Ce caracteristici ar trebui sa aiba aparatul foto ideal pentru calatorii si vacante? Sa fie performant? Sa aiba un obiectiv cu un factor zoom suficient de mare incat sa iti permita sa surprinzi si detalii indepartate? Sa faca atat fotografii dar si clipuri video frumoase, pentru momentele irepetabile pentru care iti doresti mai mult decat o simpla imagine statica? Sa fie usor de folosit dar sa iti ofere si un set de functii creative care sa iti permita sa obtii imaginea asa cum ti-o doresti? Ei bine, un astfel de aparat exista si l-am gasit recent in „carcasa” lui Panasonic FZ82.
De la distanta, pare un aparat ca oricare altul. Are o carcasa neagra, seamana cu un DSLR si iese in evidenta datorita obiectivului generos. Este un aparat foto care ar putea fi usor trecut cu vederea, daca nu ne-am apropia. Si, chiar despre asta e vorba: lui Panasonic FZ82 ii place sa aiba o „relatie apropiata” atat cu fotograful din spatele lui cat si cu subiectul fotografiat: un imens zoom optic 60X deschide lista de caracteristici tehnice a acestui aparat foto bridge.
Cei mai experimentati isi vor da seama imediat de atuul unui astfel de obiectiv. Cu o distanta focala echivalenta intre 20 si 1200mm, vei putea surprinde cu usurinta atat cadre largi, cu unghi de cuprindere mare, dar si detalii indepartate. 60x nu ti se pare suficient, desi este printre cele mai mari zoom-uri de pe piata? Ei bine, cu functia Inteligent Zoom, Panasonic FZ82 este capabil sa surprinda imagini cu factor de zoom 120X!
Cat inseamna zoom 60X? Iata un exemplu, o fotografie pe care a surprins-o ambasadorul Panasonic Jacob James in calatoria sa prin Tel Aviv.
Mai mult decat atat, FZ82 integreaza si tehnologia Panasonic Power O.I.S, cea mai performanta versiune a unui stabilizator de imagine integrat in obiectiv. Asadar, indiferent de situatie, imaginile vor fi clare, nemiscate, netremurate, gratie puterii de stabilizare consacrata deja de niponi.
O galerie cu imagini inregistrate cu Panasonic FZ82 poti vedea aici.
Senzor CMOS performant
Totusi, un astfel de aparat are nevoie si de un senzor capabil, nu doar de un obiectiv versatil. Panasonic FZ82 integreaza un senzor de tip CMOS, ce ofera o rezolutie de 18,2 Megapixeli, care impreuna cu obiectivul luminos (f/2.8 wide) este capabil sa inregistreze imagini bune, clare, in orice conditii, inclusiv seara sau noaptea, acolo unde alte aparate foto ar gasi conditiile ca fiind dificile.
Video 4K
Pachetul de dotari este completat de functia video. Panasonic FZ82 filmeaza 4K si este singurul aparat din aceasta clasa care face asta! Asta inseamna ca aparatul tau de fotografiat este capabil sa inregistreze clipuri video la rezolutie cinematografica. Pana la urma, 4K este o rezolutie de aproape 4 ori mai mare decat Full HD (asa cum sunt celelalte aparate foto pe care le gasesti pe piata, in aceasta categorie).
Mai mult, Panasonic FZ82 duce functia 4K la un alt nivel: 4K Photo, Post Focus si Focus Staking sunt trei tehnologii proprii Panasonic, pe care acest aparat le integreaza si pe care nu le vei gasi la nici unul din celelalte aparate foto din aceasta gama, de la alti producatori.
Functia 4K Photo te asigura ca nu vei mai rata niciodata imaginea perfecta sau vreun moment important. Aparatul incepe sa inregistreze imagini chiar inainte sa apesi tu pe buton si continua inregistrarea inca cateva momente dupa. Apoi, te lasa pe tine sa alegi cadrul dorit. Face asta, cu aproape 30 de cadre pe secunda. Toate la rezolutie 4K (8MPx), pentru ca tu sa obti cadrul perfect, de fiecare data.
