Lansat la inceputul verii, Panasonic G3 a reusit sa se impuna repede pe piata aparatelor foto mirrorless (de sistem), castigand admiratia celor care au avut ocazia sa il testeze si sa scrie despre el. Aceasta „ascensiune” a culminat cu momentul decernarii premiilor EISA pentru anul 2011-2012, unde micul Panasonic G3 a castigat premiul pentru cea mai buna camera foto de sistem a anului. Exact in perioada in care au fost anuntate premile EISA, m-am bucurat sa ma numar printre putinii care au avut ocazia sa testeze acest aparat. Spun asta deoarece acum, cand scriu acest articol, Panasonic G3 nu este inca disponibila in magazinele de specialitate de la noi. Sa vedem, asa dar care sunt impresiile mele, la „cald”.

Detalii tehnice, pe scurt

Panasonic G3 este un aparat foto de sistem (Mirrorless) dotat cu senzor Live MOS de 16 mega pixeli, ecran LCD rabatabil „touch-screen” si vizor electronic. Fata de un aprarat compact sau bridge se evidentiaza prin posibilitatea utilizarii obiectivelor interschimbabile si prin calitatea imaginii oferita de senzorul cu dimensiuni mai generoase decat in cazul compactelor. Fata de un DSLR, atuurile lui G3 sunt greutatea mai redusa si dimensiunile compacte. Modul de operare este asemanator cu cel al unui DSLR din gama entry-level iar performantele micului G3 sunt si ele asemanatoare cu cele ale unui DSLR.

Panasonic G3
Panasonic G3

Constructie si utilizare

Despre constructie nu am prea multe de spus. Panasonic G3 este proiectat in stilul clasic al producatorului japonez. Body-ul este din plastic, butoanele dintr-un plastic-cauciucat si montura este de metal. Finisajele sunt foarte bine realizate, asa cum ne-am obisnuit, iar intreg body-ul are dimensiuni foarte compacte. La capitolul constructie nu exceleaza cu nimic, dar se vede mana japonezilor!

Panasonic G3 - Ecranul rabatabil tip "Touch Screen"
Panasonic G3 - Ecranul rabatabil tip "Touch Screen"

Daca vorbim despre utilizare, lucrurile sunt ceva mai complicate. Inca de la inceput camera asta seamana izbitor de mult cu varianta mai performanta (varful de gama, ce-i drept), Panasonic GH2. Am scris despre Panasonic GH2 un review in luna Mai si, acum, nu ma pot abtine sa nu compar G3-ul cu GH2-ul. Este o comparatie naturala, sau cel putin asa mi se pare mie, deoarece asa cum il vad eu pozitionat pe piata, modelul G3 este „fratele mai mic” (si mai nou) al lui GH2. Acesta este un aspect pozitiv. G3 a preluat de la GH2 o multime de lucruri: meniurile, butoanele, pozitia acestora si chiar si modul de utilizare mi-a fost foarte familiar. E drept, au mai schimbat ceva icon-uri in meniu, l-au facut mai colorat, dar modul de lucru este acelasi. Fata de GH2, totusi, lipsesc o serie de functii avansate si posibilitatile extinse de customizare despre care vorbeam atunci, dar na … trebuie si GH2 sa ramana varful de gama.Un lucru bun (din punctul meu de vedere, altii pot sa ma contrazica!) este faptul ca au renuntat la senzorul care activa/dezactiva vizorul electronic. La GH2 acesta era prea sensibil si mai mult incurca decat sa ajute. Panasonic G3 nu mai are de loc acest senzor si, daca ma intrebati pe mine, este mai bine asa!

Panasonic G3 - Senzorul Micro 4/3 si montura metalica
Panasonic G3 - Senzorul Micro 4/3 si montura metalica

G3 mosteneste de la GH2 vizorul electronic si ecranul LCD rabatabil de tip „touch screen”. Desi de dimensiuni mai mici decat la GH2, vizorul electronic functioneaza la fel si are aceleasi plusuri si minusuri pe care le semnalam si aici. Ecranul LCD are aceeasi diagonala si acelasi numar de pixeli si functioneaza intr-un mod asemanator. Nu stiu daca v-am zis, dar daca vreti sa va faceti o parere completa despre G3, puteti citi si review-ul despre acesta. Sunt foarte asemanatoare. Diferentele le vom puncta aici.

