Panasonic pune accent pe tehnologia 4K, mai mult ca oricand. Dupa ce a prezentat, la inceputul verii, functia 4K Photo pe aparatele din gama mirrorless (Panasonic G7), a integrat rapid tehnologiile noi si pe aparatele din gama bridge. Asa a aparut noul Panasonic FZ300, un super-zoom cu obiectiv Leica cu luminozitate f/2.8 pe intreaga plaja focala, capabil sa inregistreze atat fotografii JPEG cat si RAW dar mai ales filme la rezolutie 4K, beneficiand din plin de cel mai nou procesor de imagine si cele mai noi tehnologii de filmare.
M-a insotit in ultimele zile intr-o tura foto prin zona Rucar-Bran-Brasov si, chiar daca vremea nu a tinut in totalitate cu mine, m-am intros cu cateva concluzii importante despre cel care s-a dovedit a fi cel mai versatil aparat foto bridge pe care l-am testat pana acum. Aflam impreuna, acum, cum se descurca!
Panasonic FZ300
Cuprins:
1. Specificatii tehnice pe scurt
Iata care sunt, pe scrut, specificatiile tehnice ale lui Panasonic Lumix FZ300:
- Aparat foto bridge super-zoom
- Obiectiv Leica f/2.8-4 cu focala echivalenta 25-600mm (24x)
- Senzor LIVE MOS (BSI-CMOS) 1/2.3” cu rezolutie efectiva 12 megapixeli
- Procesor de imagine Venus Engine
- Sistem de stabilizare Panasonic HYBRID O.I.S.+ pe 5 axe
- Inregistrare foto JPEG si RAW
- Inregistrare video 4K AVCHD / MPEG4 3840 x 2160 (30p, 24p), 1920 x 1080 (60p, 60i, 30p, 24p), microfon stereo integrat
- ISO 100 – 6400
- Timp de expunere 60s – 1/16.000s
- Fotografiere in rafala cu pana la 12fps
- Sistem de focalizare Panasonic DFD, 49 de zone de focus care acopera intreg cadrul
- Mod macro de la 1cm
- Functii Panorama, HDR
- Moduri de fotografiere: Auto / iAuto / P / A / S / M si scene presetate
- 22 de filtre si efecte speciale
- Ecran LCD rabatabil de 3 inch si 1 milion de pixeli rezolutie
- Vizor electronic cu factor de marire 0.7× si 1,4Mpx rezolutie
- Blitz tip popup integrat (raza de actiune 8,8m la ISO 100) si patina pentru blitz extern sau accesorii (lampa de filmare, microfon extern etc)
- Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC
- Conectivitate Wi-Fi integrata
- Corp rezistent la stropi de apa, praf si alte intemperii
- Acumulator Li-Ion cu autonomie aprox. 380 cadre
- Dimensiuni 132 x 92 x 117 mm
2. Constructie si utilizare
Panasonic FZ300 este construit in jurul unui senzor BSI-CMOS de 12 megapixeli (acelasi pe care l-am intalnit si in modelul precedent) si integreaza cel mai nou procesor de imagine Venus Engine al celor de la Panasonic.
Carcasa aparatului seamana destul de mult cu cea a modelului precedent, dar acum a fost etanseizata si rezista cu brio la stropi de apa si intemperii. Nu, nu este un aparat foto subacvatic, dar pentru ca de multe ori “cele mai bune fotografii se fac pe vreme rea”, Panasonic FZ300 va trece cu brio si testul ploilor sau ninsorilor abundente. Daca tot e un aparat foto brdige cu zoom generos, potrivit pentru calatorii si vacante, e bine sa reziste in orice conditii, nu? Si, iata ca l-am si testat asa, in weekendul ce tocmai a trecut, cand vremea nu a tinut deloc cu noi:
La prima vedere, iese in evidenta butonul pentru actionarea zoom-ului, aflat in stanga obiectivului, dar si rotita speciala pentru focalizare, pe care am intalnit-o excusiv la FZ300: puteti ajusta focusul manual (daca e cazul), prin simpla actionare a unei rotite cu cursa precisa, aflata la indemana, pe obiectiv. La fel, odata ce v-ati obisnuit cu actionarea zoom-ului cu ajutorul sliderului special, nu veti mai dori niciodata sa va intoarceti la modul „clasic” de control al distantei focale, cu ajutorul sliderului aflat in jurul butonului declansator (da, Panasonic FZ300 ofera ambele moduri de actionare a zoom-ului).
