Se poate spune ca tocmai am revenit din vacanta, alaturi de „partenerul” meu pe perioada sejurului Panasonic FT3. Dupa cateva incercari mai putin reusite de a realiza fotografii subacvatice in anii trecuti, am vrut ca anul acesta sa incerc ceva special conceput pentru acest lucru, si anume un aparat foto digital pentru fotografia subacvatica.
Panasonic FT3 este cel mai nou model din seria camerelor compacte rezistente la apa din catalogul producatorului japonez, un model interesant nu numai datorita rezistentei sale cat si din punct de vedere al dotarilor: senzor de 12 mega pixeli, receptor GPS, altimetru si barometru integrat cat si un mod video Full-HD! Daca specificatiile arata asa bine, am vrut sa vad si cum se comporta FT3-ul in conditiile pentru care a fost proiectat: sporturi acvatice, vacante, calatorii si alte aventuri. Asadar, FT3 m-a insotit pana in Kusadasi, fiind aparatul cu care am facut toate pozele din vacanta. Sa vedem care sunt concluziile!
Panasonic FT3 este disponibil de cateva zile in stocurile magazinelor din Romania, la un pret de 1799 Ron. Vezi detalii aici.
Prima impresie
Primul contact cu Panasonic FT3 a fost momentul cand am realizat ca tineam in mana un aparat mai deosebit decat restul compactelor testate pana atunci. Ambalat intr-o cutie neagra, cu un design sobru si profesional ma astepta un aparat de culoare… rosie! 🙂 Ok, m-am gandit ca e o culoare foarte vizibila, vesela, special conceputa pentru momentele distractive din vacanta si, mai ales, usor de gasit daca il scapi din mana in piscina! Acesta a fost, ca sa spun asa si primul „test” real la care l-am supus. Ajuns la hotel in Kusadasi, Panasonic FT3 a facut prima sa „baie” in piscina. Mai cu emotii, mai reticent datorita senzatiei neplacute pe care o ai atunci cand introduci pentru prima data un aparat electronic in apa, dar pana la urma FT3 a trecut cu brio „testul” si a rezistat primei incursiuni subacvatice!
Ce am gasit in cutie? Cablul de alimentare si incarcatorul pentru acumulator, un cablu Audio/Video, manualul de utilizare si un CD cu software, o perie pentru curatat praful si nisipul de pe aparat si, bineinteles, micul Panasonic FT3 rosu.
Constructie
Desi de culoare rosie (dar disponibil si in alte versiunie cromatice) Panasonic FT3 are o carcasa rezistenta, din aluminiu, iar zonele prin care s-ar putea „strecura” apa sunt etanseizate cu garnituri de cauciuc. De exemplu, compartimentul pentru card, baterie si conectorul USB este acoperit cu un capac solid, cu dubla-siguranta impotriva desfacerii accidenctale. Este adevarat, FT3 este mai greu, mai solid si putin mai voluminos decat un aparat foto compact cu performante echivalente (nerezistent la apa) dar acest lucru creeaza o senzatie de siguranta in utilizare. Este placut sa ai in mana un aparat foto pe care sti ca nu prea ai cum sa il strici, orice i-ai face!
Obiectivul este protejat de o sticla special conceputa pentru a fi rezistenta la apa si la lovituri iar zoom-ul optic este intern. Asta inseamna ca obiectivul nu se extinde la pornire sau in timpul utilizarii. Totusi, aceasta lentila frontala este ca un „magnet” pentru amprente, fiind foarte usor de atins cu degetele atunci cand manevram aparatul. Cred ca am sters lentila frontala de 5 ori pe zi… 🙂
Utilizare
Odata scos din cutie, am putut sa inregistrez cu Panasonic FT3 primele fotografii dupa aproximativ o secunda de la apasarea butonului de pornire si asta deoarece sistemul optic intern nu mai are nevoie de timp suplimentar pentru a extinde obiectivul, ca in cazul altor aparate compacte. Aparatul are, practic, trei moduri de utilizare: Auto Inteligent, modul „Normal” si scenele presetate.