Functiile Post Focus si Focus Staking iti permit sa faci o fotografie acum si sa alegi punctul de focalizare mai tarziu (Post Focus). Sau sa faci o fotografie cu subiect apropiat, fara blur in fundal (Focus Stacking). Cum face asta? E destul de simplu: aparatul inregistreaza 30 de cadre cu zona de focus diferita si apoi, printr-o simpla atingere a ecranului LCD de pe spatele aparatului, iti permite sa alegi si sa pastrezi imaginea cea mai clara, cu focusul acolo unde il vrei tu. Deci, adio imagini neclare, pentru ca ne-am grabit!
Practic, FZ82 inglobeaza toate acele functii care au consacrat gama avansata de la Panasonic la capitolul filmare 4K. Acum intr-un aparat mai mic, mai compact, usor de utilizat, dedicat tuturor.
Cum filmeaza Panasonic FZ82?
Si iata cum se descurca si la filmare in low light. Aviz amatorilor de festivaluri si concerte din aceasta vara! 😉
Usor de folosit, dar si cu functii complete pentru cei avansati
De la incepatori si pana la profesionisti, FZ82 pare ca incearca sa ii multumeasca pe toti. Are un mod automat de fotografiere care adapteaza singur setarile in functie de specificul scenei fotografiate, detectand automat daca situatia cere setari sepeciale. Dar, include si un pachet de functii care sa ii multumeasca pe cei avansati. Spuneam mai devreme ca, la exterior, seamana cu un DSLR.
Ei bine, cei familiarizati cu un astfel de aparat vor gasi imediat rotita de selectie a modurilor de fotografiere, amplasat acolo unde s-au obisnuit si, pe ea, principalele moduri foto:
- Program (P)
- Prioritate de timp (T)
- Prioritate de diafragma (A)
- M (Manual)
- C (Custom) – un mod in care iti poti salva setarile personalizate, pentru a reveni la ele rapid, ulterior
Fotografiile sunt inregistrate default in format JPEG, dar cei avansati vor aprecia cu siguranta optiunea pentru salvarea imaginilor in format RAW . Astfel, indiferent de situatie, poti obtine imaginea dorita, aparatul nefiiind o piedica in acest sens.
Iar modurile de fotografiere cu filtre artistice (ART) sau cel pentru imagini panoramice sunt un bonus binevenit!
Conectivitate Wireless Integrata
Lista de tehnologii inglobate de FZ82 nu se putea incheia fara a mentiona conectivitatea WiFi. Stiu, stiu, pleci in concediu si sigur vei vrea sa „share-uiesti” pe retelele sociale, cu prietenii, imagini unice din locurile pe care le vizitezi. Cu Panasonic FZ82 poti face asta rapid si usor, pentru ca aparatul foto se conecteaza la aplicatia de pe smartphone-ul tau si isi permite sa descarci sau sau dai share oricarei fotografii sau secvente video. Totul in doar cateva secunde.
Incarcare prin USB
Un aparat cu atat de multe functii consuma mult si ramane repede fara baterie. Nimic mai fals! Panasonic FZ82 poate inregistra peste 400 de imagini dupa o singura incarcare a acumulatorului si daca ai acces la un USB sau un acumulator extern, poti incarca aparatul „din mers”. Chiar si de la incarcatorul smartphoneului tau.
Repeta impreuna cu mine: zoom versatil, senzor CMOS performant, filmare 4K, WiFi, functii creative dar si setari manuale pentru fotografii avansati. Acesta este, pe scurt, Panasonic FZ82. Poate cel mai complet aparat foto bridge din aceasta categorie de pret, la ora actuala, ale carui principale atuuri sunt:
- obiectivul cu zoom optic mare, 60X (echivalent 20-1200mm) si stabilizare de imagine integrata si functie macro de la 2cm
- functia de filmare 4K (inclusiv cu setari manuale) si optiunile 4K Photo, Focus Stacking si Post Focus (fotografiaza acum, alege punctul de focus mai tarziu)
- senzorul CMOS de 18 Megapixeli
- modul intuitiv de utilizare, cu principalele comenzi direct pe ecranul LCD touch
- functiile avansate, preluate de la DSLR-uri pentru cei experimentati si fotografiere in format RAW
- autonomia extinsa si posibilitatea de a-l reincarca prin USB
- conectivitate WiFi si transfer rapid al imaginilor pe un smartphone cu Android sau iOS
Alternative?
