La Padina, miercuri pe la amiaza, ultimele pregatiri erau in toi. Aproape de final, organizatorii mai ca zburau prin platou ca sa termine totul pana la deschiderea “oficiala”. Se verificau locatii si trasee, norme de siguranta, indicatoare, se dadeau ultimele instructiuni voluntarilor.
Partenerii Padina Fest erau si ei prinsi cu pregatirile pentru activitati, cu montat de corturi, cu verificarea detaliilor si chiar cu inscrierea doritorilor, caci o parte dintre participanti sosisera pe platou de dimineata, montasera corturile si incercau sa isi ocupe timpul pâna la concertele de seara.
A doua zi, ca si in celelalte care au urmat, activitatea a inceput chiar de dimineata, Military Camp-ul si Treasure Hunt-ul, organizate de Ecoxtrem, fiind zone de interes si de distractie. Atât pentru cei care s-au inscris cat si pentru cei care au sustinut echipele participante. Probele nu au fost grele dar au oferit un bun prilej de a consolida munca in echipa, aceasta fiind principala provocare. Daca Military Camp-ul a fortat participantii la o buna coordonare intre ei, Treasure Hunt-ul i-a invatat sa se orienteze cu busola. O alta activitate care a presupus doar distractie – poate si un pic de curaj – a fost tiroliana. Organizata in doua locatii – una de catre Salvamont si a doua de catre Ecoextrem – a atras participantii de toate vârstele. Mai mult sau mai putin curajosi, ideea de a zbura i-a atras pe foarte multi participanti, prin urmare a fost una din activitatile care a depasit in mod contant timpul alocat.
Acelasi lucru se poate spune si despre catarare si rapel, alte activitati care i-au tinut pe organizatori pâna seara târziu la poalele stâncii unde se desfasurau. Cu un pic ajutor la urcare, cu foarte multa munca de convingere la coborâre, catararea a adunat destul curajosi care si-au masurat propriile forte. Nici rapelul nu a avut mai putini clienti, ideea de a cobori “cu propriile puteri” stânca reprezentând o provocare pentru multi.
O alta provocare a fost Adventure Park-ul organizat de Salvamont. Traseul, care a inclus un pod indian si urcare pe plasa verticala, le-a testat serios echilibrul celor care s-au incumetat sa se aventureze, dar, spre fericirea tuturor, in afara de pozitiile ciudate in care au ajuns incercând sa ramâna in picioare, nimeni nu a patit nimic.
Aceste activitati au fost condimentate cu lectii de fotografie. Organizate de Photosetup, ele au dat ocazia celor pasionati de fotografie sa invete si sa aplice undele sfaturi pentru a garanta ca vacantele viitoare vor fi surprinse in imagini cât mai bune.
Cei care au participat la lectiile de introducere in fotografie, aflati la inceput de drum, au fost incântati sa gaseasca, in vârf de munte, informatii utile despre cum sa utilizeze cel mai bine functiile aparatului foto, obiectivele si filtrele. Cei pasionati de sport au putut afla, in cadrul lectiilor de fotografie sportiva, care sunt cele mai bune unghiuri sau cel mai un moment pentru a declansa. In acelasi timp au oferit sansa celor mai putin curajosi sa aiba si o alta activitate in afara de cea de “suporter” al celor care s-au incumetat la toate activitatile.
De altfel, celor mai putin curajosi Padina Fest le-a oferit sansa de a invata alte multe lucruri noi sau de a incerca experiente mai “linistite”. Pasionatii de muzica au avut la dispozitie un atelier dedicat, iar cei interesati sa iti faca singuri bratari din noduri au avut ocazia de a invata secretele acestei arte. Iubitorii filmului au putut viziona din filmele inscrise la TIFF, care au rulat in fiecare seara si la Padina. Tot pentru cei mai linistiti, dar fara frica de inaltime, au fost facute urcari cu balonul cu aer cald, o ocazie de a vedea intregul platou de la 40 de metri inaltime.
Mai mult sau mai putini comozi, un numar mare de participanti s-a inscris in drumetiile care duceau spre punctele de atractie din zona. De altfel, o serie intreaga de activitati au fost destinate celor care nu sunt fani ai sporturilor “extreme”. Astfel ei au putut juca oina, si-au putut incerca mersul in echilibru pe slackline sau au putut inchiria biciclete, pentru a se putea pregati pentru concursul de ciclism care avea sa inchida festivalul.
Acesta nu a fost singurului concurs la care cei de la Padina Fest pot participa. National Geographic Bags a organizat un concurs de fotografie la care pot fi inscrise imagini realizate in timpul festivalului si care redau cel mai bine atmosfera de la Padina Fest. (Detalii pe pagina concursului in www.geographicbags.ro)
Crucea Rosie a fost mereu prezenta pe platou, nu pentru a acorda primul ajutor ci pentru a invata pe cei prezenti cum sa vina in ajutorul celor care au nevoie.
Asa cum era de asteptat, fiecare seara s-a incheiat cu muzica si film, fiind prezente la festival trupe precum Redox, DAC’Art, Titus C-tin, Emeric Imre, Robin and the Backstabbers, Toulouse Lautrec, Suie Paparude, Paradox, Stillborn, Travka, Vita de Vie si Margineanu.
Duminca, ziua de final a festivalului a fost destinata iubitorilor de mountainbike, care au putut participa la Maratonul Bucegilor.
O alta “activitate” la care au participat toti cei prezenti, fiecare in felul sau, a fost respectul pentru natura si pentru muntele care i-a primit si gazduit pentru cele 5 zile de voie buna. Munca voluntarilor care se ocupau cu ecologizarea zonei a fost redusa la minimum, din simplu motiv ca toti cei prezenti au inteles ca mentinerea curateniei pe partea de platou unde s-a desfasurat Festivalul este nu o obligatie ci o rutina zilnica, un mod de a pastra atmosfera si buna dispozitie si un “multumesc” spus naturii.
Se poate trage linie si se poate afirma fara ezitare ca Padina a fost la inaltime pe toate planurile si ca toata lumea asteapta cu nerabdare editia Padina Fest 2012.
excelent, felicitari organizatorilor!
super!!
Salutare, mai sunt alte festivaluri asemanatoare la noi in tara? (sa vii cu cortul de acasa) Va multumesc!