Continuam astazi seria articolelor dedicate aparatelor foto subacvatice si va prezentam noul Panasonic FT5, varful de gama al producatorului nipon in aceasta categorie. L-am avut alaturi de noi timp de doua saptamani intr-o tura foto in Grecia iar acum, la intoarcere, am pregatit testul cu aproape 100 de fotografii surprinde de subacvaticul Panasonic in toata aceasta aventura. Sa vedem cum s-a descurcat!

Panasonic FT5 se gaseste in magazinele de specialitate din Romania la pretul de 1.599 lei.

Panasonic FT5

Panasonic FT5
Panasonic FT5

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS 1/2.3 inch BSI
  • 16 megapixeli
  • Zoom optic 4,8x (echivalent 28 – 128mm)
  • ISO 100-3200
  • Timp de expunere: 4 – 1/1,300 sec
  • Moduri de expunere: Auto / Program (P) / Scene presetate (inclusiv panorama si HDR)
  • Filmare Full HD cu sunet mono (AVCHD, 1920 x 1080, 30fps)
  • Blitz integrat si lampa LED (pentru filmare, sub apa)
  • Ecran LCD 3.0 inch, 460k pixeli
  • GPS integrat
  • Wi-Fi si NFC
  • Fotografiere in rafala cu pana la 10 fps
  • Mod Panoramic, Scene presetate, Filtre „Art”
  • Rezistenta sub apa pana la 12m
  • Rezistenta la inghet, praf, socuri (de la 2m, max. 100kg forta)
  • Autonomie 370 de cadre (CIPA)

Constructie si utilizare

Noul varf de gama in categoria aparatelor foto compacte subacvatice de la Panasonic, modelul FT5 se evidentiaza prin senzorul CMOS de 17 megapixeli (16.1 efectivi), obiectivul luminos (pentru un astfel de compact) cu f/3.3 si zoom optic 4.6x dar si prin rezistenta pana la adancimi de 12m sau lovituri de la 2m. Pentru fotografii care vor sa surprinda aventura in cele mai dure conditii, Panasonic FT5 poate fi utilizata cu succes chiar si la temperaturi de -10 grade Celsius. In teorie lucrurile stau bine, dar – in practica – carcasa din aluminiu se zgarie destul de usor, o bila neagra pentru cei care spera la un aparat ultra-rezistent, din toate punctele de vedere.

Panasonic FT5 este construita in jurul unui senzor CMOS BSI de 16.1 megapixeli efectivi (dimensiune senzor: 1/2.33 inch), poate utiliza valori ISO in intervalul 100-3200, filmeaza Full HD cu zoom optic si sunet stereo si poate surprinde inclusiv imagini 3D care pot fi vizualizate pe un Smart TV compatibil de la Panasonic. Blitzul incorporat are o raza de actiune de pana la 5.6m si poate fi utilizat chiar si sub apa, iar pentru filmare camera dispune de un LED care permite iluminarea scenei sub apa.

Panasonic FT5
Panasonic FT5

Din punct de vedere al modului de utilizare, Panasonic FT5 se incadreaza in stilul companiei, cu acelasi meniu cu care ne-am obisnuit de la FT3 si cu functii asemanatoare. Modul de fotografiere Auto isi face treaba bine, iar cei mai avansati pot experimenta cu modul Program (P) care permite, printre altele, setarea valorii ISO si a balansului de alb personalizat. Punctul de focus poate fi si el selectat manual si cam aici se opresc posibilitatile de setare ale camerei. Din pacate nu se poate fotografia in modul Av (Prioritate de Diafragma) sau Tv (Prioritate de timp). Cei avansati pot totusi incerca modul Manual, ce permite setarea timpului de expunere si al diafragmei de catre utilizator. Totusi, Panasonic FT5 se descurca bine in modurile automate si veti fotografia cu precadere utilizand scenele presetate, mai ales atunci cand veti surprinde imagini subacvatice, deoarece astfel aparatul va regla automat contrastul si temperatura de culoare (balansul de alb) pentru imagini cu un colorit cat mai natural in apa.