E bine sa mentionam aici si functia Peaking Focus, pe care am intalnit-o iarasi, prima data, in meniul lui FZ300, functie avansat pe care cei care intentioneaza sa focalizeze manual o vor aprecia cu siguranta.
Pe carcasa gasiti butoane dedicate pentru principalele functii, asa cum ii sta bine unui aparat foto avansat. Exista modurile P/A/S/M dar si un mod iAuto care optimizeaza fotografierea pentru cei fara cunostiinte avansate, dar la fel de usor puteti accesa si meniul cu filtre si efecte speciale (despre care vom vorbi putin mai jos), meniul cu cele 22 de scene presetate, functia video 4K/Full HD sau functia pentru inregistrarea imaginilor panoramice.
Important sa mentionam si conectivitatea: FZ300 are un conector pentru microfon extern, patina pentru blitz / lampa LED pentru filmare, o iesire HDMI, una USB si un conector pentru declansator pe fir (telecomanda).
Acumulatorul este standard, tip LI-ION DMW-BLC12 de 1200mAh si se incarca in incarcatorul pentru 220V care insoteste aparatul, in cutie. Cu un singur acumulator puteti face peste 500 de cadre, asa cum am avut surpriza sa constant chiar eu, in testul din weekendul ce tocmai s-a incheiat. Tot aici se regaseste si slotul pentru carduri de tip SD/SDHX/SDHC.
Ce inseamna ZOOM 24X (25-600mm) ? Iata:
De la wide (25mm) la tele (600mm), de sus de pe Tampa, la Brasov:
Si, asa se extinde obiectivul la actionarea zoom-ului:
Alte caracteristici cu care se lauda noul Panasonic FZ300:
- Mod macro de la 1cm (vezi mai jos)
- 22 de filtre si efecte speciale
- Functie Panorama si HDR direct din aparat
- Mod de declansare silentios (inclusiv cu obturator electronic)
- Afisarea orizontului virtual pe ecran (“bula de nivel” virtuala)
- Expuneri multiple
- Functii avansate P/A/S/M si bracketing (de expunere si de temperatura de culoare)
- Obturator mecanic si / sau electronic (ales din meniu), cu timp minim de expunere 1/16.000
- Iesire HDMI cu Live View activ
Toate imaginile cu Panasonic FZ300:
3. Meniul si functionalitatile speciale
Meniul lui Panasonic FZ300 este cel mai stufos pe care l-am intalnit pana acum pe un aparat foto din aceasta categorie. Experienta producatorului in realizarea de aparate foto hi-end isi spune cuvantul: FZ300 include multe din functiile avansate pe care le-am intalnit la aparatele foto mirrorless Panasonic.
Totusi, meniul este structurat intr-un mod specific Panasonic, ceea ce inseamna ca, pentru multi dintre noi, o scurta perioada de acomodare cu meniul „stufos” este mai mult decat necesara. Totusi, odata trecut acest pas, veti fi placut surprinsi de multitudinea de functii avansate si optiuni de personalizare disponibile aici.