Modul „auto inteligent” incearca sa identifice automat cele mai potrivite setari pentru scena ce urmeaza a fi fotografiata, optimizand setarile pentru rezultate cat mai bune. In modul „auto” exista doar cateva setari care pot fi ajustate de catre fotograf, printre acestea fiind si posibilitatea de a opri stabilizarea de imagine (cine ar vrea sa faca asta?) dar si modul pentru fotografiere in rafala, cu 3.7 cadre pe secunda. Am utilizat aparatul in modul „auto” cam in peste 50% din cadrele inregistrate in vacata si pot spune ca s-a descurcat foarte bine. Modul auto isi arata limitarile in fotografia de nopate, acolo unde am gasit mai util modul „Normal”, care permite setarea manuala a sensibilitatii ISO.
Modul de fotografiere „Normal” este, practic, un fel de mod „Program (P)” asa cum este el cunoscut la alte aparate foto. Practic, parametrii fotografiei (timp de expunere, diafragma si ISO) sunt setati automat, dar din meniu pot fi ajustati alti parametrii utili pentru fotograf. De exemplu, in modul „Normal” poate fi setata manual valoarea ISO, balansul de alb, functia AF, calitatea imaginii, rezolutia dar si alti parametrii utili. De exemplu, o functie interesanta mi s-a parut posibilitatea de a seta valoarea maxima a timpului de expunere pe care aparatul o poate utiliza atunci cand evalueaza expunerea. Daca am setat, de exemplu, un timp minim de expunere 1/30, stiu deja ca aparatul nu va face nici o expunere cu un timp mai lung decat atat, deci nu prea am sanse sa imi iasa fotografii „miscate”. In orice caz, am vazut ca in modul „Normal”, aparatul nu alege niciodata un timp de expunere mai lung de 1/4 dintr-o secunda. Nu imi dau seama care este motivul acestei limitari, singura posibilitatea de a face fotografii cu un timp de expunere mai lung fiind alegerea unei scene presetate special conceputa pentru fotgorafia nocturna.
Daca am amintit de scenele presetate, acestea sunt unul din punctele forte ale acestui aparat. Practic, o mare parte din modurile extrem de utile de fotografiat se regasesc in meniul cu scene presetate. Dintre cele 24 de scene presetate, multe dintre ele sunt de fapt moduri de fotografiere, mai mult decat simple setari pentru anumite situatii foto. De exemplu, printre „scenele” presetate exista modul de fotografiere al panoramelor, functia HDR (care combina doua expuneri intr-o singura fotografie cu detalii echilibrate atat in umbre cat si in zonele luminoase), functia ce permite fotografierea nocturna cu timp lung de expunere, modul ISO ridicat (care mareste valoarea sensibilitatii pana la ISO 3200) dar si un mod de fotografiere 3D, care utilizeaza doua cadre dintr-o serie de 5 fotografiate in rafala pentru a compune o imagine 3D, gata pentru a fi vizualizata pe televizoare Panasonic 3D sau echivalente.
Din pacate nu am avut ocazia sa fotografiez altceva mai interesant sub apa, deoarece reciful cu corali al parcului acvatic Adaland destinat Snorkeling-ului era inchis pentru public in aceasta perioada…
Desi functia auto se descurca bine in 80% din cazuri, am gasit utile cateva scene presetate pe care le-am utilizat destul de des. De exemplu, modul HDR creeaza imagini echilibrate, foarte placute in conditii de contrast puternic asa cum am intalnit des vara, atunci cand soarele lumineaza foarte puternic. Mi-a placut faptul ca printr-o simpla apasarea a butonului „Mode” am avut acces direct la modul iAuto, modul Normal dar si la trei scene presetate utilizate mai des: fotografierea subacvatica, modul 3D si modul „Action/Sport”.Desi pana acum l-am prezentat mai mult ca pe un aparat foto subacvatic, Panasonic FT3 rezista si la temperaturi sub zero grade si datorita carcasei rezistente la lovituri si impact poate fi utilizat cu succes si la munte, de catre alpinisti sau schiori, acolo unde modul „Action/Sport” si-ar dovedi utilitatea.
