Cu Panasonic FT-3 ne-am mai intalnit aici, la Clubul Foto. Prima data la Fotogenica si, imediat dupa, in Kusadasi, cand am scris si review-ul despre acest aparat foto compact subacvatic. Acum, la aproape doua luni de la evenimente, ne-am gandit sa ii oferim micului FT-3 sansa de a ne arata, inca o data, ce este in stare: i-am asigurat un bilet dus-intors, in bagaje, in tura foto din Croatia de la inceputul lunii Septembrie! 🙂
Sa vizitezi Croatia in Septembrie este, poate, cea mai inspirata idee. Inceputul toamnei aduce nu numai culori si imagini mai propice pentru a fi fotografiate, dar si o scadere a temperaturilor care – intre noi fie vorba – in lunile de vara sunt destul e greu de suportat, cu echipament foto greu in rucsac. Anul trecut am fost in Croatia si am vizitat cam tot ce se putea de la Sud la Nord, iar anul acesta ne-am intors pentru a vedea, mai in amanunt, anumite zone si orase din aceasta tara extrem de fotogenica.
Anul acesta traseul a fost mai lejer, am vizitat mai putine locuri, dar am avut si ceva timp pentru a experimenta cateva sporturi acvatice, in special Snorkeling, motivul principal pentru care am ales Panasonic FT-3 ca si aparat foto compact, pe langa DSLR, in aceasta tura foto. Si pentru ca am fost doua persoane, eu am tras cu DSLR-url si l-am lasat pe FT-3 in grija Alexandrei, colega noastra de la TehnoPC.ro sa fotografieze cu compactul. Practic, am experimentat (inca o data) fotografia de vacanta, alaturi de Panasonic FT-3.
O parte din fotografiile din excursie vi le prezentam mai jos. Cu exceptia panoramelor, fotografiile sunt needitate.
Fotografii: Alexandra (TehnoPc.ro) si Calin (CalinStan.com). Text: Calin Stan. In rolul principal: Panasonic FT-3 (review aici).
Alexandra ne-a impartasit impresiile ei despre experienta Panasonic FT-3 din Croatia:
Panasonic FT3 este in primul rand un aparat foto subacvatic, rezistent la socuri si praf. Am putut fotografia in conditii extreme, atat in apa cat si la temperaturi mai scazute (da, intr-o dimineata apa era foarte rece!). Atat fotografiile cat si filmulete video filmate sub apa au o calitate foarte buna, toate acestea datorita lentilelor Leica, senzorului Hi-Speed CCD de ultima generatie si a procesorului de imagine Venus Engine FHD. Claritatea se realizeaza imediat, acest lucru fiind foarte util la fotografiile in apa unde subiectul se poate misca foarte repede. Zoom-ul optic 4.6x este suficient, pentru un aparat de aceste dimensiuni si – mai ales – subacvatic.
Panasonic FT3 are ca presetare functia de „Sunset” pe care am folosit-o in cateva seri si pot spune ca pozele realizate cu acestea sunt foarte reusite.
Este compact, usor si foarte practic, fiind extrem de util celor care vor sa aiba un aparat foto la indemana in orice moment. Este ideal pentru vacante datorita faptului ca poate fi tinut in buzunar, sau in geanta de umar.
Ziua 1: Zagreb
In ziua 1, am vizitat capitala Croatiei, orasul Zagreb. Spun „ziua 1” deoarece in „ziua zero” (ziua precedenta) am parcurs drumul Romania-Ungaria si nu am fotografiat nimic pe drum (nu pentru ca nu am fi avut ce fotografia ci pentru ca drumul lung nu prea permite popasuri pentru si abateri pentru foto…). Practic, excursia a inceput in Croatia si atunci vom considera aceasta ca fiind prima zi.
Ziua 2: Relaxare in Baska
Dupa doua zile de mers pe drum, am ajuns in sfarsit la destinatie. Hotelul Adriatic din statiunea Omisalj, de pe insula Krk. Si pentru ca orice vacanta inseamna si relaxare, ziua a doua am petrecut-o in statiunea Baska, la aproximativ 40 de kilometri de Omisalj, una dintre cele mai renumite statiuni din Croatia pentru plaja si sporturi nautice.
Tot aici am avut ocazia sa incercam si functia subacvatica a lui FT-3, fotografiand primii pesti. Nu sunt cine stie ce pesti, dar vor urma si altii 🙂
Seara, la Hotel, am avut parte de un apus de soare incredibil. Panasonic FT-3 s-a descurcat si de aceasta data, folosind scena presetata pentru fotgorafii ale apusului de soare.
Ziua 3: Orasul Krk
Pentru ca prognoza meteo nu era dintre cele mai bune, am decis sa ne ocupam dimineata cu o vizita in orasul Krk, capitala insulei cu acelasi nume. Orasul Krk este un oras tipic pentru croati, o fosta asezare fortificata, cu ziduri care se termina in mare si stradute foarte inguste. Cladirile vechi sunt inca locuite iar o parte dintre spatiile de la parterul cladirilor au fost transformate in magazine cu suveniruri pentru turisti. Croatii stiu sa te atraga cu orice (inclusiv cu pizza bestiala care se poate servi la terasele din oras). 🙂
Chiar daca au o bucata de zid inalta de 15 metri, pe care se poate urca, exista o taxa de intrare si niste panouri care iti arata panorama. Ca turist, nu ai cum sa o ratezi si esti obligat – din curiozitate mai mult – sa platesti taxa si sa urci, pentru a vedea panorama promisa la intrare. Peisajul nu este formidabil, dar este suficient incat sa te faca sa crezi ca taxa de intrare a fost prea mica pentru cat de interesanta este privelistea (10 Cuna, aproximativ 1.5 euro de persoana). Asa cum spuneam, Croatii stiu sa te atraga cu orice (si sa scoata bani din asta!).