Calitatea imaginilor

Iarasi spun: sunt nevoit sa il compar cu GH2-ul. G3 include un senzor CMOS nou, reproiectat fata de cel de pe GH2. Stiind asta, ma asteptam ca imaginile sa aiba o calitate mai buna, mai ales la valori ISO ridicate. Totusi, nu am observat diferente foarte mari. E drept, la ISO 800 lucrurile par sa stea ceva mai bine, dar avand in vedere ca GH2-ul producea niste imagini de o calitate foarte buna (pentru un aparat Micro 4/3), G3 tine si el pasul foarte bine. Intre cele doua nu stiu cine ar castiga, din punct de vedere al calitatii imaginilor.

Panasonic G3, ISO 160, 1/200s
Panasonic G3, ISO 160, 1/200s

Desi nu are nici o legatura cu calitatea efectiva a imaginilor, viteza de focalizare pare sa fi fost imbunatatita fata de GH2. Spun ca „pare” deoarece nu pot masura exact viteza in care se realizeaza punerea la punct, dar din experienta in utilizare, am impresia ca G3 focalizeaza mai repede decat fratele sau mai mare. Viteza de fotografiere in rafala a fost imbunatatita: cu 4 cadre pe secunda la o rezolutie de 16.0 megapixeli si cu 20 de cadre pe secunda la 4.0 megapixeli, LUMIX G3 face capabila surprinderea unor momente deosebite la rezolutii inalte.

Castelul Bran, noaptea, ISO 2300, expunere 2 secunde
Castelul Bran, noaptea, ISO 3200, expunere 2 secunde, cu trepied

Panasonic G3 ne-a fost alaturi si la realizarea materialelor pentru celelalte reviewuri de luna aceasta. Vedeti fotografii facute cu G3 si in review-urile de aici, aici si aici. Nu in ultimul rand, gu Panasonic G3 si obiectivul dual pentru fotografiere 3D am realizat cateva imagini stereoscopice (3D). Pentru detalii vedeti si articolele dedicate de aici si aici.

Functia de filmare Full HD

Panasonic G3 poate inregistra filme Full HD. Asta nu mai e o noutate, aproape orice aparat poate face acest lucru in ziua de azi. Totusi, marele atu al celor de la Panasonic il reprezinta chiar functia de filmare extrem de bine implementata. Panasonic GH2 a fost foarte apreciat datorita functiei de filmare ce ofera posibilitati extinse de setare si personalizare, dupa preferintele fotografului. G3 continua in aceasta directie, dar ofera mai putine optiuni decat fratele sau mai mare. Oricum, functile importante si utile sunt aici: focalizarea automata in timpul filmarii (care functioneaza, nu ca la altii…), inregistrarea in format AVCHD sau MOV (pentru prelucrare ulterioara), framerate variabil etc. Cu senzorul de imagine de 16-megapixeli, LUMIX G3 poate inregistra Full HD in format AVCHD la 1920×1080, 50i.

Doua filme inregistrate cu Panasonic G3:

Autonomia bateriei

Asa cum era de asteptat, Panasonic G3 utilizeaza un acumulator standard Panasonic. Conform specificatiilor, acesta poate inregistra peste 300 de cadre la o singura incarcare, ceea ce este complet plauzibil. Dupa o zi intreaga de fotografiat cu el, desi indicatorul de baterie clipea si se facuse rosu de ceva vreme, eu inca mai fotografiam cu G3-ul in timpul serii, fara nici un fel de probleme. Desigur, la un moment dat s-a terminat bateria complet, dar chiar si asa, apucasem sa fotografiez tot ce am vrut si chiar si in plus.