Desi foarte simplu si intuitv de utilizat in modul „Auto”, Panasonic FT3 ofera si o serie de setari pentru fotografii entuziasti, accesibile in meniu. Din pacate nu exista si moduri semi-automate de fotografiere sau un mod complet „manual”, dar avand in vedere ca am fost in concediu, nu le-am prea simtit lipsa! 🙂
Modulul GPS integrat permite salvarea coordonatelor geografice in momentul fotografierii si, mai mult decat atat, barometrul si altimetrul integrat va ofera si informatii despre altitudinea sau adancimea la care fotografiati. Aceste informatii sunt stocate in datele EXIF ale fiecarei fotografii, iar acasa, cu ajutorul calculatorului am reusit sa plasez pe Google Earth fotografiile exact in locurile in care am fost. Pentru cei pasionati de vaventuri, busola integrata va poate ajuta si la orientarea in spatiu! 🙂
Obiectivul cu zoom optic 4.6x ofera o distanta focala minima de 28mm si are un unghi de cuprindere suficient de mare pentru majoritatea situatiilor fotografice. Personal as fi preferat ca zoom-ul optic sa fie de 7x, pentru a fi mai util ca aparat „all-araound” de vacanta, dar avand in vedere ca in gama aparatelor compacte 4.6x este considerat un zoom mare, trebuie sa il acceptam asa cum este.
Un singur aspect ce tine de utilizare l-am gasit destul de enervant: lentila frontala ce acopera obiectivul are tendinta de a se aburi destul de usor. Mai ales atunci cand am incercat sa fotografiez cu el in mare, „printre” valuri, aburirea lentilelor facea ca aparatul sa devina inutilizabil o perioada de timp, pana cand temperatura din interiorul camerei se echilibra si efectul de aburire disparea. Diferentele de temperatura dintre apa si aer favorizeaza aburirea lentilelor iar acest lucru este oarecum normal, dar am intalnit si situatii in care efectul de aburire era evident chiar si atunci cand il utilizam in afara apei, in conditii normale de fotografiere (seara, pe plaja de exemplu). Bine, aburirea lentilelor este un efect fizic normal pana la urma, dar din pacate devine suparator atunci cand acest lucru se intampla des…
Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si sistemul de focalizare
Panasonic FT3 utilizeaza un senzor CCD de 2/3 inch care permite fotografierea cu valori ISO in intervalul 100-1600 (si 3200 in modul extins – scena presetata). Din punct de vedere al calitatii imaginilor, in intervalul 100-400 rezultatele sunt foarte bune. La ISO 800 zgomotul de imagine incepe sa isi faca simtita prezenta, dar imaginile sunt relativ ok din punct de vedere al calitatii. In schimb, la ISO 1600 limitarile senzorului CCD isi „spun cuvantul” si imaginile capata un zgomot ridicat. Totusi, pentru majoritatea fotografiile pe care le-am facut in aceasta vacanta, valorile sensibilitatii nu au trecut de ISO 400 si din acest punct de vedere sunt multumit de calitatea imaginilor rezultate.
Mai jos puteti vedea rezultatul testului ISO, in conditii de iluminare putina – fotografie de noapte la ISO 1600.
La sfarsitul acestui review puteti vedea si descarca imaginile la rezolutiea originala, 12 mega pixeli.