WiFi si NFC

Camera dispune de un buton dedicat pentru pornirea si configurarea conexiunii WiFi (Wireless), buton care poate fi accesat foarte usor si rapid de pe spatele aparatului. Panasonic FT5 dispune de o conexiune wireless care, impreuna cu modulul NFC permite conectarea la smartphone/tableta in doar cateva secunde, automat (cu un dispozitiv compatibil NFC, bineinteles). In Google Play / Apple Store veti descoperi aplicatia Panasonic Image App care permite transferul fotografiilor de pe camera pe dispozitivul mobil si fotografierea de la distanta, vizualizand in timp real imaginea surprinsa de aparat direct pe ecranul mobilului. Aceasta combinatie de functii, impreuna cu aplicatia ImageApp este unica in categoria aparatelor foto subacvatice si reprezinta o mare bila alba pentru Panasonic FT5, mai ales ca diferenta de pret dintre acesta si modelele fara Wifi si NFC nu este sesizabila. Conexiunea WiFi poate fi configurata si pentru reteaua locala de acasa sau de la hotel, camera utilizand accesul la internet pentru a descarca baza de date cu puncte de interes pentru modulul GPS si pentru alte actualizari de software. Totusi, conectarea este mai dificila, deoarece in lipsa unui ecran sensibil la atingere introducerea datelor despre reteaua wireless (SSID, parola etc) este mai anevoioasa.

GPS integrat

Ca orice companion de calatorie care se respecta, Panasonic FT5 include un receptor GPS integrat.Acesta permite localizarea aparatului si afisarea pe ecran a locatiei. Camera are inregistrate aproape 1 milion de puncte de interes de pe harta globala si salveaza in datele EXIF ale fotografiilor atat denumirea zonei (orasul, statiunea, punctul de interes din apropiere etc) dar si coordonatele GPS exacte. Astfel veti putea vizualiza cu exactitate, pe harta Google, locul in care ati surprins fiecare fotografie. Modulul GPS functioneaza si in apa, iar in Zakynthos a recunoscut inclusiv denumirea plajei pe care ne aflam. In plus, ecranul dedicat afisaza pe langa locatia exacta si date privind presiunea atmosferica, altitudinea si directia (compas), caracteristici cu care alte camere din aceasta clasa nu se pot lauda. Singurul downside al utilizarii GPS-ului este scaderea autonomiei acumulatorului. Cu modulul GPS activ permanent autonomia scade la jumatate.

Ecranul functiei GPS la Panasonic FT5
Ecranul functiei GPS la Panasonic FT5

Fotografii subacvatice

Cateva imagini inregistrate in apa, la adancimi de pana la 5m.

Cand fotografiati in apa, atentie insa la modul de fotografiere selectat, deoarece daca veti realiza fotografii in afara apei cu aparatul setat pe modul Underwater imaginile vor avea o tenta magenta si vor fi eronat expuse… Cand terminati de fotografiat sub apa nu uitati sa il comutati in modul Auto sau intr-una din scenele presetate pentru exterior!

Crop 100% sub apa:

La ISO 400, mod Underwater activ.

Video Full HD

Panasonic FT5 poate sa inregistreze si scurte clipuri Full HD 1080 50p, atat in apa cat si in afara ei. La acest capitol se descurca cel mai bine dintre toate aparatele foto subacvatice testate pana acum, fiind clar un castigator. Ca de obicei, atentie la stabilizarea camerei in apa si nu filmati la valoarea maxima a zoom-ului deoarece este aproape imposibil sa stabilizati camera suficient de bine pentru a preintampina miscarile datorate curentilor marini sau valurilor….

Cateva secvente video inregistrate cu FT5:

In afara apei:

Si cu functia macro:

Imagini panoramice

Panasonic FT5 se lauda cu o functie dedicata pentru inregistrarea cadrelor panoramice. Prin miscarea aparatului pe orizontala, de la stanga la dreapta, aparatul inregistreaza automat cadrele ce vor compune imaginea panoramica. Este un mod simplu si complet automat de a surprinde imagini panoramice fara a apela la prelucrarea pe laptop/pc pentru alaturarea si compunerea cadrelor. Imaginile sunt clare, cu o suprapunere a cadrelor corecta, desi claritatea (sharpnessul) ar putea fi imbunatatit.