Bun, de acord, dar cum se situeaza el in raport cu concurenta. Si care ar fi alternativele? Hai sa le analizam, impreuna:
Nikon B700
Destul de nou venit in gama Nikon, aparatul foto bridge B700 este construit in jurul unui senzor CMOS de 20.3MPx, un obiectiv cu zoom optic similar – tot 60X, dar nu atat de wide, avand doar 24mm echivalent la focala cea mai larga si conectivitate Nikon Snapbridge pentru iOS si Android. Filmeaza la rezolutie 4K UHD si previne fotografiile „tremurate” cu ajutorul sistemului optic de stabilizare pe 5-axe, produs de Nikon. Nu are patina pentru blitz extern, asadar, in lumina slaba va trebui sa va bazati doar pe blitzul integrat…
Canon SX60 HS
Campionul zoom-ului, dintre cele patru aparate pe care le avem „in focus” acum, Canon SX60HS se lauda cu obiectivul sau cu zoom optic 65X si functia de stabilizare optica a imaginii Canon Dynamic I.S. Senzorul CMOS inregistreaza, insa, imagini la o rezolutie maxima de doar 16MPx iar secventele video sunt inregistrate la rezolutie Full HD. Obiectivul este mai putin luminos, cu o deschidere maxima a diafragmei f/3.5 la focala cea mai scurta (21mm grandangular).
Sony HX400V
Sony HX400V ne atrage atentia cu obiectivul sau care poarta amprenta Carl Zeiss, chiar daca factorul de zoom nu este atat de generos (doar 50X, cu 24mm wide). Rezolutia oferita de senzorul tip CMOS Exmor al lui SX400V este de 20MPx, ca si la Nikon, dar din pacate si aici functia de filmare este limitata la rezolutie Full HD. Vine cu conectivitate WiFi si GPS integrat. Din pacate, fotografiile sunt inregistrate doar in format JPEG, nu si RAW.
si din cele 4 camere..adica panasonic-ul si cele 3 alternative.. care e ce-a mai buna? sunt mai amator ca amatorii si vreau sa-mi cumpar prima mea camera. ms
Pai exact cum am scris in articol: FZ82 este cea mai completa, din toate punctele de vedere. Ti-o recomand!
da si eu m-am gandit la ea..un singur minus ar avea sa zic asa..faptul ca nu se rabateaza ecranul,ci e fix.. mai intalnesti situatii cand ridici mainile sus sa filmezi,si nu prea vezi nimic ce filmezi..dar asta e foarte rar..in special la concerte,evenimente publice,etc..
Da, dar din păcate nu exista aparatul perfect. Consider insa ca celelalte functii sunt mai utile decat ecarnul rabatabil.
eu mi-am indreptat atentia si la canon powershot sx60 hs. ce zici? panasonic sau canon sx60?
Pai am scris mai sus, in articol si despre SX60. Din punctul meu de vedere e departe de a avea functionalitatile lui FZ28. Apropiat de el este doar B700, dar ii lipsesc functiile avansate pe 4k (post focus, 4k photo etc…)
Eu am avut HX400v, nimic deosebit…..ok, ai zoom 50x, ecran rabatabil, NFC,GPS….insa pozele comparate cu cele facute cu Samsung Galaxy S5 si Sony Xperia Z5 nu am gasit diferente majore iar pozele facute in lumina slaba sau intuneric ies chiar prost. Mentionez ca l-am folosit mai mult in modul IA.
In momentul de fata nu vad rostul unei astfel de camere. Doar un dslr se justifica daca esti pasionat.
Mai degrabă un mirrorless…
Salut! Si eu sunt incepator si vreau sa te intreb ce recomanzi pentr fotografierea fulgerelor. Am vazut ca acest Panasonic are si modul manual si acea functie 4k photo care trage cadre inainte. Asta ar ajuta la capturarea unui fulger cred. Multi recomanda dslr, pt modul bulb, adica expunere, ca se poate folosi declansator la distanta etc.
Salut, da, intr-adevar are modul 4K Photo dar nu cred ca te ajuta preamult la fotografierea fulgerelor. Acelea se fac cu un mirrorless sau DSLR care are modul Bulb, intr-adevar, si al carui senzor face fotografii mai noise-free la expuneri lungi si foarte lungi.
Buna. As vrea sa inteleg care este diferenta intre dc-fz81 si dc-fz82? Am tot cautat si nu reusesc sa gasesc. Multumesc.
M-am uitat putin pe image gallery. Sunt blurry as hell….