Iata cateva din functionalitatile avansate pe care le regasim in meniu:
- Personalizarea functiilor (aproape) fiecarui buton:
- HDR multi-cadru, direct din aparat
- Inregistrare inclusiv in format RAW (sau RAW+JPEG simultan)
- Conversie RAW direct din meniu (cu ajustarea parametrilor principali de expunere, culoare etc)
- Fotografiere panorame interactive (multi-cadru)
- Functii time-lapse
- Functia 4K Photo
- Functie Peaking-Focus pentru asistarea focalizarii manuale
- Functie pentru inregistrarea fotografiilor cu expunere multipla (surapunere de cadre)
- Functie pentru inregistrarea automata a animatiilor tip Stop-Motion
- Customizarea pragului Auto-ISO si WB-Shift (foto jos)
- Customizarea sistemului Autofocus, astfel incat sa utilizeze in mod ‘inteligent’ cele 49 de puncte de focus
- Afisarea orizontului virtual (bula de nivel, pe ecran, pentru a preveni fotografierea unor orizonturi inclinate)
- Mod iDynamic, pentru imagini cu tonuri mai echilibrate (in zonele cu contrast puternic)
- Mod iHandheld Night Shot, pentru imagini de noapte fara trepied
- Editarea curbei Highlights and Shadows (similar cu Photoshop)
- Alegerea tipului de obturator: mecanic sau electronic (pentru fotografiere complet silentioasa). Timp minim de expunere 1/16.000!
- Afisarea fotografiilor sub forma unui calendar interactiv
Toate imaginile cu meniul lui Panasonic FZ300:
4. Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Ce imi place cel mai mult la Panasonic FZ300 este versatilitatea sa: de la obiectivul cu zoom 24x, la procesorul de imagine Venus Engine de ultima generatie si senzorul capabil, FZ300 este un aparat foto bridge care ii poate multumi chiar si pe cei pretentiosi. Fotografiaza atat JPEG cat si RAW, ofera o multime de setari si posibilitate de personalizare, iar imaginile sunt clare, curate cu culori redate corect in orice conditii.
Calitatea imaginilor este foarte buna, peste medie, daca este sa ne gandim ca integreaza un senzor destuld e mic ca si dimensiuni (dar similar celorlalte aparate din aceasta clasa). Iat asta se vede si in fotografii: culorile sunt vii, vibrante, contrastul este bun, iar imaginile sunt clare, sharp, indiferent de focala utilizata (de la 25 la 600mm, inclusiv!).
Chiar daca, asa cum spuneam si in introducere, vremea nu a tinut prea tare cu mine in ultimele zile, am reusit sa surprind cateva cadre care sa arate calitatea imaginilor inregistrate de FZ300.
La capitolul noutati intra si sistemul de focus imbunatatit, pe care Panasonic l-a preluat de la cel mai nou aparat foto din gama mirrorless – Panasonic GX8 – si l-a integrat in acest bridge. Astfel functia de focus automat asigura clarul intr-un timp record (pentru un aparat din aceasta clasa) – doar 0,09 secunde!
Este bine sa notam si performantele noului FZ300 la capitolul fotografiere in rafala: se lauda cu un maxim de 12 cadre pe secunda cu focus fix si pana la 10 cadre pe secunda cu functia focus tracking activa in timpul inregistrarii rafalei. O performanta demna de aparatele din clasa superioara!
„Wildlife” cu Panasonic FZ300? Da!
Cum puteam sa testez cat mai bine zoom-ul, rapiditatea in utilizare si sistemul de focus performant al lui Panasonic FZ300, daca nu intr-o scurta sesiune „wildlife”, in rezervatia de ursi de la Zarnesti? Iata: poti face fotografii wildlife si acest aparat foto bridge, gratie obiectivului cu zoom puternic si a sistemului AF rapid si precis.
Sistemul de stabilizare Panasonic HYBRID O.I.S.+ pe 5 axe
Sistemul de stabilizare Panasonic Hybrid O.I.S.+ actioneaza pe 5 axe, fiind de departe cel mai eficient pe care l-am testat pana acum pe un aparat foto bridge. Un sistem de stabilizare performant este vital pe un astfel de aparat, deoarece la capatul tele al focalei (la zoom maxim, 600mm dar si mai putin) fara o compensare eficienta a vibratiilor este aproape imposibil sa fotografiati din mana, fara a fixa aparatul pe un trepied. Insa, sistemul de stabilizare optic incorporat in noul FZ300 reuseste sa compenseze eficient vibratiile, asigurandu-va imagini clare, „nemiscate”, indiferent de focala, chiar si noaptea sau in lumina slaba.
