Panasonic FZ48 este noul bridge lansat astazi de producatorul japonez. Dotat cu un obiectiv cu zoom optic 24x si diafragma maxima f/2.8 (la capatul wide), FZ48 completeaza seria extrem de populara pe plan global al aparatelor compacte bridge de la Panasonic. Functia de filmare a fost de asemenea imbunatatita, astfel FZ48 poate inregistra filme in format Full HD AVCHD la 1920×1080 60i (NTSC)/50i (PAL), iar noul obiectiv acopera o distanta focala intre 25-600 mm (echivalent conform standardului 35mm).
Panasonic FZ48 are un senzor CCD de 12 mega pixeli, iar impreuna cu procesorul de imagine Venus Engine FHD, calitatea imaginilor si filmelor inregistrate a fost imbunatatita. Filmele inregistrare cu FZ48 au un sunet stereo Dolby Digital. Obiectivul poarta „amprenta” Leica si este format din 14 elemente organizate in 10 grupuri (inclusiv 3 lentile ED si 2 asferice).
Sistemul auto-inteligent iAuto (care include tehnologii precum POWER O.I.S., Face Detection, Face Recognition, AF Tracking si Intelligent ISO Control) optimizeaza setarile camerei pentru ca utilizatorul sa poata obtine de fiecare data imagini de calitate, cu efort minim.
Pentru fotografii avansati,Panasonic FZ48 ofera control manual asupra parametrilor expunerii si o serie de filtre creative noi, printre care si efectul de miniatura. Pansonic Lumix FZ48 poate inregistra si imagini 3D, care pot vi apoi vizionate pe televizoarele compatibile Viera HD.
Detin de cateva zile aparatul asta si sincer sunt placut surprins. Am avut ocazia sa fotografiez cu mai toate bridge-urile notabile de pe piata, multe care in carcteristici stau mai bine (mpx, mai putin noise in review-uri etc) dar in practica se comporta execrabil pe langa aparatul asta.
Nu este un aparat pt obsedatii de "pixeli" si noise, vazute la zoom maxim imaginile in general dezamagesc DAR si e un mare dar, procesarea care o face aparatul e din nou spun fantastica. Afisate pe net sau tiparite, fotografiile arata superb, atunci cand nu te uiti cu lupa. Am tiparit cateva imagini si iar am fost placut suprins, are o forma de noise foarte atipica la lumina slaba, care arata foarte ok pe printuri, sau atunci cand vizualizezi poza pe ecran fara zoom – nu o sesizezi.
Optica e de asemenea superba, se simte foarte "frumos" cand modifici diafragma etc. La bridge-uri n-am intalnit aparat care sa scoata rezultate atat de diferitein functie de setari manuale/programele folosite etc. Il recomand cu caldura celor care isi doresc un aparat mai putin de top la caracteristici, celor care nu sunt obsedati numai de "pixeli" ci de plasticitatea imaginii. Am facut de asemenea poze noaptea, in cele mai ciudate conditii de iluminare (neon, beculete de craciun etc) si aparatul se descurca foarte bine daca aveti trepied. Daca va ganditi la un FujiFilm in aceeasi zona de pret nu va lasati pacaliti de carcateristici si mergeti pe lumix-ul asta. Punctul forte insa raman portretele din apropiere – mai exact culoarea pielii. Superbe pe IAuto imi da efectiv uneori senzatia de setari manuale facute cu cap si conditii de iluminare tip studio. Din nou ridic oda procesorul de imagine…
Alta observatie – Se comporta excelent la lumina noilor becuri ecologice (fara blitz), suspectez ca producatorul a facut ceva cercetari in directia asta. Mult mai bine decat alte aparate in sensul ca parca pierde mai putin din contrast/plasticitate. Poate parea o observatie minora, dar la cati au becuri ecologice acum, va inmulti numarul de fotografii bune scoase fara mare bataie de cap prin casa/spatii publice.
Obiectivul se vede ca-i leica. Nu deformeaza la colturi, placut suprins si pe partea asta. Am pozat tablouri, rama nu a suferit aproape nici o deformare deranjanta. Am vazut obiective mai scumpe care costau cat aparatul asta cu deformari mult mai nasoale…
Inca o nota: nu are RAW, principalul contrargument impotriva achizitionarii. Lucru care acum avand aparatul mi-l explic perfect: fotocelula ieftina specifica bridge-urilor e clar compensata de soft/procesare. Cred ca raw-urile ar fi aratat mult mai prost decat umaginea finala. Trebuie sa accentuez inca o data procesorul face o treaba superba. In ani de pozat pe Fujifilm si alte bridge-uri din aceeasi zona de pret + photoshopare dupa a raw-urilor nu am reusit sa obtin ce scoate aparatul asta nativ.
Pentru cei care au avut modele mai vechi lumix bridge, este clar un pas inainte la calitatea imaginii enorm, chiar daca in scripte nu pare. De ex unui lumix fz45 i-as da nota 7 fata de 10 asta (comparatie strict intre ele).
Sunt incantat efectiv, dragoste la prima vedere! si ma mir cat de putine review-uri extrem pozitive exista pe net … majoritatea lasandu-se angrenati in controversa lipsei formatului RAW sau uitandu-se la cei 12 mpx versus 14-16 de cacao din alte bridge-uri 😉