Iata ca dupa o „absenta” destul de lunga a testelor cu aparate foto Panasonic aici, pe site, saptamana aceasta am primit noul mirrorless Panasonic G5. Unul din cele mai noi modele lansate vara aceasta, G5 este urmasul modelului G3 pe care l-am testat anul trecut. Pe scurt, Panasonic G5 se evidentiaza printr-un senzor CMOS de 16 megapixeli, ISO maxim 12.800, trage JPEG sau RAW, inregistreaza filme Full HD cu compresie AVCHD sau MPEG, are moduri de fotografiere iAuto/P/A/S/M si C1/C2 (Custom), blitz integrat si patina pentru blitz extern, ecran LCD touch de 3 inch cu rezolutie 920.000 de pixeli si vizor electronic.
Panasonic G5 are un pret de aproximativ 3.700 Ron este deja disponibil si in Romania. Detalii despre pret si disponibilitate aici.
Panasonic G5 este primul mirrorless pe care descopar un buton dedicat care actioneaza zoom-ului intr-un mod asemanator aparatelor foto Bridge. Bineinteles, functia asta e valabila doar impreuna cu obiectivele PowerZoom (Lumix G 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH Power O.I.S) tot de la Panasonic, foarte compacte, cu zoom „motorizat” si care iti transforma experienta cu mirorless-ul intr-una destul de „hibrida”, apropiata de modul de lucru al aparatelor foto Bridge, dar cu rezultate mult mai bune, specifice aparatelor mirrorless. M-am intalnit prima data cu acest obiectiv acum exact un an, cand am testat modelul GX1 tot de la Panasonic, un aparat foarte compact dar cu obiective interschimbabile. Aceluia i se potrivea perfect obiectivul PowerZoom, pentru ca era in ton cu conceptul de aparat mirrorless compact. Pe G5 obiectivul PowerZoom nu mi se pare cea mai buna alegere decat daca vreti sa inregistrati mai multe secvente video decat fotografii, acolo unde un zoom servo va ajuta mai mult decat varianta clasica, mecanica, cu actionare manuala.
Dar, sa ne intoarcem la Panasonic G5. Cred ca senzorul Live MOS de 16 megapixeli este acelasi cu cel de pe Olympus OM-D, deoarece stiu ca Panasonic si Olympus lucreaza impreuna la dezvoltarea standardului Micro 4/3. Nu stiu care e varianta „oficiala”, dar m-as bucura sa fie asa pentru ca performantele acelui senzor sunt practic incontestabile (vedeti si review-ul de aici). Nu m-am putut abtine si am tras rapid cateva cadre cu Panasonic G5 la valori ISO ridicate, in conditii de iluminare slaba (intr-o cafenea). Click pe imagini pentru zoom.
Mi-a placut vizorul electronic, care mi se pare una din cele mai bune implementari ale unui astfel de vizor de pe toate aparatele mirrorless pe care le-am testat pana acum. Lipsa unor butoane dedicate pentru functii este compensata de ecranul touch-screen, dar este si un motiv in plus pentru a astepta cu si mai mare nerabdare noul varf de gama la teste: Panasonic GH3.
Asadar, inchei aici cu speranta ca maine voi apuca sa fac mai multe fotografii prin oras cu Panasonic G5 pe care sa vi le arat in review-ul complet. Pana atunci, eu ma duc sa fac curat pe carduri pentru maine… 🙂
Panasonic G5 are un pret de aproximativ 3.700 Ron este deja disponibil si in Romania. Detalii despre pret si disponibilitate aici.
Buna dimineata, tuturor! Imi place! Respect orice aparat foto bun, dar avand experiente placute cu Canon si Panasonic, imi place ce vad! G3 m-a impresionat in mod foarte placut, G5 la fel. In ciuda senzorului mai mic (17,3 x 13mm), Seria Oly/Panasonic se descurca la fel ca un DSLR entry spre middle level. Cel putin ultimele modele. Pretul cam mare, undeva la 3000 lei ar fi fost corect. Ca o paranteza, ce zici de pretul lui Sony RX1? Compactul Full Frame? Nu crezi ca e mult prea exagerat pentru un compact? Adica, undeva la 1500 Euro era corect, dar nu atat. O duminica placuta tuturor cititorilor de pe ClubulFoto si nu in ultimul rand tie, Calin!