Sistemul de stabilizare este activ si in timpul filmarii, dar aici aparatul are tendinta de a „compensa” inclusiv miscarea voluntara a aparatului pentru a filma (panning stanga-dreapta, de exemplu), ceea ce implica o mai mare atentie atunci cand vreti sa filmati subiecte aflate in miscare laterala fata de aparat.
Cum se descurca noaptea?
Din pacate, senzorul de dimensiuni reduse ale lui FZ300 isi arata limitarile in lumina slaba, noaptea, acolo unde dorim sa fotografiem la valori ISO ridicate.
Obiectivul luminos si sistemul performant de stabilizare optica a imaginii permit fotografierea cu timpi de expunere rezonabili si valori ISO cat mai reduse, dar daca trecem de ISO 800, ca in imaginile de mai jos (1600 si 3200 – valori destul de mari pentru utilizare zilnica, ce-i drept!), reusim sa observam un nivel accentuat al zgomotului de imagine. De fapt, la acest capitol pierde „puncte” din nota finala noul FZ300, comportamentul senzorului la valori ISO foarte mari fiind singura „bila neagra” (ce-i drept, justificata – tehnologia nu poate face minuni , cand vorbim de un senzor atat de compact).
5. Functia 4K Photo si filmarea 4K
Panasonic FZ300 si microfonul profesional RODE conectat in mufa pentru microfon extern a aparatului
Cu siguranta cea mai interesanta functie a noului FZ300 si cea care il deosebeste de absolut toate aparatele foto bridge de pe piata, este functia 4K Photo.
In premiera pe un aparat foto bridge, Panasonic FZ300 include tehnologia de filmare 4K si functia 4K Photo, care permite fotografierea continua, la rezolutie 4K si alegerea celui mai reusit cadru dintre cele inregistrate. Asa cu spuneam si atunci cand am luat contact prima data cu aceasta functie – in mai cand am avut ocazia sa testez mirrorlessul G7 – Panasonic pune foarte mult accentul pe 4K anul acesta, iar aceasta functie va asigura ca nu mai ratati nici un moment important atunci cand fotografiati.
Cum am testat? Am cautat ceva „actiune” si cum, in aceasta perioada a anului, nu se desfasoara nimic interesant, am gasit niste pescarusi „fotogenici” in parcul IOR din capitala si am testat, cu ajutorul lor, bineinteles, functia 4K Photo.
Activand functia 4K Photo din meniu, am inregistrat continuu urmatorul set de cadre:
Din care am extras doua imagini (care mi s-au parut mie cele mai reusite), selectandu-le direct din meniul aparatului si savandu-le ca JPEG pe cardul de memorie:
Aparatul va ajuta sa surprindeti astfel orice moment inregistrand cadre la rezolutia 4K (cu 24fps) cu o secunda inainte sa declansati si doua secunde dupa. Practic este realizat un film 4K de cateva secunde din care puteti extrage oricate cadre, alegandu-le pe cele mai reusite. E modul Panasonic de a spune “acum chiar nu veti mai rata nici un moment si veti avea imagini la rezolutie 4K – 8Mpx – suficienta pentru uz general”. In plus, in meniul lui FZ300 este disponibila si functia de filmare Hi-Speed Video, ce inregistreaza secvente cu pana la 240fps!
Ce se intampla de fapt in timpul inregistrarii cu functia 4K Photo? Practic, aparatul inregistreaza in rafala, cu 12 cadre pe secunda, un set de imagini la rezolutie 4K, din care ulterior, softul camerei va da posibilitatea sa salvati ca si imagini statice, JPEG, cele mai reusite cadre din acest video de cateva secunde.
