.

Meniul

Nu sunt multe de spus despre meniu, pentru ca el este similar celui de pe GH5. Ascunde insa o multime de functii utile pentru fotografi dar si pentru cei care vor filma cu G9-le, navigarea printre optini fiind logica si intuitiva. Va las cu cateva fotografii pentru a va face o idee mai detaliata despre functionalitatile de care se bucura utiliatorul lui Panasonic Lumix G9:

Concluzii

Calitatea imaginii este de top iar G9 se poate lauda ca inregistreaza fotografii la o calitate similara aparatelor foto DSLR, pe care le poate inlocui cu succes, adaugand functii noi la care acestea nu pot, cel putin deocamdata, visa. G9 este o buna demonstratie de forta pentru Panasonic, compania lansand un aparat capabil sa se lupte de la egal la egal cu varfurile de gama de pe piata de la competitori, un aparat dedicat fotografei si fotografilor. Un aparat pe care il asteptam de mult de la Panasonic, mai ales ca noi, cei care folosim aparatul de fotografiat preponderent pentru fotografie si mai putin pentru filmare, paream putin “neglijati” de concentrarea niponilor pe functiile si caracteristicile video in seria GH. Dar, iata ca G9 a sosit la timp, acum cand avantul aparatelor foto mirrorless este mai pronuntat ca niciodata. Aduce caracteristici de top, intr-un corp compact dar familiar ca si forma si ergonomie, adresat celor care isi doresc un aparat de fotografiat si nu o “camera video”.

Vestea buna?

Panasonic ofera toate astea la un pret foarte competitiv, daca ma intrebati pe mine. Este estimat ca va ajunge in magazine in a doua jumatate a lunii Decembrie, astfel:

  • Lumix G9 (numai corpul camerei) = 1 699 euro.
  • Lumix G9 M (kit LUMIX 12-60mm f/3,5-5,6) = 1 899 euro.
  • Lumix G9 L (kit LEICA 12-60mm f2,8-4,0) = 2 299 euro.
  • Obiectivul LEICA DG ELMARIT 200mm f/2.8 Power OIS va fi disponibil începând cu ianuarie 2018, la un preț recomandat de 2.999 euro. 

Ceea ce il pozitioneaza sub pretul altor flagship-uri de pe piata, asta in mod clar.

UPDATE: Avem si preturile pentru Romania ale lui G9. Lista actualizata, cu tot cu variantele de Kit, este aici.

Panasonic G9, specificatii tehnice:

  • Aparat foto mirrorless cu senzor Micro 4/3
  • Rezolutie efectiva 20.33MPx, rezolutie maxima 80MPx in Hi-res Mode
  • Stabilizare integrata in senzor, pe 5 axe, 6.5 trepte de expunere DUAL I.S. 2
  • Focalizare cu detectia contrastului si a fazei, tehnologie Panasonic DFD, focalizare in 0.04sec
  • Obturator mecanic: 60s – 1/8000, electronic 1/32.000
  • Fotografiere in rafala cu pana la 60FPS RAW
  • Inregistrare JPEG, RAW si JPEG+RAW simultan
  • Filmare la rezolutie maxima 4K (3840×2160 30p)s
  • Functie 6K Photo (30fps), 4K Photo (60fps)
  • Vizor electronic OLED, 3.680k px, 120fps, factor marire 0.83x
  • Wi-Fi si Bluetooth
  • Dual SD, compatibil UHS-I si II
  • Conectori: HDMI TypeA, USB 3.0 Micro-B, intrare microfon jack 3.5mm, iesire audio jack 3.5mm si conector declansator cu fir 2.5mm
  • Autonomie acumulator: aprox. 400 imagini (CIPA) cu ecranul LCD pornit sau 980 imagini doar cu vizorul electronic activ, in modul Power Save LVF mode
  • Greutate: 685g
  • Dimensiuni: 136.9×97.3×91.6mm
Panasonic Leica 200mm f/2.8
Panasonic Leica 200mm f/2.8 DG Elmarit Power O.I.S.

Panasonic-Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power O.I.S

Tot acum Panasonic a prezentat si teleobiectivul cu focala fixa de 200mm, cu optica Leica, despre care niponii spun ca este obiectivul cel mai performant, din punct de vedere al calitatii optice si a imaginii, din toata gama Panasonic pentru Micro 4/3. Impreuna cu el au lansat si teleconvertorul Panasonic DMW-TC14 de, ati ghicit, 1.4x.

Ce-i drept, calitatea optica este ireprosabila. Imi pare rau ca nu va pot arata imaginile la rezolutia originala (deoarece nu putem folosi in articol imaginile trase cu G9 la rezolutie full, asa cum spuneam si la inceput), dar ca sa va faceti o idee iata cadrele trase cu noul teleobiectiv:

Panasonic-Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power O.I.S

  • Teleobiectiv cu distanta focala fixa
  • Distanta focala: 200mm (echivalent 400mm in formatul standard 35mm)
  • Formula optica: 15 elemente dispuse in 13 grupe (din care doua lentile de tip UED)
  • Tratament al lentilelor Nano Surface
  • Stabilizare optica integrata: Power O.I.S.
  • Diafragma f/2.8-22 cu 9 lamele circulare
  • Distanta minima de focus 1.15m
  • Factor de marire maxim 0.2x (0.4x echivalent 35mm)
  • Corp rezistent la praf, stropi de apa, umezeala si intemperii
  • Diametru filtre: 77mm

Alte fotografii cu Panasonic G9

2 COMENTARII

  1. Ți-a plăcut să îl folosești? Ai gasit comenzile uzuale la îndemână? Ce ți-a lipsit față de aparatul foto pe care îl utilizezi acum?

    • Da, e foarte placut la utilizare si ma bucur maxim pentru ecranul LCD suplimentar (am scris si in articol, ca in ultimii ani am tot vorbit cu oameni din industrie, atat de la Panasonic cat si de la Olympus si Sony despre utilitatea lui pe un aparat mirrorless de top si iata ca cei de la Panasonic au ascultat). Eu acum am un GH4, pe care il utilizez de mai bine de un an (pentru vide, ce-i drept), dar G9 mi se pare mult mai potrivit daca te intereseaza fotogafia. Sistemul de focus face toti banii.

Comments are closed.