Din punct de vedere al obiectivului, lentilele Leica ofera o claritate foarte buna iar sistemul de focalizare reuseste sa asigure punerea la punct destul de repede dar foarte precis. Din cele peste 2000 de cadre cu care m-am intors din vacanta, nu am observat nici o imagine care sa aiba claritatea „ratata” din cauza aparatului.
Viteza de focalizare nu este dintre cele mai rapide, dar functioneaza suficient de bine pentru o utilizare normala. Sub apa, Panasonic FT3 reuseste sa asigure punerea chiar si atunci cand vizibilitatea nu este cea mai buna. Panasonic FT3 poate utiliza unul dintre urmatoarele moduri de focalizare: Spot, focalizare in 23 de zone, Single AF, focalizare continua, focalizare cu detectarea persoanelor fotografiate (detectia fetei) si focalizare cu urmarirea subiectului in cadru.
Functia de fotografiere in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda (la rezolutie de 3 mega pixeli) sau 3.7 cadre pe secunda (la 12 mega pixeli) poate fi utila pentru a surprinde cadre asemanatoare celui de mai sus. Aici am folosit rafala cu 10 cadre pe secunda.
Balansul de alb automat se descurca foarte bine in majoritatea situatiilor. Desi nu am apelelat la meniu pentru a seta balansul de alb aproape niciodata, din testul de mai jos putem vedea faptul ca reproducerea culorilor este buna, indiferent de setarea balansului de alb. In modul auto-inteligent aparatul alege automat valoarea balansului de alb iar in modul „Manual” fotograful poate seta din meniu una din optiunile: Auto, Daylight, Cloudy, Shade, Tungsten sau „Custom”. Valoarea „Custom” poate utiliza o fotografie ca referinta pentru a seta nivelul balansului de alb.
Senzorul CCD are o gama dinamica buna, reproducand cu acuratete detaliile atat in umbre cat si in conditii de contrast puternic. In ajutorul nostru vine scena presetata pentru fotografii HDR (Hi Dinamic Range) care reuseste sa echilibreze contrastele.
Pentru cei mai „creativi” din fire, Panasonic FT3 ofera si o serie de filtre „artistice” care permit inregistrarea imaginilor alb-negru, sepia sau chiar cu efect de granulatie sau „Pinhole„.
Blitz-ul incorporat este destul de mic si uneori am simtit nevoia unui blitz mai puternic, care sa „umple” cadrul mai mult. Totusi, lipsa unui blitz puternic este compensata de lampa cu leduri pentru filmare subacvatica, care se aprinde automat atunci cand lumina este insuficienta.
Imaginile inregistrate noaptea sau in conditii de iluminare slaba sunt ok din punct de vedere al calitatii, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca de la un senzor CCD de dimensiuni atat de reduse nu ne putem astepta la minuni in acest sens.
Modul video
Pe langa imagini statice, Panasonic FT3 poate inregistra si filme in format Full HD, cu sunet si zoom activ si in timpul filmarii. Mai mult, stabilizarea optica de imagine functioneaza si in timpul inregistrarii, lucru care ajuta intr-o oarecare masura in cazul filmariilor subacvatice, acolo unde datorita apei este detul de dificil sa ti aparatul nemiscat (vedeti mai jos, filmarea „printre” valuri). Am reusit chiar sa innot pe sub apa, cu aparatul in timp ce filmam, iar rezultatele se pot vedea in videoclipul de mai jos. Filmarea subacvatica (dar si fotografierea) sunt influentate doar de un singur aspect: sub apa este aproape imposibil sa vezi pe ecranul LCD ce filmezi/fotografiezi, datorita reflexiilor puternice si a contrastului scazut datorita apei. In cele mai multe cazuri am aproximat ce filmam, doar pe baza experientei dobandita in utilizarea aparatului, dar chiar si asa rezultatele sunt foarte ok. Mi-ar fi placut sa aiba macar un vizor optic-direct, prin care sa se vada macar un pic si sub apa…