Si inca o imagine, posibila tot datorita functiei 4K Photo
Functia de filmare include o serie de setari extinse (cum ar fi filmarea in mod Manual, cu expunerea setata de utilizator) iar conectorul pentru microfon extern va ajuta sa inregistrati de fiecare data sunetul la o calitate optima, semn ca noul FZ300 este potrivit si pentru aplicatii avansate si filmari la calitate profesionala.
Filmare Full HD 30p:
Filmare 4K:
6. Fotografii panoramice, Macro si filtrele si efectele speciale
Fotografii panoramice
Modul pentru inregistrarea fotografiilor panoramice se regaseste la indemana, pe rotita de selectie a functiilor, aflata in partea de sus a aparatului, langa declansator. Aparatul inregistreaza maimulte cadre pe care le „compune” intr-o singura imagine „panoramica”, ajutandu-va sa obtineti cadre spectaculoase in cateva secunde. Si face asta automat, fara sa fiti nevoiti sa utilizati un trepied sau alte accesorii dedicate fotografiei panoramice.
Macro de la 2cm
Obiectivul Leica permite apropierea pana la 2cm de subiect, in modul Macro (close-up). Iata cateva exemple:
Filtre si efecte speciale
Nu mai putin de 22 filtre „Art” sunt disponibile in meniul aparatului.
Preferatele mele: Expressive (ce ofera culori saturate), Dynamic Monochrome (pentru cadre alb-negru cu contrast ridicat), Impressive Art (un fel de HDR, foarte bun la peisaje cu nori sau conditii meteo dramatice), Toy Effect / Toy Pop (imagini cu efect de „aparat de jucarie”, supra-saturate si cu vignetare puternica), Miniature Effect (efectul de „diorama”, atat de potrivit atunci cand fotografiati dintr-un punct de statie mai inalt), Sunshine (simuleaza prezenta soarelui in cadru) si Star Filter, care adauga in fotografiile de noapte celebrele „stelute”.
Expressive (ce ofera culori saturate)
Sunsine (simuleaza prezenta soarelui in cadru)
Dynamic Monochrome (pentru cadre alb-negru cu contrast ridicat)
Impressive Art (un fel de HDR, foarte bun la peisaje cu nori sau conditii meteo dramatice)
Toy Effect / Toy Pop (imagini cu efect de „aparat de jucarie”, supra-saturate si cu vignetare puternica)
Miniature Effect (efectul de „diorama”, atat de potrivit atunci cand fotografiati dintr-un punct de statie mai inalt)
Star Filter (adauga in fotografiile de noapte celebrele „stelute”)
Modul pentru fotografii culinare (Food)
Pentru ca sunt la moda, FZ300 are o functie speciala si pentru fotografiile culinare, optimizand automat imaginile pentru rezultate bune:
Functia „Selfie” (cu ecranul LCD rabatabil intors)
E simplu sa faci si auto-portrete cu FZ300, intorcand ecranul LCD rabatabil:
Si, rezultatul:
7. Autonomie, Wi-Fi, conectivitate si stocare
La capitolul conectivitate, noul Panasonic FZ300 se aliniaza standardelor actuale si integreaza un modul Wireless care permite transferul rapit al fotografiilor si al filmelor inregistrate pe un smartphone sau pe o tableta compatibila cu iOS sau Android, gratie unei aplicatii gratuite pe care producatorul o pune la dispozitia utilizatorilor in Google Play si Apple Store. In plus, are conector pentru microfon extern, iesire HDMI si patina pentru blitz, ceea ce il transforma intr-unul din cele mai bine „dotate” aparate foto din aceasta categorie.
- Autonomie: Panasonic Lumix FZ300 este alimentat de la un acumulator tip LI-ION DMW-BLC12 de 1200mAh si se incarca in incarcatorul pentru 220V care insoteste aparatul, in cutie. Cu un singur acumulator puteti face peste 500 de cadre, asa cum am avut surpriza sa constant chiar eu, in testul din weekendul ce tocmai s-a incheiat!
- Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal), RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima 4K AVCHD / MPEG4 (comp. H.264) 3840 x 2160 (30p, 24p), 1920 x 1080 (60p, 60i, 30p, 24p) cu sunet Stereo.
- Convertor RAW integrat: Lumix FZ300 are si un convertor RAW integrat, dispponibil in meniu (si care permite ajustarea imaginilor si apoi salvarea lor, editate, direct pe card).
- Conectivitate: Panasonic FZ300 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru microfon extern.
- Wirelesss: Panasonic FZ permite transferul fotografiilor prin Wi-Fi pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS (gratie unei aplicatii disponibile gratuit in Google Play / Apple Store).
- Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
- Greutate si dimensiuni: Panasonic FZ300 cantareste 430 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 124 x 98 x 76 mm (fara obiectivul de kit).
8. Ce se gaseste in cutie?
In cutia lui Panasonic FZ300, alaturi de aparat, se gasesc:
- Manualul de utilizare (inclusiv in limba Romana)
- Cureaua de umar
- Acumulatorul si incarcatorul (cu fir, incarcare externa, de la 220V)
- CD-ul cu software pentru vizualizarea fotografiilor
- Capacul obiectivului si parasolarul (tip „lalea” – vezi foto sus cu el montat)
- Certificatul de garantie (2 ani)
- Cablu USB
9. Pret si disponibilitate in Romania
Panasonic FZ300 se gaseste deja in magazinele din Romania, un pret aproximativ de 2.699 lei. Click aici pentru pretul actualizat.
10. Concluzii
Fara indoiala, noul Panasonic Lumix FZ300 reprezinta o surpriza placuta. Este, din punctul meu de vedere, cel mai bine „dotat” aparat foto bridge actual. Posibilitatea de a inregistra atat fotografii in format JPEG cat si RAW, dar si ‘siguranta’ data de functia 4K Photo, care va permite sa fotografiati fara a mai rata nici un cadru, reprezinta motive suficiente pentru a vi-l recomanda. Totusi, Panasonic FZ300 nu inseamna doar atat: cu functii care ii vor multumi chiar si pe fotografii avansati (preluate, in mare parte, de la gama mirroless a producatorului nipon), un obiectiv luminos cu lentile Leica (cu diafragma maxima f/2.8 chiar si la 600mm), vizor electronic mare si butoane dedicate pentru majoritatea functiilor, toate integrate intr-un body solid, rezistent la apa si intemperii – Panasonic FZ300 are toate atuurile pentru a fi pe placul celor pretentiosi. Si cei care vor sa fotografieze simplu si usor vor gasi in FZ300 un partener de nadejde: functia iAuto optimizeaza setarile automat, producand rezultate bune de fiecare data (da, am testat si asta). Over-all, un aparat versatil, cu zoom generos si un „pachet” bogat de functii, filtre si efecte. Un aparat excelent pentru calatorii, vacante, drumetii, dar si pentru cei care vor sa filmeze la caitate maxima: 4K nu mai este doar pe camerele profesionale. Panasonic FZ300 ne dovedeste ca filmarea 4K este la indemana oricui.
Nota Clubul Foto: 9/10 *
* Nota este valabila in categoria din care face parte: aparate foto tip bridge.
Bile albe:
- Calitatea buna a imaginilor, zoom versatil, obiectiv Leica luminos (f/2.8 constant)
- Filmare 4K (4K Photo) si Full HD 30fps cu sunet stereo
- Mod „Auto” versatil
- Constructie solida, etanseizat impotriva apei si a prafului
- Ecran mare, rabatabil, multi-touch
- Fotografiere in rafala cu 12fps
- Focalizare rapida si precisa (49 de puncte de focus), inclusiv cu functie Focus Tracking
- Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
- Patina pentru blitz, conector pentru microfon extern
- Multe functii customizabile si 4 butoane cu functie programabila
- Obturator mecanic sau electronic (cu timp minim de expunere 1/16.000)
- Macro de la 2cm
- Inregistrare inclusiv in format RAW (sau RAW+JPEG simultan) si convertor RAW integrat in meniu
- Inregistrare imagini HDR, time-lapse, foto panoramice, expuneri multiple, stop-motion animation etc.