Orasul Krk seamna, ca marime cu Sighisoara de la noi. Doar ca marime, pentru ca din punct de vedere arhitectural este diferit. Sighisoara are, poate, la fel de multe de aratat, dar – asa cum ne-am obisnuit – nu este pusa in valoare si nu se profita (din punct de vedere turistic) de acest lucru. La croati (si nu numai la ei) este exact invers.
Ziua 4: Parcul National Plitvice
Deoarece prognoza meteo s-a indreptat, am plecat in ziua a patra, dis-de-dimineata, spre Parcul national Plitvice. Complexul Plitvice din Croatia a fost declarat Parc National inca din anul 1949 (Nacionalni park Plitvička jezera), reprezentand cea mai veche rezervatie naturala din sud-estul Europei. In prezent, parcul este vizitat de aproape 1 milion de turisti anual.
Parcul este interesant datorita lacurilor si cascadelor naturale, al apelor de un albastru pur si al atmosferei linistite, diferita de tot ceea ce inseamna Croatia in afara parcului. In lacurile din parc traiesc o multime de specii de pesti, iar unii dintre ei sunt foarte receptivi la prezenta turistilor care le dau de mancare. Am facut un test: am incercat sa fotografiez cativa pesti cu Panasonic FT-3 si credeam ca se vor speria de prezenta apratului la 30 de centimetrii de ei, dar spre surprinderea mea, culoarea argintie a aparatului i-a facut si mai curiosi (semana oarecum cu ei 🙂 ) astfel incat am putut sa ii fotografiez in voie.
Culorile toamnei nu prea s-au vazut, semn ca toamna isi intra in drepturi mai tarziu in aceste zone. Cred ca ar fi interesanta o vizita in Parcul Plitvice si in luna Octombrie sau – de ce nu – iarna.
Ziua 5: orasele din Peninsula Istria
In ziua 5 am plecat sa vizitam patru orase din peninsula Istria. In ordinea traseului nostru, acestea sunt: Pula (ma scuzati, am uitat va sa spun ca acest articol are bulina rosie 🙂 ), Rovinj, Opatija si Rijeka. In primul oras am vizitat Amfiteatrul Roman si zona pietonala din centrul vechi.
In Rovinj, unul dintre cele mai frumoase orase din Croatia, daca ma intrebati pe mine, Alexandra a vizitat centrul istoric si stradutele pietonale iar eu m-am dus la Catedrala, nu pentru ca as avea pacate, ci pentru a vizita turla catedralei, un loc de unde se pot face fotografii interesante. Asadar, pana cand voi terminat de convertit din Raw fotografiile mele din Catedrala, mai jos puteti vedea imaginile din centrul istoric al orasului Rovinj:
Si pentru ca in orasele Opatija si Rijeka am fost interesati mai mult de shopping, am facut fotografii putine, care nu merita mentionate aici. Asadar, va mai aratam o fotografie din Rovinj! 🙂
Ziua 6: Inapoi in inslua Krk
In ziua a sasea ne-am intors in orasul Krk, de data asta cu un motiv anume: snorkeling cat cuprinde! Deoarece vremea a fost foarte buna, am putut zabovi in apa cat a fost ziua de lunga si am agitat valurile mai mult decat speram. Iata si cateva fotografii:
Si pentru ca setul de imagini din Krk sa fie complet, am fotografiat si orasul de pe dig. Panasonic FT-3 are un obiectiv ce ofera un zoom optic de doar 4.6x, dar este suficient pentru vacante. Pozele de mai jos ne arata acest lucru:
Ziua 7: Ture in jurul hotelului
Ziua a VII-a ne-am rezervat-o pentru plaja si relaxare. O eroare fatala nu ne-a permis sa fotografiem cu Panasonic FT-3 pana seara, deoarece am uitat sa incarcam acumulatorul cu o seara inainte. Asta e, se mai intampla, am pozat cu DSLR-ul. Totusi, seara am avut parte de un apus senzational si l-am fotografiat cu toate armele din dotare. Panasonic FT-3 s-a descurcat si de aceasta data. Noroc cu scenele presetate pentru Sunset, disponibile in meniu.
Ziua 8: Orasul vechi din Omisalj
In dimineata zilei a VIII-a am pornit spre centrul istoric al statiunii Omisalj, pentru cateva fotografii dis-de-dimineata, inainte de a parasi insula Krk si a pleca inapoi spre Romania. Cu asta s-a incheiat sejurul nostru in insula Krk si, in cateva ore, paraseam Croatia si ne indreptam spre tara, pe autostrazile Ungare. A urmat o noapte la Budapesta iar apoi, in ziua a 9-a ne-am reintors in tara.
Aceasta a fost, foarte pe scurt, povestea turei foto de inceput de Septembrie din Croatia, ilustrata de Panasonic FT-3. In zilele urmatoare veti putea vedea alte imagini, de data aceasta fotografiate cu un DSLR si doua obiective foarte interesante! Acum ca toamna si-a intrat in drepturi, il pregatim pe Panasonic FT-3 pentru iarna si va asteptam in decembrie cu imagini de la ski! 🙂
Pana atunci, puteti revedea fotografiile de anul trecut din Croatia: Partea I, Partea a II-a si Parcul Plitvice.
Panasonic FT-3 poate fi achizitionat de aici. Vezi promotia curenta.
Acest articol face parte din seria “La Drum. Fiecare aricol din serie va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum“ pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.
superb, nu am cuvinte…