Filmele se pot inregistra in format AVCHD sau MOV. Formatul AVCHD este recomandat celor ce vor sa vizioneze filmele pe un tv/lcd dedicat iar formatul MOV pentru cei care vor sa editeze si sa prelucreze filmele pe un calculator. Mai jos, cateva secvente, in full-HD:
P.S. Aricii de Mare din Kusadasi saluta cititorii Clubului Foto! 🙂
In apa sau in afara ei, Panasonic FT3 filmeaza la fel de bine:
* „Tremuratul” imaginii este de la innotul cu o mana si filmatul cu cealalta 🙂
Un exemplu de saritura in apa…
Modul macro este disponibil si pentru filmare:
Am pus filmele needitate, deoarece formatul AVCHD, asa cum spuneam, este dedicat vizionarii pe televizoare HD si am avut surpriza sa constat ca programul de editare video cu care lucrez nu poate importa fisierele AVCHD pentru editare…
Autonomia bateriei
Autonomia bateriei nu exceleaza dar nici nu dezamageste cu nimic. In conditii normale am reusit sa inregistrez cam 250-300 de cadre pe zi (din care aproximativ 5% cu blitz) si cateva secvente video. Autonomia scade destul de repede atunci cand se utilizeaza filmarea Full HD, dar chiar si asa estimez ca se pot inregistra peste 40 de minute de film cu o singura incarcare a bateriei (fara fotografii). Bineinteles, recomandarea mea pentru orice posesor al unei camere foto digitale este inca o baterie suplimentara, incarcata si pastrata tot timpul la indemana…
Format fisiere, conectivitate si stocare
Panasonic FT3 poate inregistra fisiere JPG, in format 4:3, 16:9 sau 1:1, cu trei nivele de compresie ce pot fi setate din meniu. Filmele le inregistreaza in format AVCHD sau MOV. Formatul AVCHD este recomandat celor ce vor sa vizioneze filmele pe un tv/lcd dedicat iar formatul MOV pentru cei care vor sa editeze si sa prelucreze filmele pe un calculator. Oricare ar fi formatul, durata maxima de inregistrare a unui videoclip este de 29 de minute si 59 de secunde. Conectivitatea este asigurata de o mufa mini-USB si un conector HDMI.
Pret
Panasonic FT3 este disponibil de cateva zile in stocurile magazinelor din Romania, la un pret de 1799 Ron. Vezi detalii aici.
Concluzii
Se poate spune ca vacanta aceasta am facut un experiment: m-am bazat in totalitate pe un aparat compact pentru fotografiile din concediu. Alaturi Panasonic FT3 am realizat peste 2000 de fotografii si 50 de secvente video in cele zece zile de concediu, si asta fara a simti lipsa DSLR-ului. Panasonic FT3 este un aparat suficient de compact incat sa nu deranjeze, incape in buzunar chiar si pornit (datorita obiectivului intern), este distractiv, rezistent si inregistreaza fotografii de calitate. Asa cum am vazut mai sus, aceasta calitate are un pret pe masura, dar per total, in concediul viitor voi simti lipsa unui aparat foto rezistent si subacvatic. Nu vreau sa va spun ce priviri imi „aruncau” ceilalti turisti atunci cand vedeau ca „indraznesc” sa intru cu un aparat foto digital in mare! 🙂
Nota Clubului Foto: 8.5/10
Bile albe:
- Calitatea imaginilor pana la ISO 800 inclusiv
- Posibilitatea de a inregistra filme si fotografii sub apa
- Utilizarea intuitiva
- Butonul dedicat pentru filmare (m-a scutit de cautat prin meniuri in timp ce eram in apa 🙂
- Este mic, usor si foarte distractiv! (nu credeam ca voi scrie despre un aparat foto ca este „distractiv”, dar asta e!)
Bile negre:
- Efectul de aburire al lentilelor frontale
- Tendinta elementelor cromate din jurul obiectivului de a se desprinde de la apa.