- 22 de filtre si efecte speciale
- Blitz integrat, patina pentru blitz extern (flash sync: 1st / 2nd Slow Sync Courtain)
- Control precis al zoom-ului si al focalizarii (inclusiv functie Peaking Focus), cu ajutorul butoanelor dedicate aflate in stanga obiectivului
- Vizor electronic mare, cu rezolutie buna
- Intarziere la declansare insesizabila
- Stabilizare de imagine pe 4 axe, foarte eficienta
Bile negre:
- La valori ISO ridicate (peste ISO 800), limitarile senzorului de dimensiuni reduse devin vizibile
- Meniul necesita o perioada de acomodare (pentru a gasi mai usor functiile cautate)
Toate imaginile cu Panasonic FZ300 selectate pentru acest test:
Eu oricum nu ma vad fotografiind decat cu Panasonic.M-am obisnuit cu acest aparat si-l iubesc.Cea mai mare parte din fotografiile cu Brasovul le am si eu facute cu Panasonic DMC-ZS3 si arata foarte bine.Sunt tentata de noul aparat.
Felicitari pentru review!
Am remarcat totusi,o inadvertenta:la functia „4K Photo”,se spune intr-un loc ca e vorba de 24 cadre/sec,iar imediat dupa,apare valoarea de „12 cadre/sec”.Banuiesc ca una din afirmatii e eronata.
Inca o remarca:era foarte util sa putem vedea fotografiile la rezolutia maxima.Oricum,e clar ca vorbim despre un aparat pe care multi si-ar dori sa-l aiba…Din pacate,pentru unii,pretul e o bariera greu de trecut.
Este corect: inregistrarea 4K se face la 24fps, iar fotografierea in rafala la rezolutia maxima (aprox. 12Mpx) se face la maxim 12fps.
Citez din review:
„Ce se intampla de fapt in timpul inregistrarii cu functia 4K Photo? Practic, aparatul inregistreaza in rafala, cu 12 cadre pe secunda, un set de imagini la rezolutie 4K, din care ulterior, softul camerei va da posibilitatea sa salvati ca si imagini statice, JPEG, cele mai reusite cadre din acest video de cateva secunde.”
Textul se refera clar la functia 4K Photo,deci,rezolutie de 4K…si 12fps.Aici n-am inteles.
Ma tenteaza acest aparat,am siguranta vechiului fz 7,care stabilizeaza bine si da pana la un punct claritate buna imaginilor…,un Fz 300 din cate vad, bun si la partea video,chiar inclin mult balanta pentru aceasta oferta (eram tentat de un dslr-nikon d3200 dar cand ma gandesc ca la fiecare categorie imi trebuie cate un obiectiv imi piere chefu ),multumesc asadar Panasonic…!
Imi cer scuze,dar sunt cam in ceata.Am citit in acest reviw:
„Greutate si dimensiuni: Panasonic FZ300 cantareste 430 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 124 x 98 x 76 mm (fara obiectivul de kit).”
Nu inteleg…la acest aparat se poate scoate/schimba obiectivul? Asa reiese din text,ca e mai usor si mai mic „fara obiectivul kit”!
Alta contradictie,la concluzii: „macro=2 cm”…dar in specificatii scrie de 1 cm.
Pe site-ul „cameradecision” scrie la specificatii ca nu are „image stabilization”…!!?? si alte chestii eronate,si la alte camere…in cine sa mai avem incredere…
Da, este intr-adevar o scapare in lista, FZ300 este un bridge, deci NU i se detaseaza obiectivul. Referitor la stabilizarea de imagine, aceasta exista, cum sa nu. Nici un aparat foto bridge actual nu vine fara. Iar la FZ300 chiar functioneaza excelent, in ciuda focalei foarte lungi la capatul tele.