Alte imagini cu Panasonic FT5

Panasonic FT5 ofera imagini bogate in detalii, chiar daca zgomotul de imagine este prezent si vizibil la crop 100% chiar si la ISO 400 (o caracteristica des intalnita la senzorii mici cu multi megapixeli) – vzi crop 100% de mai sus.  Imaginile sunt echilibrate, au contrast bun si culori vii, specifice brandului. Claritatea este buna pe intreaga suprafata a cadrului, chiar si in zonele periferice, semn ca specialistii Panasonic au acordat o atentie sporita opticii integrate in acest aparat (obiectivul are lentile Leica). Chiar si in modul Auto expunerile sunt realizate corect, iar aparatul reuseste sa echilibreze expunerea in asa fel incat nu va veti confrunta aproape deloc cu zone „arse” sau subexpuse, chiar si in conditii dificile de iluminare.

Filtre si efecte speciale:

Scenele presetate ofera acces la peste 20 de setari prestabilite, pentru diverse situatii de fotografiere (rasarit, apus, artificii, copii, fotografii culinare, animale de companie etc) iar filtrele disponibile in meniu permit surprinderea unor imagini cu efecte speciale aplicate, fara a mai apela la prelucrarea in programele de editare foto. Cateva exemple: sepia, miniatura, alb/negru, toy camera (pop color), filtru Star etc.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Fotografiile sunt inregistrate in format JPEG iar filmele sunt AVCHD cu sunet stereo. Aparatul poate fi conectat la un LCD-TV cu ajutorul conectorului HDMI integrat. Autonomia de peste 370 de cadre este asigurata de acumulatorul tip Li-Ion. Din acest punct de vedere va recomandam un acumulator suplimentar, pentru extinderea autonomiei.

Pentru stocarea fotografiilor, Panasonic FT5 dispune de un slot pentru carduri SD/SDHC/SDXC si de o memorie interna de 10MB. Camera cantareste 214 g, are o autonomie a acumulatorului de aproximativ 370 de cadre (CIPA) si urmatoarele dimensiuni: 110 x 67 x 29 mm.

Pret

Panasonic FT5 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.599 lei aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Panasonic FT5 este un aparat compact „de vacanta”, care reuseste sa ofere multe intr-un „pachet” foarte mic. Rezista sub apa pana la 12m, are GPS, Wifi si NFC si reuseste sa treaca cu succes toate testele la care l-am supus. Calitatea optica buna, alaturi de un senzor CMOS decent reprezinta principalele atuuri in fata altor camere similare. Are un raport calitate/pret foarte bun, mai ales datorita dotarilor sale, cu care alte camere la pret similar nu se pot lauda (vorbim aici, desigur, de conectivitatea wireless in special). Se descurca bine atat in apa cat si in afara ei si ar putea fi un aparat de vacanta excelent, gratie modurilor de fotografiere dedicate pentru aproape orice subiect. Este, din toate punctele de vedere, cel mai reusit aparat foto subacvatic pe care l-am testat pana acum.

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • Calitate buna a imaginilor (pana la ISO 800 inclusiv)
  • Focalizare rapida
  • Culori vii
  • Mod „Auto” versatil
  • WiFi si NFC
  • GPS integrat
  • Compatibilitate cu aplicatia Panasonic ImageApp pentru Smartphone/Tableta
  • Filmare Full HD cu zoom (chiar si sub apa)
  • Ecranul ofera o vizibilitate buna, chiar si in apa
  • Fotografii panoramice, filtre si efecte speciale
  • Zoom versatil
  • Blitz si lampa LED pentru filmari subacvatice

Bile negre:

  • Zgomot de imagine accentuat la valori ISO ridicate
  • Autonomie redusa cu functia GPS pornita
  • O usoara reducere a contrastului la capatul tele al focalei
  • Carcasa din aluminiu se zgarie usor

Alte imagini cu Panasonic FT5

1 COMENTARIU

Comments are closed.