In Pestera Cetatii, langa Rasnov, fara blitz
In Pestera Cetatii, langa Rasnov, fara blitz
In Pestera Dambovicioara, cu Panasonic G3 si blitz-ul integrat
In Pestera Dambovicioara, cu Panasonic G3 si blitz-ul integrat

Format fisiere, conectivitate si stocare

Fotografiile pot fi inregistrate atat in format JPG cat si RAW. Filmele pot fi inregistrate in format AVCHD (recomandat pentru vizualizare directa pe un televizor compatibil HDMI) sau in format MOV (H264, QuickTime), recomandat pentru prelucrare si procesare ulterioara pe calculator.

Aparatul utilizeaza pentru stocare cardurile SD/SDHC, un singur slot de card. Aparatul mai este dotat si cu un conector USB, un port HDMI si o mufa pentru microfon extern. Iesirea audio-video este stereo, NTSC/PAL.

La cetatea Rasnov si filtrul de fotografiere din meniul lui G3, "Vivid"
La cetatea Rasnov si filtrul de fotografiere din meniul lui G3, "Vivid"

Dimensiuni si greutate

Panasonic G3 este cu 25% mai mic decat predecesorul sau, LUMIX G2, si cantareste mai putin de 340 grame. Nu-i asa ca termenul „aparat compact” capata acum noi sensuri? 🙂

Fotografie aeriana cu G3? Nu, este doar panorama de la Cetatea Rasnov
Fotografie aeriana cu G3? Nu, este doar panorama de la Cetatea Rasnov

Preturi

Panasonic G2 va fi disponibil in curand, in kit cu obiectiv 14-42 f/3.5-5.6 (click pentru detalii si pretul actualizat).

Concluzii

Asa cum spuneam, Panasonic G3 continua seria aparatelor foto mirrorless (de sistem) a producatorului japonez si este proiectat, atat din punct de vedere fizic dar si software, intr-un mod asemanator modelelor precedente. Este un mini-GH2 si asta este de laudat din multe puncte de vedere. Totusi este mai compact si poate fi mai atractiv pentru fotogafii entuziasti care cauta un aparat foto mai mic si mai usor decat un DSLR, dar care sa le ofere aceeasi calitate si functionalitati (oricum, mod video ca la Panasonic GH2/G3 nu veti gasi prea usor… 🙂 ). In concluzie, este un aparat foarte reusit care isi merita pe deplin premiul castigat anul acesta la EISA.

Panasonic G3 ne-a fost alaturi si la realizarea materialelor pentru celelalte review-uri de luna aceasta. Vedeti fotografiile facute cu G3 si in review-urile de aici, aici si aici. Nu in ultimul rand, cu Panasonic G3 si obiectivul dual pentru fotografiere 3D am realizat cateva imagini stereoscopice (3D). Pentru detalii vedeti si articolele dedicate de aici si aici.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Bile albe:

  • ecranul LCD Touch Screen ofera o experienta in utilizare intuitiva
  • calitatea foarte buna a imaginilor, inclusiv la valori ISO ridicate
  • functia de filmare excelenta
  • autofocalizarea continua in timpul filmarii
  • vizorul electronic ofera o calitate buna a imaginii
  • calitate foarte buna a imaginilor RAW chiar si la ISO 3200

Bile negre:

  • ecranul LCD rabatabil ce ofera o rezolutie prea mica

3 COMENTARII

  1. Cred ca ati omis doua puncte albe extrem de importante:
    – p G3 se poate seta un numar de ‘profile camera’, set complet de parametri, reapelabili prin utilizarea selectorului de mod C1, C2-1, C2-2 samd. Surioara mai mare, LX5, poate utiliza pana la 4 profile distincte.
    – Camera poate utiliza mai multe setari de white balance setabile de utilizator. Unele camere sunt limitate la un singur profil de balanta alb.

    Am facut aceste mentiuni, pentru ca multe DSLR-uri cu etichete ‘respectabile’ nu pot folosi mai mult de un set de ‘setari/profile’ la un moment dat.

Comments are closed.