Ce mi-ar place sa gasesc la viitorul model? Un vizor optic (cu vizare directa), posibilitatea de a inregistra imagini RAW alaturi de (macar) un mod complet Manual de fotografiere si, poate, un ecran LCD touch-screen. 🙂
Imagini de test
Click pe imagini pentru a le vizualiza la rezolutia originala, 12 mega pixeli:
Specificatii tehnice
- Senzor CCD de 12 mega pixeli (2/3 inch ASP-H)
- Rezistent la apa pana la adancimi de 12 metri
- Rezistent la lovituri, praf sau inghet (pana la -10 grade)
- GPS, altimetru si barometru
- Mod auto inteligent (Auto Scene Selection)
- Filmare la rezolutie Full-HD
- Formate fisiere: JPG, MJPEG si AVCHD
- Ghid de utilizare direct pe ecran
- Fotografiere in rafala cu 3.7 cadre pe secunda
- Filtre creative (film mode, pinhole) si o multime de scene presetate
Salut,
m-am intors ieri din Nei Pori, am tras 1500 cadre si 90 secvente video, lentila s-a aburit doar o singura data.
Ecranul LCD devine vizibil in apa atunci cand il setezi pe iluminare auto sau Power LCD. Doar in modul de iluminare economic nu prea se vede ce afiseaza sub apa in lumina soarelui.
Pentru a elimina din tremuratul imaginii la filmarea sub apa e recomandat sa fie tinut cu 2 maini, iar innotul sa fie facut doar din picioare, eventual cu labe de innot.
Formatul jpg are doar 2 nivele de compresie.
Eu i-am gasit doar un mic aspect mai slabut: in modul playback dupa ce se mareste o poza, miscarea cursorului este foarte lenta cand te deplasezi pe suprafata pozei. In afara de acest aspect este un aparat exceptional pentru oamanii de actiune, eu il folosesc cu succes la snorkeling, scufundari, ski.
Deci sunteti un fericit-posesor al lui Panasonic FT3! 🙂 nu ma mira, camera este excelenta!
Da, insa in ultima zi de vacanta l-am pocnit zdravan in Waterland de piciorul de aluminiu al unui unui sezlong din vina mea, si am o crapatura de 1 cm pe geamul care protejeaza LCD-ul. Voi lua legatura cu cateva centre de service Panasonic in speranta ca se poate inlocui contra cost acest geam si sa il pot folosi din nou sub apa fara grija 🙂
Da, oricat de rezistente ar fi camerele acestea, totul are o limita pana la urma 🙂 Oricum, sunt sigur ca se poate rezolva cumva!
salut, te rog sa-mi spui si mie cu ce deschizi filmele AVCHD pe calculator ca nu am reusit cu nimic,nici macar cu Quicktime playerul care era pe cd-ul de instalare…multumesc
Eu am reusit sa le vad cu Windows Media Player din Windows 7…. si nu am cine stie ce drivere instalate (nici macar cele de pe CD), dar banuiesc ca Win 7 are ceva suport nativ pt Video HD/Multimedia. Oricum, de editat/prelucrat nu a putut fi vorba nici macar cu Adobe …
Nashpa situatie…eu nu am windows 7.Aiurea cu formatul asta MTS file,greu sa-l vizionezi si imposibil sa-l editezi(!?)…ma intreb daca si cu GH2-ul fullhd patesti la fel,atunci pt ce sa cumperi panasonic daca nu te poti folosi de calitatea AVCHD.
salut, te rog sa-mi spui si mie cu ce deschizi filmele AVCHD pe calculator ca nu am reusit cu nimic,nici macar cu Quicktime playerul care era pe cd-ul de instalare…multumesc
Fisierele format MTS cat si foarte multe alte formate pot fi vizionate cu Alplayer o aplicatie freeware excelenta, ce se poate gasi aici http://www.altools.com/ALTools/ALPlayer.aspx